HomeFeaturedFocusJolla Sailfish, un sistem de operare mobil, alternativă la iOS și Android?

Jolla Sailfish, un sistem de operare mobil, alternativă la iOS și Android?

image

Lumea are nevoie de un nou Steve Jobs și de o nouă companie gen Apple în care inovația să fie cel mai important lucru. Și prin ea să poată să apară produse noi, revoluționare care să schimbe din nou modul în care interacționăm cu aparatele vechi sau, de ce nu, să creeze unul nou.

O echipă de entuziaști finlandezi, desprinsă din Nokia, a creat startup-ul Jolla și prin el vor să aducă pe piață un sistem de operare mobil, inovator, care la un moment dat să poată fi o alternativă viabilă, dorită, la iOS și Android. Numele său este Sailfish.

image

Ceea ce propune noul sistem de operare este o altă interfață grafică, ieșită din tiparele ”plictisitoare” Android și iOS. Plus un model de business ce ar trebui să asigure succesul pe termen lung printr-un parteneriat strategic cu China.

Dacă v-am stârnit interesul, cel mai indicat ar fi să urmăriți un material video ce prezintă Sailfish, rulând pe un Nokia.

Acum, fiți sinceri. Ce părere aveți?

via qz

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. @Ioane asta nu stiu. Stiu ca exista librarii si pt Android si pentru Windows Phone. Si am gasit si ceva aplicatii scrise pt Android…dar asta deja-i un subiect ce ma depaseste (sa-mi fie cu iertare…dar mult prea mult am de lucru cu junk-ul ala de produs Microsoft…numit VS C# ca sa mai am timp sa si citesc prea multe)

  2. @Ioane mdea…din moment ce Nokia nu mai foloseste…
    Adevarat…doar companii obscure folosesc QT-ul (gen Oracle, comunitatea KDE, oleaca de Adobe, etc folosesc la greu QT-ul)

  3. @Ioane pai eu ce spuneam? de ce crezi ca folosim Qt-ul? QT-ul merge cam pe tot (Linux, Windows, OSX etc). Fiind si opensource si free…practic poti sa-l portezi pe tot ce vrei. Mai mult, spre desebire de Java ce nu functioneaza decat cum vrea el pe diverse medii sau C# care-i atat de portabil ca trebuie rescris pentru fiecare build de .NET sau Platofrma. Aplicatiile ce folosesc QT in mod exclusiv…si putin mai inteligent…n-au nevoie decat de compilare pentru platforma respectiva.

    P.S. Eu tot nu primesc notificari pe mail…ii stresant…

  4. @bolovan
    Se dezvolta usor daca esti pasionat. Uita-te in jur sa vezi ca lumea incepe sa mearga pe medii de dezvoltare cross-platform pentru aplicatiile de mobil, prea putine companii isi permit sa aiba echipe specializate. Si cu siguranta acum Sailfish nu e privita ca o platforma prioritara.

    Nu zic ca nu e foarte ok. Numai ca … nefiind usor accesibila pentru dezvoltatori nu va avea aplicatii si fara aplicatii va fi mai greu sa fie populara.

  5. @Ioane cu QT-ul se dezolta extrem de usor aplicatii (il folosesc,…chiar foarte mult). Ba chiar sunt situatii unde consider ca-i mult mai usor de dezvoltat in C++ decat java (nu discutam de VS C#…unde pe partea de debug ii praf). Am reusit performanta sa dezvolt o aplicatie destul de complexa in sub 9 ore si asta cu tot cu interfata grafica/etc (o aplicatie ce cine ordoneaza ceva termene limita si organizeaza echipele.)
    Ce spuneam ii mai degraba legat de costuri decat de usurinta. Un programator bun costa foarte mult…un programator mediocru il gasesti ieftin…(3 la un leu…la kg etc) si iti permiti sa-l platesti prost (daca pleaca el …mai gasesti inca 20 care au fost deja dati afara de alte firme).
    De asta o sa vezi foaret multe aplicatii ce merg prost (indiferent ca daca-i pentru un sistem de operare inteligent sau Windows)
    Faptul ca-i invechi…se datorieaza mecanismeleor comerciale ce guverneaza lumea. Vezi Kolibri, un os ce-si bate joc de tot ce inseamna Linux, MacOS, OSX…nu zic de Windows…care nici din casas nu iesi cu el. Am incercat Kolibri pe un Xeon la 3GHz cu 512 Mb RAM…porneste instantaneu (nu in 3-5-10 secunde…ci instantaneu…1-200 ms). Mai mult…totul merge instantaneu pe el…si are doar 5Mb…si ocupa doar vo 10Mb RAM.
    P.S. Eu sunt platit prost…

  6. @bolovan
    Intotdeauna trebuie sa alegi intre optimizare/viteza si usurinta de dezvoltare de aplicatii.
    Eu m-am jucat cu meeGo si e ok. Doar ca … invechit.

    Va fi interesant de vazut daca baietii astia vor face ceva de calitate cu Sailfish.

  7. OS-ul ii bazat pe meeGo…si foloseste rpm ca package manager.
    Amu…sincer…din ce am vazut din filmuletul ala…seamana oleaca cu un android…dar putin mai optimizat pentru gesturi simple.
    Pare interesant…
    N-am avut pana acum pe mana un telefon cu meeGo.
    Ce-mi place: se folosesc librariile Qt la greu, prin urmare, aplicatiile pot functiona la fel de bine si pe desktop. Mai mult, in principiu pot functiona peste tot unde-i portat Qt-ul. Dar aici ii si calcaiul lu’ Ahile: Qt inseamna C++, prin urmare, inseamna viteza substantial mai mare decat Android (care-i java). DAR! aici vine DAR-ul. Ai nevoie de ceva mai multe cunostinte sa faci o aplicatie in C++ sa functioneze bine…decat in java. Java ii mult mai tolerant cu programatorii slabi si nepriceputi. Pe cand C++ penalizeaza foarte mult designul prost (vezi Windows)…si programatorii fara experienta.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep