HomeFeaturedFocusS-a lansat Ubuntu for phones - Linux pentru smartphone

S-a lansat Ubuntu for phones – Linux pentru smartphone

image

Ubuntu a lansat ieri prima versiune a sistemului de operare linux pentru telefoanele mobile. Deocamdată funcționează doar pe Galaxy Nexus, imaginile urmând să fie oferite pentru download.

Versiunea mobilă a lui Ubuntu este construită pe kernel-ul existent de Android numai că nu folosește Java Virtual Machine pentru rularea aplicațiilor. Funcționează atât cu procesoare ARM cât și cu cele x86.

Elementele de control prin touch sunt omniprezente, la fel și combinațiile de tip swype în toate cele patru colțuri ale ecranului smartphone-ului. Elemente familiare din Ubuntu se văd și în versiunea mobilă, opțiunea de căutare universală fiind una dintre ele. Canonical vrea și ca opțiunile de control vocal să fie disponibile în orice aplicație rulată pe sistemul mobil Ubuntu.

Și nu trebuie să uităm abilitatea de a transforma interfața de smartphone într-una de PC atunci când smartphone-ul e pus în dock, conectat la un monitor TV și o tastatură. Am văzut un demo de Ubuntu for phones la CES anul trecut și mi-a plăcut ideea. Nu cred însă că sistemul de operare ce va apărea cel mai probabil la anul să aibă vreun cuvânt de spus în fața Android și iOS din motive de compatibilitate a aplicațiilor și implicare a vendorilor.

Mai multe despre Ubuntu for phones puteți vedea în materialul de mai jos făcut de cei dela theverge:

Păreri?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. @Ioane nu, sunt foarte multe situatii produse scumpe si proaste se vand mai bine decat alternativele mai ieftine si mai bune. Dintr-un motiv extrem de simplu: reclama…marketing-ul agresiv si colaborarea intre marile corporatii.
    Si aici nu zic mai mult decat Windows Vs Linux. Unde Windows-ul se vinde pe bani multi…iar alternativa gratis si superioara din aproape toate punctele de vedere nu are priza la public. Motivul ii simplu: Linux ii greu de folosit, nu are drivere, ii doar pentru hacari, esti arestat daca-l folosesti si mai stiu si eu ce prostii bagate in cap de diverse ziare/publicatii si campanii de marketing sustinute de diversi producatori.
    Tu de ce crezi ca se vinde Apple? Da…ii un produs frumos…recunosc…dar cam atat. De ce se vinde windows phone? Care costa 2-300 usd…cu toate ca face putin mai multe decat un telefon de 50 usd…dar infinit mai putine decat un telefon de 100 usd.

    P.S. Nu gasesc bifa ca sa-mi trimita update pe mail cand se raspunde la un post ceva…ii o problema din browser-ul meu sau nu mai exista?

  2. Am reusit sa-mi fac timp si sa ma uit putin. Hmmmm…arata bine si ii foarte interesant.
    Sanse de succes n-are. Din mai multe motive:
    A) nu are o firma cu un capital urias in spate (gen google)
    B) Nu are o firma in spate cu metode de constrangere (gen Microsoft…)

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep