HomeFeaturedFocusCare sunt avantajele Bluetooth 5? Viteza dubla, distanta de 4 ori mai...

Care sunt avantajele Bluetooth 5? Viteza dubla, distanta de 4 ori mai mare, trafic crescut de 8 ori

Bluetooth

Specificațiile noului standard Bluetooth 5 au fost finalizate și producătorii de hardware au primit undă verde pentru construcția de cip-uri și dispozitive care să folosească de noul standard.

E important de știut ce aduce nou (Dacă merită?) și dacă își păstrează compatibilitatea cu dispozitivele vechi – în altă ordine de idei să știm dacă renunțăm la căști, boxe, ceasuri și alte aparate care folosesc versiuni mai vechi de Bluetooth.

Răspunsul la ultima întrebare este DA, Bluetooth 5 e compatibil cu versiunile anterioare – și era normal să se întâmple asta. Vine cu schimbări importante, în primul rând cu dublarea vitezei de transfer, mărirea de 4 ori a distanței la care aparatele pot să fie conectate, de 8 ori mai mult volum de date poate să fie transferat și toate astea cu același consum de energie.

bluetooth-5

Să vedem:

  • Lățime de bandă mai mare cu Bluetooth ® low energy
    Bluetooth 5.0 crește bana de transfer la 2 Mbps, dublând volumul de date ce poate să fie transferat între dispozitive, reducând automat și timpii în care pachetele ajung la destinație.
  • Acoperire crescută cu low energy
    Dacă se dorește, se poate diminua lățimea de bandă ca să se poată obține o acoperire de patru ori mai bună decât cea realizată cu dispozitive Bluetooth 4, chestie de care vor beneficia sistemele de home automation.
  • Protecția canalelor oprește interferențele
    Se poate folosi o funcție care să mascheze disponibilitatea canalelor și în acest fel să se poate detecta și evita posibilele interferențe. Un dispozitiv Bluetooth 5.0 va putea detecta canalele libere pe care poate să comunice folosind Mobile Wireless Standard (MWS).

Schimbările aduse de Bluetooth 5 se adresează în special zonei IoT, unde era nevoie de viteze mai mari de transfer, protecție la comunicare și acoperire mai bună. În mod cert vom vedea dispozitive interesante în perioada următoare – primele vor ieși la începutul lui 2017, din 13 decembrie fiind deja primite cererile de certificare.

Dacă vă interesează mai multe detalii, găsiți aici specificațiile oficiale pentru Bluetooth SIG.

via MSPU

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep