HomeMobileAndroidCateva impresii despre Motorola Moto E4

Cateva impresii despre Motorola Moto E4

În toată avalanșa asta de terminale mid-range care a trecut pe la noi în ultima perioadă și-au făcut loc și două telefoane entry-level. Dacă la Moto E4 nu am nicio emotie în a-l cataloga ca fiind un entry-level, poate că pe fratele său mai mare, Moto E4 Plus îl putem plasa chiar la granița dintre entry-level și mid-range. Însă acum ne vom ocupa foarte pe scurt de Moto E4, un telefon care merge în mod evident către cei care au un buget foarte clar limitat pentru achiziția unui smartphone.

Moto E4 are, la fel ca mai toate telefoanele Motorola, ceva probleme de disponibilitate pe piața din România. L-am găsit în oferta Cel.ro, acolo unde costă 749 lei. Este un preț destul de ridicat pentru ceea ce are de oferit telefonul din punct de vedere tehnic, preț la care se pot găsi și alte alternative pe piața din România, poate chiar fără prea mare efort. Și tocmai pentru a argumenta această afirmație, propun să trecem foarte rapid în revistă specificațiile sale tehnice complete.

  • Ecran: IPS LCD diagonală 5 inchi
  • Rezoluție: 1280 x 720 pixeli
  • Densitate: 294 ppi
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Chipset: Mediatek MT6737
  • Procesor: quad-core 1,3 GHz (Cortex-A53)
  • GPU: Mali-T720
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Stocare internă: 16 GB
  • MicroSD: Da
  • Cameră foto principală: 8 megapixeli (f/2.2, autofocus, LED flash)
  • Cameră foto frontală: 5 megapixeli (f/2.2)
  • Sistem de operare: Android 7.1.1 Nougat
  • Acumulator: 2800 mAh
  • Senzor amprentă: Da
  • Dimensiuni: 144,7 x 72,3 x 9,3 mm
  • Greutate: 151 grame

O listă destul de subțirică, dar în același timp suficientă pentru a face față cerințelor unui utilizator fără pretenții foarte ridicate de la terminalul său. Nu și-a propus să impresioneze prin detaliile tehnice și nici nu ar avea cum să o facă. În schimb încearcă să ofere suficiente resurse încât activitățiile de bază la care este utilizat un smartphone să poată fi desfășurate fără probleme și aici mi se pare că reușește.

L-am folosit ca telefon de serviciu, cu datele pornite și cu conectare la două rețele wireless, am trimis mail-uri de pe el și am navigat pe net. Totul fără probleme. E drept, nu l-am încercat deloc în zona de multimedia, de gaming, acolo unde sunt destul de convins că s-ar fi bâlbâit puțin. Sau puțin mai mult!

Dacă vrem să privim performanțele lui Moto E4 și din altă perspectivă, aceea a aplicaților de benchmark, vă recomand clipul video de mai jos.

Putem vedea că nu scoate un scor foarte mare în AnTuTu Benchmark însă, în mod oarecum surprinzător, îl depășește pe fratele lui mai mare și teoretic mai bun, Moto E4 Plus.

Așa cum spuneam, l-am găsit pe Moto E4 la 749 de lei, doar în oferta Cel.ro. Nu înțeleg de ce apare această lipsă de disponibilitate la telefoanele Motorola, pe care am constatat-o și la alte modele. Combinată cu prețurile ușor umflate, aruncă o imagine proastă asupra acestui brand, care a fost odată mare. Dar până la urmă este strategia lor de vânzări și poate că lucrurile se vor mai așeza și mai multe parteneriate locale își vor aduce contribuția la o disponibilitate mai mare pentru aparatele Motorola. Care, cel puțin în teorie, ar trebui să atragă după ea prețuri mai competitive.

Din punct de vedere fizic, Moto E4 respectă construcția clasică a terminalelor Motorola, cu un aspect metalic, colțuri rotunjite și forma specifică a camerei foto principale, care înglobează și flash-ul.

Doar aspectul este metalic, pentru că toată carcasa spate este realizată dintr-un plastic cu aspect metalic, care sună cumva a gol și nu lasă o impresie prea plăcută. E drept, gusturile depind și această opinie este una personală.

Și tocmai de aceea, ca să vin și cu un exemplu de alternativă la același preț, pentru a nu fi acuzat că sunt doar vorbe goale, am folosit în aceeași perioadă un Sony Xperia L1, un telefon care este mai scump cu 20 de lei. Personal îl prefer pe acesta din urmă, motivele care m-au împins înspre această alegere vor face subiectul unui material distinct, însă este încă o dovadă că aspectul fizic și mai ales impresia personală contează foarte mult și fac diferența.

Revenind la Moto E4, partea bună este că acumulatorul poate fi scos și înlocuit la nevoie. Partea mai puțin bună este că ai nevoie de unghii serioase și poate chiar de un instrument pentru a face acest lucru. Nici nu știu dacă totuși nu este un argument în favoarea construcției, pentru că asta înseamnă că capacul este foarte bine îmbinat cu carcasa.

Tocmai pentru că aspectul fizic nu m-a impresionat, am recurs la niște huse de protecție de la MobileDirect. De această dată rolul lor a fost mai mult estetic. Mi-a plăcut mult modelul CUBZ Series Carbon Black, care modifică și aspectul, dar oferă și un plus de protecție, inclusiv în zona ecranului, prin marginile care trec de nivelul acestuia.

M-aș mai opri puțin asupra ecranului, unul destul de luminos și care redă culorile fidel, vizibil chiar și în lumină puternică. De obicei display-ul este unul dintre aspectele la care telefoanele entry-level fac rabat și mă așteptam să văd același aspect lăptos, decolorat, dar de această dată nu a fost cazul. O bilă albă din acest punct de vedere.

Alta vine de la acumulator, care a dus o autonomie peste medie. A depășit lejer bariera celor 24 de ore și cred că este meritul ecranului mic și cu rezoluție doar HD și a chipset-ului cunoscut ca fiind eficient în consumul de energie.

Așa cum spuneam, sarcinile de bază au fost onorate cu succes și fără incidente majore. În schimb marele reproș vine la adresa camerei foto. Realizarea de fotografii a devenit cu timpul tot o sarcină de bază pentru smartphone și Moto E4 mi se pare că suferă aici.

E drept, nici nu poți să ai așteptări foarte mari de la un senzor de 8 megapixeli, pe un telefon entry-level, dar parcă Motorola reușea să surprindă plăcut cu camera foto a anumitor terminale. Nu este cazul lui Moto E4, la care am detectat ceva probleme de focalizare.

E drept, cu ceva eforturi pot să iasă și fotografii reușite, utilizabile.

Însă în unele momente și culorile par să fie alterate și apar diferențe destul de sensibile.

Alteori, culorile sunt redate destul de fidel.

Este un comportament instabil și fotografiile devin și o chestie de noroc. Tocmai de aceea se aplică și mai clar principiul conform căruia pentru fiecare fotografie trebuie să iei minim trei cadre, ca să ai de unde alege.

Un album cu fotografiile la mărime reală poate fi găsit pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

La final, pe post de concluzie, trebuie spus că Moto E4 poate fi considerat o opțiune de smartphone atunci când bugetul alocat pentru o achiziție este limitat. La 750 de lei, un untilizator care nu are mari pretenții de la telefonul său și care își folosește dispozitivul doar pentru activități de bază (telefon, mail browsing și eventual social media) și care dorește în plus un Android destul de curat (asta este o altă bilă în plus), se poate simți atras de Moto E4.

Dacă însă pretențiile cresc, ar trebui să crească și prețul.

Oricum, important este contactul direct. Am spus-o mereu, contează senzația pe care o lasă telefonul atunci când îl ții în mână și niciun smartphone nu ar trebui cumpărat înainte de a avea o primă interacțiune cu el. Așa că dacă vă face cu ochiul acest Moto E4, vă recomand să încercați să îl vedeți înainte. O să fie cam greu, dar merită efortul pentru că astfel veți face o alegere în cunoștiință de cauză.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep