HomeFeaturedFocusTest: e adevarat ca patch-ul Windows pentru vulnerabilitatile Spectre si Meltdown din...

Test: e adevarat ca patch-ul Windows pentru vulnerabilitatile Spectre si Meltdown din CPU-urile Intel incetineste sistemul? Din pacate da si chiar rau de tot, dovada e aici!

windows_speed

E adevărat că patch-ul pentru vulnerabilitățile Spectre și Meltdown ale procesoarelor Intel reduce performanța sistemului? Din păcate da și pierderea e chiar mare!

După ce am citit că aplicarea patch-ului pentru vulnerabilitățile Spectre și Meltdown ce afectează procesoarele Intel va duce la scăderea performanței, am zis că merită să verific afirmația. Pentru asta am rulat patru teste de browser, pentru că în ultima vreme folosesc cel mai mult browser-ul pe laptop și editarea video și deloc jocurile. Pe deasupra știu sigur că majoritatea utilizatorilor de Windows își folosesc cel mai mult sistemele pentru browsing, chat, rulare de materiale multimedia din browser, ori acestea corespund perfect scenariilor de test alese.

Ce a ieșit m-a surprins și pe mine.

Mă așteptam să existe scăderi de performanță pe al meu MacBook Air din 2011, cu un procesor Intel Core i5, dar nu mă gândeam că vor fi atât de mari.

image

Ce am testat

M-am gândit simplu: dacă majoritatea timpului petrecut la un laptop/desktop este pe Internet înseamnă automat că cel mai probabil e folosit și un browser. Ori asta înseamnă că ar trebui să testez performanța browser-ului pe un sistem Windows 10 Pro, cu Windows 10 Fall Creators Update actualizat la zi înainte și după aplicarea patch-ului KB4056892.

M-am folosit de laptop-ul meu MacBook Air 2011, cu un procesor Core i5 pe care am dual boot Windows 10 Pro și MacOS High Sierra, cu browser-ul Chrome actualizat la zi.

Prima data am rulat benchmark-urile de browser Browsermark, Kraken, JetStream și MotionMark, apoi am aplicat patch-ul de Windows 10 și am rerulat testele.

Rezultatele m-au uiimit și m-au întristat deopotrivă.

image

După cum puteți observa, toate cele patru teste arată scădere de performanță după aplicarea patch-ului pe Windows 10 Fall Creators Update.

În procente, pierderea de performanță pe sistemul meu, într-un scenariu de browsing este între 10% și 60%, depinzând de test.

Testul Browsermark, înainte și după:

browsermark_beforebrowsermark_after

Testul JetStream, înainte și după:

jetstream_beforejetstream_after

Testul Kraken, înainte și după:

kraken_beforekraken_after

Testul MotionMark, înainte și după:

motionmark_beforemotionmark_after

Sau mai clar:

Test

Inainte de patch

Dupa patch

Pierdere de performanță

Browsermark (puncte, mai mare, mai bine)

222.42

176.57

-20.61 %

JetStream (puncte, mai mare mai bine)

102.72

82.315

-19.86 %

Kraken (ms, mai mic, mai bine)

1820.8

2967.4

-62.97 %

MotionMark (puncte, mai mare, mai bine)

87.45

78.52

-10.21 %

Încă nu îmi dau seama dacă aceiași scădere majoră de performanță se simte și în lucrul normal, o să verific în perioada următoare.

Acestea fiind zise, în mod clar greșeala de proiectare a Intel ne afectează negativ pe toți cei ce avem procesoare Intel mai noi de … 1995. Și poate că nu numai în aceste scenarii de browsing pe care le-am analizat eu.

Acum depinde de fiecare ce alege: să își păstreze performanța sistemului și să îl aibă vulnerabil la un atac, sau să îl protejeze și să piardă masiv din performanță?

Cred că pentru un gamer înrăit răspunsul este evident – nu va aplica patch-ul pentru că pierderea de performanță poate să fie mare de tot. Mă interesează însă ce alegeți voi, toți ceilalți?

Vă patchuiți Windows-ul sau nu?

Eu aleg mereu securitatea.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

8 COMENTARII

  1. 1. Un MacBook cât o fi de air și de vai de mine ce scump o fi fost este fix zero la un test de Windows.
    2. Nu poți fi fan Ubuntu și Windows în același timp. Adică un fel de și uns la gură, și cu slănina în pod… Testele Windows făcute de fanii declarați Ubuntu sunt viciate din start.
    3. În concluzie, citind primul cuvânt (MacBook) și ultimul (fan Ubuntu), nu are rost să mai citiți ce scrie în articol…

  2. Eu pe Hackintosh cu un Pentium G3220 unde ar trebui sa vad diferente nu prea se vede. In GeekBench ba chiar a crescut scorul dupa update la macOS 10.13.2. Teste de browser nu am facut inainte si dupa update. Pe macOS ce rezultate ai ?

    • Am deja patch-ul 10.13.2 pe MacOS, asa ca nu pot sa imi dau seama ce diferente ar fi fost. Am inteles ca Apple rezolva in curand si a doua vulnerabilitate, atunci o sa pot avea termen de comparatie.

  3. Executia speculativa (cauza acestor buguri) este o tehnologie introdusa in microarhitectura P6, si intr-adevar primul procesor care o foloseste este Pentium Pro din 1995, urmat de Pentium II.
    Din fericire pentru posesorii acestora, printre care ma numar si eu, procesoarele bazate pe microarhitectura P5 (Pentium si Pentium MMX) nu sunt afectate!

  4. Tocmai ce-am instalat patch-ul, văd după restartare cum se mișcă în activitățile curente. Dar dacă chiar sunt probleme de performanță poate se rezolvă cu actualizările din 9 ianuarie 208.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep