HomeFeaturedFocusDe retinut: va arat cum sa puneti DNS pe 1.1.1.1 daca vreti...

De retinut: va arat cum sa puneti DNS pe 1.1.1.1 daca vreti sa scapati de o parte din monitorizarea ISP-ului si sa mai castigati ceva viteza

what-is-dns

Cred că vreți să știți că Cloudflare a lansat un DNS pe 1.1.1.1 pentru toți cei ce vor să se mai distanțeze puțin de monitorizarea ISP-ului și a lui Google (dacă folosiți DNS-ul pe 8.8.8.8). Și nu, nu e o glumă de 1 aprilie, chiar dacă anunțul a venit pe 4/1 (sau 4 de 1 cum zic cei de la Cloudflare). E pe bune: avem acum un nou serviciu de DNS ce poate fi adăugat ca setare la placa de rețea și despre care Cloudflare ne spune că ne ajută să navigăm mai repede pe Internet și totodată ne păstrează intimitatea.

Ce înseamnă asta?

Pe fondul scandalului legat de Facebook și modul în care Cambridge Analytica a folosit datele utilizatorilor de pe Facebook (unde vreo 230 de milioane de utilizatori au fost afectați), e normal să apară schimbări. Gigantul Cloudflare, cred că cel mai mare ofertant de servicii de protecție și accelerare pentru website-uri a anunțat 1.1.1.1, propriul serviciu de DNS.

Prin setarea 1.1.1.1 ca server DNS primar, utilizatorii lasă acum Cloudflare să rezolve numele de site-uri către IP-urile asociate, proces crucial, fără de care nu am putea să navigăm atât de ușor. Știți că atunci când vă conectați la un site, folosiți o adresă URL ușor de reținut, care în spate are unul sau mai multe IP-uri. De stabilirea asocierii dintre adresa URL și IP-ul către care este redirecționată cererea browser-ului se ocupă server-ele DNS, cele ce până acum erau oferite de către ofertanții de servicii de acces la internet. Cu ceva timp în urmă Google a avut ideea de a veni cu propriul server DNS pe 8.8.8.8, în ideea că va oferi o securitate mai bună celor ce doresc să navigheze pe Internet – da face, asta, dar pe lângă și colectează o grămadă de date utile în procesul de identificare și catalogare a utilizatorilor.

Cloudflare vine să ofere același lucru și tot gratuit. Doar conform propriilor declarații, toate cererile de translație vor fi șterse

“Sub nicio formă nu vom salva lista celor ce folosesc serviciul. Așa ceva este înspăimântător” a declarat Matthew Prince, CEO of Cloudflare.

Ca să ne dovedească că lucrurile se vor și întâmpla așa în realitate, Cloudflare lucrează cu auditori externi precum KPMG, care vor certifica faptul că nu se țin înregistrări cu și despre utilizatori.

Merită? Măcar merită încercat, schimbarea e bună și în contextul problemelor Facebook și al libertății de navigare pe Internet, poate că e bine că mai apare încă un serviciu de DNS, care se declară gratuit și anonim.

Nu credeți?

Cum se modifică adresa DNS?

Dacă vă încântă ideea schimbării DNS-ului, trebuie să știți și cum se face asta pe un sistem Windows 10: pornți Settings, apoi Network & Internet, clic pe Status și apoi Change adapter options:

image

Clic dreapta pe conexiunea activă (Local Area sau Wi-Fi, depinde cum vă conectați la router), Properties și apoi Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) dacă folosiți TCP/IP v4, altfel alegeți TCP/IPv6.

În tab-ul General bifați Use the following DNS server addresses și adăugați 1.1.1.1 ca server primar.

image

Clic apoi pe OK și validați schimbările.

Acum ați setat DNS-ul pe cel al Cloudflare. Dacă e adevărat ce zic cei de la Cloudflare, ar trebui să vedeți că a scăzut timpul necesar obținerii translației dintre URL-ul scris în browser și adresa IP a acestuia.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep