HomeMobileAndroidMEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei...

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ (partea 3, display)

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ Continuăm MEGATEST-ul HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ cu analiza display-ului, poate cea mai importantă componentă dintr-un smartphone modern. Care are cel mai bun display și de ce?

După ce am discutat de aspect și viteză, e momentul să vedem cum se compară display-urile celor cinci flagship-uri din test.

Reamintesc că avem posibilitatea să testăm noul flagship Huawei P20 Pro de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester.

Diagonală, rezoluție sau pur și simplu densitate?

Când vine vorba să iei o decizie vizavi de ce contează cel mai mult la un smartphone, la ce te gândești? La viteză, la autonomie, la aspect, la materialele din care este construit, la specificațiile tehnice sau la display?

Din punctul meu de vedere display-ul este elementul de care ar trebui să fie pe primul loc alături de autonomie și performanță. Nu poți să faci rabat la calitatea display-ului dacă vrei să ai în mână un flagship, chiar dacă asta în final poate să însemne o autonomie mai mică.

De asta recomand tuturor celor ce și-au luat un flagship să îl folosească la maxim și să nu reducă din rezoluție și/sau strălucire decât atunci când chiar au nevoie de o durată mai mare de viață a bateriei. Ți-ai luat un super telefon, cu super specificații tehnice, de ce să nu te bucuri de tot ce poate el să îți ofere?

Chiar și așa, display-ul este un termen generic. Ce vrem de la el? Diagonala, rezoluția, calitatea, densitatea, unghiurile de vizualizare?

Sunt multe aspecte ce trebuie luate în parte vizavi de display-ul unui smartphone și de asta am decis că merită să facem un episod special din super testul nostru, dedicat display-ului.

1. Diagonala

Fără doar și poate diagonala ecranului este primul lucru la care ne gâdim atunci când vine vorba despre display-ului smartphone. De cât este diagonala? 5 inci? 5,5 inci? Peste 6?

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+.

În urmă cu vreo 3-4 ani, când vorbeam de ecrane de peste 5 inci ne refeream deja la phablet-uri și nu la flagship-uri. Samsung a fost prima companie care s-a dus mereu tot mai sus cu diagonala și uite că piața a apreciat asta, acum niciun flagship modern (exceptând Apple) nu mai vine cu diagonală sub 5,5 inci.

Timpurile se schimbă, gusturile oamenilor la fel. În această primăvară generația nouă de flagship-uri cochetează deja cu ideea depășirii dimensiunii de 6 inci pentru diagonală.

Ca să facem lucrurile mai ușor de urmărit, haideți să vedem mai clar specificațiile legate de display-urile smartphone-urilor din test:

HTC U11+ Sony Xperia XZ2 Apple iPhone X Huawei P20 Pro Samsung Galaxy S9+
Diagonala (inci) 6 5,7 5,8 6,1 6,2
Rezolutie (pixeli) 1440 x 2880 1080 x 2160 1125 x 2436 1080 x 2240 1440 x 2960
Raport 18:9 18:9 19,5:9 18.7:9 18,5:9
Grad de acoperire (%) 78 76,1 82,9 82 84,2
Densitate (ppi) 538 424 458 408 529
Tip display Super LCD IPS LCD Super AMOLED AMOLED Super AMOLED
Protectie Corning Gorilla Glass 5 Corning Gorilla Glass 5 Oleophobic coating n/a Corning Gorilla Glass 5

Trei au diagonala de peste 6 inci (inclusiv), două se mențin încă sub 6 inci, unul fiind Apple iPhone X (dar să nu uităm că Apple are iPhone 8 Plus, care concurează cu brio în liga celor mari.

Așadar, din punct de vedere al diagonalei, bătălia se dă în jurul valorii de 6 inci: Samsung Galaxy S9+ este cel mai generos, ajungând la 6,2 iar Xperia XZ2 este cel mai ”modest” cu doar 5,7 inci.

Așa cum sunt construite acum smartphone-urile, unul cu diagonala mai mare are posibilitatea de a folosi și un volum mai mare al carcasei, cu opținea de a avea și o baterie de capacitate mai mare.

Aș îndrăzni să spun că trendul e clar: cu cât mai mare, cu atât mai bine. Mă refer aici la diagonală.

2. Rezoluție: chiar contează?

Al doilea aspect legat de display este rezoluția, adică numărul de pixeli ce pot să fie afișați pe ecran. Contează să fie cât mai mulți?

Unii vor spune că da, alții că nu. Cei din prima categorie spun asta după ce au avut ocazia să folosească smartphone-uri cu rezoluții mari – până nu te obișnuiești cu unul nu îți dai seama că vrei o rezoluție mai mare, cu calitate mai bună a imaginii. De cele mai multe ori nu vezi diferențe semnificative decât dacă folosești în paralel un smartphone cu o rezoluție mare și unul cu una mai mică, pe același tip de aplicații.

Discrepanțele apar atunci când respectivele aplicații (sau doar interfața grafică) sunt optimizate pentru a afișa rezoluții mai mari și pot să dea mai multe detalii textului, imaginilor etc.

Credeți că se poate vedea vreo diferență între HTC U11+, Apple iPhone X și Samsung Galaxy S9+, în Facebook de exemplu? Teoretic nu, dar sunt anumite situații în care diferențele apar și atunci îți spui invariabil, de ce nu? Mai bine o rezoluție mai mare.

Revenind la testul nostru, Samsung Galaxy S9+ este aparatul cu cea mai mare rezoluție (1440 x 2960 pixeli), urmat de aproape de HTC U11+ (1440 x 2880 pixeli) și Apple iPhone X (1125 x 2436), Huawei P20 Pro (1080 x 2240 pixeli) și Sony Xperia XZ2 (1080 x 2160).

3. Densitatea trebuie luată în calcul alături de rezoluție

O rezoluție mare pentru ecranul unui smartphone nu înseamnă nimic dacă nu este corelată cu diagonala, în acest fel obținându-se valoarea densității de pixeli. După mine, densitatea de pixeli e o valoare mai importantă decât rezoluția și diagonala, luate separat.

Ne dorim un smartphone cu diagonală mare și rezoluție mare, asta e clar. Doar analizând densitatea pixelilor ne putem face o idee mai bună despre cum pot să fie comparate două ecrane.

Pe acest criteriu, HTC U11+ pare să fie cel mai avantajat smartphone, display-ul său având cea mai mare densitate: 538 ppi (pixeli per inci), urmat de Samsung Galaxy S9+ (529 ppi), Apple iPhone X (458 ppi), Sony Xperia XZ2 (424) și abia la final Huawei P20 Pro (408 ppi).

Asta înseamnă că aceiași imagine ar trebui să se vadă mai bine (adică cu detalii mai pronunțate) pe HTC U11+ decât pe Huawei P20 Pro, nu?

Ei bine, haideți să vedem.

Așa arată o imagine pe HTC U11+:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+
Detaliu HTC U11+

Așa pe Sony Xperia XZ2:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+
Detaliu Sony Xperia XZ2

Pe Apple iPhone X:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+
Detaliu iPhone X

pe Huawei P20 Pro:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+
Detaliu Huawei P20 Pro

Și pe Samsung Galaxy S9+:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+
Detaliu Samsung Galaxy S9+

Sesizați diferențe? nu prea în ceea ce înseamnă densitatea, mai degrabă în ceea ce înseamnă modul de redare al culorilor.

4. Modul de redare al culorilor

Și asta ne aduce la următoarea analiză: cum sunt redate culorile, un criteriu extrem de important de evaluare. Degeaba ai rezoluție mare, diagonală mare și o densitate bună dacă display-ul nu poate să ofere culori la intensitatea și calitatea pe care ne-am dori-o.

Apriori știm că display-urile AMOLED (adică cele ale Apple iPhone X, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+ au culori mai clare, mai intense. Cele cu Super LCD au încă de suferit și testul ne arată că lucrurile chiar așa și stau.

Aceiași imagine, afișată în paralel pe toate ecranele, cu strălucirea dată la maxim și setările standard de compunere a culorilor, fără opțiuni de corecție sau night mode pornite:

DSC_8512De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Huawei P20 Pro, iPhone X, și Samsung Galaxy S9+.

Se observă că cele trei aparate din dreapta (Huawei P20 Pro, Apple iPhone X și Samsung Galaxy S9+ au imagini mai intense, cu HTC U11+ și Sony Xperia XZ2 ceva mai șterse. Se poate vedea și că verdele are nuanțe diferite pe fiecare display în parte, care e cea mai bună fiind o chestie de percepție personală.

Mai departe, cu un alt set de imagini de test:

DSC_8513De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Huawei P20 Pro, iPhone X, și Samsung Galaxy S9+.

Din nou ecranul lui HTC U11+ lasă de dorit, imaginile fiind șterse iar trio-ul P20 Pro, iPhone X și S9+ fac treabă bună.

Mi se pare deosebit de interesant de văzut cât de schimbate sunt culorile din următoarea imagine de test – da, și poziția camerei foto are impact în modul de redare, dar una peste alta pozele sunt relevante.

DSC_8514De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Huawei P20 Pro, iPhone X, și Samsung Galaxy S9+.

Strict pe imaginea de mai sus, display-ul lui Huawei P20 Pro îmi place cel mai mult, urmat de Sony Xperia XZ2, cu iPhone X și S9+ la egalitate și U11+ pe ultimul loc.

Pentru afișarea de nuanțe, am luat următoarea imagine:

DSC_8516De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Huawei P20 Pro, iPhone X, și Samsung Galaxy S9+.

Din păcate nu se văd toate detaliile, ne putem face însă o idee despre cum sunt reprezentate culorile alb și negru pe fiecare în parte. Pe iPhone X, P20 Pro și S9+ negrul e negru, albul e alb fără nuanțe de gri – ecranul AMOLED iese clar în evidență. Însă și pentru Xperia XZ2 lucrurile sunt pozitive, modul în care ecranul redă culorile este chiar foarte bun.

Și acum să vedem strălucirea:

DSC_8517De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Huawei P20 Pro, iPhone X, și Samsung Galaxy S9+.

P20 Pro are culorile cele mai strălucitoare și intense (probabil este și de la modul în care este setat implicit ecranul, detalii la fel de bune și clare sunt și pe iPhone X și S9+, culoarea pielii fiind aproape identică pe aceste aparate.

Înainte să închei vă mai ofer o mostră: cum se vă display-urile, în semiîntuneric, cu nivelul strălucirii dat la minim:

DSC_8550De la stânga la dreapta: HTC U11+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+.

Parcă diferențele nu mau sunt atât de mari, nu?

Se vede clar că Xperia XZ2 are o valoare minimă mai ridicată decât la celelalte, urmat de iPhone X și S9+.

În loc de concluzie

Pentru că analiza display-ului este mereu un proces subiectiv nu o să dau note în acest episod. Sper că e suficient că v-am arătat ce poate fiecare și mai ales că am trecut în revistă caracteristicile tehnice, pentru ca voi să puteți alege în cunoștință de cauză. În afară de Huawei P20 Pro, toate celelate au un ecran complet, fără butoane hardware, iPhone X și S9+ având o acoperire excelentă.

Nu am discutat în detaliu despre raportul dintre lugimea și lățimea zonei vizibile a display-ului: HTC și Sony vin cu nu raport perfect de 18:9, considerat cel mai bun pentru un display.

Închei cu un sfat: dacă credeți că v-ați făcut o idee despre ce vă place și care display pare să fie mai bun, mergeți într-un magazin (Orange le are pe toate) și uitați-vă atent la fiecare aparat în parte ca să vă formați o părere și în realitate.

Vă spun asta pentru că fiecare dintre noi are propriul mod de a vedea culorile și este impresionat de alte combinații de strălucire și intensitate pentru un display. Iar dacă o să dați banii pe unul din aparatele de mai sus, fiți siguri că o să faceți cea mai bună alegere.

Va continua …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep