HomeMobileAndroidMEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei...

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ (partea 4, autonomie)

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+: AutonomieAșa cum v-am promis, continuăm seria de teste HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ cu partea a patra, cea în care vorbim despre autonomie. La fel ca viteza, display-ul și aspectul, autonomia este unul din factorii decisivi în decizia de cumpărare.

Testăm noul flagship Huawei P20 Pro venit de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester.

Acesta este și motivul testului de azi: ce autonomie are fiecare smartphone?

Autonomia: rezultanta dintre puterea procesorului, capacitatea bateriei, dimensiunea ecranului și optimizarea software

Deși un aspect extrem de important, autonomia este o caracteristică trecută cu privirea extrem de ușor și în foarte multe cazuri, devine o problemă abia după achiziție. Mulți cred că un smartphone cu o baterie de capacitate mare are automat și o autonomie foarte bună. E adevărat doar parțial, de mai bine de 10 ani de când testez gadget-uri am avut ocazia să văd de foarte multe ori că acest lucru nu se adeverește.

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+: Autonomie

Da, e bine ca un smartphone să aibă o baterie de capacitate cât mai mare, dar dacă aceasta nu este folosită cum trebuie de sistemul de operare și aplicațiile de power management, atu-ul se pierde. În practică, autonomia unui smartphone depinde în primul rând de tipul de procesor și frecvența lui, de dimensiunea ecranului și nivelul maxim/minim de strălucire și nu în ultimul rând de modul în care producătorul și Google reușesc să optimizeze aplicațiile. Și nu în ultimul rând de calitatea rețelei de date și voce: cu cât aparatul este folosit mai mult într-o regiune unde calitatea semnalului 4G este mai slabă, cu atâta autonomai lui va fi mai mică pentru că este nevoie de mai multă energie pentru emisie/recepție.

Un procesor din aceiași generație, la o frecvență mai mare, va consuma mai multă energie decât unul cu frecvența mai mică. Similar, un același dispozitiv, cu un display și rezoluție mai mare, va consuma mai mult decât unul ce are aceste caracteristici mai mici.

Iar între două aparate similare, unul cu optimizare software pentru creșterea autonomiei și altul nu, primul va avea o autonomie mai bună.

E bine să știți lucrurile astea și atunci când vă interesați de autonomie să le luați în calcul.

Setările implicite versus optimizarea autonomiei

În ultima vreme toți producătorii de smartphone-uri, în special pentru flagship-uri, au început să acorde o atenție sporită factorului autonomie și e normal să se întâmple asta, pentru că nimănui nu îi convine să dea 800-1000 EUR pe un smartphone a cărui baterie moare în mai puțin de o zi.

Și totuși, cam asta se întâmplă. Marea majoritate a smartphone-urilor nu pot fi folosite la condiții maxime mai mult de o zi. Unele nici măcar nu ajung să poată fi folosite o zi și de asta utilizatorii sunt obligați să folosească soluții pentru creșterea autonomiei – de la folosirea opțiunilor de Fast Charging, baterii suplimentare și până la activarea soluțiilor de power management care îi văduvește de bucuria folosirii la maxim a smartphone-ului.

Eu sunt de părere că cine ia un flagship ar trebui să se orienteze către cel care îi place și are cea mai bună autonomie, iar dacă nu poate avea o variantă câștigătoare, să accepte acest lucru și să aleagă să încarce telefonul mai des decât să activeze funcțiile de Power Management care duc la creșterea autonomiei.

Motivul e simplu: toate aplicațiile de Power Management au în comun același lucru – încearcă să reducă consumul de procesor și rezoluția/strălucirea ecranului și în acest fel să salveze baterie. Doar că atunci apare întrebarea: de ce îți mai iei un smartphone cu un super display (așa cum e de exemplu Samsung Galaxy S9+) dacă nu îl folosești la maxim?

Ce înseamnă Power Management pentru un smartphone?

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+: Autonomie
Optiunile speciale de Power Management ajuta la cresterea autonomiei.

Prin Power Management înțelegem că există o gamă de setări care permit smartphone-ului să aibă o autonomie mai bună. La fel ca în cazul Power Management-ului de pe laptop, setările de pe smartphone au grijă să reducă frecvența procesorului (și automat performanța lui), să dezactiveze conexiunile existente (Bluetooth, 4G, WiFi, NFC), să reducă luminozitatea ecranului la valori mai mici (sau chiar minime) și în multe cazuri să modifice rezoluția către una mai joasă plus restricționarea anumitor aplicații (gen GMAIL, Facebook, Instagram) să mai folosească opțiunile de sincronizare continuă.

De foarte multe ori aceste setări au ca rezultat reducerea performanței și eficienței smartphone-ului. Nu neg că vor exista situații în care apelarea la funcțiile de Power Management este cea mai bună soluție pentru creșterea autonomiei, însă nu militez pentru așa ceva – și am zis deja de ce.

Fast Charging: soluția modernă pentru creșterea autonomiei

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+: Autonomie
Fast Charge: bateria se poate incarca cu 50% in mai putin de 40 de minute.

Rezolvarea propusă de industrie și adoptată rapid de către producătorii de smartphone-uri este încărcarea rapidă (Fast Charge) prin standardul Quick Charge, care oferă posibilitatea de încărcare rapidă cu până la 50% în mai puțin de jumătate de oră – realist vorbind, la o pauză de cafea sau în timpul mesei de prânz, se poate reîncărca rapid smartphone-ul cu suficient de multă energie cât să ajungă până la finalul zilei sau la următorul moment când există acces la o sursă de încărcare.

Pentru mine autonomia smartphone-ului este o problemă importantă, mai ales că în cele 8-10 ore petrecute la birou, calitatea rețelei este destul de slabă și aparatul sare deseori din LTE/4G în 3G/HSDPA+, ceea ce înseamnă un consum mai mare de baterie.

Cu Quick Charge prin încărcătorul dedicat reușesc să țin autonomia sub control, atunci când e cazul și faptul că HTC U11+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+ suportă funcția Quick Charge mă ajută să testez aparatele la capacitatea lor maximă.

Analiza autonomiei

Un test de autonomie complet, relevant și care poate fi repetat identic este extrem de greu de făcut. Există soluții de benchmark care încearcă să ofere o platformă comună de testare, însă ele ne dau doar o idee inițială de la care să plecăm.

În teorie, ca să poți testa autonomia mai multor smartphone-uri e nevoie de un mediu de testare în care să existe o setare standard, care practic să scoată din calcul interferențele externe și să dea siguranța că autonomia măsurată este datorată doar modului de folosire și nu a unor factori externi. Din păcate nu am avut nici timpul și nici aparatura necesară pentru a realiza asta, așa că am aplicat un set generic de teste, pentru a avea totuși o idee despre care este autonomia pe care o putem aștepta de la fiecare smartphone în parte.

M-am folosit de suita PC Mark pe Android (asta scoate automat din calcul iPhone X, pentru care nu am găsit o soluție la fel de puternică de măsurare a autonomiei, care să fie și cross platform Android/iOS) pe care am rulat-o în paralel pe toate aparatele, cu toate conexiunile închise (WiFi, 4G, Bluetooth și NFC), cu nivelul de strălucire setat la cea mai mică valoarea posibilă prin slider-ul sistemului de operare și fără opțiunile de Power Management active.

Așa am obținut niște date care pot să arate cam la ce să ne așteptăm de la fiecare smartphone în parte, cu setările standard – adică așa cum folosește smartphone-ul un utilizator obișnuit. Peste care am pus analiza autonomiei după folosirea zilnică (aproximativ în aceleași condiții de lucru)

În mod cert, prin activarea opțiunilor de Power Management puse la dispoziție de fiecare producător în parte, disponibile pe HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Apple iPhone X, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+.

Înainte de a vedea care sunt rezultatele, haideți să aruncăm o privire asupra specificațiilor tehnice ale bateriei fiecărui smartphone:

Capacitate baterie (mAh) Fast Charging Wireless Charging Diagonala display (inci) Rezoluție (pixeli)
HTC U11+ 3930 Quick Charge 3 nu 6 1440 x 2880
Sony Xperia XZ2 3180 Quick Charge 3 Qi 5,7 1080 x 2160
iPhone X 2716 Fast Charge Qi 5,8 1125 x 2436
Huawei P20 Pro 4000 Quick Charge 2 nu 6,1 1080 x 2240
Samsung Galaxy S9+ 3500 Fast Charge Qi 6,2 1440 x 2960

Pe baza tabelului de mai sus și ținând cont de tipul și frecvența procesorului și diagonala/rezoluția ecranului, care credeți că are cea mai bună autonomie?

Tentația de a da câștigător pe Huawei P20 Pro e mare și nu ați fi departe de realitate. Pentru că în urma testării cu PC Mark și testul Work 2, avem așa:

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+: Autonomie
Rezultatul testului de autonomie Work 2 din suita PC Mark.

Mi-ar fi plăcut să pot să măsor similar și autonomia lui iPhone X, deocamdată nu este posibil.

Benchmark-ul Work 2 simulează folosirea smartphone-ului în operațiuni de editare video, browsing și editarea de documente plus jocuri. Adică o combinație de operațiuni pe care un utilizator obișnuit le face destul de rar, ceea ce înseamnă că cel puțin la nivel teoretic, autonomia smartphone-urilor ar trebui să fie mult mai mare în lucrul de zi cu zi.

Mai jos aveți rezultatele obținute de HTC U11+, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+ – atenție, rezultatele de mai jos identifică performanța până la 20% din baterie, eu am prezentat în tabel rezultatul maxim (cu capacitatea bateriei la 0). Nu am putut captura rezulatul lui Xperia XZ2 deoarece sistemul de Power Management  intră automat în funcțiune și blochează aplicația PC Mark, identificată drept un consumator important de baterie .

Autonomie_HTCU11PLusAutonomie_HuaweiP20ProAutonomie_SamsungGalaxyS9PlusCe ne spune graficul de mai sus? Că HTC U11+, cu o baterie mai mică decât cea a lui Huawei P20 Pro și rezoluție mai mare, are o autonomie mai bună. Poate că surprinzător (și totuși nu, dat fiind diferența de rezoluție), Sony Xperia XZ2 are o autonomie mult mai bună folosind un procesor de generație mai nouă și frecvență mai mare.

Asta confirmă ceea ce a spus deja: nu putem spune apriori că un smartphone are o autonomie mai bună decât a altuia, doar uitându-ne pe specificațiile tehnice și pe capacitatea bateriei. E important de văzut cum se comportă smartphone-ul în teste.

Și că tot veni vorba de teste, poate că mult mai relevant este cel real, de folosire zilnică. Cum am folosit fiecare smartphone, în condiții similare (nivelul luminozității setat pe auto, 4G pornit permanent, TuneIn Radio cam 2 ore, Twitter, Facebook, GMAIL, Instagram cu sincronizările permanente și cam 10 minute de convorbiri) pot să zic următoarele:

HTC U11+ are o autonomie foarte bună, pe la ora 20:00 puteam să mai am cam 30% din baterie. Sony Xperia XZ2 este superior, de multe am reușit să am chiar 40% din baterie, cam pe la aceiași oră.
Acum introduc în ecuație și iPhone X, care pe o folosire similară îmi mai dădea 45-48% din baterie. Cu Huawei P20 Pro situația este mai slabă decât pe HTC U11+, dar nu cu mult: pe la ora 20:00 bateria mai indica undeva la 20%. Cel mai prost stă Samsung Galaxy S9+, pentru care 30% din baterie îmi apăre undeva la ora 15:00, încărcarea fiind absolut necesară.

Concluzie: aproape o zi de folosire

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+: Autonomie
Estimare: autonomia lui Samsung Galaxy S9+ pe modul standby, fără conexiunea de dată activă.

În concluzie, sunt câteva lucruri care se pot desprinde de pe urma acestui test.

Primul este că aparatul cu cea mai bună autonomie pare să fie HTC U11+, unul din generația de anul trecut.

Al doilea este că dintre flagship-urile moderne, Sony Xperia XZ2 are ca mai bună autonomie (știam asta deja), rezoluția și display-ul mai mic, fiind un avantaj.

Huawei P20 Pro face o figură mai bună decât Samsung Galaxy S9+ în ceea ce înseamnă autonomia, aproape o zi de folosire fiind o idee fezabilă. Împrumută display-ul mare și de calitate al lui Samsung Galaxy S9+, dar oferă o autonomie superioară.

Samsung Galaxy S9+ suferă la nivelul autonomiei, însă nu trebuie să uităm că în acest moment are probabil cel mai bun display de pe un smartphone, în termen de calitate, reprezentare a culorilor și nivel al strălucirii. Față de momentul în care i-am făcut review-ul observ o îmbuătățire semnificativă a autonomiei, lucru datorat update-ului de software ce a apărut între timp.

iPhone X este un caz special, la rândul său display-ul este unul excelent (doar e făcut de Samsung) însă printr-un power management mai bun la nivelul sistemului de operare reușește să ofere o autonomie superioară lui Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+. Din acest motiv, pentru combinația de calitate display, nivel de luminozitate și autonomie, cred că iPhone X este cel care iese învingător general.

Strict pe baza rezultatului din testul PC Mark, HTC U11+ este aparatul pe care ar trebui să îl aveți în vedere.

Și nu în ultimul rând trebuie să știți că folosind smartphone-urile HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Apple iPhone X, Huawei P20 Pro sau Samsung Galaxy S9+, cu setările standard, la rezoluția maximă și luminozitatea pe modul auto, nu ar trebui (cu o singură excepție) să fie nevoie să vă încărcați aparatul în timpul zilei.

Nu uitați, prin câteva trucuri simple: luminozitatea setată pe modul manual, la nivel minim, dezactivarea conexiunilor 4G, Bluetooh, NFC, WiFi și/sau reducerea rezoluției aveți șanse mari să creșteți semnificativ autonomia. Pentru aparatele care au si functii de autentificare prin scanarea retinei, acestea sunt la randul lor o sursa de consum major de energie – daca nu aveti nevoie neaparat de ele, le puteti dezactiva.

Din nou, doar dacă aveți neapărat nevoie de așa ceva, pentru că altfel ați dat bani degeaba pe un smartphone ce nu este folosit la capacitatea maximă.

 

Acestea fiind zise, stați pe aproape că vor urma alte două teste extrem de interesante: fotografia pe zi și de noapte.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Foarte interesante rezultatele, stiam ca Xperia XZ2 se lauda cu o autonomie buna. Dar HTC U11? E bine de stiut in perspectiva lui U12.
    Pacat ca nu ai testat suficient si iPhone X.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep