HomeFeaturedFocusReview Huawei P20 Pro: alegerea perfecta pentru Instagrameri si pasionatii de fotografie

Review Huawei P20 Pro: alegerea perfecta pentru Instagrameri si pasionatii de fotografie

Review Huawei P20 ProCât de bun este Huawei P20 Pro în utilizarea zilnică, care sunt acele lucruri care îl fac interesant şi care sunt minusurile sale? Acestea sunt întrebările la care o să vă ofer răspunsul în materialul de faţă.

După două săptămâni în care am testat Huawei P20 Pro a venit de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester, am deja imaginea completă asupra acestui smartphone. Fiind primul smartphone cu trei camere foto principale, 3x zoom, un excelent display AMOLED (6,1 inci cu o rezoluție de 1080 x 2240 pixeli și densitate de 408 dpi) și o baterie de 4000 mAh, Huawei P20 Pro se recomandă un competitor de excepție pentru duetul iPhone X – Samsung Galaxy S9+, ce domină în acest moment piața smartphone-urilor.

Review Huawei P20 ProÎnsă este cu adevărat așa? Nu vă grăbiți cu concluziile.

Aspect: combinație reușită de metal și sticlă

Review Huawei P20 ProHuawei P20 Pro este smartphone-ul Android care din punctul meu de vedere arată cel mai bine, modul în care a finisat trendul lansat de Apple și Samsung în ceea ce privește forma cu margini rotunjite și combinația de sticlă și metal pentru carcasă, surclasează cam tot ce există în acest moment pe piață. Îmi place foarte mult sticla de pe spate (cu toate că este un magnet de amprente și în mod constant necesită curățire) și marginile curbate ale carcasei.

Review Huawei P20 ProReview Huawei P20 Pro

Partea din față este dominată de un display AMOLED edge to edge în care Huawei a preluat trendul cu ”notch” extinzând acoperirea până aproape de marginea superioară, lăsând ”moțul” pentru difuzor și camera frontală.

Ar fi fost o soluție perfectă, la fel ca în cazul iPhone X, dacă echipa de design a Huawei nu ar fi avut nefericita idee de a pune totuși senzorul de amprentă (ce poate avea și funcție de navigație) în partea inferioară a ecranului, irosind spațiu ce putea fi folosit pentru a extinde display-ul.

Review Huawei P20 Pro

Pe Android este și mai nefericită alegerea având în vedere că deasupra senzorului de amprentă sistemul de operare aduce automat butoanele touch de navigare, mai reducând încă puțin din display. Trebuie să recunosc că soluția Samsung de a muta senzorul de amprentă pe spate și a folosi tot ecranul este mult mai nimerită și Huawei ar fi trebuit să facă la fel.

În afară de acest aspect, fața lui Huawei P20 Pro este cât se poate de reușită, mai ales că bordura este aproape inexistentă.

Dacă fața lui Huawei P20 Pro arată bine, spatele lui este și mai impresionant: în afară de cele trei camere foto, LED-ul pentru bliț și logo-ul LEICA, nimic nu deranjează design-ul fluid.

Review Huawei P20 ProPe laterala din dreapta avem butoanele de volum și pornie/oprire iar pe cea din stânga doar fanta pentru SIM (modelul de față este DUAL SIM).

În partea de jos avem fantele pentru difuzoare și slot-ul USB Type-C, în timp ce în zona superioară există doar o mică fantă pentru microfon și deschizătura pentru IR.

Review Huawei P20 ProReview Huawei P20 ProPrivit cu atenție, Huawei P20 Pro este o rafinare a design-ului de pe seria P10, aducând într-o carcasă de 155 x 73.9 x 7.8 mm un produs foarte bine realizat.

Dacă vreți să vedeți cum arată în comparație cu iPhone X, HTC U11+, Samsung Galaxy S9+ și Sony Xperia XZ2, vă recomand să parcurgeți articolul de aici.

Că tot am adus vorba despre design și carcasă, am folosit pentru câteva zile o husă CUBZ Hybrid Slim Ring primită de la MobileDirect.ro. Este din material cauciucat și vine cu un inel ce pentru foarte multe doamne și domnișoare va fi salvarea atunci când vine vorba de a ține ușor (și fără emoții) telefonul în mână.

Husei Huawei P20 Pro

Display: AMOLED de 6,1 inci, cu ”notch”

Review Huawei P20 ProAșa cum v-am spus deja, Huawei P20 Pro are un display superb de 6.1 inci, edge to edge pe un panel cu un raport de 18.7:9, dar cu o densitate de doar 408 ppi, foarte mică în comparație cu ce oferă alte flagship-uri Android, dar aduce posibilitatea creării unui aparat mai lung decât celelalte și mai ușor de ținut în mână.

Dacă nu vă place ideea de notch, îl puteți dezactiva din Settings, Display, Notch, moment în care partea superioară va primi o dungă neagră, ce va disimula camera și microfonul, moment în care banda din zona inferioară ce ține senzorul de amprentă are o replică în partea superioară.

Review Huawei P20 ProRezoluția lui Huawei P20 Pro este departe de a fi cea mai bună de pe un flagship al momentului, cu toate că Huawei a mers pe ideea unui display mare (6.1 inci) cu tot cu notch. 1080 x 2240 pixeli este însă o rezoluție suficientă pentru oricare gusturi. Culorile redate de ecran au să strălucire foarte bună – vă recomand să parcurgeți articolul de aici unde am comparat display-ului lui Huawei P20 Pro cu cel de pe iPhone X, Samsung Galaxy S9+, Sony Xperia XZ2 și HTC U11+. E cel mai simplu mod de a vedea cum se situează în fața concurenței.

Specificațiile hardware

Review Huawei P20 ProP20 Pro este în acest moment vârful de gamă al chinezilor de la Huawei și are acest titlu pe bună dreptate. În interior avem platforma Hisilicon Kirin 970 cu un procesor Octa-core (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53) și GPU Mali-G72 MP12, completată de 6 GB RAM și 128 GB pentru stocare (fără slot microSD din păcate) plus tot ceea ce înseamnă conectică – VoLTE, Bluetooth (doar 4.2 nu 5!), WiFi, GPS, NFC, senzor IR, senzor de amprentă, USB Type-C și sistem principal format din trei camere foto de 8, 20 și 40 MP.

Energia necesară funcționării vine de la o baterie de 4000 mAh, în teorie suficientă pentru o zi întreagă. Și pentru extra confort, opțiune de Fast Charging ce poate încărca telefonul în 90 de minute.

Camera foto: primul sistem cu trei camere și rezoluție combinată de 60 MP, zoom 3x și ISO maxim 102400

Review Huawei P20 ProDincolo de design-ul excelent și display-ul deosebit, Huawei P20 Pro se individualizează ca fiind primul smartphone ce aduce un sistem principal de 3 camere foto (20 MP alb negru, 40 MP color și 8 MP color wide), zoom 3x plus un AI capabil să îmbunătățească semnificativ calitatea imaginilor.

După două săptămâni de folosire pot să spun ca la capitolul cameră foto Huawei P20 Pro este cel mai bun smartphone cu care am avut ocazia să lucrez, ținând cont că la vremea lui m-am jucat și cu Lumia 1020, un alt smartphone cu cameră de 40 MP.

Cele trei camere foto sunt poziționate una peste alta și nu orizontal așa cum le găsim la alte aparate. Huawei a decis să construiască sistemul foto folosind o cameră de 40 MP (f/1.8, 27mm, 1/1.7″), una de 20 MP B/W (f/1.6, 27mm) plus încă una color de 8 MP (f/2.4, 80mm) cu lentile Leica, stabilizare optică, zoom 3x (ce poate ajunge la 5x în mod hibrid software și hardware). Cine vrea poate să fotografieze cu zoom 3x optic, cu rezultate foarte bune.

Dar ceea ce contează la Huawei P20 Pro este capacitatea sistemului de camere foto de a realiza poze foarte bune în condiții de lumină slabă (vă recomand să parcurgeți testul comparativ de poze în low light dintre HTC U11+, Sony Xperia XZ2, Apple iPhone X, Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+ ca să vedeți exact despre ce vorbesc).

Review Huawei P20 ProCamera principală de 40 MP este completată de cea alb negru de 20 MP și de procesorul de imagini, pozele realizate fiind o combinație între ceea ce capturează cele două, mai ales acolo unde e nevoie de profunzime sau adăugarea de efecte bokeh. În mod implicit Hauwei P20 Pro face poze la o rezoluție de 10 MP, lucru ce poate fi schimbat (și vă recomand să faceți asta) atunci când alegeți modul Photo din aplicația Camera – ca fapt divers vă recomand să explorați modulul Camera și să vedeți că există predefinite multe setări pe care le luați de-a gata.

Încă un lucru interesant, Huawei P20 Pro are o cameră secundară (de selfie) de 24 MP, folosită și pentru opțiunea de deblocare a aparatului prin recunoașterea facială.

Un set amplu de poze la rezoluția maximă găsiți în albumul postat pe pagina noastră de Facebook, am ales doar câteva dintre ele pentru exemplificare (sunt redimensionate pentru a încăpea în pagină).

O poză realizată cu Night mode pornit.

Review Huawei P20 ProDouă poze macro unde efectul bokeh este pronunțat.

Review Huawei P20 ProReview Huawei P20 ProȘi încă una:

Review Huawei P20 ProCu setarea night mode și fără:

Review Huawei P20 ProReview Huawei P20 Pro

Atunci când folosiți Night mode în modulul camera, imaginea este de 10 MP și nu de 40 MP.

Totodată Huawei P20 Pro beneficiază și de posibilitatea înregistrării video super slow motion la 960 fps, unde face treabă chiar bună (dar la rezoluție 720p):

Software: Android 8 Oreo și EMUI 8.1

Dacă la nivel hardware lucrurile stau foarte bine pentru Huawei P20 Pro, la partea de software situația se schimbă. Aparatul funcționează cu Android 8 Oreo peste care există shell-ul Huawei EMUI, versiunea 8.1, o încercare de a oferi o experiență similară cu iOS pe Android.

Acest lucru are și părți bune, dar în marea majoritate a situațiilor este un dezavantaj – mai ales atunci când utilizatorul decide să schimbe rezoluția standard și să umble și la dimensiunea fonturilor. Rezultatul este un amestec deloc elegant de fonturi de diferite dimensiuni în shell, în meniu și în mesajele de notificare.

Uitați un exemplu:

Screenshot_20180503-213613Screenshot_20180503-211619

Odată ce te obișnuiești cu EMUI, nu mai e neapărat o problemă acest lucru. Observ că de la versiune la versiune interfața începe să fie mai finisată și să se miște mai bine, cu tot mai puține erori de funcționare – din păcate (din nou zic asta!) mai e de lucru, pe aparatul avut în test am întâlnit de vreo câteva ori probleme în încărcarea și rularea aplicațiilor (în special în Google Maps) și chiar două blocări ce au necesitat repornirea lui.

Screenshot_20180503-195912Screenshot_20180503-211627

Ca de obicei, ca să scap de problemele de afișare am vrut să instalez un Pixel Launcher, ca să pot avea o experiență de navigare mai bună – ghinion, nu merge încă.

Apreciez însă opțiunile complexe de configurare existente în meniu, atât pe zona de securitate (inclusiv autentificarea biometrică, activarea Private Space, App Lock și criptarea fișierelor) cât și pe partea de personalizare a ecranului (Huawei P20 Pro are Always on display, la fel ca pe seria Samsung Galaxy S9 sau HTC U11+).

Screenshot_20180503-211646Screenshot_20180503-213448

Un alt lucru pe care vreau să îl menționez este că Huawei P20 Pro poate fi legat de PC printr-un cablu USB Type-C to HDMI (am testat cu adaptorul Display Dock de la Lumia 950 XL) și în acest fel poate fi folosit mai ușor, activând Desktop Mode – opțiune similară Samsung Desktop Experience.

Văd că Huawei a decis să împuțineze numărul de aplicații bloatware de pe flagship-urile sale și acesta este un alt lucru foarte bun. Găsesc utilă aplicația ce transformă aparatul într-o telecomandă universală (Smart Remote) și portofelul electronic Wallet.

Performanță și autonomie

La nivel de performanță Huawei P20 Pro nu stă la fel de bine precum m-aș fi așteptat, platforma Kirin 970 fiind mai puțin performantă decât Snapdragon 845 sau cipset-ul Exynos 9810 Octa al Samsung.

Aici aveți un material detaliat în care am comparat viteza lui Huawei P20 Pro cu cea a HTC U11+, iPhone X, Samsung Galaxy S9+ și Sony Zperia XZ2.

Cred că este de ajuns să spun că este suficientă pentru aproape orice vă propuneți să faceți. Interfața este fluidă, aplicațiile se mișcă în general bine.

Legat de autonomie, lucrurile sunt foarte interesante: cu o baterie de 4000 mAh Huawei P20 Pro ar fi trebuit să fie unul dintre aparatele cu cea mai bună autonomie de pe piață. O fi așa, dar eu nu pot să confirm. Pe baza testelor pe care le-am făcut – atât benchmark-uri cât și utilizarea zilnică, Huawei P20 Pro, folosit cu LTE pornit, display-ul cu luminozitaea pe auto, abia reușește să mă țină o zi, de cele mai multe ori și mai puțin.

Benchmark-ul PC Mark Work 2 ne dă o autonomie de 12 ore și 29 minute până la 20% din baterie. În utilizarea zilnică, cu streaming audio pe LTE, display-ul pe auto, scos de la încărcat la 07:00, pe la 15:00 mai am undeva la 30-35% din baterie și trebuie neapărat să îl reîncarc pentru a putea termina ziua.

Screenshot_20180502-212444Screenshot_20180427-175157

După cum am mai spus, partea bună este că există Fast Charge (nu și Wireless Charging) care aduce bateria la 100% în mai puțin de 90 de minute.

Ca să aveți o idee are e autonomia lui Huawei P20 Pro în comparație cu cea cea HTC U11+, Sony Xperia XZ2 și Samsung Galaxy S9+ vă recomand să citiți materialul de aici unde am realizat o comparație mai amplă.

Concluzie: alegerea evidentă pentru pasionații de fotografie și cei ce vor un smartphone elegant

Și așa am ajuns la final: care e treaba cu Huawei P20 Pro? Merită investiția?

Review Huawei P20 ProReview Huawei P20 Pro

Răspunsul este cât se poate de simplu: dacă vă interesează calitatea pozelor și vreți un smartphone elegant, cu un excelent display, atunci trebuie să vă luați Huawei P20 Pro. Cine nu este foarte pasionat de fotografie și vrea mai multă viteză, stabilitate, opțiuni de configurare și autonomie, trebuie să se uite în altă direcție.

Cu modelul P20 Pro Huawei a deschis un drum interesant: introducerea sistemului cu trei camere și odată cu asta a bătut și bariera de 100 de puncte în testele DxOmark de calitate foto. Se încearcă schimbări și la nivel software, inclusiv introducerea ideii de inteligență artificială (AI), doar că mai e mult de lucru.

Acum, Huawei P20 Pro este un smartphone care arată foarte bine, se ține ușor în mână, are o interfață fluentă și face poze excelente. Îl recomand pentru design și calitatea pozelor plus display-ul AMOLED. Apreciez și prezența a 128 GB pentru stocare și a certificării IP67 de rezistență la apă și praf.

Mi-ar fi plăcut să pot să scap de interfața EMUI și să îl personalizez după cum vreau eu (dincolo de posibilitatea de a descărca teme pentru EMUI, prezentă pe aparat) și să aibă o autonomie mai bună. Cu aceste două elemente bifate Huawei P20 Pro ar fi putut fi cel mai bun Android al momentului.

Cred că pentru oricare utilizator pasionat de Instagram și Facebook noul Hauwei P20 Pro este alegerea ideală: face poze de calitate fără să fie nevoie de niciun fel de setare suplimentară – bine, AI-ul camerei foto nu poate înlocui (încă) abilitățile de fotograf ale utilizatorului.

Review Huawei P20 ProCu toate astea, are câteva minusuri semnificative. Încep cu problemele de software și stabilitate și continui cu faptul că carcasa este un magnet de amprente (dar aici e o decizie simplă: vrei un design fantastic sau vrei un aparat care să fie curat). Nu cred că lipsa unui jack audio este o problemă, deja industria a trecut peste treaba asta. Lipsa opțiunii de încărcare wireless este tot un minus, dar nu foarte important.

Doar că alegerea finală a majorității utilizatorilor se va face în funcție de preț: Huawei P20 Pro nu e deloc ieftin, rivalizând cu Samsung Galaxy S9+ și poate iPhone X. Prețul standard este de 850 EUR, fără abonament, destul de mare dacă comparăm cu Huawei 10 de anul trecut – trebuie însă să ținem cont de tehnologiile noi aduse de acest model.

Merită? Aici voi trebuie să decideți. Din punctul meu de vedere, dacă este luat cu un abonament de date, s-ar putea să merite investiția.

 

Informații: Huawei

Preț: de la 850 EUR fără abonament în oferta Orange

 

PRO CONTRA
+ excelent display AMOLED

+ poze bune pe low light

+ zoom optic 3x

+ design elegant

+ spațiu de stocare de 128 GB

-probleme software

-fără wireless charging

-carcasa se umple de amprente

-autonomia

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep