HomeMobileAndroidCateva impresii despre Moto X4, argumente pro si contra

Cateva impresii despre Moto X4, argumente pro si contra

impresii despre Moto X4

Am ceva vreme de când folosesc acest terminal, așa că a venit momentul să aștern câteva impresii despre Moto X4, să analizăm telefonul cu bune și cu rele. L-am testat într-o perioadă destul de aglomerată cu produse aproximativ similare. Însă acesta este un lucru bun, putem să observăm mult mai ușor care sunt punctele sale forte și unde ar mai fi fost de lucrat. L-am folosit în paralel cu Asus Zenfone 4, cu care are destul de multe în comun, așa că, dacă pe parcursul acestui material voi face comparații între cele două, acest lucru este oarecum justificat.

Important de spus că Moto X4 pare să fie cam ultimul mid-range decent care merge pe un aspect fizic clasic, cu display 16:9, la fel ca Asus-ul pomenit mai sus. După el par să vină terminalele cu ecran mai alungit, proporție 18:9 și sunt destul de sigur că va urma și notch-ul pe această categorie de preț, cât de curând. Și pentru că una dintre primele impresii despre Moto X4 este de ordin fizic, dată de construcția încă clasică, să remarcăm în același timp și faptul că Motorola a trecut la construcția din sticlă odată cu acest model. Metalul, sau mai rău, plasticul mat care încerca să imite metalul a fost eliminat și înlocuit cu sticla mult mai actuală și mai modernă. Lucru confirmat de altfel și de seria Moto G6, proaspăt lansată în România.

impresii despre Moto X4

Ca o scurtă paranteză, după acest Moto X4 vom trece la terminale cu ecran alungit, care așteaptă și ele să le vină rândul. Tocmai de aceea, pentru mine cel puțin, Moto X4 are așa un aer de ultim clasic. Și recunosc că dacă ar fi să aleg un terminal comod pentru mână, cu ecran nu foarte mare, Moto X4 ar putea fi fără probleme un câștigător. În cele ce urmează o să încerc să vă explic unde punctează acest smartphone, dar și care sunt aspectele la care se simt anumite lipsuri.

Specificații tehnice complete

Pentru a face acest lucru, dar și pentru a justifica comparațiile repetate cu Asus Zenfone 4, trebuie să ne uităm puțin pe configurația terminalului. Așadar, specificațiile tehnice complete ale lui Moto X4:

  • Ecran: LTPS IPS LCD
  • Diagonală: 5,2 inchi
  • Rezoluție: fullHD 1080 x 1920 pixeli ( aspect 16:9)
  • Densitate: 424 ppi
  • Protecție: Corning Gorilla Glass 3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 630
  • Procesor: octa-core, 2,2 GHz, Cortex-A53
  • GPU: Adreno 508
  • Memorie RAM: 4 GB
  • Memorie internă: 64 GB
  • MicroSD: da
  • Camera foto principală: dual camera12 MP (f/2.0, 1.4µm, PDAF, dual pixel) + 8 MP (f/2.2, 1.12µm, no AF)
  • Features: phase detection autofocus, dual-LED dual-tone flash, check quality, geo-tagging, touch focus, face detection, panorama, auto-HDR
  • Camera foto frontală: 16 MP (f/2.0, 1.0µm pixel size, 1080p, LED flash)
  • Senzor de amprentă: da, frontal
  • Sistem de operare: Android 8.0 Oreo
  • Acumulator: 3000 mAh
  • Încărcare rapidă: da (15W)
  • Altele: connector USB Type-C, jack 3,5 mm, radioFM, certificare IP67
  • Dimensiuni: 148,4 x 73,4 x 8 mm
  • Greutate: 163 g
  • Culori: Super Black, Sterling Blue

Am descris exact modelul testat de noi, cu 4 GB de RAM și stocare internă de 64 GB, care a fost de culoare neagră. Există și un Moto X4 ceva mai slăbuț, cu 3 GB de RAM și 32 GB memorie internă, dar și o versiune mai puternică, ce are 6 GB de RAM la aceeași capacitate internă de stocare de 64 GB.

impresii despre Moto X4

Pret

Tocmai pentru că am punctat exact modelul de telefon testat de noi, cred că este momentul oportun să ne uităm la prețul terminalului. Moto X4 costa 1649 de lei pe eMAG.ro. Un preț similar cu cel pentru Asus Zenfone 4, motiv în plus pentru ca toată comparația între cele două să stea în picioare.

De altfel, din configurația înșirată mai sus s-a văzut destul de bine că cele două terminale au multe elemente comune la nivel tehnic. Același chipset, aceleași memorii, camere foto relativ asemănătoare. Asus Zenfone 4 are avantajul unui display mai mare, de 5,5 inchi (pentru cine vrea dimensiuni mai mari), Moto X4 propune o cameră foto frontală cu senzor mai bun, pentru amatorii de selfie-uri. Sunt detalii care nu par să fie foarte importante la nivel general, dar care pot avea greutate în alegerile individuale.

impresii despre Moto X4

Eu unul mă simt mai atras de Moto X4, în primul rând pentru că pe designul clasic, cu proporție a ecranului 16:9 mi se pare că 5,2 inchi este o dimensiune suficientă, dar și pentru că display-ul de pe telefonul celor de la Motorola mi s-a părut mai bun. În plus, nu sunt deloc un fan al construcțiilor de sticlă, mi se par mult prea alunecoase, iar priza de pe Moto X4 este mai bună. Nu doar din cauza dimensiunii, dar și pentru că telefonul are elemente care ies în afară și asigură o prindere ceva mai sigură (butoanele laterale, modulul de cameră foto).

impresii despre Moto X4

Asus Zenfone 4 este mult mai lin în construcție, însă acest lucru îl face să fie și mult mai alunecos. Eu chiar am avut probleme cu el.

Preformanțe

Al doilea aspect care vine în mintea oricui după ce vede configurația completă a unui telefon, după prețul cerut pentru acele specificații, este legat de performanțele acestuia. Am văzut specificațiile tehnice ale lui Moto X4. Este suficient de stabil? Are probleme de utilizare atunci când este solicitat?

În ceea ce privește aplicațiile de benchmark, Moto X4 primește o bilă albă. Vă propun mai jos un clip în care cele două telefoane au rulat în paralel AnTuTu Benchmark. Vedem cum Moto X4 scoate un scor mai mare, deși are același chipset și aceleași memorii. Ca de obicei, interfața grafică a celor de la Asus este ceva mai greoaie și trage scorul în jos.

Nici în ceea ce privește experiența de utilizare, un alt mod de a interpreta performanțele unui smartphone, unul mult mai drag mie, nu am să îi reproșez ceva. A răspuns bine solicitărilor venite de la un utilizator de Android de nivel mediu, nu s-a blocat, nu s-a încins, nu s-a resetat. L-am folosit pentru convorbiri, mail, browsing, social media și poze. Și și-a făcut treaba cu brio.

Ecran și construcție

Așa cum spuneam și ceva mai devreme, una dintre primele impresii despre Moto X4 a fost legată de ecranul telefonului. Se vede foarte bine din clipul de mai sus, unde ambele telefoane au avut luminozitatea setată la maxim, că Moto X4 se descurcă mult mai bine decât Asus Zenfone 4. Aici este unul dintre punctele forte ale Motorola în general, au panel-uri de calitate în telefoanele lor. Mă refer la mid-range sau high-end.

impresii despre Moto X4

Dincolo de ecranul care se remarcă, Moto X4 propune o construcție devenită deja clasică, cu două suprafețe de sticlă, unite cu o ramă metalică. Telefonul este bine închegat, are finisajele destul de atent lucrate și nu prea i se pot reproșa multe din acest punct de vedere.

Motorola a rămas și cu acest model fidelă designului consacrat, care pe partea din spate integrează cele două camere și flash-ul într-un modul circular, ieșit în evidență. Nu îmi place, dar așa cum am scris mai sus, i se poate găsi o utilitate.

impresii despre Moto X4

În rest, îmi plac butoanele laterale ceva mai aspre și mai ieșite în evidență. În mod clar, aprecierile care privesc aspectele fizice sunt supuse unei doze de subiectivism. Până la urmă depinde de gusturile fiecărui utilizator, de aici și recomandarea mea frecventă de a încerca să luați contact cu terminalele pe care le apreciați, înainte de achiziție. De obicei showroom-urile operatorilor sunt locurile în care acest lucru este posibil.

impresii despre Asus Zenfone 4 (ZE554KL)

Tot la nivel de design trebuie spus că Moto X4 este printre ultimele telefoane care folosesc brandingul Moto. Se pare că producătorul de smartphone a luat decizia de a folosi numele întreg, care se pare că are o rezonanță mai bună în memoria celor care au prins Motorola pe piața de dispozitive mobile și acum câțiva ani buni. Mă număr printre ei, primul meu telefon mobil a fost un MotorolaTalkabout T2288.

Camera

De obicei consider camera foto unul dintre cele mai importante aspecte de pe un smartphone. Moto X4 s-a descurcat onorabil din acest punct de vedere, chiar dacă nu am avut parte tot timpul de cele mai bune condiții de iluminare.

impresii despre Moto X4

Senzația mea este că atunci când am fotografiat culori prea vii, camera de pe Moto X4 a accentuat și mai mult acele culori, făcându-le ușor țipătoare. Nu este nimic deranjant, cu atât mai mult cu cât această senzație este compensată din plin de faptul că detaliile sunt surprinse cu mare atenție. Oricum, una peste alta, mie mi s-a părut că telefonul s-a descurcat suficient de bine.

impresii despre Moto X4

Pozele la dimensiuni mai mari le găsiți pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Concluzii. Pro și contra

Am ajuns și la partea în care tragem linie. Am adunat destule impresii despre Moto X4. Am contabilizat la argumente în favoarea acestui terminal ecranul, construcția și preformanțele sale. Aș mai adăuga eu aici interfața grafică relativ curată (deși încă se mai insistă cu câteva elemente specifice Motorola), dar și faptul că s-a primit deja update-ul la Android Oreo. Și în general faptul că update-urile software vin destul de des, semn că Motorola a învățat ceva cât timp a fost în ograda Google.

Tot la aspecte pozitive trebuie trecută și certificarea IP67, una pe care Asus Zenfone 4, că tot l-am pomenit frecvent, nu o are.

M-au lăsat oarecum indiferent performanțele camerei foto, deși de obicei le acord mai multă atenție. Poate tocmai datorită faptului că nu l-am testat suficient de mult din acest punct de vedere, am ezitat să trec și camera foto la plusuri.

impresii despre Moto X4

Este cam greu să te entuziasmeze Moto X4 după ce ai fost la pozat cu Huawei P20 Pro și Samsung Galaxy S9+.

Tot neutru mi se pare și prețul terminalului, unul cinstit, dar nu extraordinar de atractiv, încât să îl consider un aspect pozitiv.

La partea cu minusuri în lista cu impresii despre Moto X4, aș pune în primul rând autonomia. Da, trece de bariera celor 24 de ore, dar parcă aveam așteptări mai mari. Și problema în sine nu este de autonomie totală, care este în linie cu cea a terminalelor similare, ci mai degrabă a felului în care dispar ultimele 20 de procente de baterie. Mult prea repede. Dacă nu ești atent la acest detaliu, riști să te trezești cu telefonul închis. E drept, s-ar putea să fie o problemă a unității testate de noi. Sau o problemă pe care un update de software să o rezolve. În rest, nu prea am ce să îi reproșez.

impresii despre Moto X4

L-aș recomanda? Greu de spus! Mi se pare un telefon bun și bine construit. Dar dacă spun că își merită banii o să îmi sară în cap fanii OnePlus sau Xiaomi, care au argumente cât de cât viabile. Tocmai de aceea, deși este un material despre Moto X4, o să închei spunând că mi-aș dori să văd că Motorola este mai activă în relația cu operatorii, pe piața din România. Este un aspect care, după părerea mea, ar rezolva multe probleme.

5 COMENTARII

  1. Sunt telefoane mid-range mai recente si cu aspect clasic 16:9, de ex. Xperia XA2: ecran la fel de mare, dimensiuni mai compacte, acelasi procesor, baterie mai mare, Android 8 din fabrica, pret mai mic cu ~300 lei. Pretul lui X4 mi se pare nejustificat pt. ce ofera.

      • Eu îl testez scriind comentarii pe bloguri acum (XA2) 🙂
        Am cautat mult printre ele, am ajuns la o lista de cateva dispozitive, am asteptat sa vad specificatiile pentru LG Q7, si pana la urma Xperia a fost castigator din cauza raportului specificatii/pret

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep