HomeFeaturedFocusReview router TP-Link Archer C5 AC1200 Wireless Dual Band Gigabit

Review router TP-Link Archer C5 AC1200 Wireless Dual Band Gigabit

TP-Link Archer C5
TP-Link Archer C5 AC1200: un router wireless dual band cu patru antene externe.

În cele ce urmează o să vă spun ce trebuie să știți despre router-ul wireless TP-Link Archer C5 AC1200. Mai clar, ce acoperire wireless poate să ofere, care sunt vitezele de upload/download, cum stă la capitolul instrumente de configurare și în final, care este raportul preț/performanță.

Însă înainte de a ajunge acolo, aș vrea să trec puțin în revistă care sunt elementele de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să vă luați un router nou și apoi, pe baza lor, să discut comportamentul router-ului TP-Link Archer C5.

Sunt convins că cel puțin o dată a trebuit să alegeți un router wireless pentru acasă, pentru voi sau pentru un prieten sau părinți. Știu că nu a fost ușor pentru că apriori, privind specificațiile tehnice oferite de cutia produsului, nu prea poți înțelege multe. Și atunci, cum alegi?

M-am gândit să vă spun care sunt cele trei lucruri extrem de importante de care țin eu seama atunci când aleg/recomand un router.

1. Performanța: vitezele de upload/download și stabilitatea

Cred că cel mai important lucru de care un utilizator trebuie să țină cont atunci când alege un router este performanța sa, adică combinația de viteze de upload/download și stabilitatea în condiții de stres (adică atunci când rouetr-ul e nevoit să servească multe conexiuni, toate la viteze mari).

2. Acoperirea Wi-Fi

Al doilea criteriu, la fel de important ca primul este legat de aria de acoperire: cât de bun este semnalul Wi-Fi și mai ales cât de bună e viteza de upload/download în marginea zonei de acoperire, pentru că de foarte multe ori am avut ocazia să văd router-e care ofereau o acoperire Wi-Fi bună însă nu puteau da o conexiune stabilă și la viteză bună.

3. Opțiunile de configurare

Și nu în ultimul rând, cât de complex/complet este meniul de configurare al router-ului și dacă există posibilitatea de extindere a lui. Între timp, din cauza recentelor probleme masive de securitate, contează și renumele producătorului vizavi de existența găurilor de securitate și rapiditatea cu care acesta reacționează și le patch-uiește atunci când e cazul.

Aproape de loc nu mă interesează aspectul router-ului, luminițele de semnalizare, design-ul și materialul din care este făcut. Dat fiind că oricum este ascuns, aspectul e cel mai puțin important lucru, contează însă construcția, mai exact modul în care este asigurată răcirea lui.

Pentru că așa cum probabil știți, un router este de fapt un computer mai mic, a cărui menire este să filtreze și să direcționeze traficul către dispozitivele noastre.

În aceste condiții, ce am de zis despre router-ul wireless TP-Link Archer C5 AC1200?

TP-Link Archer C5

Aspect clasic

TP-Link Archer C5 este un router cu o construcție clasică și un design normal, dacă pot să spun așa, mărginit de patru antene capabile să ofere o acoperire wireless bună. În partea din față există un panou unde se pot vedea detalii despre starea conexiunilor ethernet și wireless. Carcasa este una din plastic (eu am testat modelul pe alb) cu o textură interesantă.

TP-Link Archer C5

În partea din spate există cele 5 conexiuni ethernet – patru clasice LAN pentru local ethernet gigabit și una WAN, pentru conectarea la o Internet sau o altă rețea. Tot în spate există un port USB unde se poate conecta un stick Flash USB sau un harddisc extern, pentru că router-ul permite și crearea unui sistem de partajare de fișiere prin FTP sau Samba, în ideea că vreți să folosiți așa ceva.

Interfața de configurare

Instalarea router-ului este o operație simplă: îl scoateți din cutie, îl băgați în priză, folosiți cablul ethernet ca să îl conectați la un laptop/PC pe unul din porturile local ethernet (cele galbene). Apoi deschideți un browser pe adresa 192.168.0.1 și acolo o să fiți întâmpinați de o fereastră de login care vă oferă accesul în interfața de configurare.

image

Aici aveți trei opțiuni: configurare rapidă, interfața minimală și cea avansată. În funcție de nivelul de cunoștințe al fiecăruia se alege opțiunea dorită.

image

Pentru modul rapid de configurare, în doar 5 pași sunt setare opțiunile minimale: modul de conectare la Internet, datele de conectare, numele, tipul și parola rețelei Wi-Fi și în final testarea configurării. De obicei aceste detalii sunt suficiente pentru oricine are nevoie să construiască rapid o rețea wireless.

image

Cei care știu mai multe despre rețelistică și configurarea router-elor pot merge pe modul Basic. Se oferă accesul la mult mai multe elemente de configurare, probabil modul ce va fi folosit de majoritatea utilizatorilor.

image

Îmi place opțiunea de prezentare a topologiei rețelei într-o structură arborescentă, inclusiv cu detalii despre rețelele Wi-Fi de 2.5 și 5 GHz. Doar atunci când router-ul este cel care servește IP-urile, sunt date și detalii complete despre aparatele conectate, altfel sunt afișate doar adresele IP și cele MAC.

image

Router-ul TP-Link Archer C5 AC1200 știe să negocieze conexiuni la internet cu IP Dynamic, Static, L2TP, PPtP și PPPoE (conexiunea folosită de RDS/RCS).

image

În  modul de lucru Basic, se setează doar SSID-ul (numele rețelei Wi-Fi) și parola de conectare și dacă se dorește folosirea 2.5 G și 5 G.

După cum v-am spus deja, router-ul are un port USB pe care se poate conecta un dispozitiv de stocare (de unde să poată fi accesate prin rețea fișierele).

image

Sau un dongle 3G/4G care să fie sursa de conectare la internet:

image

Părinții se vor bucura să descopere setările de control parental (Parental Controls) unde pot fi create reguli de tip whitelist/blacklist pentru conținutul accesat  sau unele de acces pe baza unui orar care să vizeze dispozitivele mobile pe baza adresei MAC.

image

Modul de lucru Advanced oferă accesul la toate setările pe care router-ul TP-Link Archer C5 le oferă utilizatorului, de la setarea benzilor pentru rețeaua Wi-Fi și până la opțiuni avansate pentru NAT și IPv6, controlul lățimii de bandă și regulile de securitate pentru VPN sau chiar conectarea la sisteme dynamic DNS.

image

Cine vrea să exploreze setările avansate poate face asta și după ce s-a folosit de modul Basic să facă configurările și cred că pentru cei mai mulți dintre utilizatori este cea mai indicată modalitate.

Acestea fiind spuse, interfața de configurare pentru router-ul TP-Link Archer C5 este una accesibilă, cu opțiunile grupate după aria de interes, relativ simplu de configurat.

Există și un meniu Help unde sunt date informații minimale despre setări și care ar fi valorile recomandate.

image

Pe partea de securitate router-ul vine cu multe setări deja activate, configurate pentru un nivel mediu de protecție: filtrarea de servicii, protecția firewall și DoS pentru conexiunile IPv4 și IPv6.

image

Performanța: bună pentru un router de sub 200 de lei

Acum să vedem cum stă router-ul vizavi de performanță. Primul lucru pe care l-am verificat a fost să conectez majoritatea gadget-urilor mele și să le folosesc simultan și să folosesc la maxim conexiunea RDS FiberLink 300 de pe care o am.

Adică:

– un televizor LG smart reda conținut 4K de pe YouTube, legat prin cablu direct pe router

– consola Xbox era conectată Wi-Fi pe rețeaua 2.5G pentru un meci Titanfall

– unul dintre smartphone-urile mele reda Spotify pe boxa Logitech UE, ambele conectate pe WiFi, de data asta pe 5G

– unul dintre copii juca Minecraft pe modul de colaborare, cu un prieten din afara țării, pe Wi-Fi 2.5G, cu Skype pornit tot pe tabletă.

– un laptop era conectat la BitTorrent pentru că aveam nevoie de cea mai recentă versiune a distribuției CentOS (Wi-Fi 5G)

– celălalt laptop era folosit pentru browsing (Wi-Fi 2.5G)

De cele mai multe ori, un astfel de scenariu e capabil să doboare router-ele mai vechi, mai ales că dispozitivele sunt amplasate într-o casă cu structură de fier beton, amenajată pe două etaje, cu router-ul TP-Link Archer C5 poziționat la etaj, peste un plafon armat cu fier.

Pentru că nu (mai) am acces la soluțiile de testare Ixia, nu pot să vă spun exact (așa cum am făcut de atâtea ori când făceam testele de router-e la CHIP) care sunt vitezele de upload/download maxime și medii, rezultatul este unul empiric: configurația a stat în picioare, fără blocări evidente. E drept, router-ul s-a încălzit semnificativ.

Al doilea pachet de teste a fost cel în care am măsurat (SpeedTest) vitezele de upload/download pe rețelele 2.5G și 5G în diferite puncte din afara casei (distanță între 25 și 50 de metri de la router, cu unul, doi sau trei pereți interpuși între router și gadget-ul folosit (adică un smartphone Asus ZenFone 5) dar fără alt trafic masiv (YouTube 4K sau download cu foarte multe conexiuni pe rețeaua Torrent).

Ce a ieșit, vedeți mai jos:

image

Iar ca să fie mai clar, vă arăt și nivelul semnalului în fiecare dintre cele 5 puncte de măsură.

Test 1: rețeaua Inferno (2.5G) vs Inferno5 (5G)

Test1_25GTest1_5G

Cu vitezele:

image

Test 2: rețeaua Inferno (2.5G) vs Inferno5 (5G)

Test2_25GTest2_5G

Cu vitezele:

image

Test 3: rețeaua Inferno (2.5G) vs Inferno5 (5G)

Test3_25GTest3_5G

Cu rezultatul:

image

Test 4: rețeaua Inferno (2.5G) vs Inferno5 (5G)

Test4_25GTest4_5G

Cu vitezele:

image

Test 5: rețeaua Inferno (2.5G) vs Inferno5 (5G)

Test5_25GTest5_5G

Cu vitezele:

image

După cum puteți observa, nivelul de acoperire al rețelei nu este neapărat cel mai important factor atunci când vine vorba despre viteza de transfer. Sunt surprins plăcut de faptul că TP-Link Archer C5 a reușit să ofere o acoperire bună și viteze de transfer chiar mai mai bune decât mă așteptam, dat fiind că vorbim de un router de sub 200 de lei.

Securitate

Sunt de părere că cei ce vor să își aleagă un router ar trebui să se intereseze înainte despre problemele de securitate pe care produsul vizat le are și dacă acestea au fost reparate și când. Un punct de plecare este să faceți o căutare pe site-ul CVE Details unde sunt publicate vulnerabilitățile raportate oficial. În cazul lui TP-Link Archer C5 v4 nu sunt găsite încă probleme, ceea ce e foarte bine, ele există însă pentru prima versiune a router-ului, dar au fost remediate cu un update de firmware.

image

Căutând după producător se pot găsi multe vulnerabilități asociate produselor TP-Link, reparate destul de repede, într-un interval de aproximativ două săptămâni din momentul în care au fost făcute publice.

image

Situația de mai sus nu diferă cu mult de cea a altor producători și ale lor modele de router-e. TP-Link stă destul de bine pe partea asta.

Concluzie: un router performant la un preț foarte bun

Acestea fiind zise, router-ul TP-Link Archer C5 AC1200, a patra iterație (v4), este o surpriză plăcută și mă bucur că am avut ocazia să îl testez. Are o acoperite Wi-Fi bună și poate menține viteze mari de download/upload. Din ceea ce am observat în urma testării, rețeaua 5G permite viteze mari, susținute de download/upload dacă nu există obstacole între device-ul conectat și router. Altfel, e mai bine să se aleagă rețeaua 2.5G.

Interfața de configurare este simplă, are majoritatea ingredientelor de care are nevoie și un utilizator avansat și mai pretențios. Nu e neapărat necesar să folosiți TP-Link Archer C5 (v4) ca și router principal, poate fi folosit ca un access point sau repeater.

La prețul actual (199,99 LEI) cred că router-ul TP-Link Archer C5 v4 este una dintre cele mai bune opțiuni pentru un dispozitiv ieftin și performant.

 

Informații: TP-Link

Preț: 199,99 LEI

 

PRO CONTRA
+ preț

+ ușor de configurat

+ viteze bune de upload/download

+ stabilitate

+ acoperire Wi-Fi

+ opțiuni avansate de configurare

– design clasic

– se încălzește când e supus unui trafic intens

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Salut Ionut,

    Am si eu un astfel de router pe care doresc sa il folosesc ca repeater (conectat pe cablu de preferat la primul).

    Am butonat interfata in toate modurile insa nu am reusit sa realizez ceea ce doream.

    Ce m-ar incanta foarte tare ar fi sa folosesc si acelasi ssid.

    Crezi ca ma poti indruma in acest sens?

    Multumesc anticipat!

  2. Mulțumesc pentru răspuns, am încercat recomandarea dvs, din păcate nu a mers asa (nu am internet doar bifând IPv6 in setările *router) sau ma depășește pe mine.. O ultima întrebare dacă se poate. IPv6, se poate configura doar din router sau trebuie făcute și altele setări!? Care e procedura mai exact procedura corecta, pe modelu de router din recenzia dvs’ Mulțumesc.

    • Am uitat un lucru important: in prima instanta verifica daca merge reteaua interna (fara acces la internet) pe iPV6 – asta inseamna ca dupa ce configurezi router-ul si clientii din retea, dai un ping de pe un client catre router sa vezi daca raspunde.
      In cazul in care pe reteaua interna merge IPv6, atunci poti trece la verificarea conexiunii la Internet pe IPv6 – nu am studiat inca daca ISP-ii din Romania dau asta in mod implicit.

  3. Salut, cum as putea configura Ipv6!? Întreb pentru ca Xbox-ul meu îmi afișează o eroare : Double NAT Detected și o recomandare din cate am înțeles ar trebui sa folosesc IPv6, asa ca am încercat sa fac ceva în panoul de administrare TP-LINK dar nus dacă am făcut ce trebuia, pentru ca primesc aceeași eroare doar ca acum îmi afișează IPv4 & IPv6 ‘ sper ca m-am făcut înțeles’ oarecum. Mulțumesc anticipat.

    • Salut,
      Pe router ar trebui sa ai activ IPv4 sau IPv6, ele nu merg in paralel pe router. Pe client poti sa le ai pe amandoua active, sistemul de operare ar trebui sa fie suficient de destept sa detecteze care e activ si sa functioneze pe respectivul protocol. Asa ca incearca sa dezactivezi IPv4, lasa activ IPv6 si apoi reboot de router si de clienti iar apoi pe Xbox sa incerci o reconfigurare.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep