HomeMobileAndroidIstoria se repeta: Huawei triseaza in 3D Mark cu seria P20 și...

Istoria se repeta: Huawei triseaza in 3D Mark cu seria P20 și Honor 10

Huawei triseaza in 3D Mark
Huawei prinsa ca triseaza in benchmark-uri pentru a creste artificial chiar si cu 47% scorurile obtinute de propriile smartphone-uri.

Nu este prima dată când un producător de dispozitive hardware este prins că trișează în benchmark-uri pentru a urca artificial scorurile și în felul acesta să încerce o creștere a vânzărilor. Cel mai recent exemplu este cel al Huawei (al doilea vânzător de smartphone-uri la nivel global, după Samsung) care a reușit (cu succes) să își crească performanța în benchmark-ul 3DMark, după cum a relatat Anandtech la începutul săptămânii. Producătorii 3DMark au analizat atent comportamentul și au descoperit că Huawei creștea artificial viteza procesorului atunci când era detectată aplicația 3DMark, în felul acesta obținând scoruri mai bune chiar și cu 47% mai ridicate decât era normal.

Huawei triseaza in 3D Mark
Huawei triseaza in 3D Mark: scoruri crescute artificial

Când aparatul începe să se încălzească excesiv atunci când rulează un benchmark e cazul să îți pui întrebări, lucru făcut de cei de la Anandtech vizavi de smartphone-urile Huawei. Odată ce era detectată aplicația 3D Mark, disponibilă în Play Store, un mod special de performanță era activat, ducând la o viteză mai bună în detrimentul încălzirii și al unui consum excesiv de baterie.

Aparatele identificate ca fiind ”mincinoase” sunt Huawei P20 Pro, Huawei Nova 3 și Honor Play, cu rezultate similare cu ce am obținut și noi în testele inițiale. Conform Anandtech, sporul de performanță era masiv, aproape 100% pentru Honor Play, dar dublând consumul de energie.

image

Ca urmare a analizei făcute de Futuremark, cele trei modele plus Huawei P20 au fost scoase din clasamentul de performanță pe motiv de fraudă. Doar că este puțin cam târziu, vânzările foarte bune ale seriei P20 justificând ca să zic așa decizia Huawei de a trișa în benchmark-uri.

Din acest motiv am zis mereu că benchmark-urile nu trebuie luate ca literă de lege și că e bine ca un smartphone să fie analizat în ansamblu și concluziile să nu fie trase doar pe baza a unul, două rezultate în niște teste. Contează comportamentul general, în folosire zilnică și nu cum se mișcă într-un anumit joc sau aplicație (care se poate întâmpla să fie accelerat în mod voit). Cred că este o lecție bună pentru oricine crede exclusiv în benchmark-uri.

Acum însă, ce impact are această dezvăluire asupra unui posesor de Hauwei P20 Pro de exemplu? Absolut niciuna. El nu a simțit și probabil că nici nu va simți vreodată că Huawei a mințit într-un anumit test, chiar dacă rezultatul acelui test a fost factorul decisiv în alegerea smartphone-ului. De ce?

Pentru că la final Huawei P20 Pro e un smartphone bun, care nu este folosit exclusiv la jocuri. Și că de fapt nu e chiar atât de performant în nu știu ce joc e aproape irelevant. Își face treaba bine, face poze de calitate și probabil oferă și o autonomie ok după ce software-ul a învățat profilul de lucru.

Ce învățâm de aici? Așa cum am zis deja, că ar fi indicat să nu luăm deciziile de cumpărare doar pe baza scorurilor obținute în benchmark-uri. Și asta e valabil pentru orice produs hardware.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep