HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy Note9: cel mai bun si mai scump Android semnat...

Review Samsung Galaxy Note9: cel mai bun si mai scump Android semnat Samsung

Samsung Galaxy Note9
Review Samsung Galaxy Note9: cel mai bun smartphone Samsung de până acum.

Review Samsung Galaxy Note9: după eșecul Galaxy Note de anul trecut Samsung a ales să joace simplu cu Note9, pe rețeta Apple, cu un smartphone care este mai degrabă un progres minimal decât o revoluție, suficient cât să îl aducă în postura celui mai bun Galaxy realizat vreodată. Cu un display de 6.4 inci, o baterie de 4000 mAh și opțiuni de stocare de până la 512GB, 8GB RAM, Galaxy Note9 e de departe cel mai cel smartphone al momentului.

Samsung Galaxy Note9
Review Samsung Galaxy Note9: S-Pen are acum conexiune Bluetooth.

Am avut posibilitatea să îl testez pe îndelete în ultimele trei săptămâni și m-am găsit în situația de a-l descoperi treptat, în aproape toate funcționalitățile sale, de la puterea de lucru, la calitatea camerei foto, autonomie și nu în ultimul rând, S-Pen-ul care îl ridică peste toate celelalte aparate Android.

Dacă este să îl definesc într-un singur cuvânt, voi zice … MARE. Galaxy Note9 este un smartphone mare, din toate punctele de vedere și în cele ce urmează veți afla de ce.

Design: aspect familiar, extins pentru folosirea cu S-Pen

DSC_0496DSC_0504

Dimensiunea lui Galaxy Note9 s-a schimbat de la versiunea precedentă, fiind puțin mai lat, mai scurt cu o dimenisune de 161.9 x 76.4 x 8.8mm (Note8 era de doar 162.5 x 74.8 x 8.6mm), dar reușind să vină cu un excepțional ecran Super AMOLED de 6.4 inci ce acoperă 83.4% din suprafață.

Se poate observa extrem de ușor că seamănă foarte tare cu Galaxy S9+ de la care de altfel a preluat și toate caracteristicile tehnice. Marginile sunt rotunjite, nu la fel de mult ca pe S9+.

Samsung Galaxy Note9
Samsung Galaxy Note9: aspect similar cu Galaxy S9+

Foarte interesant este că în ciuda dimensiunii sale, Note9 nu se simte cu mult diferit față de S9+, Sony Xperia XZ3 sau Huawei P20 Pro, flagship-urile consacrate deja în acest an. Ca să vă dați seama despre ce vorbesc priviți imaginea de mai jos unde avem Asus Zenfone 5Z, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy Note9, Sony Xperia XZ3 și HTC U12+.

Samsung Galaxy Note9
Unul langa celalalt: Asus Zenfone 5Z, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy Note9, Sony Xperia XZ3, HTC U12+.

La nivel constructiv, așa cum am spus deja, Note9 seamănă foarte mult cu S9+. În partea de jos Note9 are jack-ul clasic de 3.5 mm (e printre puținele modele care mai au așa ceva în 2018), slot-ul USB Type-C, difuzorul și slot-ul pentru S-Pen.

DSC_0499

În partea superioară aspectul e clasic: slot-ul pentru microSIM și microSD alături de microfonul pentru zgomotul ambiental.

DSC_0503

Privit din față, Note9 nu pare cu nimic diferit față de S9+: display-ul Super AMOLED domină.

DSC_0498

Spatele este însă complet diferit față de S9+: cele două camere foto sunt poziționate orizontal, alături de LED-ul Flash și senzorul de monitorizare a bătăilor inimii în timp ce senzorul de amprentă este pus central, direct sub.

DSC_0525

Display: Super AMOLED de 6.4 inci cu Infinity Display

DSC_0501

Samsung știe să facă un lucru foarte bine: display-ul AMOLED și modul în care îl pune în valoare pe smartphone-urile sale. Cu o diagonală de 6.4 inci, Note9 are o creștere de doar 0.1 față de modelul precedent, imperceptibilă pentru marea majoritate a utilizatorilor.

Intră însă în scenă conceptul Infinity Display, care vine cu o strălucire mai bună cu 27% și plus 32% la contrast, păstrând însă rezoluția (1440 x 2960 pixeli) și scăzând totuși într-o zonă extrem de importantă: densitatea. Note9 are 516 ppi față de Note8 cu 521 ppi. Diferența nu e mare și nici sesizabilă imediat în folosire mai ales că la nivel de calitate a imaginii, Note9 este superior.

Oricum dai, oricum o întoric, display-ul de pe Note9 este cel mai bun pe care l-am văzut până acum. În cifre, compania DisplayMate a dat premiul de cel mai bun display făcut vreodată pentru un smartphone lui Note9 cu superlative la calitatea strălucirii și a contrastului cu mențiunea că la nivel de culori ar fi … perfecte.

DSC_0514

Pot confirma că atât albul cât și negrul sunt redate excepțional, ecranul AMOLED fiind pus în valoare așa cum trebuie.

S-Pen: asul din mâneca lui Note9

DSC_0453

Odată cu Note9 lucrurile intră pe un făgaș nou pentru S-Pen. Pixul Samsung devine mai inteligent datorită conectivității Bluetooth, permițând realizarea unui număr semnificativ de operații și prin deschiderea API-urilor de către Samsung, dezvoltatorii aplicațiilor terțe vor putea să beneficieze de noi opțiuni.

Despre ce vorbesc?

Via S-Pen de pe Note9 se pot realiza rapid mai multe operații speciale, în funcție de aplicația deschisă și nici nu e nevoie să fiți lipiți de smartphone, funcționând până la 5 m:

· Camera: trecerea rapidă între cea frontală și cea principală / realizarea unei fotografii

· Camera: trecerea rapidă între cea frontală și cea principală / înregistrare video

· Music Player: redarea sau oprirea muzicii / trecerea la următoarea melodie

· Photo Gallery: trecerea la următoarea fotografie / revenirea la cea precedentă

· PowerPoint: navigarea prin prezentări

Inginerii Samsung au reușit să pună în S-Pen un emițător Bluetooth Low-Energy și un acumulator ce se încarcă automat în momentul în care pixul stă în telefon (în doar 40 de secunde bateria are suficientă energie pentru vreo 20 de minute de folosire) – și nu poate fi introdus chiar oricum.

Până acum m-am bucurat de opțiunile de control de la distanță via S-Pen pentru redarea de prezentări via PowerPoint și realizarea de poze (câteodată). Practic, dacă se apasă S-Pen se face schimbarea între camera frontală și cea principală, iar dubla apăsare pornește captura video/foto. E mult mai simplu pentru diferite situații, poate cel mai frecvent în cazul selfie-urilor. Ca să știm foarte clar că bateria e suficientă e suficient să ne uităm pe datele afișate pe ecran atunci când pixul este scos din enclava sa.

Pentru modelul Note9 Ocean Blue, S-Pen-ul este galben, un contrast foarte ok care se păstrează în mod implicit atunci când se scrie direct pe ecran. Căci asta e în primul rând ideea S-Pen – facilitarea luării de notițe și/sau interacțiunea cu documente/poze. Samsung promovează Note9 cu S-Pen și ca instrument ideal pentru creatorii de conținut digital, cărora le este mult mai ușor să creeze/modifice poze.

DSC_0533

Eu l-am folosit extrem de eficient pentru manipularea textului din paginile web și documentele Office. Partea de recunoaștere a scrisului și transformarea în text, pregătit de a fi folosit, merge așa și așa pe limba română. În schimb extrem de utilă e partea de selecție a anumitor zone de text și extragerea lui pentru prelucrare – mie mi-a fost util pentru traducerea automată a unor bucăți de text din diverse site-uri.

O altă parte faină este cea de luare a notițelor direct pe ecran: în clipa în care S-Pen este scos din telefon apare automat meniul Pen ce pune e ecran opțiunile disponibile, pe un fundal negru, pregătit să fie umplut cu scris.

Gama de opțiuni oferite via S-Pen a crescut considerabil prin conectivitatea Bluetooth și mi-ar plăcea să cred că în curând dezvoltatorii de aplicații vor veni cu idei și mai faine care să extindă funcționalitatea aplicațiilor importante.

Camera foto: locul patru pe DxOmark

DSC_0505

Sistemul optic de pe Galaxy Note9 este similar cu cel de pe Samsung Galaxy S9+ (aici puteți vedea un test comparativ cu Huawei P20 Pro, iPhoneX, HTC în care am analizat în amănunt capabilitățile de zi și de noapte) și asta i-a adus locul patru (în urma Huawei P20 Pro, iPhone XS Max și HTC U12+) cu 103 punct în celebrul test DxOmark.

Se folosește un sistem dual de 12 MP cu deschidere variabilă de la f/1.5 (low light) până la f/2.4 pentru pozele de zi. Aparatul permite realizarea de poze deosebite, cu bokeh, culori și detalii foarte bune – aici am adăugat un prim set de poze ce poate fi consultat.

Vă propun câteva imagini:

42244169_1059510637544519_4025152670166679552_n42161593_1059510297544553_4996197050115686400_n

Exact la fel ca în cazul S9+ cea de-a doua cameră permite un zoom 2x, care poate fi extem de util în multe scenarii.

Camera frontală de pe Note9 este de 8 MP, cu autofocus și deschidere largă, dar la fel ca cea principală poate fi folosită cu multitudinea de opțiuni din modul Camera precum Super Slow Motion la 960 fps, AR sticker etc.

Chiar astăzi Samsung a lansat un update de firmware care vine cu optimizări suplimentare pentru calitatea imaginii în HDR și Low Light – lucrăm la un nou test comparativ în care veți vedea în acțiune Note9 alături de noul iPhone XS și Huawei P20 Pro.

Performanță: autonomie bună, viteză normală

DSC_0522

Dacă vă așteptați cumva ca Note9 să fie cel mai rapid smartphone de pe piață vă spun că vă înșelați. Platforma Exynos nu este în măsură să bată cipset-ul Snapdragn 845, ceea ce pune seria Galaxy S9/S9+ și  Note9 în urma lui Sony Xperia XZ3 sau Asus Zenfone 5Z.

Am realizat un amplu test comparativ Huawei P20 Pro vs Asus Zenfone 5Z vs Samsung Galaxy Note9 vs Sony Xperia XZ3 vs HTC U12+ în urma căruia Note9 a avut mai degrabă un comportament modest.

Uitați:

În ceea ce înseamnă autonomia Note9 este un aparat care promite cel puțin o zi de lucru fără probleme cu a sa baterie de 4000 mAh. Când am început să îl folosesc acest lucru a fost departe de adevăr, Note9 fiind mult sub Huawei P20 Pro în primele teste. Benchmark-ul PC Mark Work 2 mi-a dat 14 ore și 25 de minute, o valoare bunicică.

Între timp bateria s-a calibrat ca să zic așa și pot să spun că Note9 mă duce o zi, poate și mai mult în condițiile în care WiFi și 4G+ stau pornite mereu, display-ul este pus pe modul automat de setare a strălucirii și rezoluția este maximă. Îl butonez foarte mult pe Twitter, Facebook, Flipboard și browsing plus VoLTE activ.

Ce e însă important de reținut este faptul că deși Note9 nu e cel mai rapid smartphone, el este probabil cel care aduce cel mai bun echilibru între viteză, calitatea display-ului și autonomie. Este cel mai potent smartphone Samsung din acest punct de vedere.

Concluzie: Note9 e de fapt un S9+ mai bun

DSC_0544

Cred că cea mai importantă caracteristică a lui Samsung Galaxy Note9 este display-ul său impresionant, excelent pentru cei ce consumă multă informație direct de pe telefon. Plecând de aici și mergând prin opțiunile avansate ale camerei foto unde AI-ul face o treabă foarte bună, un S-Pen mai inteligent, capabil să extindă cu mult funcționalitatea aparatului și nu neapărat terminând cu posibilitatea de a transformare în PC prin simpla conectare a unui cablu HDMI către un TV, printr-un adaptor pentru USB Type-C, Note9 este smartphone-ul de care ai nevoie.

Faptul că are aceiași configurație ca a lui S9+, dar e sensibil mai scump îl pune într-o postură interesantă: utilizatorii trebuie să plătească mai mult pentru niște opțiuni pe care probabil nu le vor folosi la maxim (S-Pen, Desktop Experience). Bineînțeles că se regăsesc și elemente noi la nivel software (AI Camera, S-Pen).

Din această perspectivă merită ales Note9 în fața lui S9+ când acesta din urmă este sensibil mai ieftin? Doar pentru un ecran mai mare și S-Pen aș zice că diferența nu este justificată.

Însă, dacă aceste două funcționalități vă fac cu ochiul atunci trebuie să știți că Note9 o să vă placă foarte mult. Așa cum prima versiune de Galaxy Note mi-a arătat un viitor excepțional către care Samsung se îndrepta și Note9 este un smartphone care vă va ajuta să descoperiți că există un smartphone ce vă poate face să stați departe de laptop o zi întreagă și totuși să fiți productivi.

Și da, Note9 nu este un aparat pentru oricine, de asta și prețul său este superior.

 

Info: Samsung

Preț: 1000 EUR+

 

PRO CONTRA
+ excelent display SUper AMOLED de 6.4 inci, Infinity

+ autonomie

+ spațiu de stocare

+ jack audio de 3.5 mm

+ încărcare wireless

+ protecție IP68 la apă și praf

+ S-Pen cu conectivitate Bluetooth

+ camera foto excelentă

– prețul

– buton Bixby pus degeaba

– progres minim față de versiunea precedentă

– unii îl vor considera mare

 

P.S: tocmai pentru că Note9 este un aparat făcut din sticlă cu un preț foarte mare mă gândesc că unii dintre voi vor dori să îl protejeze cât mai bine. Pentru asta am testat câteva huse de Samsung Galaxy Note9 de la partenerul nostru MobileDirect.ro.

DSC_0537

DSC_0538

Mi-a plăcut mult husa Samsung originală LED View care permite citirea informației de pe ecran fără deschidere.

DSC_0540

M-am jucat puțin și cu o husă CUBZ magnetic finger care nu crește cu mult dimensiunea telefonului și care aduce și un inel pentru o prindere mai bună.

DSC_0548

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. […] După aproape trei săptămâni de teste cred că am ajuns să știu suficient de bine ce poate (și ce nu poate) cel mai bun smartphone Android din 2018 încât să pot scrie acest articol. Am primit prin programul Orange Smartphone Tester modelul Huawei Mate 20 Pro în excelenta variantă de culoare Twilight. Cu un sistem principal format din trei camere foto, un super display AMOLED edge-to-edge, 6 GB RAM și super performanță, Huawei Mate 20 Pro poate fi încoronat fără nici-un fel de problemă drept cel mai bun smartphone Android din 2018 și este practic ceea ce Samsung nu a reușit să facă cu Galaxy Note9. […]

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep
Galaxy Note9 este un smartphone cu un excelent ecran pe care încape multă informație. Prezența S-Pen aduce un spor de eficiență pentru utilizatorii care folosesc intens aparatul pentru luarea de notițe. Camera este excelentă, ca de obicei iar autonomia una bună.Review Samsung Galaxy Note9: cel mai bun si mai scump Android semnat Samsung