HomeFeaturedFocusCare are autonomia mai buna? Asus Zenfone 5z vs Sony Xperia XZ3...

Care are autonomia mai buna? Asus Zenfone 5z vs Sony Xperia XZ3 vs Samsung Galaxy Note9 vs Huawei Mate 20 Pro vs iPhone Xs–partea a 4-a, autonomie

intro

După ce am analizat perfomanța Asus Zenfone 5z vs Sony Xperia XZ3 vs Samsung Galaxy Note9 vs Huawei Mate 20 Pro (pe care îl avem prin programul Orange Smartphone Tester) vs iPhone Xs este logic să discutăm acum despre autonomie. Care dintre aceste aparate are cea mai bună autonomie. Și poate mai mult decât atât, pe care dintre ele ne putem baza o zi întreagă în folosire intensivă?

În articolul ce urmează o să vă ofer răspunsul la ambele întrebări. Haideți să vedem despre ce este vorba.

Cum analizăm autonomia?

Atunci când vorbim despre autonomia unui aparat, în special al unui smartphone, este foarte important să găsim o bază comună de comparație, cu atât mai mult cu cât analizăm cinci smartphone-uri performante. Toți producătorii au grijă să ne spună cam cât au măsurat ei autonomia, chestie care aproape niciodată nu bate cu ceea ce aflăm noi. În speță autonomia reală a unui smartphone diferă destul de mult de cea anunțată de producător (în plus sau în minus) și ține foarte mult de modul în care fiecare dintre noi folosește smartphone-ul.

Eu mă consider un Power User, adică o persoană care folosește intens smartphone-ul pentru ascultat muzică, social media, browsing, email, fotografie, ceva YouTube și video, citit știri, navigație asistată de GPS plus partea de apeluri de voce, chestii care solicită extrem de mult baterie. Așa se face că sunt zile în care anumite aparate nu reușesc să mă țină nici măcar până pe la ora 17:00, scoase de la încărcat undeva la ora 07:00.

Și permanent am display-ul setat cu luminozitatea pe modul auto, WiFi pornit permanent, 4G la fel și de curând stau și cu Bluetooth-ul pornit mereu pentru conectare la Android-ul din mașină, la căștile de la birou (Sony MDR-100ABN) și la ceasul smart și/sau brățara Fitbit Charge HR.

Cred că cel mai bun test de autonomie este cel în care aparatul este folosit în condiții reale și de asta îmi bazez analiza pe observațiile extrase în urma folosirii pe un scenariu similar. De asta am și folosit fiecare dintre cele cinci aparate, în cinci zile diferite, pe un scenariu similar. Iar ca să elimin partea subiectivă a acestei evaluări am rulat (acolo unde s-a putut) testul de baterie Work 2 din suita PC Mark de pe Android și o să vă prezint rezultatele.

Care sunt consumatorii de baterie

Înainte de a trece la analiza rezultatelor vreau să trec puțin în revistă niște elemente (poate mai puțin cunoscute de unii dintre voi) care duc la scăderea/creșterea autonomiei dacă sunt activate sau nu. În mod evident contează în primul rând capacitatea bateriei și combinația de dimensiune/rezoluție a display-ului și frecvența procesorului – cu cât sunt mai mari, cu atât antrenează și un consum mai mare.

Pentru testul nostru configurațiile hardware sunt următoarele:

Asus Zenfone 5Z Sony Xperia XZ3 Samsung Galaxy Note9 Huawei Mate 20 Pro Apple iPhone Xs
Diagonală display (inci) 6,2 6 6,4 6,39 5,8
Rezoluție display (pixeli) 1080 x 2246 1440 x 2880 1440 x 2960 1440 x 3120 1125 x 2436
Cipset Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm) Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm) Exynos 9810 Octa (10 nm) HiSilicon Kirin 980 (7 nm) Apple A12 Bionic (7 nm)
CPU Octa-core (4×2.7 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver) Octa-core (4×2.7 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver) Octa-core (4×2.7 GHz Mongoose M3 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) Hexa-core (2x Vortex + 4x Tempest)
GPU Adreno 630 Adreno 630 Mali-G72 MP18 Mali-G76 MP10 Apple GPU (4-core graphics)
RAM (GB) 6 4 6 6 4
Stocare (GB) 64 64 128 128 64
Capacitate baterie (mAh) 3300 3300 4000 4200 2658
Fast Charge da da da da da
Wireless Charge nu da da da da

La nivel teoretic, Hauwei Mate 20 Pro ar trebui să ofere cea mai bună autonomie. Oare așa să fie?

După cum vă spuneam, dincolod e configurația hardware a fiecărui aparat, autonomia sa mai este influențată și de alți factori.

1. Luminozitatea

Cel mai important consumator de energie de pe un smartphone este display-ul. Cu cât este mai mare și are un display mai luminos, cu atât impactul asupra autonomiei este mai important. De foarte multe ori utilizatorii (și uneori și eu mă număr printre ei) aleg să diminueze performanțele display-ului prin setarea manuală a luminozității la nivel minim (adică dezactivarea setării auto) și reducerea rezoluției.

Atunci când vreți să obțineți maximul de autonomie e indicat să umblați la acești parametri. Totuși, țineți minte că ați cumpărat un smartphone și pentru calitatea display-ului său, de ce ați vrea să diminuați?

Pentru mine calitatea display-ului este un factor extrem de important și exceptând situațiile excepționale când îmi propun să am grijă de autonomie, luminozitatea display-ului stă pe modul auto iar rezoluția la nivel maxim. Așa am evaluat și aparatele din acest test.

2. Conexiunile wireless: WiFi, Bluetooth, NFC

Cu cât sunt pornite mai multe conexiuni, cu atât consumul de baterie e mai mare. Pentru WiFi, 4G nu prea avem de ales: cine folosește un smartphone de top va dori să aibă acces la internet, la viteză maximă ca să se bucure de tot ceea ce îi poate oferi aparatul. Eu nu închid niciodată conexiunea 4G sau cea WiFi pentru că mereu am nevoie de internet. Mai nou, de când lucrez într-un open space, sunt nevoit să folosesc niște căști wireless, cu noise cancelling (Sony) care se conectează prin Bluetooth, așa că țin mereu conexiunea Bluetooth pornită. Nu am nevoie de NFC, așa că este închis.

3. Localizarea GPS

Dezactivarea localizării prin GPS poate duce la o creștere importantă a autonomiei, însă se pierde avantajul folosirii locației pentru anumite tipuri de aplicații – de exemplu navigația asistată de GPS, care nu funcționează fără localizarea GPS activă. Așa se face că nu dezactivez niciodată localizarea, chiar dacă asta înseamnă în final și că ofer Google/Apple posibilitatea de a monitoriza pe unde mă duc și cea fac.

4. Semnalul GSM

Extrem de important pentru autonomia unui smartphone este nivelul semnalului de voce/date. Cu cât e mai slab, cu atât smartphone-ul va depune mai mult efort să amplifice semnalul și asta înseamnă consum de baterie. Orange oferă opțiunile de VoLTE și WiFi Call pe care le folosesc intens din cauza faptului că locația de la birou nu are o poziționare care îmi ofere o calitate bună a semnalului, ceea ce înseamnă că în cele 9 ore petrecute la birou apelurile de voce vin prin WiFi. La fel și conectarea la internet, accesul pe conexiunea de date făcându-se în afara acestor ore.

5. Tipul de aplicații folosite

Ca și la un PC, cu cât sunt folosite mai multe aplicații consumatoare de resurse (jocuri 3D, aplicații de compresie/editare video, stream audio/video) și autonomia are de suferit. Să nu vă mirați că vedeți cum bateria de pe smartphone se consumă mai repede atunci când vă jucați un joc 3D (PUBG sau Fortnite de exemplu) decât atunci când citiți știri sau ascultați muzică de pe internet. În cazul acestei analize exclud partea de jocuri, eu nu folosesc smartphone pe post de platformă de jocuri. Am o consolă Xbox One S pentru așa ceva. În schimb stream-ul audio prin TuneIn sau Spotify merge aproape permanent, cu impactul de rigoare în consumul de baterie.

6. Numărul de porniri/opriri ale ecranului

Nu în ultimul rând, alături de cele de mai sus, un impact major asupra autonomiei îl are și numărul de porniri/opriri ale ecranului. Cu alte cuvinte cu cât veți deschide mai des ecranul, cu atât consumul de baterie va fi mai mare.

7. Optimizare la nivelul sistemului de operare

Și să nu uităm optiizările de baterie prezente în sistemul de operare – de la închiderea automată a conexiunilor atunci când ecranul este închis, la blocarea/inchiderea aplicațiilor care nu mai sunt active sunt factori determinanți. Android 8 și 9 (în cazul lui Sony Xperia XZ3) fac o treabă bună aici, utilizatorul având multe beneficii fără să facă nimic în această direcție.

Acestea fiind spuse, pe baza unui scenariu de folosire detaliat mai sus, haideți să vedem rezultatele.

Analiza autonomiei

Folosind datele extrase în urma rulării testului PC Mark Work 2 Battery, avem tabelul de mai jos. Din păcate PC Mark nu funcționează și pe iOS, așa că nu vă pot oferi un indicator exact pentru comparație și în cazul lui iPhone Xs.

Asus Zenfone 5Z Sony Xperia XZ3 Samsung Galaxy Note9 Huawei Mate 20 Pro Apple iPhone Xs
PC Mark Work 2 (Ore:minute) 15:46 12:51 14:25 18:30 n/a
Capacitate baterie (mAh) 3300 3300 4000 4200 2658
Fast Charge 50% în 30 de min 45% în 30 de min 30% în 30 de min 70% in 30 de min 50% in 30 de min

 

Cum interpretăm informațiile de mai sus?

Am rulat testul de baterie PC Mark Work 2 având luminozitatea setată la minim și nicio conexiune WiFi/Bluetooth/NFC/Voce/Date activă. Practic vedem cum se consumă bateria telefonului atunci când e folosit pentru a reda/edita materiale multiimedia și a folosi o suită de aplicații Office. Datele oferite de PC Mark arată autonomia până la 20%, ceea ce avem în tabel sunt datele extinse pentru o descărcare completă de la 100% la 0%.

Mai jos vedeți rezultatele pentru Asus Zenfone 5z, Sony Xperia XZ3 și Huawei Mate 20 Pro.

asuszenfone5zsonyxperiaxz3Huaweimate20pro

În condițiile date, Huawei Mate 20 Pro oferă de departe cea mai bună autonomie, cu aproape 50% peste cea dată de Sony Xperia XZ3.

Acest lucru se vede și în utilizarea zilnică unde în mod constant Huawei Mate 20 Pro ajunge să aibă 25-35% autonomie la ora 23:00, aparatul fiind pornit pe la 07:00. Și asta în condițiile în care iPhone Xs e aproape consumat (15%) la ora 17:00, pe condiții similare de lucru.

aifon

Samsung Galaxy Note9 stă ceva mai bine, la ora 17:00 având bateria pe la 30-40%. Sony Xperia XZ3 se comportă similar cu iPhone Xs, Asus fiind însă ceva mai bun, cu un pic de atenție putând să ofere aproape o zi de autonomie.

Repet, asta în condițiile în care luminozitatea este pusă pe auto, conexiunea WiFi și 4G plus cea Bluetooth e activă permanent, la fel și localizarea GPS, iar smartphone-ul e folosit intens pe Facebook, Twitter, Instagram, email, Flipboard, browsing, stream audio.

În ultimele zile am folosit intens Huawei Mate 20 Pro fiind plecat în vacanță unde l-am utilizat pe post de asistent de navigație cu Google Maps, aparat foto și social media. Cred că este primul smartphone cu care aș putea pleca oricând, oriunde, fără să îmi fie teamă că rămân fără baterie și nici nu e nevoie să car după mine o baterie suplimentară.

Ca și bonus, chestie care e valabilă pentru toate aparatele testate, prezența Fast Charge permite încărcarea rapidă – minim 50% în 30 de minute, lucru care poate salva situația și permite o utilizare de aproape o zi.

O referință specială trebuie făcută vizavi de Huawei Mate 20 Pro care, spre deosebire de toate celelalte aparate, poate fi transformat la rândul său într-un încărcător wireless, permițând încărcarea unui alt smartphone/dispozitiv ce știe Qi. E un plus important, pe care sigur îl veți aprecia la un moment dat.

Concluzie: Huawei Mate 20 Pro

În concluzie, după ce am rulat testele de autonomie și am folosit aparatele în situații reale, Huawei Mate 20 Pro este cel care oferă de departe cea mai bună autonomie (are și cea mai mare baterie), peste o zi din punctul de vedere al unui power user. Pe locul doi avem Asus Zenfone 5Z, apoi Samsung Galaxy Note9 și abia apoi Sony Xperia XZ3 și iPhone Xs (care are în același timp și cea mai mică baterie!).

Interesant de știut și că Huawei Mate 20 Pro, Asus Zenfone 5z, Galaxy Note9 și Sony Xperia XZ3 au niște implementări de tip AI ale căror aplicații monitorizează modul în care sunt folosite programele de pe smartphone și încearcă să optimizeze autonomia dezativând/oprind automat programele care consumă baterie nejustificat, informând în același timp utilizatorul.

Acestea fiind zise, dacă sunteți în căutarea smartphone-ului celui mai puternic/performant și care oferă și cea mai bună autonomie, l-ați găsit: Huawei Mate 20 Pro!

Mai urmează să vedem acum și cum se comportă în testele de cameră foto. Stați pe aproape că în zilele următoare o să publicăm rezultatele.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep