HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy S10 Plus: dupa cum ne asteptam, cel mai bun...

Review Samsung Galaxy S10 Plus: dupa cum ne asteptam, cel mai bun flagship Samsung

DSC_1340

Ce trebuie să știți despre noul Samsung Galaxy S10 Plus: cât este de performant, cel fel de poze face, ce aduce nou, cât ține bateria, alături de multe alte lucruri mărunte care o să vă facă mai plăcută experiența de folosire. Despre toate aceste lucruri o vă vorbesc pe îndelete în cele ce urmează. După cum știți deja, pentru review m-am folosit sample-ul Samsung Galaxy S10+ primit prin programul Orange Smartphone Tester și disponibil pe site-ul Orange.

Galaxy S10 Plus marchează a zecea iterație pentru seria Galaxy S, arătându-ne ce departe a ajuns Samsung pe piața smartphone-urilor de la primul model lansat în iunie 2010 și până acum. Practic, de la un smartphone de 4 inci AMOLED, făcut din plastic (vă invit să citiți aici o evoluție a tehnologiei Samsung din smartphone) și o cameră de 5MP, la flagship-ul de astăzi, cu display curbat de 6.4 inci AMOLED, sistem de trei camere foto principale și două pentru selfie, wireless charging, senzor de amprentă pus sub ecran și multe altele.

Ce trebuie să știți despre Samsung Galaxy S10 Plus:

* Are senzor de amprentă ultrasonic, ascuns sub ecran

* Galaxy S10 Plus are display de 6.4 inci, la fel de mare ca cel de pe Galaxy Note9, dar acoperă mai bine ecranul și oferă o rezoluție superioară 1440 x 3040 pixeli

* Display-ul Infinity-O este excepțional, doar că ascunde cele două camere frontale

* Bateria de 4100 mAh este arhisuficientă pentru o zi de folosire, oferă și opțiunea de a încărca wireless un alt dispozitiv compatibil Qi via PowerShare

* Are sistem principal format din trei camere foto

Design: semnătura Galaxy edge dusă mai departe

DSC_1345

Samsung Galaxy S10 Plus vine într-o carcasă de 157.6 x 74.1 x 7.8mm (similară cu cea de a lui Galaxy S9+) reușind totuși să aducă display-ul de pe Note9, la o rezoluție mai bună și într-un format ce se simte mult mai bine în mână. Faptul că este puțin mai îngust și mai scurt decât Galaxy Note9 îl face să fie mai confortabil de ținut și mai simplu de manevrat cu o singură mână.

Ce îmi place foarte mult la Galaxy S10 Plus este că flagship-ul ce marchează frumoasa aniversare de 10 ani a Samsung Galaxy S este cel care pune cel mai bine în valoare design-ul cu margini metalice și display curbat, definitoriu deja pentru Samsung. Dacă acum 10 ani spuneam că Samsung a copiat cât a putut mai bine iPhone-ul, Galaxy S10 Plus este dovada că lucrurile s-au schimbat de mult, identitatea creată de compania coreeană este indiscutabilă și a creat la rândul ei un trend în piață. Asta ca să nu mai spun că Samsung nu a experimentat adăugând și scoțând rapid funcționalități: jack-ul audio este încă prezent, senzorul de amprentă nu a dispărut, a venit însă ideea de ascundere a camerelor foto frontale într-o gaură din display. Practic tot ceea ce nu are smartphone-ul Apple, are Galaxy S10 Plus, alături de multe altele.

Probabil și din acest motiv design-ul lui Galaxy S10 Plus este atât de bine realizat, pentru că datorită formei, greutății de doar 175 g și a unei grosimi de 7,8 mm, nu îți dai seama că ai în mână un smartphone cu display de 6.4 inci – totul a fost gândit pentru combinația dintre funcționalitate și eficiență.

Carcasa de aluminiu este mai subțire decât cea de pe Galaxy S9 Plus sau Note9 și sticla de pe față și spate este protejată cu noua generația Gorilla Glass 6 și implicit ecranul este echipat cu o folie dedicată.

DSC_1325

Spatele lui Galaxy S10 Plus este dominat de sistemul foto principal – ieșit puțin peste nivelul carcasei (foarte bine poziționat central, în zona superioară), creat din trei camere și LED-ul flash, plus senzorul ce măsoară bătăile inimii și/sau stresul. Dacă senzorul de amprentă a fost mutat sub display, multă lume a rămas cu impresia că Samsung a renunțat și la sezorul de măsurare a bătăilor inimii de pe spate – nu este cazul, el e încă prezent și funcționează la fel ca pe versiunile anterioare.

Iar și dacă vă uitați cu foarte mare atenție, nu veți observa unde este integrat sistemul de încărcare wireless: el este acolo, funcționează bine.

După cum am spus deja, marginile sunt curbate, mai proeminent pe lateralele stânga și dreapta, mai subtil pe zona superioară și cea inferioară.

DSC_1320

Laterala din stânga beneficiază de butoanele de volum și cel dedicat Bixby, partea din dreapta având doar butonul de pornire/oprire, mutat mult spre zona superioară.

DSC_1332

Pe marginea superioară există doar slot-ul pentru SIM-uri (Galaxy S10 Plus beneficiază de DUOS, adică e dual SIM) și microfonul de zgomot ambiental. Se poate observa și delimitatorul pentru antenă.

DSC_1331

În zona inferioară avem același design curbat, în care și-au găsit loc jack-ul audio clasic, slot-ul USB Type-C, un al doilea microfon pentru zgomotul ambiental plus fantele difuzorului – țineți minte că Samsung Galaxy S10 Plus este certificat IP68 pentru protecție la praf/apă (pînă la o adâncime de 1.5m timp de 30 min).

DSC_1336

Revin puțin la partea din față ca să vă spun că prezența senzorului de amprentă de sub display nu poate fi detectată fără ca ecranul să fie blocat.

DSC_1410

Datorită tehnologiei Qualcomm, Samsung a inclus pe Galaxy S10 Plus un senzor ultrasonic ce preia o imagine 3D a amprentei, teoretic cu o rată mai bună de succes chiar și în condiții de umezeală/frig – e o chestiune relativă, pentru mine a mers la fel de prost ca și cel de pe Mate 20 Pro, atunci când aveam nevoie mai mare să se deschidă rapid, a dat rateuri majore, fiind nevoit să deblochez smartphone-ul prin PIN.

Display: Infinity-O marchează cel mai bun display Samsung pus vreodată pe un smartphone

DSC_1352

Ecranul lui Galaxy S10 Plus beneficiază de o rezoluție maximă QHD+ de 1440 x 3040 pixeli atunci când utilizatorul optează pentru folosirea completă a display-ului (cine nu dorește să vadă gaura pentru cele două camere frontale poate să aleagă afișarea unei benzi negre), ceea ce oferă un raport 19:9 și aduce o superbă densitate de 526 ppi, practic una dintre cele mai bune existente pe un smartphone. Entuziaștii au îmbățișat rapid ideea de gaură în ecran, motiv pentru care Samsung a creat rapid o secțiune specială în Galaxy Store de unde se pot descărca imagini de fundal care să mascheze cele două camere pentru selfie – aici v-am detaliat de unde puteți descărca și voi astfel de imagini de fundal.

Rezoluția implicită este de doar 2280 x 1080 pixeli și este preferată de interfața OneUI atât pentru o autonomie mai bună cât și pentru posibilitatea de afișare a unor icon-uri mai mari. Dacă treaba cu dimensiunea informației pe ecran o pot accepta, nu îmi dau seama de ce Samsung preferă o rezoluție mai mică în condițiile în care din testele efectuate nu am văzut diferențe majore de autonomie între cele două moduri de folosire. În plus, display-ul Infinity-O e mult mai bun pe rezoluția maximă.

În momentul lansării lui Galaxy S10 Plus Samsung a comunicat că display-ul poate să ajungă la o strălucire de 1200 de niți, cu 20% mai mare decât cea de pe Galaxy S0 (doar 1000 niți). Cu un ecran mai strălucitor tot ceea ce este afișat se vede mai bine, inclusiv materialele HDR, asta ca să nu mai vorbesc despre posibilitatea e folosire în soare puternic.

DSC_1350

Conform testului DisplayMate, dsplay-ul de pe Galaxy S10 Plus este cel mai bun display de pe smartphone-uri, fiind primul care primește calificativul A+. Culorile arată bine, contrastul este suficient iar opțiunile de îmbunătățire a culorilor (Natural și Vivid) puse la dispoziție din setările aparatului vor putea să satisfacă și cele mai exigente cerințe.

Totuși, vreau să remarc faptul că imediat după primul (și singurul de până acum) update de firmware pentru Galaxy S10 Plus, am observat că strălucirea și intensitatea culorilor s-au diminuat semnificativ. Pentru comparație, aveți mai jos Galaxy S10 Plus în stânga și Samsung Galaxy Note9 în dreapta și se poate observa cum ecranul lui S10 Plus afișează culori ceva mai mate.

DSC_1384

Samsung Galaxy S10 Plus este de altfel și primul smartphone care beneficiază de suport pentru redarea de conținut HDR+ (iar camerele pot înregistra HDR+) la o calitate superioară – dacă tot există un ecran atât de generos e păcat să nu îl folosiți la capacitate maximă pentru redarea de conținut video. În plus, datorită funcției Split Screen View, ecranul poate fi împărțit în două și folosit cu două aplicații simultan – citiți aici să vedeți cum puteți face asta. Gândiți-vă că display-ul de pe Samsung Galaxy S10 Plus e comparabil cu cel al unei tablete de 7 inci!

Sistemul foto: notă maximă în DxOMArk, dar nu cel mai bun

DSC_1347

Galaxy S10 Plus beneficiază de un sistem foto de cinci camere, cel principal format din trei camere și unul secundar format din două.

Pe spate avem:

– una de 12-MP dual-pixel cu deschidere variabilă (f/1.5, f/2.4)

– una de 12-MP telephoto cu f/2.4 și 2x optical zoom

– una ultra-wide 16-MP camera (f/2.2) cu un unghi de 123 de grade

Împreună formează cred că cel mai redutabil sistem de fotografiere prezent în acest moment pe un smartphone, la nivel de specificații. Pentru că în realitate, combinația de software și hardware face o treabă bună, nu atât de bună pe cât ne-ar lăsa să credem specificațiile tehnice și nota maximă obținută în testul DxOMark, unde Galaxy S10 Plus e clasat pe primul loc, alături de Huawei P20 Pro și Mate 20 Pro.

DSC_1343

Fără îndoială pozele sunt mai bune decât cele produse cu Samsung Galaxy S9 Plus și Galaxy Note9, dar cred că nu suficient cât să justifice un upgrade doar din acest punct de vedere. PEntru că încă nu am primit noul flagship Sony și P30 Pro este aproape de lansare, nu am realizat încă tradiționalul nostru test comparativ de camere foto – o să facem asta cât de curând și atunci o să vedeți exact cum se clasează performanța foto a lui S10 Plus în comparație cu celelalte smartphone-uri.

Luat individual, S10 Plus se descurcă cât se poate de bine. Dacă vreți să experimentați cu portrete veți aprecia modul Live Focus introdus de Samsung în aplicația Camera. Puteți alege câteva setări interesante: Blur, Spin, Zoomand Color point, unde vă puteți juca cu diferite efecte care au ca scop evidențierea cât mai bună a subiectului. Partea faină este că puteți să folosiți aceste efecte și după ce ați făcut poza, nu e obligatoriu să le activați în momentul fotografierii.

5

Ca de obicei albastrul redat de camera lui Galaxy S10 Plus este mult mai intens decât cel real:

20190303_124239

La fel și pentru culoarea verde:

1

Îmi place cum a ieșit combinația de culori în poza de mai jos, făcută în low light.

2

Sau aici:

4

Pe de altă parte, dacă vreți cadre largi în low light, rezultatele nu sunt chiar cele așteptate:

3

Schimbarea între cele trei camere foto principale se face instant, chiar și în momentul unei filmări trecerea este insesizabilă – uitați mai jos o filmare video 4K în low light unde m-am jucat cu camere de pe Galaxy S10 Plus:

Ce am observat este că atunci când este folosită camera cu wide angle, rezultatele au un pronunțat efect fish eye, care de cele mai multe ori va muta focusul privitorului de la obiectul central către marginile distorsionate.

Aplicația Camera de pe Galaxy S10 Plus a primit suportul AI pentru îmbunătățirea rezultatelor, putând să ofere ”optimizări” pentru multe scenarii: portret, natură, animale, mâncare etc. Din ceea ce am experimentat, uneori oferă sfaturi bune. Totodată sugestiile de centrare și focalizare pot să fie de bun augur, dar nu întotdeauna. De asta vă recomand să încercați opțiunea Shot Sugestions, mai ales dacă vă aflați la început de drum în ceea ce înseamnă fotografierea cu smartphone-ul. Țineți minte că o cameră bună vă poate oferi rezultate bune atâta timp cât știți ce vreți să faceți, lipsa de experiență nu va putea fi compensată (încă!) de AI-ul camerei.

Vă invit să parcurgeți galeria de poze Samsung Galaxy S10 Plus publicată pe pagina noastră de Facebook. Toate pozele de acolo au fost salvate inițial în format HEIF (da, la fel ca Apple, Samsung a introdus acest codec pe Galaxy S10 Plus pentru a oferi o compresie mai bună, crescând calitatea față de clasicul JPEG ce în curând va fi depășit), opțiune ce se activează din setările telefonului – și vă recomand să faceți și voi asta, urmând pașii detaliați aici pentru activarea formatului .heic, alături de posibilitățile de conversie/redare a HEIF pe PC.

Un ultim lucru de menționat vizavi de camerele de pe Samsung Galaxy S10 Plus: dacă vă veți juca cu ele veți auzi sunetul distinct generat de părțile mecanice aflate în mișcare. Nu vă speriați, nu e nimic în neregulă pentru moment: așa a fost gândit sistemul să funcționeze. Însă în timp, tocmai din cauza părților aflate în mișcare mă aștept ca Galaxy S10 Plus să genereze probleme în utilizare.

Autonomia: excelentă, o zi cu toate funcționalitățile activate

DSC_1400

Autonomia este unul dintre punctele forte ale lui Samsung Galaxy S10 Plus. Varianta Exynos testată de mine permite o autonomie de peste o zi în condițiile în care l-am folosit intens cu 4G+, WiFi, strălucirea pe auto și rezoluția maximă.

autonomieScreenshot_20190310-113916_Digital wellbeing

Bateria de 4100 mAh plus software-ul Android 9 Pie fac o treabă excelentă și dau utilizatorului posibilitatea de a folosi smartphone-ul la capacitate maximă, o zi întreagă. Aici am analizat în detaliu aspectele legate de autonomie, așa că vă învit să citiți ce am scris acolo ca să vedeți la ce trebuie să vă așteptați din partea lui Samsung Galaxy S10 Plus.

Cu ce trebuie să rămâneți este că în testul PC Mark Samsung Galaxy S10 Plus are o autonomie de 16 ore și 16 minute, peste ceea ce poate oferi în acest moment S9+ sau Galaxy Note9. Trebuie să adaug că datele din testul de mai sus au fost obținute folosind rezoluția maximă a telefonului – adică 3040 x 1440 pixeli și luminozitatea dată la minim. Pentru mine a fost o surpriză plăcută, fiind prima dată când nu a mai trebuit să îmi faci probleme legate de autonomie – iar din câte am văzut, pe măsură ce timpul a trecut și software-ul a învățat modul meu de folosire, autonomia a crescut, în ultima perioadă ajungând acasă pe la ora 18:00 chiar și cu 50% din baterie.

Mai vreau să adaug că pe Android 9 Pie de pe Samsung Galaxy S10 Plus este activ modulul Digital Wellbeing al Google de unde vă puteți extrage informații interesante vizavi de modul în care folosiți smartphone-ul.

Nu în ultimul rând, un punct forte dat de Samsung pentru Galaxy S10 Plus este posibilitatea de a folosi flagship-ul pentru a încărca wireless alte dispozitive compatibile Qi. Opțiunea se numește Wireless PowerShare și se activează la cerere, transformând spatele lui S10 Plus într-un încărcător wireless pe standardul Qi. Ideea Samsung (excelentă de altfel) este de a folosi smartphone-ul pentru a putea încărca ceasul Galaxy Watch sau căștile Buds, dacă e nevoie. În lipsa lor, cine se simte generos, poate să își ajute prietenii, dându-le din energia lui. M-am jucat cu PowerShare și am încărcat un iPhone XS și un Galaxy S9, ambele încărcându-se fără probleme. Și nu trebuie să vă faceți probleme că rămâneți fără baterie, dacă PowerShare detectează că bateria lui Galaxy S10 Plus este sub 30%, va opri încărcarea.

Performanță: după cum era de așteptat, peste Galaxy S9 Plus

În Europa Samsung aduce Galaxy S10 Plus cu cipset-ul Exynos, adică Exynos 9820 Octa (făcut cu tehnologia de 8 nm), 2×2.73 GHz Mongoose M4 & 2×2.31 GHz Cortex-A75 & 4×1.95 GHz Cortex-A55 și GPU-ul Mali-G76 MP12. Sună pompos la nivel de specificații, mult mai important este însă ce se întâmplă în realitate.

Aici avem două direcții: rezultatele în benchmark-uri și performanța în utilizarea zilnică. De 15 ani de când testez gadget-uri am învățat un lucru clar: performanța din benchmark-uri nu este neapărat etalonul și din acest motiv folosesc benchmark-urile doar ca să am o idee despre care ar fi diferențele vizavi de alte produse similare, nu neapărat cât de bun este smartphone-ul.

Așa că o să încep cu benchmark-urile: am pus Samsung Galaxy S10 Plus alături de Galaxy Note9 și de Sony Xperia XZ3 și uitați ce a ieșit:

Adică:

Puncte

AnTuTu Benchmark

333278

3D Mark OpenGL ES

4292

3D Mark Vulkan

4325

PC Mark Work 2

7636

Pentru comparație, uitați cum se comportau anul trecut Asus Zenfone 5z vs Sony Xperia XZ3 vs Samsung Galaxy Note9 vs Huawei Mate 20 Pro vs iPhone Xs:

Galaxy S10 Plus este un pas înainte în ceea ce înseamnă performanța seriei Galaxy, nu neapărat un salt imens vizavi de platforma Snapdragon. În final nici nu contează prea tare acest lucru, deja pentru utilizatori contează alte lucruri la un smartphone, nu doar viteza sa.

Ce pot să vă spun cu siguranță este că în utilizarea zilnică, Samsung Galaxy S10 Plus este ultra rapid, niciun fel de operație nu are întârzieri sau blocări. Eu l-am folosit cu un shell special (Rootless Pixel Launcher) și nu cu cel standard, OneUI și nu am avut niciun fel de probleme, asta ca să trecem peste miturile legate de optimizarea dată de producător.

Software: Android 9 Pie și OneUI

3_18

Dacă Android 9 Pie este sistemul de operare prezent pe Samsung Galaxy S10 Plus, interfața Android standard este OneUI, noul shell Samsung. Nu sunt un fan al acestei interfețe, prefer una curată, cât mai aproape de Android Vanilla în locul multitudinii de artificii aduse de Samsung de-a lungul timpului. Am remarcat însă că implementarea OneUI este mai curată decât ce exista pe S9+ sau Note9 iar asistentul virtual Bixby devine ceva mai prietenos și mai puțin invaziv.

20190308_201216Screenshot_20190310-215138_Rootless Pixel Launcher

Toate noutățile Android 9 Pie sunt prezente pe Galaxy S10 Plus și vă recomand să le activați și să vă bucurați de ele – aici aveți detalii despre ce și cum, mai ales că Samsung nu vi le activează implicit. Mie unul îmi place foarte mult faptul că odată cu Android 9 Pie se poate folosi navigarea prin gesturi, care devine și mai comodă și eficientă pe ecranul generos de pe Galaxy S10 Plus.

Din păcate Android a rămas la fel de consumator de resurse, cel puțin vizavi de spațiul ocupat: Galaxy S10 Plus beneficiază de 128 GB pentru stocare, din acest spațiu 18 GB sunt alocați sistemului de operare, ceea ce e chiar mai mult decât ocupă un Windows 10 proaspăt instalat pe un PC.

Screenshot_20190324-233030_Settings

Samsung a ținut cont de reacția utilizatorilor și deși păstrează butonul dedicat Bixby, oferă acum posibilitatea de a-i putea configura modul de activare – la una sau două apăsări.

I-am dat o șansă să funcționeze alături de Google Assistant și m-am jucat puțin cu Bixby Routines, chiar dacă în România zona de aplicabilitate e limitată. Conceptul similar IFTTT facilitează crearea de rutine și elemente de automatizare pentru smartphone ce se dovedesc extrem de utile în foarte multe scenarii.

Să vă dau un exemplu: se poate activa o rutină specială care la un anumit moment al zilei să activeze display-ul always on, să aducă pe ecran anumite shortcut-uri, să dezactiveze setările de sunet sau de rezoluție a ecranului. Și eventual să pornească radio-ul online și să comunice starea vremii.

Sau seara, când detectează să sunteți acasă, să schimbe setările de fundal și setul de shortcut-uri. Opțiunile sunt extinse și merită încercate, mai ales că seamănă mult cu cele ale Google Assistant.

11_111_2

Concluzie: cel mai bun Galaxy de până acum, cel mai bun Android al momentului

După cum ați putut vedea Galaxy S10 Plus pare să fie visul oricărui pasionat de smartphone, iar combinația de design elegant, display excelent, autonomie și un sistem de camere foto performante (citiți aici și 5 motive Pro Samsung Galaxy S10 Plus) îl recomandă drept prima opțiune pe piața Android a momentului.

Și așa am ajuns la final: merită investiția în Galaxy S10 Plus? Dat fiind că an de an asistăm la creșteri semnificative ale prețului flagship-urilor, decizia nu trebuie luată în pripă. Galaxy S10 Plus este fără nicio îndoială cel mai bun smartphone făcut de Samsung până acum și probabil cel mai bun din acest moment de pe piață.

Îl face asta un candidat la achiziție?

DSC_1393

Da, pentru cine vine de la un smartphone care are cel puțin doi ani vechime: autonomia, calitatea display-ului, spațiul de stocare, Android 9 Pie, camerele foto, difuzorul sunt suficiente argumente pentru achiziție. Nu veți regreta alegerea din niciun punct de vedere, poate doar prețul.

Pentru cine are deja un flagship din 2018, diferențele nu sunt suficient de mari încât să justifice încă 1000 EUR investiți într-un smartphone. Tot ceea ce contează la un smartphone e mai bun decât ce am văzut în 2018, nu suficient de bun sau revoluționar pentru un upgrade.

Este doar un singur pas înainte, atent ales și bine executat de către Samsung, care a optimizat ceea ce a făcut bine în ultimii ani și nu a riscat să ia decizii radicale.

Informații: www.samsung.ro

Preț: de la 618 EUR cu abonament

PRO

CONTRA

+ autonomie

+ super display AMOLED Infinity-O

+ desin elegant

+ 3 camere foto cu wide, telephoto

+ Android 9 Pie

+ opțiune încărcare wireless pentru alt dispozitiv compatibil Qi

+ jack audio

– in anumite conditii pozele nu excelează

– senzorul de amprentă dă rateuri

– prețul

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. […] Și am ajuns în 2019, unde odată cu lansarea seriei Galaxy S10 ne putem bucura de senzorul de amprentă pus sub display și un sistem principal de fotografiere compus din trei camere foto. Dacă până acum Samsung a evitat trend-ul ”notch”, cu seria S10 propune o alternativă: gaura din ecran pentru camerele foto, element reprezentativ pentru seria S10, care, după cum știți, numără pentru prima dată 3 modele: S10E, S10 și S10+ (al cărui review vă invit să îl citiți aici). […]

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep
Tot ceea ce contează la un smartphone e mai bun decât ce am văzut în 2018, nu suficient de bun sau revoluționar pentru un upgrade. Este doar un singur pas înainte, atent ales și bine executat de către Samsung, care a optimizat ceea ce a făcut bine în ultimii ani și nu a riscat să ia decizii radicale.Review Samsung Galaxy S10 Plus: dupa cum ne asteptam, cel mai bun flagship Samsung