HomeCloud & MobilityDe ce conteaza calitatea accesului mobil la Internet si nu neaparat pretul/beneficiile...

De ce conteaza calitatea accesului mobil la Internet si nu neaparat pretul/beneficiile abonamentului (p)

calitate internet mobil
Accesul mobil la internet este definit de preț și calitate/viteză. Pentru voi ce contează cel mai mult?

Știți de ce este important să beneficiați de o conexiune de internet mobil de calitate? Dați-mi voie să vă spun trei motive de bază.

Cu toții avem acces mobil la internet cu volum mai mic sau mai mare de date, cu o acoperire mai bună sau mai rea, dar în mod sigur cu prețuri diferite. Ne-am obișnuit să avem mereu smartphone-ul la îndemână și ne bazăm din ce în ce mai mult pe el pentru scopuri legate de serviciu și petrecerea timpului liber. Printre email-uri, apeluri de voce il mai folosim si ca sa ne informăm, sa ascultăm muzică sau sa ne uităm la filme de pe același smartphone și chiar îl folosim tot mai des pe post de asistent de călătorie.

Autonomia, caracteristica cea mai importantă și totuși cea mai ignorată

Pentru ca undeva în timpul zilei (unii la început, alții mai spre final), în funcție de tipul de utilizare să rămânem fără baterie și căutăm disperați un loc (sau o baterie externă) de unde să mai luăm o oră de curent ca să să ne continuăm ritualul. De prea puține ori ne punem problema că situația ar putea sta și altfel și că sunt lucruri pe care le putem remedia pentru a ne bucura de cea mai bună experiență pe dispozitivul mobil.

Pentru că în procesul utilizării zilnice a smartphone-ului apare o variabilă pe care de multe ori o trecem cu vederea: internet mobil și o rețea de calitate. Ea determină autonomia aparatului și automat controlează și experiența de folosire, indiferent de tipul smartphone-ului folosit. Îmi place să cred că știați asta sau cel puțin o bănuiați.

Dacă nu, atunci faceți un experiment: setați conexiunea de date mobilă pe 3G (pe Android aveți Settings/Mobile Networks/Network mode și în loc de LTE/3G/2G auto puneți 3G only) și folosiți-vă smartphone-ul la fel ca înainte. Urmăriți apoi nivelul semnalului pe tot parcursul zilei și veți vedea că nu fluctuează. Lipsa fluctuațiilor reduce și numărul de treceri dintr-un canal al rețelei (LTE, 3G) în altul pentru a compensa calitatea semnalului, iar asta se va materializa în consum mai mic de energie.

Viteza de download și stabilitatea

Însă treaba asta vine cu un dezavantaj major: timpul petrecut pentru upload și download pe smartphone crește semnificativ pentru că viteza de date mobile se modifică. Este foarte posibil ca în multe situații, trecerea într-un canal mai mic să aducă stabilitate, dar faptul că viteza de upload/download scade, să necesite o perioadă mai mare de folosire și în felul acesta câștigul de autonomie să fie anulat prin fapul că aparatul e folosit mai mult, pentru aceiași sarcină.

Mai exact: să presupunem că vreți să parcurgeți lista de poze de pe Instagram, chestie ce în mod normal v-ar lua 3-4 minute pe o conexiune LTE unde se transferă 50-100 MB, odată intrați într-un canal de lățime mai mică să vă ia 10-15 minute (uneori chiar mai mult) pentru aceiași operație. Aveți timp pierdut și în același timp experiența se diminuează drastic cu riscul de a apărea deconectări, că live-urile nu merg și că filmulețele sunt descărcate la o calitate extrem de proastă.

Calitatea experienței de utilizare

Asta vă va genera frustrări: degeaba se câștigă autonomie și/sau stabilitate dacă la final experiența este inferioară celei cu care ne-am obișnuit. Deja e normal ca totul să meargă instant, nu doar pe conexiunea WiFi de acasă, ci mai cu seamă pe cea de e mobil, când suntem în deplasare mai ales că acoperirea LTE/LTE+ în România este tot mai bună.

Invariabil se va renunța la setarea inițială și se va alege din nou cea mai bună (mare/stabilă) rețea de internet mobil – care este LTE/LTE+ și la un moment dat ar trebui vină 5G.

Ceea ce puțini știu este că și în cazul în care smartphone-ul e setat pe modul LTE/LTE+, e foarte posibil ca acesta să nu stea mereu pe LTE, de fiecare dată când nivelul semnalului scade, e posibil să treacă automat într-un canal inferior. Sau și dacă e mereu pe LTE, dar semnalul este slab (pe motiv că celula e aglomerată), experiența să nu fie cea mai bună pentru că accesul într-o rețea LTE nu garantează automat și trafic la valorile maxime – o anumită celulă are un volum maxim de trafic, care trebuie împărțit către toți cei ce sunt conectați la ea. Faceți și voi un calcul: acolo unde e multă lume conectată la LTE (cu toate derivațiile sale), fiecare utilizator în parte va avea alocată o viteză maximă teoretică egală cu capacitatea celulei împărțită la numărul de consumatori conectați la ea.

Ce am vrut să spun cu toate astea? Că experiența de utilizare a unui smartphone cu o conexiune de date mobilă este direct proporțională cu calitatea rețelei la care este conectat. Și de asta este de dorit să alegem ce e mai bun.

Vodafone România este certificată „Best Mobile Network for Data” de către P3 communications GmbH. Comparativ cu campania de certificare P3 anterioară, din luna decembrie 2017, Vodafone Romania și-a îmbunătățit calitatea și performanța serviciilor de date și voce mobilă, cu precădere în ceea ce privește serviciile de date mobile. 

Vodafone România certificată „Best Mobile Network for Data”

Citeam zilele trecute că Vodafone România a fost certificată ca fiind cea mai bună retea mobila de date din Romania, în urma testelor auditorului independent P3 communications din Germania. Adică, în urma testelor și măsurătorilor companiei independente de testare a calității rețelelor de telecomunicații P3 communications din martie 2019 (pe un traseu aletor ce a acoperit 23% din teritoriul României, măsurând 7000 km în distanță rutieră), Vodafone a înregistrat cel mai mare punctaj din România pentru calitatea și performanța serviciilor sale de date mobile. Aceasta este cea de-a cincea certificare anuală consecutivă oferită companiei Vodafone România de către P3 communications, în urma măsurătorilor performanței rețelei.

Harta traseului ales pentru testarea calității rețelei de date în perioada 8-25 martie 2019. Însumează aproape 7000 km. 68% dintre măsurători au fost efectuate în localități urbane și rurale, 32% pe drumurile rutiere.

Ca la orice testare de această anvergură, metodologia, precum și traseele și localitățile au fost selectate independent și aleatoriu de către P3 communications, fără a le comunica în prealabil operatorilor de telefonie mobilă, pentru a asigura obiectivitatea și acuratețea rezultatelor finale și pentru a reflecta experiența reală a consumatorilor români.

Treaba asta înseamnă că, cel puțin la nivel teoretic, pentru un utilizator interesat de acces la internet mobil de calitate în România, opțiunea primară ar trebui să fie rețeaua Vodafone, putându-se bucura la maximum de dispozitivul său.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep