HomeFeaturedFocusDescopera in cinci pasi ce este Samsung SmartThings

Descopera in cinci pasi ce este Samsung SmartThings

Ce este Samsung SmartThings?
Ce este Samsung SmartThings?

Atunci când cochetați cu ideea unei case inteligente ar fi bine să faceți cunoștință cu platforma Samsung SmartThings și să descoperiți cât de simplu pot fi integrate toate soluțiile inteligente din jurul casei.

Casa inteligentă este deja o realitate curentă pentru mulți dintre noi, dat fiind numărul tot mai mare de dispozitive inteligente cu care ne înconjurăm. De la televizorul smart, la mașina de spălat și/sau frigider, la becuri și încuietori inteligente, termostate, senzori și camere de supraveghere, toate au ajuns să fie bunuri de larg consum, ușor accesibile pentru toată lumea. Cam oriunde te uiți ai șansa să vezi măcar unul dintre gadget-urile de mai sus, gata să fie conectat și folosit împreună cu smartphone-ul.

Ce este Samsung SmartThingsToate dispozitivele smart au în comun ideea de conectivitate și luate separat, sunt extrem de simplu de accesat și folosit, indiferent de producător și/sau tehnologia folosită. Mai greu este atunci când vrei să ai mai multe și să le administrezi/interconectezi din aceiași interfață – diferențele dintre standardele folosite, aplicații și protocoalele de comunicație devin foarte pregnante și ajung să îți dea mari bătăi de cap. Începi să descoperi că un anumit bec inteligent nu prea poate fi folosit în aceiași aplicație cu o anumită încuietoare sau că termostatul tău Nest nu se poate lega cu aparatul de aer condiționat sau centrala pe motiv de compatibilitate, ca să aduc în discuție doar situațiile cele mai banale.

Partea bună este că pe piață există deja multe soluții care vin să rezolve tocmai problemele de mai sus, iar SmartThings de la Samsung este una dintre ele. Printr-o combinație interesantă de hardware și software, Samsung a fost una dintre primele companii care a oferit soluții complete de automatizare, sesizând de timpuriu potențialul dispozitivelor smart și nevoia de a avea o platformă unică în care acestea să se regăsească.

În cele ce urmează o să vă ajut să înțelegeți mai bine ideea de SmartThings și să descoperiți cum ar putea să vă ajute platforma în crearea propriei case inteligente.

1. Ce este Samsung SmartThings?

Screenshot_20190423-124252_SmartThingsScreenshot_20190423-124304_SmartThings

Priviți SmartThings ca pe o platformă creată din combinația de software, hardware și cloud ce aduce gratuit la îndemâna utilizatorului obișnuit funcționalități ce de obicei sunt apanajul unor soluții scumpe de automatizare a locuinței.

Dat fiind avantajul masiv pe care Samsung îl are în fața soluțiilor concurente prin existența unei game extinse de produse compatibile direct cu standardul SmartThings s-ar putea ca în foarte scurt timp să asistăm la o explozie în această zonă. Am destui cunoscuți ce s-au orientat către SmartThings din simplul motiv că este o soluție mai accesibilă (financiar și din punct de vedere arhitectural) decât alternativa de la Apple, de exemplu.

Mai jos vedeți câteva detalii din aplicația SmartThings de Android (disponibilă aici pentru download din Google Play).

Screenshot_20190423-124344_SmartThingsScreenshot_20190423-124328_SmartThings

Atunci când Samsung a început să discute despre SmartThings toată povestea asta cu Internet of Things, gadget-urile inteligente (și accesibile) era doar la început. Inițial puteam discuta doar de modalități de administrare centralizată pentru televizor, sistemul audio și ceva electrocasnice. Între timp lucrurile au evoluat și acum gama de dispozitive IoT este extrem de mare, în continuă extindere.

2. Cum conectezi dispozitivele inteligente în SmartThings?

Screenshot_20190423-124421_SmartThingsScreenshot_20190423-124354_SmartThings

În teorie, orice dispozitiv smart poate să fie conectat la o platformă comună de administrare. În practică lucrurile sunt mult mai complicate decât atât: standardele de comunicație și/sau administrare pe zona IoT sunt încă în formare și de cele mai multe ori dispozitivele inteligente pot să fie conectate doar la soluțiile producătorilor. Când vrei ceva mai mult te lovești de un zid, aproape insurmontabil pentru utilizatorul obișnuit.

Aici apare marele avantaj al Samsung SmartThings: fără niciun fel de cunoștințe tehnice, orice utilizator are posibilitatea de a conecta aparatele IoT în SmartThings, de unde să le poată administra centralizat.

Screenshot_20190423-124459_SmartThingsScreenshot_20190423-124440_SmartThings

Deja am vorbit mult despre SmartThings dar nu am zis clar ce înseamnă și e momentul să fac lumină.

Prin SmartThings mă refer la o modalitate tot mai populară de a conecta și administra dispozitivele inteligente din jurul casei, fără să fie nevoie de software suplimentar și/sau cunoștințe avansate de programare.

SmartThings este un serviciu bazat pe cloud, pus la dispoziție gratuit de către Samsung tuturor utilizatorilor. Cine are un smartphone Samsung poate să descarce din Google Play aplicația SmartThings, să se conecteze cu contul Samsung (crearea lui e gratuită) și să înceapă să adauge dispozitivele dorite. E nevoie doar de acces la o conexiune internet și de o modalitate de a lega dispozitivele.

Din fericire există mai multe posibilități: fie dispozitivele sunt direct compatibile cu SmartThings și au conexiune la rețea/internet, moment în care sunt recunoscute automat din rețeaua de acasă și adăugate în platformă din aplicația SmartThings, sau producătorul permite legarea lor în SmartThings prin conectarea serviciului terț cloud la cel Samsung, fie gadget-urile nu au conexiune directă la rețea/internet și atunci e nevoie de un hub capabil să le poată conecta și care la rândul său să fie accesibil via SmartThings, soluție venită sub forma hub-ului SmartThings Hub vândut separat de către Samsung.

3. Ce este Samsung SmartThings Hub?

După cum deja am spus, Samsung SmartThings Hub este un nod de comunicație ce are menirea de a lega în cloud-ul SmartThings acele dispozitive ce în mod tradițional nu pot face asta. Dacă pentru un televizor smart sau un aparat de aer condiționat e relativ simplu să fie identificat din rețea și să poată fi administrat (pornit/oprit) din aplicația SmartThings de pe smartphone, e ceva mai complicat de făcut asta cu un bec Philips Hue sau un senzor Honeywell, ambele folosind pentru interconectare Zigbee sau Bluetooth.

Ce este Samsung SmartThings
Samsung SmartThings Hub permite conectarea unor dispozitive IoT terțe.

Ele pot să fie accesibile în SmartThings dacă între ele și serviciul cloud al Samsung apare SmartThings Hub ce are rolul de translator. Prin acest hub toate dispozitivele care în mod normal nu se pot conecta direct la Internet pentru a comunica cu cloud-ul SmartThings se pot adăuga aici (Ring, Ecobee, Arlo, Schlage, Fibaro etc.).

Screenshot_20190423-124602_HomeScreenshot_20190423-124556_Home

După cum îi spune și numele, SmartThings este un hub cu suport pentru toate conexiunile wireless folosite de dispozitivele casnice IoT prin care aplicația SmartThings de pe smartphone comunică via cloud-ul SmartThings.

4. Acces unificat și evenimente

Screenshot_20190423-124735_SmartThingsScreenshot_20190423-124929_SmartThings

În mod ideal, în Samsung SmartThings veți putea adăuga toate dispozitivele smart de acasă: becuri, prize, senzori, camere de supraveghere, electrocasnice, dispozitive audio/video, încuietori smart și mai știu eu ce. Scopul este acela de a le putea vedea și administra unificat, din cadrul aceleiași interfețe.

Și nu în ultimul rând, de a le putea lega în structuri logice, și genera evenimente care să implice mai multe dintre ele. De exemplu veți dori atunci când senzorul de temperatură găsește că e prea frig sistemul smart să poată porni centrala, iar dacă e prea cald să dea drumul la aerul condiționat, iar dacă umiditatea este prea mare, să se poată activa dezumidificatorul.

Sau poate veți dori ca atunci când camera de la intrare detectează mișcare, să se pornească lumina și eventual să se încerce o recunoaștere a obiectelor ce au generat alarma. Sau în cazuri speciale, dacă e detectată o efracție pe unul din senzori, să se pornească automat înregistrarea în timp ce un apel/semnal de urgență este generat automat. Plus multe alte combinații pe care nu are rost să le detaliem aici.

Screenshot_20190423-125931_SmartThingsScreenshot_20190423-125709_SmartThings

Cam toate acestea pot să fie realizate direct din SmartThings (depinde acum de limitările dispozitivelor hardware) și urmărite/activate de pe smartphone prin ceea ce se cheamă „routine” – un set de comenzi executate în anumite condiții.

5. Administrare prin voce

Și știți ce e și mai fain? Că toate acțiunile pe care le puteți efectua asupra dispozitivelor smart integrate în SmartThings se pot realiza si prin comenzi vocale. Cel mai simplu ar fi să activați asistentul Bixby, integrat in mod implicit cu SmartThings și de acolo să dați comenzile dorite – pornește muzica, oprește lumina, dechide ușa – în engleză, bineînțeles că limba română mai are de așteptat.

Sau dacă nu vreți așa, apelați la integrarea Google Assistant, care în principiu vă oferă exact aceiași utilitate, dar din asistentul digital Google Assistant.

Screenshot_20190423-124711_Bixby VoiceScreenshot_20190423-124639_Google

Rutinele standard ale SmartThings – Good Morning! Good Night! Goodbye! și I’m Back! vă sunt accesibile prin comenzi vocale. De fapt și de drept, tot ceea ce am vorbit până acum se rezumă exact la asta: să putem să administrăm casa inteligentă prin comenzi vocale. De ce?

Screenshot_20190423-124515_SmartThingsScreenshot_20190423-124529_SmartThings

Pentru că asta e viitorul. Vrem sau nu, în direcția asta mergem: automatizăm și eficientizăm tot mai multe lucruri, pentru ca în final să ne câștigăm libertate și timp. Ce poate fi mai simplu (sau interesant) decât să stai în sufragerie și să spui speaker-ului Google Home să stingă lumina și să pornească televizorul, ajustând automat și temperatura?

Bine, sunt sigur că voi veți găsi și alte chestii faine legate de casa inteligentă ce pot fi făcute prin comenzi vocale. Ce e însă important este că tehnologia asta există deja, e gratuită și e la îndemâna tuturor iar voi ați văzut ce este Samsung SmartThings.

Ce este Samsung SmartThings

Samsung e cu un pas înaintea tuturor atunci când vine vorba despre automatizarea casei inteligente: a văzut încotro se îndreaptă tehnologia și a acționat ca atare, în acest moment având o poziție solidă pe această piață. Și nu doar pentru că are propriile produse pregătite pentru așa ceva, ci pentru că a înțeles că nu le poate face pe toate, dar a oferit soluții pentru a le interconecta pe cât mai multe.

Competiția de la Apple, Google, Amazon există și e binevenită. Doar că în ceea ce privește ecosistemul, mai e de lucru iar Samsung are un avantaj clar: a pornit din timp și a lucrat la compatibilitate, dezvoltându-și rețeaua de parteneri.

Luând în considerare avansul puternic pe care tehnologia smart home l-a luat deja și faptul că folosim tot mai multe gadget-uri smart, o platformă precum SmartThings este de luat în seamnă atunci când decideți să vă implementați așa ceva acasă, la costuri cât mai mici.

Cine nu s-a apucat să facă asta deja, o va face în cel mai scurt timp pentru că tehnologia continuă să avanseze și nouă începe să ne placă tot mai mult să ne bucurăm de ea.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

  1. Salut! Sunt si eu interesat de o casa inteligenta cu Samsung smartthings. Hub-ul functioneaza si in Romania? Am vazut ca noi avem numai variantele de UK.

  2. Ok, sunt bune dispozitivele compatibile cu Smart Things, dar sunt mult mai multe care sunt compatibile direct cu Google Assistant sau Alexa.

    Nu cred ca prefera cineva Bixby in locul Google Assistant, in afara de Samsung die hard fans. Oricum nu au lansat inca propria boxa inteligenta, deci daca vrei asistent personal tot la Google Home sau Alexa apelezi.

    Cum spui și tu, aceleași dispozitive se pot centraliza si crea rutine din aplicația Google Home. Deci, exista avantaje la folosiriea dispozitivelor și aplicației Smart Things versus cele compatibile Google Assistant? Inteleg ca sunt probleme de cumunicare si protocoale diferite intre dispozitive, dar din punctul tau de vedere nu e suficient sa fie toate compatibile cu Google Assistant?

    Sunt curios ce gadget-uri smart ai tu si ce rutine ai creat?… Pentru inspirație. mă pasionează și pe mine domeniul 🙂

    • Smart Things aduce mai mult decat optiunea de comanda, aduce posibilitatea de legare intr-o singura platforma, care prin Hub e mult mai simplă decât în cazul Amazon/Google. Da, e foarte ok sa ai aparatele compatibile Alexa sau Assistant pentru ca poti beneficia de plusul adus de o boxă smart pentru ceea ce înseamnă comenzi vocale. Dar pentru cine nu are în casă așa ceva (nu vrea să fie spionat mereu), nu mai contează compatibilitatea Google.
      Sau poate că nu vrei să îți dai și datele din casă pe mâna Google, așa cum probabil se întâmplă cu email-ul și tot istoricul de browsing. Asta ca să ating doar niște puncte nevralgice des comentate în ultima vreme.

      Eu nu am instalat Smart Things în acest moment la mine acasă, am niște cunoscuți care folosesc platforma la maxim. Acolo am văzut puse rutinele de Good bye și I’m back pentru activarea/dezactivarea sistemelor de supraveghere și încălzire.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep