HomeFeaturedFocusReview Huawei P30 Pro: flagship-ul cu display, camera, design si autonomie exceptionale

Review Huawei P30 Pro: flagship-ul cu display, camera, design si autonomie exceptionale

Parere Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro redefinește standardele în ceea ce înseamnă fotografia și autonomia.

Huawei P30 Pro este un smartphone ce a fost desconsiderat înainte de lansarea oficială de foarte multă lume: display AMOLED? Și ce dacă. Design familiar? Și ce dacă. Sistem cu patru camere foto? Și ce dacă. Wireless charging? Nu contează. Autonomie – așa și așa. Senzore amprentă sub ecran? Am mai văzut la Mate 20 Pro. Performanță? slăbuț, la fel ca P20 Pro.

Doar că în momentul în care smartphone-ul a fost prezentat oficial și lumea a început să îl folosească percepția s-a schimbat radical. Chiar și cei mai înverșunați critici au trebuit să accepte că Huawei a reușit o capodoperă cu Huawei P30 Pro – este aproape smartphone-ul perfect, dacă nu ar exista câteva inconveniențe care să îi diminueze din aura de învigător.

Parere Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro are un excelent display AMOLED.

Despre ce bun, ce e rău, cum fotografiază și cum se mișcă vă invit să citiți în cele ce urmează.

Design: un clasic perfecționat

Noul flagship Huawei P30 Pro (venit de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester) este un smartphone creat dintr-o combinație deja clasică de metal și sticlă, foarte bine finisat, cu ecran și carcasă curbată, căruia nu poți să îi găsești nicio hibă. Se ține foarte bine în mână, cu toate că e sensibil mai greu decât Samsung Galaxy S10+ pe care l-am testat luna trecută.

Parere Huawei P30 Pro
Sistemul principal cu 4 camere foto.

Noul flagship Huawei P30 Pro are dimensiunile 158 x 73.4 x 8.4 mm și cântărește 192 de grame fiind în foarte multe privințe similar lui Mate 20 Pro. Cine a avut ocazia să vadă Mate 20 Pro, lansat de Huawei în toamna anului trecut are deja imaginea clară pentru noul P30 Pro: același design, aceleași curbe, dar un ecran mai bun și un notch mai mic.

Ecranul edge to edge, curbat, ocupă acum 88.6% din suprafața părții frontale, marginile fiind aproape insesizabile. Îmi place extrem de mult cum a reușit Huawei să realizeze carcasa metalică, atât zona superioară cât și cea inferioară având un aspect aparte în combinație cu ecranul rotunjit.

Foarte important, notch-ul de pe Huawei P30 Pro adăpostește doar camera selfie de 32 MP, nu și difuzorul. De ce?

Pentru că Huawei a venit cu o soluție ingenioasă de a pune difuzorul sub display și în practică veți vedea că funcționează foarte bine. Tehnologia se numește “electromagnetic levitation” și are marele avantaj că oferă un sunet de calitate fără să fie nevoie să apăsați prea tare telefonul pe ureche. Și nici nu e necesar să puneți nivelul de volum la maxim, lucru ăsta poate să îi deranjeze pe cei din jurul vostru, șansele ca ei să vă audă convorbirea fiind foarte mari.

Pentru că am adus vorba, așa arată partea superioară: observați prezența senzorului IR și a unui microfon.

DSC_1413

În partea inferioară se poate distinge fanta pentru conectorul USB Type-C, cea pentru difuzor, microfon și slot-ul microSD. Observați că nu mai există jack audio, Huawei fiind alt producător de smartphone-uri Android care a decis să renunțe la el.

DSC_1414

Partea din spate a lui Huawei P30 Pro este la fel de interesantă ca și fața: o suprafață uniformă tulburată doar de ieșitura sistemului de camere foto, iar LED-ul și siglele Huwei și Leica complementează armonios design-ul smartphone-ului.

DSC_1439

Montura camerelor depășește cu câțiva milimetri nivelul carcasei, chestie cu care deja ne-am obișnuit, mai ales la acele flagship-uri unde caracteristica foto este dominantă.

Doar pe marginea din dreapta Huawei P30 Pro poartă urmele butoanelor: cel de pornire și volum, foarte puțin ieșite peste suprafața carcasei.

Iar pentru că avem de a face cu o carcasă atât de elegantă mă gândesc că veți dori să o protejați – din câte am văzut Huawei nu mai oferă în pachetul standard o husă de silicon așa cum se întâmpla pa P20 Pro, de aceea vă recomand câteva modele ce pot fi găsite la partenerul nostru MobileDirect.

DSC_1504

Din setul de huse de Huawei P30 Pro mi-a plăcut cel mai mult husa Silicon Case a Huwei, varanta pe negru/albastru. dar și celelalte modele de tip portofel sunt interesante. Cine e interesat de un model mai aparte, are la îndemână câteva variante Cubz din gel pentru Huawei P30 Pro.

Display: AMOLED, poate puțin prea strălucitor la valoarea minimă

Pentru display-ul de pe Huawei P30 Pro, de altfel unul excepțional, Huawei folosește un ecran AMOLED cu contrast și strălucire excelente. Strălucirea este un punct forte și în același timp și un posibil minus: la valorile minime este încă la o valoare prea ridicată.

P30 Pro are un display de 6,47 inci FHD+ cu o rezoluție de 2340 x 1080 pixeli (destul de mică pentru diagonala ecranului) ce permite o densitate de doar … 398 ppi. Are însă un aspect de 19.5:9 și suport pentru HDR+ și DCI-P3.

Ca să vă dați seama ce poate ecranul lui Huawei P30 Pro aveți mai jos două imagini de test cu reproducerea culorilor:

DSC_1525DSC_1524DSC_1458

Iar pentru negru și alb, surprinse în doare puternic uitați-vă la imaginile de mai jos:

DSC_1529DSC_1454

Și aș mai adăuga și:

DSC_1458

Din păcate însă, există un minus asociat display-ului: dacă priviți cu atenție imaginea de mai sus veți vedea că pe marginea curbată a ecranului apare o bandă de altă culoare – treaba asta se întâmplă mai mereu, pe zonele curbate culorile nu mai sunt cele normale, dar asta e un lucru pe care puțini îl vor observa și mult mai puțini vor fi și deranjați.

Mai am o singură mențiune: oricât de fain este display-ul lui Huawei P30 Pro, este însă sub cel al Samsung Galaxy S10+, lucru evident în utilizarea pe timp de noapte. Poza de mai jos, făcută de altfel cu Huawei P30 Pro spune totul:

IMG_20190405_211044

Configurație hardware: aproape modernă

DSC_1490

Fiind vorba despre un flagship Android, vreau să vorbesc puțin și despre configurația hardware. În primul rând este important să știți că P30 Pro vine în mai multe configurații hardware, 6 GB plus 128 GB pentru stocare și 8 GB RAM plus 256 GB pentru stocare. Eu am testat modelul VOG-L29, cu 8 GB RAM Și 256 GB pentru stocare, primul smartphone cu o așa capacitate pe care am ocazia să îl testez. Pe el am avut EMUI 9.1, build-ul 9.1.0.124 și patch-urile Android de martie 2019.

Pe piață Huawei P30 Pro va veni în mai multe variante de culoare: Aurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal, Black, Pearl White. Eu am avut modelul negru, care îmi și place cel mai mult. Toate variantele sunt certificate IP68 pentru rezistență la apă și praf, au suport pentru Hybrid Dual SIM, beneficiază de noise cancellation, pot reda Dolby Atmos. La nivel de conectivitate vorbim despre suport Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, port IR pentru transformarea în telecomandă și au senzorul de amprentă inclus sub display.

DSC_1457

Se vede că Huawei a primit feedback negativ de la modelul Mate 20 Pro unde a introdus pentru prima dată tehnologia de senzor de amprentă sub display, pentru că acum senzorul este mai rapid, dar nu neapărat mai bun. Pe parcursul testării am avut mult mai puține momente în care aparatul nu a putut fi deblocat, dar probleme încă există. Și după cum am zis în cazul lui Mate 20 Pro, acestea apar cu precădere când afară este frig sau umezeală, atunci deblocarea prin amprentă este mai dificilă.

Ar trebui să intre aici în scenă recunoașterea facială, dar fiind vorba de Android ar fi bine să nu vă bazați prea tare pe ea – de asta eu aproape că nu o folosesc pe niciun smartphone pentru că șansele să dea rateuri sunt la fel de mari ca în cazul amprentei.

Huawei P30 Pro beneficiază acum de un sistem cu patru camere foto și lentile Leica ce îl transformă indubitabil într-o soluție eficientă pentru pasionații de fotografie.

DSC_1420

Există camera principală de 40MP 27mm f/1.6 wide-angle, una de 20MP ultra wide-angle 16mm f/2.2 și una de 8MP 5x optical periscope zoom lens, plus o lentilă ToF pentru generarea efectelor de adâncime, toate cu stabilizare optică. Rezultatul ieșit din combinația acestora este remarcabil, dar o să vorbesc despre asta puțin mai încolo. Tot pentru prima dată discutăm și despre un senzor de 32 MP, f/2.0, (wide) pentru camera selfie – m-am jucat puțin cu ea, nu am rămas impresionat.

Motorul lui Huawei P30 Pro este platforma HiSilicon Kirin 980 (cu tehnologie pe 7 nm) cu un procesor Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) și GPU Mali-G76 MP10, un mare salt înainte față de generația anterioară, atât în ceea ce înseamnă performanța (viteza în mod special) cât și partea de consum (autonomia) și nivelul de încălzire.

Performanță: mult mai bine decât stătea P20 Pro anul trecut

În termeni de performanță Huawei P30 Pro este o surpriză plăcută: după comportarea slabă a lui P20 Pro în testele de anul trecut, Huawei P30 Pro este un salt înainte, chiar dacă în termeni de benchmark stă încă în spatele lui Samsung Galaxy S10+.

20190402_195036

După cum am arătat în articolul Test performanta: cine e mai rapid? Huawei P30 Pro vs Samsung Galaxy S10+ vs Huawei P20 Pro vs Sony Xperia XZ3 publicat în urmă cu câteva zile Huawei P30 Pro se descurcă binișor și nu am ce să îi reproșez. Se mișcă bine, își face treaba și nu se încălzește excesiv.

În utilizarea normală, viteza este excelentă, orice operație pe care o veți face se întâmplă aproape instant.

Cu autonomia este însă o altă problemă: bateria de 4200 mAh și noul cipset Kirin 980 fac o casă excelentă, în acest moment consider că Huawei P30 Pro nu are rival în ceea ce privește autonomia. În mod constant am depășit o zi de utilizare, indiferent de tipul de operații executate.

Screenshot_20190413_113214_com.futuremark.pcmark.android.benchmarkScreenshot_20190415_200302_com.huawei.systemmanager

Aici (Test: care e autonomia lui Huawei P30 Pro?) am detaliat toate observațiile legate de autonomia lui Huawei P30 Pro. Pe scurt, ceea ce este important de reținut se rezumă la trei lucruri:

– autonomie de aproape două zile în condiții de utilizare cu toate funcțiile active

– Fast battery charging 40W (70% în 30 min)

– Fast wireless charging 15W și opțiune de transformare în încărcător wireless

Sistemul de camere foto: la propriu, din altă ligă

DSC_1450

După cum și Huawei a spus, sistemul de patru camere foto de pe Huawei P30 Pro este elementul distinctiv al acestui smartphone. Flagship-ul Huawei e capabil să vadă (la propriu!) în întuneric total, are un zoom optic excepțional și în general se mișcă extrem de bine.

IMG_20190406_140213

Acest smartphone duce la următorul nivel inovațiile Huawei lansate cu modelul P20 Pro fiind capabil să realizeze poze în lumină slabă cum nu ați mai văzut pe niciun alt smartphone.

HuaweiP30Pro_2_Night

Și ziua se descurcă bine, dar din păcate mai are și rateuri.

HuaweiP30Pro_3

Huawei a promis 10x lossless zoom prin combinația distanței focale a lentilelor (echivalentul a 135mm pentru zoom optic de 7.8x), și informațiilor de pe senzorul principal. De foarte multe ori m-am trezit în situația în care m-am jucat cu zoom-ul doar pentru că puteam și e foarte distractiv să vezi de aproape chestii pe care altfel le-ai fi trecut cu vederea.

HuaweiP30Pro_5_3

La 10x lucrurile stau încă foarte bine, dar cine vrea și mai mult poate încerca combinația de 50x ce îi poate lăsa pe mulți cu gura căascată – mai jos vedeți un zoom pe clădirea Panoramic de pe muntele Tâmpa, realizată direct de la turnul Alb.

HuaweiP30Pro_6_4

Ca să vă convingeți și singuri despre ce poate Huawei P30 Pro, l-m pus la test (pe zi și pe noapte) alături de P20 Pro, Samsung Galaxy S10+ și iPhone XS în două comparative ale căror rezultat îl puteți parcurge mai jos:

Test: cine fotografiaza mai bine? Huawei P30 Pro vs P20 Pro vs Samsung Galaxy S10+ vs iPhone XS 

Test: cine fotografiaza mai bine in conditii de noapte? Huawei P30 Pro vs P20 Pro vs Samsung Galaxy S10+ vs iPhone XS

HuaweiP30Pro_18_1

Rezultatele sunt relevante pentru cei ce caută în smartphone un înlocuitor de DSLR, iar Huawei P30 Pro este răspunsul căutat.

Totodată, Huwei P30 Pro vine cu o cameră selfie de 32 MP. Pe mine nu m-a impresionat (de altfel nici nu folosesc prea des această opțiune). Pot spune doar că funcționează binișor și în condiții de iluminare mai slabă, iar funcția ”beauty” vine să mascheze neajunsurile și în același timp să îmbunătățească rezultatul.

Software: Android 9 Pie cu EMUI 9.1 și destul de multe probleme

Văd că Huawei continuă cursa de copiere a succesului Samsung (care la rândul său a luat ce era mai bun pe iOS) în ceea ce înseamnă bătălia pentru supremație pe zona Android. Și din păcate suferă la fel: interfața EMUI este în continuare o clonă iOS, dar mult mai prost implementată.

M-am bucurat să văd că pe Huawei este implementată o modalitate faină de navigație prin gesturi (aproape identică cu cea e pe iOS), dar care din păcate nu funcționează mereu așa cum te aștepți.

Aici (Tutorial: cum activezi pe Huawei P30 Pro navigarea prin gesturi similara cu cea de pe iPhone X) am detaliat cum se activează navigarea prin gesturi și am făcut și un mic material video:

După o utilizare de aproape trei săptămâni pot să spun că ideea este foarte bună, dar mai trebuie finisată. De foarte multe ori m-am trezit în situația în care interfața smartphone-ului a luat-o razna, aplicațiile dispărând de pe ecran.

12

Probabil tot din dorința de a impune un control cât mai mare pe Android, Huawei a decis să includă și un alt browser implicit. Dacă cumva nu sunteți atenți la ce vă cere și ce o să vă ia și vreți ulterior să scăpați de el, o să aveți o surpriză neplăcută: multitudinea de niveluri de configurare și setări o să vă dea dureri de cap. Am trecut și eu prin asta și în final am găsit o modalitate de a scăpa de browser-ul standard – despre care trebuie să știți că vă va monitoriza în detaliu! – aici (Tutorial: cum schimbi browser-ul default de pe EMUI 9.1 pe Huawei P30 Pro) aveți detaliile.

43

Pentru că folosesc alt launcher decât cel standard – adică Rootless Pixel Launcher, ce mimează mai fidel o experiență Andorid pură, pot să zic că nu m-am lovit foarte mult de limitările interfeței EMUI 9.1. Și am reușit să și scap de majoritatea aplicațiilor bloatware pe care Hauwei insistă (așa cum fac de altfel și alți producători) să le bage pe gâtul utilizatorilor.

Concluzie: referința în materie de cameră foto și autonomie

DSC_1511

Și așa am ajuns la final: care e verdictul vizavi de Huawei P30 Pro?

Într-un moment în care smartphone-urile par să fie identice din aproape toate punctele de vedere, Huawei a reușit să găsească o cale prin care să impună modelul P30 Pro. Cum? Prin faptul că l-a finisat exact acolo unde trebuia, adică pe zona de cameră foto și baterie.

Combinația pentru care recomand Huawei P30 Pro constă în design/display/autonomie/cameră foto, în oricare ordine doriți voi să le luați. Faptul că ”vede” în întuneric deplin, că e capabil de zoom 50x este doar începutul. Știu mulți pasionați care vor cumpăra acest model doar pentru că știe să facă poze bune – și eu mi-am pus problema să achiziționez unul tocmai din acest motiv, ca să încerc să nu mai car după mine DSLR-ul când merg la evenimente sau am de făcut câteva materiale rapide.

Dar totuși autonomia și opțiunile de încărcare rapidă mă satisfac mai mult: de mult îmi doream să apară un flagship care să arate bine, să aibă display și performanță bună, dar care să nu te lase fără baterie în mijlocul zilei. Huawei P30 Pro este soluția.

Peste acestea se poate adăuga certificarea IP68 și combinația de 8GB RAM și 256 GB pentru stocare.

Huawei a reușit un mare salt în zona de fotografie cu smartphone-ul prin modelul P30 Pro, detașându-se de precedentul Huawei P20 Pro, un alt campion. Cu siguranță că la anul toată lumea va încerca cel puțin să copieze dacă nu să și depășească performanțele lui P30 Pro din această zonă. Cine are ca singur motiv de upgrade camera foto nu are nicio altă soluție.

20190405_205829

Numai că nu toți dorim de la smartphone doar o cameră foto foarte bună. Unii mai vor și un ecran bun (și aici P30 răspunde pro, dar nu e cel mai bun) și o performanță decentă (alt punct marcat).

Așa că dacă vreți cea mai bună combinație dintre camera foto, autonomie, design, display și performanță, atunci Huawei P30 Pro este candidatul ideal.

Informații: Huawei

Preț: de la 595 EUR la Orange

PRO

CONTRA

+ camera foto în condiții de noapte

 

 

+ autonomia

+ design

+ cameră foto cu zoom 5x

+ Android 9 Pie și navigație prin gesturi

+ display AMOLED

– bloatware

 

 

– software cu probleme

– magnet pentru amprente

– probleme la marginea display-ului

– fără jack audio

 
   

Clientii Orange beneficiaza de asigurare Premium un an de zile gratuit pentru orice telefon Huawei P30|P30 Pro cumparat in perioada 3 aprilie – 15 mai. Detalii suplimentare disponibile pe: https://www.orange.ro/orange-care/asigurare/

În plus, Orange are o ofertă specială de buy-back: vino în magazinele Orange cu telefonul tău Huawei vechi, dar funcțional și primesti în plus un voucher de 100€. Poți folosi voucherul la cumpărarea noului Huawei P30 sau P30 Pro. Afla mai multe detalii pe:  https://www.orange.ro/orange-care/buy-back/

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Cred ca e primul articol in care nu vad laude de la un capat la altul. Tie nu ti l-a lasat Huawei de nu l-ai laudat pana la capat?

    Acum serios, felicitari. Mi-a placut ce am citit.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep
Într-un moment în care smartphone-urile par să fie identice din aproape toate punctele de vedere, Huawei a reușit să găsească o cale prin care să impună modelul P30 Pro. Cum? Prin faptul că l-a finisat exact acolo unde trebuia, adică pe zona de cameră foto și baterie. Așa că dacă vreți cea mai bună combinație dintre camera foto, autnomie, design, display și performanță, atunci Huawei P30 Pro este candidatul ideal.Review Huawei P30 Pro: flagship-ul cu display, camera, design si autonomie exceptionale