HomeMobileAndroid5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre Android Auto in...

5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre Android Auto in Romania

5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre Android Auto in Romania.
5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre Android Auto in Romania.

Pentru că folosesc de ceva vreme Android Auto în România (pe sistemul infotainment de pe Mazda 6, 2019) m-am gândit să răspund unor întrebări pe care le-am tot primit vizavi de acest subiect: ce e Android Auto, cum merge în România, ce poți face cu el etc. În perioada ce urmează o să mai tot adaug chestii, acum vă povestesc despre cele care mi se par cele mai importante.

1. Ce este Android Auto?

Android Auto este o platformă care permite folosirea smartphone-ului Android în mașină, fără să fie nevoie să punem direct mâna pe el. Aproape orice faci pe smartphone o să poți face și pe sistemul infotainment al mașinii, folosind fie interfața touch (dacă mașina staționează), fie sistemul de control (atunci când mașina se deplasează). Pentru că siguranța primează. Cu o interfață optimizată pentru folosirea mai simplă și pași mai puțini, icon-uri mai mari și Google Assistant, folosirea smartphone-ului Android se poate face și în timpul șofatului.
Android Auto necesită instalarea unei aplicații dedicate pe smartphone (se găsește în Play Store, dar nu e accesibilă din România, e nevoie să descărcați separat pachetul APK și să îl instalați voi – detalii aici) și să beneficiați în mașină de un sistem infotaiment compatibil Android Auto.

2. Ce aplicații pot fi folosite pe Android Auto?

Google promovează Android Auto drept o extensie a sistemului de operare Android pe sistemul infotaiment al mașinii. Suntem lăsați să credem că orice poți face pe smartphone-ul Android ai putea face și pe Android Auto.
COMPLET GREȘIT: Google limitează drastic numărul de aplicații și chestiile pe care le poți face din Android Auto, oficial pentru că ”nu există optimizare”, neoficial pentru că vor să fie siguri că asistentul lor smart și serviciile adiacente (Maps, Waze în principal) vor fi folosite în detrimentul altora.
Așa că dacă sperați să folosiți un Here WeGo de exemplu, aveți ghinion. Nu merge. Sunt câteva aplicații clasice ce funcționează: Maps, Waze, TuneIn, Spotify, WhatsApp, VLC. Dacă vreți să vedeți ce merge și ce nu, trebuie să consultați lista aplicațiilor Android Auto din Play Store. Instalați Android Auto pe smartphone, porniți aplicația, intrați în meniu și de acolo selectați Apps for Android Auto ca să aveți acces la toată lista.

Câteva aplicații disponibile în Android Auto.

3. Ce soluție de navigație se folosește pe Android Auto

Android Auto e capabil să folosească mai multe soluții de navigare asistată de GPS cu condiția ca ele să fie exclusiv produse de Google. Mai exact două: Google Maps și Waze. Puteți alege oricând pe care dintre cele două să le folosiți și în general e o idee bună să faceți asta, mai puțin atunci când trebuie să vă deplasați prin țările din Europa de Est – România, Grecia, Bulgaria, Serbia – pentru că riscați să ajungeți prin bălării și vă rupeți mașina.

Aplicații terțe precum Here WeGo, care mie mi se pare cea mai elegantă și eficientă soluție de navigare prin Europa) merg dacă aveți un smartphone root-at și știți să instalați și să folosiți aplicații de screen mirroring. Nu e greu, dar root-area smartphone-ului presupune o dată pierderea garanției și a doua oară imposibilitatea de a mai folosi aplicațiile bancare.

Cu Waze prin Brașov pe Android Auto în Mazda 6, 2019.
Cu Waze prin Brașov pe Android Auto în Mazda 6, 2019.

4. Integrarea Google Assistant cu sistemul infotainment

Odată pornit Android Auto pe sistemul de infotainment al mașinii, puteți folosi butoanele de pe volan pentru activarea comenzii vocale ca să vă folosiți de Google Assistant. Implicit veți avea acces la toată putearea Google Asisstant – porniți automat apeluri de voce, răspundeți la mesaje SMS, WhatsApp, postați pe Facebook și orice vă mai gândiți că e posibil să faceți prin comenzi vocale direct pe smartphone. Cu condiția să aveți Google Assistant activat și să vorbiți o engleză suficient de bună ca acesta să vă înțeleagă.

Treaba asta este soluția excepțională pentru a evita problemele ce vor apărea prin aplicarea noului cod rutier – nu mai atingeți smartphone-ul, însă îl folosiți ca și până acum, dacă asta e ceea ce vă doriți.

5. Android Auto necesită conectarea smartphone-ului prin cablu USB

Destul de puține modele de sisteme infotaiment pot folosi Android Auto wireless, majoritatea necesită conectarea prin cablu USB.

Conectarea smartphone-ului Android la sistemul infotaiment și activarea Android Auto pe acesta necesită legarea prin cablu USB. Chiar și cele mai noi, care au suport Android Auto wireless, trebuie să folosească cablul USB, măcar pentru setare și activare. Avantajul folosirii cablului este că pentru drumuri lungi sunteți siguri că nu rămâneți fără baterie, din câte am înțeles pe wireless Android Auto asta e o problemă majoră.

Setarea Android Auto este simplă și se face o singură dată – după aceea funcționalitatea este detectată și activată automat atunci când smartphone-ul este legat la sistemul de infotainment al mașinii.

Cam asta este primul set de informații pe care trebuie să le cunoașteți despre Adroid Auto. După cum spuneam, în perioada următoare o să vin cu mai multe detalii și tutoriale (poate chiar materiale video) despre Android Auto și utilizarea în România.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Buna.
    Ma bate gandul sa-mi cumpar pentru masina un sistem multimedia: https://www.aliexpress.com/item/1005002912918872.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7a4d6702iVyYIx&algo_pvid=4029804b-1224-4e72-9e0d-ba062f0d41f5&algo_exp_id=4029804b-1224-4e72-9e0d-ba062f0d41f5-10
    Din punct de vedea a utilizarii navigatiei (Google Maps, Waze), aceste sisteme sunt la fel de performante ca si telefoanele ( ex. Samsung Galaxy S8 )?
    Chinezii spun ca sistemul are instalat si Android Auto.
    Este o optiune buna, sau e mai eficient sa utilizez in continuare telefonul pentru navigatie?
    Multumesc.

    • Salut Cristi.
      Din ce am vazut in specificatii, sunt 2 modele: cu 2GB RAM si cu 4GB RAM. Exclud din start prima varianta, cea cu 2GB RAM, pentru ca un Android 11 aproape ca nu se va putea folosi pe el. E mult prea putin si vei avea problema majore in rularea de aplicatii Android.
      Varianta cu 4GB RAM s-ar putea sa fie similara ca performanta cu S8. Nu sunt sigur, nu am vazut la lucru procesorul acela de il folosesc ei.

      Din experienta mea cu astfel de produse, NU le recomand. In primul rand calitatea audio e jalnica, mult sub orice ai avea instalat deja in masina, indiferent de tipul de boxe. In al doilea rand, aparatul pe care l-am avut eu (Pumpkin) a inceput sa aiba probleme de pornire (dupa un an si un pic) si desi l-am luat de la ebay.de, nu am primit suport pentru ca chinezii care l-au vandut ofereau garantie (partiala) doar 1 an.
      Partea cu Android Auto/CarPlay ti-ar permite sa folosesti sistemul doar pe post de “display” si in felul acesta sa poti folosi toate aplicatiile (compatibile!) de pe smartphone.

    • In principiu se poate. Depinde acum de implementarea fiecarui producator auto – in meniul masinii ai optiune pentru a selecta sursa multimedia – de acolo alegi radio/cd/mp3 si pe urma activezi Android Auto si lansezi Waze/Google Maps sau orice alta aplicatie de navigatie pe care o folosesti si e prezenta in Android Auto.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep