HomeMobileAndroidCum mi-am instalat (fara Google) aplicatiile Android esențiale pe Huawei P40 Pro

Cum mi-am instalat (fara Google) aplicatiile Android esențiale pe Huawei P40 Pro

Lipsa serviciilor Google de pe Huawei P40 Pro nu înseamnă că nu puteți să folosiți toate aplicațiile importante cu care sunteți obișnuiți,din contră!
Lipsa serviciilor Google de pe Huawei P40 Pro nu înseamnă că nu puteți să folosiți toate aplicațiile importante cu care sunteți obișnuiți. În cazul de față, YouTube merge la fel de bine prin aplicația YouTube Vanced.

De când am publicat review-ul lui Huawei P40 Pro am primit nenumărate întrebări legate de ce aplicații folosesc, cum se pot instala, cum funcționează în lipsa Play Store. Cine mă vede cu Huawei P40 Pro în mână mă întreabă inevitabil: cum poți să îl folosești fără serviciile Google?

Răspunsul meu este inevitabil același: îl folosesc foarte bine (din păcate nu la nivelul la care mi-aș dori), dar pentru 90% din situații nu am nicio problemă. De ce?

Google Maps pe Huawei P40 Pro, inclusiv cu funcțiile de navigare.

Pentru că lumea smartphone-urilor nu a început cu Google (deși pentru unii așa pare) și nici nu se va sfârși cu Google. Faptul că există Apple, că a existat Microsoft și că în joc există companii precum HUAWEI și Amazon ce folosesc sisteme de operare Android modificate, permite multor utilizatori să poată folosi un smartphone sau o tabletă fără să fie legați direct de Google.

Să fiu mai exact: dat fiind monopolul practicat de Google pe Android, mulți utilizatori de smartphone au senzația că nu pot trăi fără GMAIL și fără magazinul Play Store de unde să poată descărca rapid orice își doresc.

Folosesc pe Huawei P40 Pro majoritatea aplicațiilor pe care le aveam pe Huawei P30 Pro, inclusiv Google Maps, Google Photos, Facebook, Instagram, Twitter.

În realitate lucrurile sunt departe de a sta așa: utilizatorii de Android pot să folosească în favoarea lor exact libertatea de alegere pe care Google o promovează vizavi de Android. Și în cele ce urmează o să vă spun cum.

Fără Play Store

Poate că indicat ar fi să spun fără Google Mobile Services (GMS, pe scurt) – din cauza sancțiunilor SUA împotriva HUAWEI, smartphone-urile HUAWEI lansate din aprilie 2019 încoace nu mai pot să beneficieze de integrarea serviciilor Google, chestie care în graiul comun e asociată cu lipsa Play Store. Și chiar așa e, dacă vorbim la modul general.

Flipboard, adus prin Phone Clone de pe Huawei P30 Pro.

În particular însă, lipsa serviciilor Google de pe aparatele HUAWEI înseamnă că acestea nu pot folosi aplicații care pun în valoare anumite servicii Google. Adică nu pot folosi autentificarea cu Google pentru aplicațiile ce folosesc asta, nu pot folosi Play Store pentru a instala aplicații și nu pot folosi aplicații gen YouTube, GMAIL, Google Docs, Classroom etc. care se bazează pe serviciile de autentificare și sincronizare Google sau cele de localizare via GMS. Dar toate acestea pot să fie folosite (dacă e nevoie) direct din browser sau aplicații terțe, cu funcționalitate similară.

Să fiu mai exact: experiența video pe YouTube merge la fel de bine și în YouTube Vanced, nu doar pe clientul Google. Sau că browsing-ul pe web merge excelent în Edge Chromium, fără să simțiți lipsa Chrome. Iar pentru email, Outlook merge excepțional, fiind chiar mai bun decât GMAIL. Și lista poate continua.

Cu App Gallery, Phone Clone, Amazon appstore, APK Pure sau APK Combo

Și așa ajung la subiect: dacă ești obișnuit să folosești un smartphone Android, în 85% din cazuri nu ai nevoie de magazinul Play Store și serviciile Google ca să te poți bucura de el. Vă spun asta din postura unui utilizator care are instalate peste 100 de aplicații, din mai toate domeniile, care (aproape) că nu resimte lipsa Play Store și GMS pe Huawei P40 Pro.

Olx, TikTok disponibile direct din App Gallery.

De obicei, când primesc un smartphone nou la test, procesul de instalare și configurare este unul rapid datorită integrării serviciilor Google – îmi adaug adresa de email și automat aplicațiile și setările se descarcă din Play Store și Google Drive. Treaba asta mă scutește de a pierde o zi întreagă pentru instalare și configurare. Doar că eu fac asta cam o dată la două săptămâni, atunci când primesc un smartphone nou la teste.

Amazon Appstore for Android, un magazin de aplicații ce complementează App Gallery.

Un utilizator obișnuit nu se confruntă cu această problemă. Mă gândesc că procesul de instalare și configurare a unui smartphone nou (sau restaurare după un hardware reset) nu se repetă mai mult de o dată la vreo doi ani. Ori în cazul acesta, eu zic că merită să alocați niște timp pentru a vă configura după cum doriți smartphone-ul (vă recomand Huawei P40 Pro, din punctul meu de vedere aparatul cu cel mai bun hardware în acest moment).

Cum se face asta?

Presupunând că aveți deja lista aplicațiilor folosite frecvent, lucrurile sunt foarte simple: dacă plecați de la un smartphone Android care are deja aplicațiile respective instalate, vă recomand să puneți aplicația Phone Clone pe smartphone-ul vechi și să o împerecheați cu cel nou HUAWEI (aplicația e deja preinstalată). Selectați apoi ce vreți să copiați de pe cel vechi: poze, fișiere, aplicații și așteptați să se facă transferul. În final veți avea aplicațiile dorite pe noul smartphone Huawei, în ciuda faptului că unele dintre ele ar putea să nu fie găsite în magazinul propriu Huawei App Gallery.

Instagram funcționează perfect via Amazon Appstore.

Sau dacă nu vreți asta, dar știți ce aplicații vreți să instalați, aveți trei alternative.

Prima este să vă uitați în magazinul Huawei App Gallery preinstalat pe smartphone și să vedeți dacă aplicația dorită este acolo. Dacă este una dintre aplicațiile foarte cunoscute, aveți șanse mari să o găsiți și să o puteți instala.

În cazul în care nu este în App Gallery, vă recomand să vă instalați un alt magazin de aplicații Android cu surse verificate: Amazon Appstore for Android. Vă faceți un cont pe Amazon (dacă nu aveți încă) și după conectare veți descoperi multe aplicații utile aici, ce pot fi instalate fără niciun fel de problemă și pentru care veți beneficia și de update-uri.

Microsoft Launcher, un shell foarte util pentru Android.

Dacă nici Amazon Appstore for Android nu vă este de folos, atunci soluția este să apelați la o colecție publică de APK-uri – aici există un risc și anume acela că nu aveți niciodată garanția că respectivele pachete sunt sigure. Și va trebui să activați instalarea de pachete din surse necunoscute. Însă, dacă folosiți o soluție antivirus gen BitDefender (se poate descărca din App Gallery, deci din sursă sigură) cu care să scanați orice aplicație înainte de instalare, șansele să vă infectați scad simțitor. Eu folosesc des magazinul APKPure (are aplicație dedicată cu care o să vă fie ușor să găsiți și să insalați programele dorite plus update-urile lor) și din când în când mai apelez la APKMirror.

Revolut, adus prin Phone Clone.

Cu toate aceste opțiuni la dispoziție, configurarea smartphone-ului HUAWEI cu aplicațiile dorite devine floare la ureche. Sunt convins că aici veți găsi peste 90% dintre aplicațiile dorite și le veți putea instala și folosi fără niciun fel de probleme.

Uitați mai jos lista aplicațiilor celor mai importante pe care eu le folosesc pe Android și le-am adus pe Huawei P40 Pro, alternativele (unde e cazul) și sursa de instalare. Am zis că e mai simplu de urmărit dacă le pun într-un tabel.

AplicațieFunctionalitate HMSPhone CloneAppGalleryAlternativa/Sursa
Google GMAILnun/anuOutlook / Huawei Email
ChromedadanuEdge Chromium
Google DocsNu ca applicatie/ acces direct din browsern/anuMicrosoft Office / Amazon store
MS OfficedadadaAmazon store / Apk Pure
One NotedadadaAmazon store / Apk Pure
One DrivedadanuAmazon store / Apk Pure
WhatsappdadadaAmazon store / Apk Pure
FacebookdadadaAmazon store / Apk Pure
Tik TokdadadaAmazon store / Apk Pure
InstagramdadanuAmazon store / Apk Pure
TwitterdadanuAmazon store / Apk Pure
My Orangenudada
WazedadanuApkPure/Web Version
Google MapsdadanuApk Pure
RevolutdadanuApkPure
UnicreditnudanuWeb Version
Banca Transilvania / NeoBTdadada
INGdadanu
Raiffeisendadanu
MyBRDnudadaweb version/se lucrează la integrare
George Bankingnudadaweb version/se lucrează la integrare
Card Sodexodadada
Bringonudada
Amazon AlexadadanuApk Pure
Rotless Pixel LauncherdadanuApkPure
FB MessengerdadanuAmazon store / Apk Pure
Android Autonunununu
Google YouTubenununuYouTube Vanced via APK Pure/browser
ZoomdadadaAmazon store/APKPure/Web Version
SkypedadanuAmazon store/APK Pure
SplitwisedadanuAPKCombo
LinkedindadanuApkPure/Web Version
Google Photosnun/anufolositi Huawei Gallery/ Browser
VirtualCardsdadada
Yammern/adanuApkCombo
DJI Flydanuda
Google Classroomnun/anuîn Browser
Google Family Linknununu
emagdadada
Huawei Healthdadada
Bookingdadada
AccuWeatherdadada
SpotifydadanuApkPure/ sau folosiți Deezer/Tidal
FlipboarddadadaApkPure / APKCombo
Olxdadada
TuneIndadanuAmazon store/APK Pure
Microsoft SkypedadanuAmazon store / Apk Pure
Microsoft XboxdadanuAmazon store / Apk Pure
Microsoft LauncherdadanuAmazon store /APK Pure
TEDdadanuAmazon store APK Pure

Recomandarea mea este să folosiți magazinele APK Pure sau APK Mirror doar atunci când nu aveți o alternativă sigură gen App Gallery sau Amazon Appstore for Android. Iar dacă le folosiți să știți că mereu există un risc de infectare.

Gallery, alternativă la Google Photos.

Bineînțeles că lista e deschisă – apropo, dacă aveți alte aplicații pe care le folosiți pe un dispozitiv HUAWEI, puneți-le în comentarii numele și sursa pentru că sigur vor fi alți utilizatori care vor aprecia feedback-ul.

Singura aplicație pentru care în acest moment nu există soluție de folosire pe Huawei P40 Pro (sau un Huawei din generația nouă) este Android Auto – lipsa integrării serviciilor Google face imposibilă folosirea aplicației, deși ea se poate instala din surse terțe, dar nu va funcționa.

Microsoft Outlook, un client de email mai bun decât GMAIL ce poate aduce fără probleme și email-urile și calendarul GMAIL.

În rest lucrurile stau bine și odată setate sursele de instalare și puse aplicațiile, veți putea beneficia și de update-uri, chestie esențială pentru majoritatea dintre noi.

Sper să vă fie de folos informațiile astea.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

35 COMENTARII

  1. Va salut,watsapp si facebook nu le gasesc in aplicatii si notificarile pop up nu sunt prezente,o rezolvare?multumesc! nova 9se

  2. Salut. Mai folosesti P40 Pro? Ma intereseaza daca exista in momentul de fata vreo varianta normala pentru Android Auto? Telefonul e o bijuterie si la cat costa unul second, a fost prea tentant sa nu il incerc. Ma pot lipsi de Gmail & co dar fara Android Auto, din pacate e un “no go”.
    Mersi

    • Da, il am in continuare cu setarile prezentate aici si inca merge Android Auto (nu am facut actualizarile la cea mai noua versiune Android Auto pentru ca ar insemna si update de Play Services, ceea ce nu doresc sa fac acum).
      Nu stiu sa iti spun daca mai sunt si alte optiuni de a instala acum serviciile Google pe un P40 Pro. Cand am scris acest articol a functionat si nu imi pare rau ca am facut asta.

  3. Am instalat waze de pe petal search si merge. Waze de pe apk pure si more apps nu merge. Nu stiu care este cauza dar waze descarcat de pe petal search merge

  4. Bună Ionuț. Referitor la Android Auto. Am citit ca ai scris ca nu se. Poate instala sub nicio forma. Știi cumva dacă cei de la Huawei au de gând sa facă ceva în sensul asta? Sincer, ma gândesc foarte serios sa nu mai achiziționez vreodată Huawei. Tocmai din cauza limitărilor. Am avut Samsung înainte, am zis ca o sa fie ok cu Huawei, dar când chiar ai nevoie de o aplicație și vezi ca nu merge, atunci este foarte frustrant. Vor avea foarte mult de pierdut pe partea aceasta.

    • Dacă SUA nu ridică restricțiile, Huawei nu poate pune oficial serviciile Google, fără de care nu merge Android Auto. Nu este vina lor că au ajuns în situația asta.
      Și da, din păcate utilizatorii au de pierdut.

      Pe de altă parte, există o variantă neoficială prin care serviciile Google Play pot fi ”forțate” pe aparatele Huawei. Am încercat și mi-a mers până acum – din păcate nu pot pune Android Auto 6 pentru că această versiune are nevoie de o versiune nouă de Google Play Services, pentru care nu am găsit încă un hack care să păstreze activă compatibilitatea.

      Așa că dacă Android Auto/Google Pay sunt servicii importante, atunci Huawei nu mai este o soluție …

  5. am un Huawei P40 lite dar nu pot instala nici cum – bt 24 ( am incercat si cu clonare de pe alt telefon .. da nu vrea) NeoBT e disponibil da nu e ceea ce caut. Ce pot face?
    in tabelul pus mai sus, la Alternativa/Sursa – e gol pentrue Banca Transilvania.

  6. din pacate la multe aplicatii,deoarece folosesc serviciile google intampin mari probleme cu notificarile ,ca exemplu aplicatia olx,nu primesc notificari in legatura cu mesajele primite desi in setarile telefonului am configurat notificarile sa fie activate.(folosesc un huawei p40 pro)

    • Așa este – din cauză că multe aplicații nu sunt încă compatibile cu Huawei Mobile Services și se bazează pe GMS, apar situații în care notificările nu ajung cum ar trebui. Totuși, nu cred că este ceva fără de care utilizatorii să nu se poată descurca.

  7. buna ziua, am instalat din apk pure waze pe un p 40 lite si cand caut ceva imi zice : ceva nu a mers bine, incearca din nou.
    ce ar trebui sa fac pentru a functiona?
    multumesc

    • Poti sa imi dai mai multe detalii: ce versiune de Waze, ce firmware pe P40 lite si eventual o captura de ecran cu eroarea?
      Incearca sa iei de pe apkmirror o versiune mai veche si sa vezi daca acu aia merge.

  8. Eu nu reușesc să aduc Raiffeisen smart mobile pe Huawei P 40 lite sun nicio formă. Deși la început l-am clonat de pe Huawei P20 lite, după ce au anunțat că se va renunța la aplicația veche – pe care nu o folosesm nici pe vechiul telefon- nu am ma reușit deloc. Am încercat App gallery, amazon… nimic.Ma puteți lămuri ce fac greșit sau ce nu fac? 🙂

    • E posibil ca noua aplicatie sa ceara exclusiv serviciile Google și din cauza asta să nu poată fi instalată pe P40 Lite. Îți sugerez să apelezi la un prieten care are un smartphone cu GMS și să îl rogi să instaleze noua aplicație din Play Store și apoi cu Phone Clone să vezi dacă poate fi transferată – în cazul în care nu apare ca fiind disponibilă pentru transfer înseamnă că am intuit bine și nu merge fără GMS.

  9. Buna ziua! E oficial faptul ca se lucreaza la integrarea lui George Banking (si exista un ETA)? Pe site-ul bancii nu scrie nimic.

  10. Salut ,cum functioneaza Waze pe P40 pro folosesc foarte mult aceasta aplicatie si daca se poate lega prin bluetooth la auto VW hand free? merci

  11. Mersi! De mult asteptam un articol in care sa vad ce aplicatii merg si care nu fara GMS.
    De curiozitate, vad ca ai Here WeGo instalat, de ce nu l-ai mentionat?

    • Cred ca din cauza faptului ca in ultima vreme nu am mai stat cu gandul la vacanta, am uitat de aplicatia asta, care de altfel e una dintre cele pe care le folosesc intens in concediu. Partea faina este ca Here WeGo e disponibila direct in App Gallery!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep