HomeFeaturedFocusFolosind bucatile de cod Windows XP ajunse pe net, entuziastii au reusit...

Folosind bucatile de cod Windows XP ajunse pe net, entuziastii au reusit sa compileze un Windows functional

Pe baza codulurilor sursă pentru Windows XP și Windows Server 2003 ajuns pe net, entuziaștii au reușit să compileze sisteme de operare funcționale.
Pe baza codurilor sursă pentru Windows XP și Windows Server 2003 ajuns pe net, entuziaștii au reușit să compileze sisteme de operare funcționale.

Săptămâna trecută am asistat (din nou) la un leak cu codul sursă de Windows XP și Windows Server 2003 despre care Microsoft nu a spus nimic oficial – nici nu aveau ce să spună pentru că vorbim de sisteme de operare vechi la care de-a lungul timpului au avut acces mai multe guverne și instituții academice (de unde se și presupune că ar fi venit leak-ul). Partea interesantă este că un entuziast s-a apucat să se uite mai atent în cod și a reușit să compileze o versiune de Windows XP – este vorba despre NTDEV (Twitter și YouTube) care a și publicat niște materiale pe YouTube care au fost imediat date jos la cererea … cuiva. Probabil Microsoft.

După ce a reușit să compileze Windows XP, NTDEV a reușit același lucru și cu Windows Server 2003 și s-au adeverit comentariile inițiale care spuneau că nu este codul complet, anumite componente esențiale precum winlogon.exe (evident, Microsoft nu ar fi lăsat bucata asta să fie publică pentru că ar fi dezvăluit modul de funcționare) și o grămadă de drivere, nefiind prezente în leak.

Asta face ca sistemul de operare rezultat să nu poată fi folosit 100%, dar ne arată că bucățile scăpate pe net sunt autentice. NTDEV s-a mai jucat și cu alte componente precum Windows Explorer și a văzut că fișierul binar rezultat este identic cu cel din versiunile oficiale de Windows XP.

Interesant este că dacă se va lucra puțin la acest cod sunt șanse mari să vedem în perioada următoare niște versiuni funcționale, care probabil vor fi distribuite gratuit, deși acest lucru este ilegal, evident.

Codul Microsoft scăpat pe net săptămâna trecută.

Cred că o analiză completă a codului scăpat pe net va fi un exercițiu util pentru toți cei ce lucrează în domeniul securității și ar putea expune probleme care ar putea exista și în versiunile noi de Windows. Iar asta ar fi în beneficiul nostru, al tuturor.

Pe de altă parte, nu este ok că proprietatea intelectuală a unei companii (Microsoft în acest caz), de pe urma căreia face bani, să fie furată și aruncată pe internet pentru consumul public.

via ZDNET

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep