HomeMobileAndroidIn sfarsit: Google Pay e disponibil in Romania. Afla care sunt cardurile...

In sfarsit: Google Pay e disponibil in Romania. Afla care sunt cardurile și serviciile compatibile

De azi serviciul Google Pay este disponibil și în România, permițând utilizatorilor Android să facă plăți direct cu telefonul.
De azi serviciul Google Pay este disponibil și în România, permițând utilizatorilor Android să facă plăți direct cu telefonul, dar nu din aplicația Google Pay.

O veste așteptată de foarte mult timp în România: serviciul de plată cu telefonul (prin NFC) via Google Pay este disponibil și în România, pe telefoanele compatibile. Pentru moment sunt doar câteva bănci ale căror carduri sunt compatibile – Revolut și UniCredit Bank sunt printre ele și din păcate funcționează doar din aplicațiiile băncilor, nu și din G Pay.

În contextul creșterii cererilor pentru plăți digitale, Google a colaborat cu MasterCard și Visa, precum și  instituții financiare partenere pentru a aduce o experiență de plată mai sigură, mai simplă și mai utilă în România. La acest moment, Google Pay este disponibil în România prin aplicațiile următoarelor instituții, urmând ca altele să se alăture ulterior: 

  • Revolut
  • Curve
  • Transferwise
  • ING Bank
  • UniCredit Bank
  • Banca Transilvania
  • Alpha Bank
  • CEC Bank
  • Viva Wallet
  • Orange Money

Deși aplicația Google Pay nu este disponibilă direct în România, clienții acestor instituții financiare vor putea utiliza Google Pay online și în orice magazin care acceptă plăți contactless prin Visa sau Mastercard. Soluția tehnică se numește „Google Pay as a service”, ce permite emitenților de carduri să integreze Google Pay în aplicațiile lor mobile de plată.   

Pentru a adăuga un card în Google Pay, utilizatorii trebuie să deschidă aplicația băncii și să acceseze secțiunea „Adaugă în Google Pay”. După ce procesul de înrolare a cardului a fost încheiat, deținătorul poate plăti contactless în magazin cu telefonul sau online, la comercianții care acceptă plata prin Google Pay. Odată ce cardul a fost salvat, poate fi administrat din setările dispozitivului mobil (Google > Serviciile contului > Google Pay).

Securitatea este un element cheie al Google Pay, astfel că există mai multe niveluri de securizare a plăților. Între acestea se numără „tokenizarea”, soluția standard a industriei plăților, care presupune că tranzacțiile se realizează cu un număr virtual de card (acesta jucând rolul token-ului), specific fiecărui dispozitiv, fiind asociat cu un cod de securitate dinamic care se schimbă la fiecare tranzacție. Această funcționalitate și altele vor funcționa alături de soluțiile de protecție oferite de emitenții cardurilor. De asemenea, dacă deținătorul și-a pierdut telefonul sau i-a fost furat, acesta poate folosi funcționalitatea „Găsește telefonul” pentru a bloca dispozitivul de oriunde, îi poate schimba parola sau chiar să șteargă de pe el datele personale.

Sunt foarte curios să văd cum funcționează, așa că o să încerc să testez zilele acestea prin UniCredit și Revolut. Am verificat și în Google Pay nu poate fi adăugat cardul Revolut de exemplu – cu toate că eu am putut să o descarc din Play Store și să o pun pe telefon. Există și alternativa descărcării ei de pe un serviciul terț gen APK Mirror. Poate că ceva mai încolo serviciul devine activ și direct din Google Pay.

Revin cu detalii!

UPDATE: Am reușit să pun Revolut, apare că nu poate fi folosit pentru plata în magazine:

Pe de altă parte, cardul de credit UniCredit merge adăugat, dar banca nu a activat posibilitatea de plată în magazin:

Rezolvarea e simplă: mergeți în aplicațiile Revolut/UniCredit și adăugați de acolo cardurile în Google Pay.

Pentru aplicația Revolut, click pe Cards și acolo apare Add to Google. Urmați pașii și după autentificare, cardul va fi vizibil și funcțional în Google Pay.

Pentru UniCredit trebuie mers în aplicația mobilă UniCredit, Cards, clic pe cardul dorit, Card Information și apoi Add to G Pay.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. După ce ieri am înrolat cardul de la Banca Transilvania manual în G Pay că în aplicație nu apăruse încă această posibilitate mă trezesc azi de dimineață că trebuie să-l înrolez din nou prin intermediul aplicației BT Pay. Deocamdată pare în regulă, vedem ce urmează zilele următoare.

    • Eu am putut inrola Revolut si UniCredit direct din aplicatiile lor, le vad acum in G Pay. Azi o sa incerc o plata sa vad cum functioneaza.
      De fapt aici e limitarea: cardurile agreate nu pot fi introduse complet din G Pay – e nevoie de autorizarea care se poate face doar din aplicatiile mobile ale fiecarei banci.

      • Da, dar la înrolarea manuală am primit SMS de la bancă pentru a confirma înrolarea. Dar cine știe ce politici mai sunt la mijloc… important este că funcționează toate…

  2. Foarte ciudată implementarea, cel puțin în cazul ING. Am mai multe carduri la ei unul înrolat în aplicația proprie ING PAY. Sun la bancă să întreb ce se întâmplă dacă înrolez același card în GPay. Primul operator îmi spune să aștept, după 10 minute de șteptare închid. Al doilea operator îmi spune că pot înrola același card în G Pay și selectez de pe telefon ce aplicație folosesc. Mi se pare un răspuns tâmpit dpdv logic. Ăștia de la bănci habar nu au cum funcționează dar promovează acest serviciu.

  3. Mi se pare foarte ciudat ca nu au dat drumul si aplicatiei. As fi preferat sa pun toate cardurile in aplicatia Google, daca tot ei fac procesarea platilor. Ma rog, poate nu se grabesc 🙂

    • Adaugarea in G Pay merge doar partial, pentru ca e nevoie de autentificare via aplicatia de mobil a bancilor suportate.
      Este intr-adevar un mic dezavantaj, dar in sfarsit avem ceva mai mult decat nimic :). Apple Pay merge in Romania de mult timp, e bine ca si Google s-a trezit sa mai miste ceva.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep