HomeFeaturedFocusReview Motorola Moto G9 Plus: impresii dupa o utilizare mai lunga

Review Motorola Moto G9 Plus: impresii dupa o utilizare mai lunga

Moto G9 Plus

Varianta Plus din seria G de la Motorola a fost întotdeauna un smartphone care și-a meritat banii. Iar Moto G9 Plus nu face excepție de la această regulă. Este un telefon cu un raport preț/specificații foarte atractiv, un terminal solid care nu va avea probleme cu sarcinile trasate de utilizatorul mediu de Android. Un telefon pe care niciun doritor care are un buget de 1000 de lei pentru achiziție nu îl poate ignora.

Îl folosesc de mai bine de trei săptămâni și, dacă îl privesc prin prisma prețului său de vânzare, nu prea am ce să îi reproșez. Însă perioada actuală de promoții de Black Friday ridică anumite dileme pentru fanul Motorola și deopotrivă pentru cei care au un buget foarte clar pentru achiziția unui dispozitiv. Și asta pentru că fix la același preț, de 999 lei, la care se vinde G9 Plus, cel puțin în perioada promoțiilor de Black Friday, poate fi achiziționat și Motorola One Fusion+. O să revin asupra acestui aspect.

Așa că tot materialul va fi centrat pe această comparație dintre cele două telefoane. Nu este un război fratricid, este mai degrabă o chestiune de decizie din partea potențialului cumpărător, legat de ceea ce caută el la un telefon. Și o să încerc să explic acest lucru în cele ce urmează. Însă până atunci aș vrea să trecem în revistă configurația lui Moto G9 Plus.

Specificații Moto G9 Plus

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Moto G9 Plus:

  • Ecran: LTPS IPS LCD
  • Diagonală: 6,81 inchi
  • Rezoluție: fullHD+ (2400 x 1080 pixeli)
  • Aspect: 20:9
  • Densitate: 386 ppi
  • Altele: HDR10
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 730G
  • Procesor: octa-core (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold + 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver)       
  • GPU: Adreno 618            
  • Memorie RAM: 4 GB
  • Memorie internă: 128 GB
  • Slot microSD: da, de tip hibrid
  • Sistem de operare: Android 10
  • Camera foto principală: quad camera (64 MP, f/1.8, 26mm wide, 1/1.73″, 0.8µm, PDAF + 8 MP, f/2.2, 118˚ ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm + 2 MP, f/2.2, macro + 2 MP, f/2.2, depth)
  • Camera foto frontală: 16 MP, f/2.0, 29mm
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 30W
  • Cititor de amprentă: da, plasat lateral
  • Altele: USB Type-C, radio FM, dual-SIM (hibrid)
  • Dimensiuni: 170 x 78,1 x 9,7 mm               
  • Greutate: 223 g
  • Construcție: față sticlă, spate plastic, ramă plastic
  • Culori: Rose Gold, Indigo Blue

Vedem o listă de specificații tehnice mai mult decât decente. O listă care seamănă foarte mult cu cea etalată de One Fusion+, ca să readucem în discuție comparația noastră.

Ambele terminale au chipset Snapdragon 730G de la Qualcomm, memorie internă de 128 GB, cameră foto frontală de 16 megapixeli, senzorul principal al sistemului foto de pe spate de 64 megapixeli și cel ultra-wide de 8 megapixeli, plus cel de adâncime de 2 megapixeli, dar și acumulator de 5000 mAh.

Moto G9 Plus are avantajul unei încărcări mai rapide a bateriei, de 30W (față de 15W) și al unui ecran mai mare (6,81 inchi) și mai alungit (aspect 20:9). Cititorul de amprentă este plasat lateral, nu pe spate.

Motorola One Fusion+ vine însă cu o memorie RAM mai mare, de 6 GB (față de 4 GB) și are și avantajul unui senzor macro ceva mai bun (5 megapixeli față de 2 megapixeli) care însă nu va face diferențe în cazul fotografiilor normale. De asemenea, are camera frontală integrată într-un mecanism de tip pop-up, ceea ce pare mai interesant, mai modern.

Însă Moto G9 Plus mai are o armă secretă în această luptă, pe care o vom vedea în cele ce urmează.

Preț

După ce vezi lista cu specificații tehnice a unui telefon, în mod automat te întrebi cât costă și ce performanțe generează ea. Și aici se strânge destul de tare această bătălie. Moto G9 Plus are un preț de  999 lei pe Altex. Preț la care vine și cu o pereche de căști wireless in ear Moto Buds Charge SH067 (care au un preț de aproximativ 70 de dolari, nu le-am găsit disponibile în România).

Un plus mare la acest nivel de preț. Un accesoriu tot mai folosit în ziua de astăzi, pentru care nu trebuie să mai plătești nimic în plus.

În perioada promoțiilor de Black Friday, și Motorola One Fusion+ costă tot 999 pe Altex, în cadrul unei promoții. Sincer, cred că prețul său va rămâne acesta și după perioada de reduceri.

De menționat tot aici că ambele telefoane au în pachetul standard și o husă de protecție din silicon transparent. Cei care au alte preferințe, vor un grad mai ridicat de protecție sau preferă culorile ceva mai vioaie, au la dispoziție oferta celor de la MobileDirect. Acolo se găsesc multe opțiuni, dar și alte accesorii, pentru orice model de smartphone.

Performanțe

Trecem în zona de performanțe ale celor două dispozitive. Performanțe care nu prea ne ajută să le diferențiem. Vedeți mai jos un clip video cu cele două telefoane rulând AnTuTu Benchmark.

Diferența este aproape inexistentă.

Nici testul de performanțe din PCMark nu ne ajută prea mult. Vedem un oarecare avantaj în favoarea lui Motorola One Fusion+, care se bazează pe o memorie RAM ceva mai mare, de 6 GB. Aveți mai jos capturile de ecran cu rezultatul. Primul este al lui Moto G9 Plus.

Și performanțele din timpul utilizării cotidiene sunt pe măsură. Nu am avut probleme de rulare. Telefonul nu s-a blocat, nu s-a încins, nu s-a restartat. Până la urmă asta contează cel mai mult. Țin să precizez că eu nu mă joc pe telefon, așa că nu am un feedback din această zonă. Însă scorurile din benchmark-uri cred că sunt grăitoare pentru cei care mai folosesc telefonul și pentru anumite jocuri.

Autonomie

Tot la capitolul performanțe se cam încadrează și autonomia. Și Motorola nu se dezminte și își respectă blazonul. Telefoanele companiei au avut mereu o autonomie peste medie, care oferă încredere utilizatorilor. Încrederea că nu vor rămâne fără baterie în mijlocul zilei. Ba chiar am trecut frecvent și bariera a două zile de utilizare. Ce își poate dori mai mult un utilizator de Android?

Vedem mai jos și rezultatele din testul de baterie din PCMark.

Moto G9 Plus a depășit performanțele lui Fusion+, cu toate că acestea au fost impresionante. Un scor care se situează în top3 al telefoanelor testate de mine. Și care cred eu că este liniștitor chiar și pentru cei mai activi utilizatori.

Camera

Mai greu cu testele de cameră foto în această perioadă a anului în Brașov.

Cu mult noroc am prins o zi ceva mai însorită și l-am scos pe Moto G9 Plus la o plimbare în centrul vechi. Ce a ieșit, vedeți mai jos. Eu zic că rezultatele sunt suficient de onorabile.

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite în cadrul unui album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Ca o mică paranteză, în aceeași zi, în cursul aceleiași plimbări, am făcut și fotografiile cu Samsung Galaxy A51 5G. V-am spus că trebuie să profit de orice zi frumoasă, pentru că sunt destul de rare. Așa că amatorii de comparații foto (mai la distanță), pot vedea rezultatele obținute de cele două telefoane, de multe ori cu aceleași subiecte. La fel cum Motorola nu se dezminte la capitolul autonomie, la fel și Samsung pare că domină zona de fotografie. Însă aprecierea finală o las la latitudinea fiecăruia dintre voi.

Construcție

Senzația lăsată de Moto G9 Plus este de lucru bine construit, bine închegat, care nu te va lăsa la greu. Nu are acea finețe a lui Samsung, dar diferențele nu sunt deranjante. Îmi place culoarea telefonului, dar cea de pe Motorola One Fusion+ arată și mai bine. Chiar dacă ambele telefoane sunt albastre (mai mult sau mai puțin).

De remarcat că Moto G9 Plus arată mult mai bine afară, în lumină naturală puternică. Nu știu dacă acesta a fost scopul materialului de pe spate, dar diferențele sunt mari de tot, așa cum se poate vedea mai jos.

Finisajele sunt bine realizate și nu deranjează utilizatorul. Ca un plus, îmi place proporția ceva mai alungită a terminalului. Mi se pare că se ține mai bine în mână.

I s-ar putea reproșa rama de plastic, care ar putea fi un punct vulnerabil în cazul unui incident nefericit. Însă aici își începe rolul husa de protecție.

Concluzii

Dacă ai un buget de 1000 de lei pentru achiziția unui telefon, Moto G9 Plus este un candidat care clar nu trebuie ignorat. Decizia nu va fi ușoară, chiar Motorola One Fusion+ o complică suplimentar. Însă stabilitatea, autonomia cu mult peste medie și performanțele foto suficient de decente îl recomandă clar pe G9 Plus.

Este un telefon care face toți banii pe care îi pretinde, aici nu încape nicio îndoială. Și, dacă vorbim de telefoane disponibile în mod oficial pe piața locală, sunt destul de puține alternative serioase, care să genereze aceleași performanțe.

Așa că merită să încercați să îl vedeți, să interacționați cu el. Contează mult și părerea fiecăruia, gusturile nu se discută și țin de fiecare în parte. S-ar putea să vă placă și să vedeți că maximizează tot ceea ce are de oferit la prețul său. Și dacă adăugați și căștile Moto Buds Charge SH067 care vin cadou, să nu puteți să îi spuneți nu.

Eu unul chiar îl recomand. Încercați să-l aveți în vedere și să nu îl ignorați.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep