HomeMobileAndroidNoile telefoane Samsung Galaxy A 2021, ideale pentru utilizatorul tanar

Noile telefoane Samsung Galaxy A 2021, ideale pentru utilizatorul tanar

Galaxy A

Pentru generația tânără smartphone-ul este un gadget indispensabil. Fie că vorbim despre relaționarea cu prietenii, care acum implică social media și mult conținut foto-video, fie că vorbim despre activitățile școlare, mutate acum în mare parte în online, utilizatorii adolescenți și cei tineri se bazează aproape exclusiv pe smartphone. Iar noile terminale lansate de Samsung în familia Galaxy A vin să se muleze perfect pe nevoile acestei categorii de consumatori.

O categorie foarte atentă la câteva aspecte de ordin tehnic, dar pentru care, de cele mai multe ori, prețul de achiziție este factorul decisiv. Însă, dincolo de preț și de un raport preț/specificații avantajos, sunt câteva aspecte foarte importante pe care trebuie să le știți vizavi de noua generație Galaxy Awesome și împreună cu Samsung am decis să le trecem în revistă. Printre acestea se numără autonomia, construcția și aspectul fizic, performanțele și mai ales performanța camerelor foto (da, camere, căci sunt mai multe!).

Haideți să vedem cum arată toate aceste caracteristici: le vom trata prin prisma lui Samsung Galaxy A52 5G și a lui Samsung Galaxy A72, două telefoane cu care am apucat să ne jucăm zilele acestea. După cum veți putea vedea, sunt două terminale care seamănă extrem de mult. Pentru Galaxy A52 5G vorbim despre conectivitate 5G, adică viteze mai mari de transfer de date și în primul rând, stabilitate și consum mai mic de energie. În cazul lui Galaxy A72, vorbim despre smartphone-ul cu display ceva mai mare, cu acumulator pe măsură, cu camere foto puțin mai bune (cel puțin pe hârtie), dar fără suport pentru 5G. Astfel că prețurile sunt apropiate și din acest punct de vedere alegerea nu este chiar cea mai ușoară.

Pentru un preț ușor mai accesibil, există și varianta Samsung Galaxy A52, care nu mai oferă conectivitatea 5G, dar păstrează o mare parte din restul caracteristicilor.

Specificații tehnice și prețuri

Tocmai pentru a surprinde asemănările și deosebirile dintre cele două telefoane, o să trecem în revistă în cele ce urmează specificațiile lor tehnice.

TelefonSamsung Galaxy A52 5GSamsung Galaxy A72
DisplaySuper AMOLEDSuper AMOLED
Diagonală6,5 inchi6,7 inchi
Rezoluție2400 x 1080 pixeli2400 x 1080 pixeli
Aspect20:920:9
Rată de refresh120 Hz90 Hz
Densitate405 ppi393 ppi
Sistem de operareAndroid 10 cu OneUI 3.1Android 10 cu OneUI 3.1
ChipsetQualcomm Snapdragon 750GQualcomm Snapdragon 720G
Procesorocta-core (2×2.2 GHz Kryo 570 + 6×1.8 GHz Kryo 570)octa-core (2×2.3 GHz Kryo 465 + 6×1.8 GHz Kryo 465)
GPUAdreno 619Adreno 618
Memorie RAM8 GB6 GB
Memorie internă256 GB128 GB
Slot microSDDa, hibridDa, hibrid
Camera foto principală64 MP, f/1.8, 26mm (wide), 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 5 MP, f/2.4, (macro), 5 MP, f/2.4, (depth)64 MP, f/1.8, 26mm (wide), 8 MP, f/2.4, (telephoto), 3x optical zoom 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 5 MP, f/2.4, (macro)
Camera foto frontală32 MP, f/2.2, 26mm32 MP, f/2.2, 26mm
Cititor de amprentăDa, sub displayDa, sub display
AcumulatorLi-PoLi-Po
Capacitate4500 mAh5000 mAh
Încărcare rapidăDa, 25WDa, 25W
Dual-SIMDa, hibridDa, hibrid
AlteleUSB Type-C, certificare IP67, jack 3,5 mm, NFCUSB Type-C, certificare IP67, jack 3,5 mm, NFC
Dimensiuni159.9 x 75.1 x 8.4 mm165 x 77.4 x 8.4 mm
Greutate189 g203 g
CuloriAwesome Black, Awesome White, Awesome Violet, Awesome BlueAwesome Black, Awesome White, Awesome Violet, Awesome Blue

Așa cum se poate vedea, sunt plusuri și minusuri de ambele părți, în funcție de ceea ce este  mai important pentru fiecare: display mai mare, performanță, autonomie.

Pentru fiecare dintre cele două terminale, sunt disponibile mai multe combinații de RAM și capacitate de stocare. Am trecut în tabel specificațiile tehnice ale aparatelor cu care ne-am jucat. Însă pentru a realiza o comparație de prețuri cât mai elocventă, o să merg pe o singură versiune de memorie, cu 6 GB de RAM și 128 GB capacitate internă de stocare.

Samsung Galaxy A52 5G costă 2099 lei, iar Samsung Galaxy A72 (4G) are un preț de 2199 lei. Ambele prețuri sunt cele de pe site-ul Samsung. Diferența de preț dintre ele este aproape nesemnificativă. Terminalul ceva mai mic (adică A52) oferă suport pentru conectivitatea 5G. Ca să facă posibil acest lucru, vine cu un cipset ceva mai puternic.

În schimb, Galaxy A72 aduce un plus la nivelul sistemului foto, cu un senzor telephoto de 8 megapixeli, capabil de zoom optic 3x, pe care fratele său mai mic îl înlocuiește cu un senzor pentru detalii de adâncime de 5 megapixeli.

Diferența asociată acumulatorului este cumva normală, în favoarea terminalului cu ecran mai mare: cu cât display-ul e mai mare, cu atât există un consum mai mare de energie. Și pentru că Samsung a înțeles că autonomia nu trebuie să fie lăsată deoparte, bateria lui A72 este ceva mai mare (5000 mAh) și pentru că spațiul din carcasă permite asta.

Cam aceasta este imaginea  de început a celor două smartphone-uri de top din seria Galaxy A 2021, poziționată perfect pentru a satisface nevoile publicului tânăr: autonomie, performanță, display excelent și bineînțeles poze de calitate.

Este însă chiar așa?

Performanță: suficientă pentru jocuri și multimedia

Și aceste nevoi includ fără echivoc un nivel cel puțin decent al puterii de calcul și autonomiei. Performanțe pe care m-am gândit să le evidențiez așa cum știm cel mai bine: cu ajutorul celor mai populare aplicații de benchmark, care ne permit să facem o departajare riguroasă și pe baza acestor rezultate să putem să înțelegem unde se clasează fiecare. Faptul că le voi afișa în paralel nu are scopul de compara cele două telefoane pentru că ele de fapt sunt similare. Deși balanța înclină ușor în favoarea lui Galaxy A52 5G, performanțele sunt mai tot timpul foarte apropiate.

Mai jos aveți rezultatele obținute în Geekbench. Galaxy A52 este în stânga, Galaxy A72 în dreapta.

Urmează rezultatele din 3DMark (Slingshot Extreme). Ordinea este aceeași.

În cele din urmă, rezultatul testului de performanță din PCMark. Cu aceeași ordine a protagoniștilor.

Ce trebuie reținut însă, dincolo de diferențele minore dintre cele două terminale, este nivelul acestor scoruri. Mai ales în comparație cu competitorii direcți de pe acest segment de preț. De aici se poate trage o concluzie simplă: și anume că raportul preț/specificații/performanțe pentru Galaxy A52 5G și Galaxy A72 este unul extrem de atractiv.

Autonomie: cel puțin o zi de folosire

Cu toții ne dorim o autonomie foarte bună de la un smartphone, dar acest lucru este mult mai important în cazul unui utilizator tânăr ce are nevoie de o autonomie peste medie pentru dispozitivul său. Aflat mereu în mișcare, relaționând cu prietenii prin social media, folosind frecvent sistemul de camere pentru fotografii și clipuri video, consumator de conținut multimedia și fără îndoială gamer cel puțin ocazional, publicul țintă al gamei Galaxy A vrea maximul de autonomie.

Toate aceste activități solicită destul de mult acumulatorul și consumă energie peste medie. Însă bateriile de pe telefoanele Galaxy A nu par să aibă probleme din acest punct de vedere. Este relevant în acest sens testul de baterie din PCMark. Mai jos aveți rezultatele obținute de cele două telefoane, cu Galaxy A52 5G primul din stânga. Cu mențiunea că în ambele cazuri luminozitatea ecranului a fost setată la nivel maxim, rata de refresh a ecranului la fel (120 Hz pentru Galaxy A52 5G și 90 Hz pentru Galaxy A72), iar funcția Eye Comforst Shield a fost oprită. De asemenea, ambele ecrane au fost setate pe modul Vivid.

Dincolo de testul respectiv și experiența de utilizare cotidiană mi-a lăsat aceeași impresie: au o autonomie extrem de bună. Inclusiv în perioadele în care am frecat pentru teste destul de mult cele două telefoane, mai mult decât utilizarea normală a unui dispozitiv, am trecut cu brio peste bariera oarecum psihologică a unei zile de utilizare. Ba chiar am ajuns la două zile între încărcări, atât cu A52 5G, cât și cu A72.

Nu doar autonomia este importantă pentru un utilizator tânăr, ci și viteza de încărcare a bateriei. Aflați mereu în mișcare, utilizatorii din această categorie nu sunt dispuși să aștepte prea mult ca telefonul lor să se încarce. Așa că sistemul de încărcare la 25W este ideal în acest scenariu: aparatul se poate încărca de la 10% la 100% în aproape o oră. De remarcat efortul companiei coreene de a oferi pe acest segment de terminale mid-range aceeași viteză de încărcare ca la vârful de gamă Samsung Galaxy S21+, care a trecut și el pe la noi.

Construcție elegantă, adaptată cerințelor moderne

Încă de anul trecut Samsung a ales să folosească o linie de design unitară, împrumutată de la vârfurile de gamă din seria Galaxy S și la telefoanele mid-range din seria Galaxy A. Iar la generația actuală Galaxy A 2021 vedem și mai bine acest lucru. Sistemul de camere foto de pe spatele terminalelor este integrat în suprafața de pe spate prin treceri de nivel elegante. Deși iese în evidență ca și grosime, nu se mai distinge ca și construcție, aceasta fiind unitară. Practic vedem doar senzorii camerelor foto, nu întregul modul foto. Jos este Galaxy A72, peste el Galaxy A52 5G. Destul de greu de distins între cele doua.

Fără îndoială este o soluție elegantă, care se potrivește de minune cu noul material mat pe care compania coreeană îl folosește pentru spatele terminalelor Galaxy A. Matte Haze după numele său de marketing. În plus, noul finisaj vine într-o gamă de culori mai vioaie, pe gustul utilizatorilor tineri.

Tot către aceștia pare să se îndrepte și certificarea IP67 ale ambelor telefoane. Ele rezistă în apă, la adâncimi mai mici de un metru, până la 30 de minute. Un scenariu care ar trebui să acopere cam toate situațiile neplăcute ce ar putea să apară.

Rama metalică se integrează elegant în construcție, iar butoanele sunt atent lucrate. Jos este Galaxy A72, sus Galaxy A52 5G.

Noua construcție pare să se potrivească de minune cu accesoriile originale Samsung. Mai jos îl puteți vedea pe Galaxy A52 5G cu o husă de protecție originală Samsung.

M-am gândit că pentru un utilizator tânăr și dinamic un plus de protecție este indicat.

Ecran: Super AMOLED, ca pe flagship-uri

Pentru un public tânăr, mare consumator de conținut multimedia și în general utilizator înrăit al telefonului, ecranul este un alt element extrem de important în procesul de alegere. Este nevoie de o combinație cât mai eficientă între calitatea imaginilor afișate și protejarea ochilor utilizatorului. Iar compania coreeană pare că și-a făcut bine temele și din acest punct de vedere.

Samsung folosește la Galaxy A52 5G și la Galaxy A72 panel-uri Super AMOLED, ecrane de o calitate superioară LCD-urilor obișnuite și aproape de experiența oferită de multe flagship-uri. Ecrane care vin în plus și cu rate de refresh superioare celei standard. Ecranul de pe A52 5G are o rată de refresh de 120 Hz, iar cel de pe A72 de 90 Hz.

Și cantitatea de lumină pe care o generează aceste display-uri Super AMOLED este acum mai mare decât la generațiile anterioare, ajungând până la 800 niți la ambele terminale menționate mai sus. Și aș mai vrea să amintesc ceva: tehnologia Eye Comfort Shield integrată pe ambele telefoane, protejează ochii prin diminuarea cantității de lumină albastră, fără însă a afecta calitatea imaginilor afișate.

De menționat și faptul că cititoarele de amprentă digitală au fost plasate sub display (lucru posibil datorită tehnologiei OLED), pentru o deblocare cât mai rapidă a terminalelor.

Concluzie: două opțiuni atractive

Am parcurs unele dintre cele mai importante aspecte din perspectiva unui utilizator tânăr și dinamic. Evident, contează și alte caracteristici în decizia finală. Spre exemplu, merită menționat că acest tip de utilizator folosește frecvent camera foto frontală. Fie că vorbim de poze selfie, fie că este vorba despre înregistrări video, acesta este publicul care utilizează cel mai frecvent camera frontală.

Samsung a intuit bine acest lucru și a venit pe Galaxy A52 5G și A72 cu o cameră selfie de top, cu rezoluție de 32 MP de tip wide, pentru a oferi opțiunea de cuprindere a mai multor detalii în poză.

Nici sistemele foto principale, cele de pe spatele terminalelor nu se lasă mai prejos. În tabelul de mai sus ați putut vedea combinațiile de senzori pentru fiecare model.

Ca și concluzie, Galaxy A52 5G și Galaxy A72 sunt două terminale care se pliază perfect pe nevoile și comportamentul publicului tânăr, al utilizatorilor moderni și dinamici, pentru care telefonul este un instrument folosit în tot mai multe activități. Oricare dintre cele două terminale, dar și alte dispozitive din noua generație Galaxy A de la Samsung, în funcție de buget și de nevoia de conectivitate 5G, sunt candidați serioși, care trebuie avuți în vedere.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep