HomeFeaturedFocusCateva impresii despre Motorola Moto G30

Cateva impresii despre Motorola Moto G30

Moto G30

Moto G30 de la Motorola este genul de telefon care se adresează celor cu un buget limitat pentru achiziția unui smartphone. Un telefon care încearcă să maximizeze ceea ce are de oferit pentru banii cheltuiți. Cu accente pe partea de autonomie, o trăsătură specifică mai nou celor de la Motorola. Dar și cu mici concesii la nivel de configurație, pentru a putea ține prețul jos.

Este genul acela de terminal bine construit, care lasă senzația de siguranță. Care oferă încredere că nu își va lăsa utilizatorul la greu. În plus, vine și cu un aspect fizic interesant și cu un spate care arată foarte bine, într-un fel de trecere între două culori. Această opțiune poartă numele de Pastel Sky și chiar îmi place.

Preț Motorola Moto G30

De notat și că în pachetul standard poate fi găsită o husă de protecție din silicon transparent, care lasă la vedere culoarea terminalului, dar protejează în cazul unor evenimente nefericite. La nivelul ăsta de preț chiar contează și acest aspect.

Și, dacă tot am pomenit prețul, să spunem că Motorola Moto G30 poate fi găsit pe Altex.ro la un preț de 899 lei. Nu este varianta de culoare testată de noi, ci cea neagră. Dar este versiunea cu 6 GB de memorie RAM și capacitate internă de stocare de 128 GB. Adică la fel cu cea pe care am avut-o la teste.

Mi se pare un preț foarte bun, pentru care cumpărătorul primește destul de multe.

Și facem astfel trecerea la partea de configurație.

Specificații tehnice

Așadar, lista completă de specificații tehnice pentru Moto G30:

  • Ecran: IPS LCD
  • Diagonală: 6,5 inchi
  • Rezoluție: HD+ (1600 x 720 pixeli)
  • Aspect ratio: 20:9
  • Densitate: 269 ppi
  • Rată de refresh: 90 Hz
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 662
  • Procesor: octa-core (4 x 2.0 GHz Kryo 260 Gold + 4 x 1.8 GHz Kryo 260 Silver)
  • GPU: Adreno 610
  • Memorie RAM: 6GB
  • Memorie internă: 128 GB
  • Card microSD: da, hibrid
  • Sistem de operare: Android 11
  • Cameră foto frontală: quad camera (64 MP, f/1.7, 26mm wide, 1/1.97″, 0.7µm, PDAF + 8 MP, f/2.2, 118˚ ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm + 2 MP, f/2.4, macro + 2 MP, f/2.4, depth)
  • Cameră foto frontală: 13 MP, f/2.2, wide, 1.12µm
  • Cititor de amprentă digitală: da, pe spate
  • Acumulator: LiPo
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 20W
  • Altele: USB Type-C, radio FM, NFC, dual-SIM (hibrid), water-repellent design
  • Construcție: față sticlă, spate plastic, ramă plastic
  • Dimensiuni: 165.2 x 75.7 x 9.1 mm
  • Greutate: 200 g
  • Culori: Dark Pearl, Pastel Sky

Mi se pare că lista de specificații tehnice chiar arată bine, dacă o privim prin prisma prețului de achiziție. Este cheia prin care trebuie privit tot acest material. Pentru 899 de lei, configurația este una reușită. De remarcat că cei de la Motorola au ales să meargă pe un chipset Qualcomm, chiar dacă un model ceva mai vechi.

Există și alte versiuni de memorie, cu doar 4 GB de RAM și una care coboară și memoria internă la 64 GB. Acestea au, în mod normal, prețuri și mai mici. Însă sincer nu știu dacă sunt sau vor fi disponibile și pe piața locală. Noi am testat varianta cu 6 GB de RAM și capacitate internă de stocare de 128 GB.

Performanțe

În mod normal după lista de specificații tehnice apare întrebarea legată de performanțele pe care le generează configurația respectivă. Și ce răspuns mai bun să dai, mai ales pe acest segment de preț, decât niște scoruri din cele mai populare aplicații de benchmark.

Și asta pentru că la acest nivel de preț este destul de greu de făcut o diferențiere. Așa că poate că scorurile de mai jos îi vor ajuta pe cei indeciși.

Prima aplicație pe care am rulat-o a fost AnTuTu Benchmark. Ce a ieșit, vedeți în captura de ecran de mai jos.

A urmat apoi Geekbench5. La fel, mai jos aveți capturile de ecran cu rezultatele.

Testul de performanță din PCMark a generat următorul scor (capturile de mai jos).

În 3D Mark am rulat întâi testul Wild Life Stress Test. Se remarcă o stabilitate foarte bună a terminalului (peste 99%), sesizabilă și în timpul utilizării cotidiene.

Mai apoi am rulat și Sling Shot Extreme Test. Vedeți mai jos ce a ieșit.

În afară de aplicațiile de benchmark, performanțele unui telefon reies și din experiența de utilizare. Moto G30 pare genul de smartphone care răspunde suficient de bine la cerințele unui utilizator mediu de Android. Unul fără pretenții. Nu este un telefon pentru jocuri, mai ales pentru cele cu grafică ceva mai complexă. Dar nici nu cred că își propune așa ceva.

Pentru funcțiile de telefon, pentru mail, social media și browsing de Internet, cu siguranță este potrivit. Nu are dificultăți nici în a rula conținut multimedia, deși ecranul său este puțin deficitar prin rezoluția HD+.

Autonomie

Ca de obicei, Motorola face treabă foarte bună atunci când vine vorba despre optimizarea bateriei. Cu un acumulator de 5000 mAh și specificații nu foarte pretențioase, Moto G30 este capabil de o autonomie sensibil peste medie. Vedeți mai jos rezultatul testului de baterie din PCMark. Un rezultat de top 5 printre telefoanele testate de mine.

Cei pentru care răbdarea nu este o virtute s-ar putea arăta deranjați de viteza de încărcare destul de mică. Mi s-a părut că durează destul de mult, însă senzația a venit după review-ul de OnePlus 9, care este net superior în ceea ce privește viteza de încărcare a bateriei.

Alte plusuri și minusuri

Îmi place la Moto G30 partea de construție. Plasticul de pe spate este unul mat, chiar dacă păstrează cumva proprietățile de a-și schimba culoarea în funcție de unghiul din care este privit. Mă bucur mult că nu este acel plastic glossy, strălucitor, care imită sticla. Desigur, aprecierea este subiectivă.

Îmi place și construcția solidă a terminalului. Este bine închegat și lasă impresia de dispozitiv solid, rezistent, care nu te va lăsa la greu. La fel, este o apreciere subiectivă. Unii s-ar putea să îl găsească prea greu, spre exemplu.

La polul opus, nu îmi plac marginile destul de groase ale ecranului. Mai ales cea inferioară. Tot legat de ecran, poate că ar fi mers o rezoluție fullHD+, mai ales pentru cei care urmăresc filme pe telefon.

Rama dispozitivului, realizată tot din plastic, poate deveni un punct vulnerabil în cazul unor incidente neplăcute.

Concluzii

Ar mai rămâne partea de fotografie, pe care nu prea am cum să o testez pe îndelete.

Cel puțin pe hârtie, sistemul foto pare peste cele obișnuite din acest segment de preț. Însă vremea capricioasă din Brașov nu mi-a permis să vin cu câteva fotografii realizate cu acest terminal. Rămâne o datorie pentru viitor. Pun doar trei fotografii, din care una macro. Plus una care dovedește că nu mint legat de vremea din Brașov. Rezultatele par la nivelul așteptărilor.

În rest, aș spune că Motorola Moto G30 este un telefon care trebuie avut obligatoriu în vedere de către cei care au un buget fix pentru achiziția unui smartphone. Este solid, stabil și este capabil de performanțe decente pentru acest segment de preț.

E drept că sunt și alte opțiuni, unele chiar de la Motorola, însă G30 are argumentele sale. Pe care sper că am reușit să le expun mai sus.

Cei indeciși trebuie să încerce să interacționeze cu el, pentru a se convinge. Showroom-urile Altex ar putea fi locul ideal pentru acest lucru.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep