HomeFeaturedFocusGoogle a lansat Earth Timelapse prin care putem vedea efectele incalzirii globale...

Google a lansat Earth Timelapse prin care putem vedea efectele incalzirii globale din ultimii 40 de ani!

Noua funcționalitate Google Earth Timelapse ne permite să vedem cum s-a schimbat Pământul (în rău!) în ultimii 40 de ani, din cauza încălzirii globale.
Noua funcționalitate Google Earth Timelapse ne permite să vedem cum s-a schimbat Pământul (în rău!) în ultimii 40 de ani, din cauza încălzirii globale.

Utilizatorii Google Earth au acum posibilitatea să vadă efectele importante ale încălzirii gloable asupra Pământului prin intermediul opțiunii Timelapse. Folosind-o e imposibil să nu realizezi cât de mult s-a schimbat Pîmântul și în ce direcție ne ducem dacă nu o să facem ceva vizavi de poluare și comportament.

Prin intermediul Timelapse, Google Earth completează experiența 3D, transformând-o într-una 4D și permite utilizatorilor să urmărească topirea ghețarilor, a caloteti glaciare, secarea lacurilor, deșertificarea și chiar dispariția pădurilor. Timelapse combină 24 de milioane de poze făcute din satelit în perioada 1984 – 2020, efort ce a costat 2 milioane de ore de procesare în infrastructura Google Cloud.

Pentru acest proiect Google a lucrat cu NASA, United States Geological Survey’s Landsat program — cel mai vechi progam de monitorizare a Pământului — Programul Copernicus și sateliții Sentinel, precum CREATE Lab al Universității Carnegie Mellon.

Dacă vreți să vedeți cum merge Timelapse puteți accesa proeictul Google Earth și apoi să activați opțiunea Timelapse din Voyager.

Sunt câteva locații pe care Google le scoate în evidență și care pot fi alese direct din meniul principal: pădurile, ghețarii, lacurile și câteva subiecte: încălzirea globală și expansiunea urbană. Alegând o categorie porniți automat și procesul de rulare a succesiunii de imagini pentru o anumită locație, începând cu 1984.

Puteți să vă mutați pe hartă în altă locație, folosind activă setarea curentă și veți vedea cum arată și acolo schimbările. Vă recomand să urmăriți de exemplu expansiunea Bucureștiului sub Urban Expansion.

Sau Changing Forrests prin Harghita/Covasna sau în zona de nord a țării. Ies la suprafață niște detalii faine. Numai că dincolo de asta, urmăriți materialele propuse de Google, pe zonele considerate ca fiind cele mai afectate.

Cu Timelapse Google încearcă să ridice un semn de întrebare și să ne facă să conștientizăm impactul pe care îl avem asupra planetei. De acum încolo ține de noi să facem ceva, dacă ne pasă!

Intrați aici și distrați-vă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep