HomeFeaturedFocus6 lucruri care imi plac la noul pliabil Samsung Galaxy Z Flip3

6 lucruri care imi plac la noul pliabil Samsung Galaxy Z Flip3

Samsung Galaxy Z Flip3

De câteva zile mă joc cu noul smartphone pliabil Samsung Galaxy Z Flip3, dar și cu fratele său ceva mai mare, Samsung Galaxy Z Fold3. Cele două terminale fac parte din cea mai recentă generație de telefoane cu ecran pliabile, lansată oficial acum două săptămâni. Sunt dispozitive care nu au cum să nu impresioneze utilizatorul la nivel de design, originalitate și funcționalitate și care se regăsesc în oferta curentă a Orange în cadrul unei promoții speciale.

Astăzi o să vorbim puțin despre Z Flip3, primul smartphone pe care l-am testat mai intens. Motivul, unul cât se poate de subiectiv, este dat de faptul că acesta mi-a plăcut mai mult. Pare să pună mai bine în valoare conceptul de ecran pliabil pentru utilizatorul obișnuit și reduce considerabil dimensiunea unui smartphone standard (așa cum suntem obișnuiți cu el azi, că dacă ne uităm în urmă cu vreo 20 de ani, pe vremea când am început să folosim mai intens telefoanele mobile, aparatele nu erau așa de … mari). Am auzit unele afirmații conform cărora publicul său țintă este preponderent feminin (cel puțin referitor la modelul precedent), dar eu nu sunt de acord cu ele.

Aș spune mai degrabă că publicul se împarte între cele două dispozitive în funcție de necesitățile vizavi de dimensiunea ecranului. Cei pentru care este suficient un ecran standard au opțiunea Flip3, cei care sunt obișnuiți și folosesc și un display mai mare (îl pot transforma la nevoie în tabletă sau eBook), se vor îndrepta către Fold3. Cu atât mai mult cu cât ecranul acestuia oferă și suport pentru S Pen, chestie specifică până acum seriei Galaxy Note. Cu alte cuvinte este un dispozitiv ce se pretează foarte bine în segmentul business.

Revenind la Samsung Galaxy Z Flip3, așa cum vă spuneam, este terminalul care se apropie mai mult (din punctul meu de vedere) de ceea ce ar trebui să fie un smartphone cu ecran pliabil: să reducă dimensiunea unui telefon standard, păstrând majoritatea facilităților cu care suntem obișnuiți pe telefoanele moderne.

În același timp reprezintă și un salt considerabil în comparație cu generația anterioară la nivel constructiv și ergonomic. Deși ecranul a rămas la aceeași diagonală (dar are acum o rată de refresh superioară – 120 Hz), dimensiunile carcasei smartphone-ului sunt mai mici. Ecranul exterior este mult mai mare (aproape dublu), cipset-ul este mai puternic (și evident de generație mai nouă), apare în ecuație și o certificare IPX8, iar acumulatorul oferă și suport pentru reverse charging. Nu în cele din urmă, prețul din momentul disponibilității inițiale este semnificativ mai mic. Și asta contează poate cel mai mult.

Specificații tehnice Samsung Galaxy Z Flip3

O să revenim la toate aceste diferențe și o să analizăm și chestiile care mi-au plăcut la acest terminal, dar și ce aș putea să-i reproșez. Însă până atunci cred că ar trebui să trecem puțin în revistă configurația acestui telefon. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Samsung Galaxy Z Flip3:

  • Ecran: Foldable Dynamic AMOLED 2X
  • Diagonală: 6,7 inchi
  • Rezoluție: 2640 x 1080 pixeli
  • Densitate: 426 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Altele: HDR10+, 1200 niți (peak)
  • Ecran exterior: Super AMOLED, 1,9 inchi, rezoluție 260 x 512 pixeli
  • Cipset: Qualcomm Snapdragon 888 5G
  • Procesor: octa-core (1 x 2.84 GHz Kryo 680 + 3 x 2.42 GHz Kryo 680 + 4 x 1.80 GHz Kryo 680)
  • GPU: Adreno 660
  • Memorie RAM: 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB sau 256 GB
  • Slot microSD: Nu
  • Sistem de operare: Android 11 cu OneUI 3.1
  • Dual-SIM: Da, nanoSIM + eSIM
  • Cameră foto principală: dual camera (2 MP, f/1.8, 27mm wide, 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 12 MP, f/2.2, 123˚ ultrawide, 1.12µm)
  • Cameră foto frontală: 10 MP, f/2.4, 26mm wide, 1.22µm
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 3300 mAh
  • Încărcare rapidă: 15W
  • Încărcare wireless: 10W
  • Reverse charging: 4,5W
  • Cititor de amprentă: da, lateral
  • Altele: NFC, Samsung Pay, USB Type-C 3.1, USB On-The-Go, sound tuned by AKG, IPX8
  • Construcție: spate sticlă (Gorilla Glass Victus), ramă aluminiu, față plastic
  • Dimensiuni: deschis – 166 x 72.2 x 6.9 mm, închis – 86.4 x 72.2 x 15.9-17.1 mm
  • Greutate: 183 g
  • Culori: Phantom Black, Green, Lavender, Cream, White, Pink, Gray

Așa cum spuneam, în noua configurație sunt vizibile câteva plusuri semnificative în comparație cu generația anterioară. Poate și mai important, este vizibil un nucleu hardware demn de un flagship, semn că forma inedită și ecranul pliabil nu au trecut în plan secund specificațiile tehnice. Și că nu prea au fost făcute concesii din acest punct de vedere.

Varianta testată de noi este cea cu memorie RAM de 8 GB, de culoare neagră (mată), dacă interesează și acest detaliu.

Preț atractiv

Acum că am văzut ce are de oferit terminalul și din punct de vedere tehnic, pe lângă forma sa inedită, se ridică automat întrebarea legată de preț. Așa cum spuneam, dispozitivul este disponibil în oferta Orange. Prețul său întreg este de 5248 lei pe orange.ro. Dar telefonul este disponibil și la prelungirea unui abonament existent. Spre exemplu, pentru o prelungire de doi ani a unui abonament Smart Plus 25, se plătește o rată lunară de 93 de lei, timp de 24 de luni.

Deși poate părea scump, trebuie avut în vedere că Flip3 este la același nivel de preț cu un vârf de gamă de formă convențională. Dar aduce totuși unicitatea ecranului pliabil, care încă reprezintă o noutate pe piața de smartphone. Așa că aș considera prețul de vânzare ca un argument în favoarea acestui dispozitiv.

Cu atât mai mult cu cât (să nu uităm asta!), prețul este considerabil mai mic decât ceea ce propunea generația anterioară în momentul lansării sale pe piață.

Performanțe excelente

Am văzut specificațiile, însă în mod clar ne interesează și performanțele pe care acestea le generează. Iar aplicațiile de benchmark sunt o metodă de a afla aceste performanțe într-un mod repetabil. Chiar dacă nu sunt genul care să pună mare preț pe scorurile din astfel de aplicații, ele ajută cel puțin la nivel de comparație, așa că le rulez de fiecare dată când al pe mână un telefon.

Mai jos aveți capturile de ecran din Geekbench.

Am rulat mai apoi testul de performanță din PCMark. Ce a ieșit vedeți mai jos.

În 3Dmark am rulat Wildlife Extreme.

Și mai apoi Sling Shot Extreme.

În cele din urmă rezultatele testelor din GFXBench.

Am lăsat la urmă rezultatele din AnTuTu Benchmark.

În urma acestor teste pot să spun că utilizatorul obișnuit de Android nu va întâlni nici cea mai mică problemă în folosirea lui Samsung Galaxy Z Flip3. Ba chiar mai mult, la nivel de performanțe vedem inclusiv veleități de smartphone de gaming – deși nu cred că este tocmai genul de telefon pe care să îl folosești pentru așa ceva, cu siguranță el face față și acestui scenariu.

Și asta este a doua chestie care mi-a plăcut la acest smartphone revoluționar: faptul că forma sa inedită, ieșită din comun, care încă atrage privirile curioșilor, nu a pus în plan secund performanțele terminalului, configurația acestuia. Și lucrul acesta ajută pe termen lung.

Z Flip3 a păstrat un nucleu hardware de top, poziționându-se ca un adevărat flagship. Și cred că a fost decizia corectă din partea companiei coreene.

Cameră foto bună

Cu un sistem dual camera (2 x 12 MP) moștenit de la generația anterioară fără modificări la nivel hardware, s-ar putea spune că producătorul coreean nu a acordat o atenție deosebită zonei de fotografie. Până la urmă, pentru a păstra sub control atât prețul, cât și dimensiunile finite ale dispozitivului, era nevoie poate de o limitare. Să nu înțelegeți că doresc să critic această parte, din contră: ceea ce oferă este suficient pentru social media și păstrarea amintirilor în format digital.

Însă partea de optimizare software își face treaba foarte bine, așa că, zic eu, calitatea fotografiilor este peste așteptări. Și cu mult peste medie.

Am avut telefonul cu mine într-o plimbare prin centrul vechi al Brașovului, într-o zi destul de însorită. Unde am descoperit chiar și un concert simfonic.

L-am luat cu mine chiar și la un concert Vunk, desfășurat noaptea.

Și l-am plimbat și într-o tură de alergare de duminică dimineața, până în Vârful Tâmpa. 

În toate cele trei scenarii, fotografiile rezultate sunt de calitate (iar privirile curioase ale celor din jur nu au lipsit).

Desigur, din partea celor exigenți pot apărea obiecții cu privire la calitatea rezultatelor foto, unele pe bună dreptate. De la un telefon cu preț de 5000 de lei, pretențiile sunt ridicate. Lucru până la urmă normal. Aș spune că sistemul foto este unul dintre aspectele la care Samsung ar trebui să lucreze la modelele viitoare. Dacă ar fi să-i aduc un reproș acestui smartphone, atunci aici s-ar întâmpla acest lucru.

Aprecierea finală a calității fotografiilor rezultate vă aparține. Acestea sunt disponibile la dimensiuni mai mari în cadrul unui album dedicat de pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Construcția, marele argument al lui Flip3

Evident, cel mai mare argument în favoarea lui Samsung Galaxy Z Flip3 este construcția sa. Compania coreeană pare să fi găsit formula ideală de a pune în evidență avantajele unui ecran pliabil. Avem un smartphone de dimensiuni absolut normale. Îl vedeți în poza de mai jos lângă un Samsung Galaxy S21+.

Ba chiar pare să fie mai subțire, așa cum se vede în fotografia de mai jos.

Iar în momentul în care el nu este utilizat, se pliază în două și își reduce considerabil dimensiunea.

Evident, această apreciere este una subiectivă, așa cum am spus și la începutul acestui material.

Dincolo de această apreciere, trebuie remarcată și atenția la detalii pe care a acordat-o producătorul coreean. Finisajele sunt la nivel de flagship, toate detaliile sunt atent lucrate, materialele sunt de calitate. Nimic de reproșat!

Zona în care se pliază dispozitivul, acea balama cum îi spun unii, este extrem de finuță și nu iese în evidență atunci când telefonul este deschis. Aș spune chiar că este greu de observat.

Ecran de calitate

Evident că zona în care se pliază dispozitivul, dincolo de partea de balama, trebuie analizată și din perspectiva ecranului. Și aici apare o nouă surpriză plăcută. Zona de îndoire nici măcar nu este vizibilă atunci când privim dispozitivul frontal. Da, se vede atunci când te uiți din lateral, probabil și din cauză că ecranul nu devine perfect plat în momentul în care telefonul este deschis. Dar este un ineconvenient peste care am trecut în primele ore de utilizare. Și care chiar nu deranjează odată ce te-ai obișnuit cu el.

Dincolo de asta, panel-ul AMOLED redă culorile foarte fidel, vine cu o luminozitate foarte bună și asta se reflectă într-o vizibilitate foarte bună, inclusiv în lumina puternică a soarelui.

Nu i se poate reproșa nimic, din acest punct de vedere este respectat statutul de flagship al acestui smartphone.

Autonomie

Poate că rezultatul testului de autonomie din PCMark, pentru care aveți capturile de ecran mai jos nu este atât de spectaculos pe cât mă așteptam. Însă trebuie avut în vedere că acumulatorul are o capacitate de doar 3300 mAh. Ușor cam mică pentru un flagship actual, potrivită pentru actuala dimensiune a lui Flip3.

Pe de altă parte, experiența de utilizare a fost peste așteptările induse de acest test de autonomie. În ziua în care am rulat toate benchmark-urile am ajuns seara cu 33% baterie. Asta în condițiile în care am stat cu un SIM în telefon (un Orange 5G cu acoperire bună în majoritatea zonelor din Brașov), cu wireless-ul pornit și am făcut și câteva poze. Iar telefonul a trecut și prin mâinile unor cunoscuți curioși.

Așa că, din punctul meu de vedere, bariera sensibilă a unei zile de utilizare a fost depășită cu brio. Utilizatorul mediu de Android nu ar trebui să aibă probleme din acest punct de vedere.

Concluzii

Samsung Galaxy Z Flip3 este în primul rând un telefon spectaculos. Partea de ecran pliabil, care încă reprezintă o raritate pe piața de smartphone (și care atrage privirile fără îndoială) are multe aspecte practice. Atunci când este închis, telefonul este mult mai mic și mai ușor de ținut în mână sau în buzunar. În poți purta mai ușor, îl poți proteja mai bine.

Nu în ultimul rând, este și un flagship. Sau, pentru cei mai cârcotași dintre noi, este foarte aproape de un flagship.

Plusurile sale evidente sunt construcția de tip clamshell, ecranul (atât prin faptul că este pliabil, cât și prin calitatea sa), dar și performanțele pe care le generează nucleul hardware.

Singurul reproș pe care i l-aș face, este la nivel de sistem de camere foto. S-ar fi putut mai bine, chiar și de la un sistem dual camera – asta pentru aceia dintre voi care au așteptări foarte mari.

Însă trebuie avut în vedere că vine cu un preț sensibil mai mic decât cel la care a ieșit pe piață generația anterioară. Un preț pe care nu aș vrea să îl cataloghez eu. Depinde de percepția fiecăruia. Mie mi se pare atractiv. Alții pot să îl găsească mare. Pot doar să sper că am oferit suficiente informații încât fiecare dintre cititori să își poată face o idee clară despre terminal.

Ce pot să vă mai recomand este ca înainte de a lua o decizie vizavi de el, dați o fugă într-un Orange Store și jucați-vă puțin cu el!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep