HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy Z Fold3 5G si Galaxy Z Flip3 5G: dincolo de...

Samsung Galaxy Z Fold3 5G si Galaxy Z Flip3 5G: dincolo de specificatii si forma, conteaza experienta oferita

DSC_6425

Nu știu alții cum sunt, dar mie mi-au plăcut dintotdeauna telefoanele mobile cu clapetă pentru că îți permiteau să folosești un aparat mai mic, îl puteai proteja să nu pornească aiurea apeluri și să nu îi deteriorezi ecranul plus că îți dădea și o aură interesantă. Lucruri pe care acum le asimilez unui singur lucru: experiența de folosire. Era o chestie tare mișto, te făcea să te simți special – dacă vă mai aduceți aminte de primul Motorola RAZR (sau vă spune ceva numele acesta), atunci știți despre ce vorbesc.

DSC_6432DSC_6443

Ultimul telefon mobil pe care l-am cumpărat a fost unul cu clapetă (un Samsung SGH, nu îmi mai aduc aminte exact seria, doar că era primul cu ecran color) iar primul smartphone a fost tot unul cu clapetă: un QTEK 8500, cu Windows Mobile 5.0, pe care încă îl mai am într-un sertar …

Cred că acesta este motivul pentru care am privit cu interes (și am sperat că se poate mai bine) trend-ul smartphone-urilor moderne cu ecran pliabil susținut puternic de Samsung. După un început mai timid, pliabilele par că sunt pe un drum bun, cea mai bună dovadă fiind noile modele Samsung Galaxy Z Fold3 și Galaxy Z Flip3, cu care m-am jucat zilele acestea și care mi-au lăsat o impresie foarte bună. Și despre care am să vă spun mai multe în ceea ce urmează.

DSC_6423

Smartphone-ul ideal în contextul actual

Pe măsură ce trece timpul și văd cum producătorii de smartphone-uri încearcă din răsputeri să revigoreze industria (aflată de ceva ani într-un impas evident vizavi de inovație), introducând specificații fanteziste pe același design întors pe toate părțile, ajung la concluzia (evidentă de altfel) că spre deosebire de mașinile puternice și frumoase, smartphone-ul ideal este acela care bifează (poate nu la maxim) toate cerințele pe care le poți avea: autonomie, display, aspect, performanță și nu în cele din urmă, ce poți face cu el. Unde și cum te ajută cel mai bine?

Mai jos, diferența de grosime dintre Samsung Galaxy Fold3 5G (jos) versus Samsung Galaxy Note20.

DSC_6431

Vorbesc acum despre mine: de-a lungul ultimilor ani am trecut prin toate sistemele de operare (Windows Phone/Mobile, Android, iOS, BlackBerry) și toate variantele de diagonală de ecran, cu sau fără taste, cu sau fără stylus. De fiecare dată am descoperit lucruri noi, mi-am adaptat modul de folosire și am ajustat așteptările în așa fel încât să pot scoate maximul din aparatele folosite. Profilul meu este unul tehnic, în care contează în primul rând combinația display/autonomie și performanță, aspect/dimensiune/greutate, camera foto fiind un element important, dar nu primordial. Și oricum, atunci când vorbim despre flagship-uri, modelele pe care le-am folosit au avut performanțe similare în zona asta – amintirile mele foto sunt făcute cu un DSLR și nu cu smartphone-ul.

Așa se face că nu am ales mereu cel mai rapid smartphone, nici cel mai mare și nici pe acela care avea cel mai bun display. Am căutat un balans, care la final mi-a oferit cea mai bună experiență de folosire.

DSC_6427DSC_6428

Mai sus, Samsung Galaxy Z Fold3 5G alături de Samsung Galaxy Z Flip3 5G.

Cum definesc experiența de folosire? Păi în primul rând trebuie să fie un smartphone pe care îl pot manevra ușor și are un super display (nu neapărat cea mai bună rezoluție posibilă), fără ca treaba asta să aibă impact negativ asupra autonomiei. Pentru că am nevoie să văd ușor informația de pe ecran, să mă bucur de culori vii atunci când citesc știrile, mă uit pe feed-urile din social media sau urmăresc o emisiune TV/film/material video. Când lucrez cu el, aparatul trebuie să răspundă instant la comenzi, să ”zboare” când trec de la o aplicație la alta.

Screenshot_20210828-133309_YouTube

Mai sus, Samsung DeX pe Galaxy Z Fold3 5G: desktop cu multitasking și multimedia.

În plus trebuie să aibă o conectivitate bună și să poată fi transformat rapid într-un mini PC atunci când e nevoie – natura muncii și faptul că în timpul liber scriu pe site mă determină să am opțiuni rapide de conectare pe server-e remote și folosirea experienței de desktop. De asta am rămas mult timp în zona Android cu Samsung Galaxy Note20 și Huawei P40 Pro.

Screenshot_20210828-134045_Samsung DeX home(1)

Vedeți vreo diferență între Samsung DeX via Galaxy Z Fold3 5G și un PC?

Îmi place să folosesc telefoane cu ecran cât mai mare, pe care pot vedea ușor informație multă, dar în același timp mă deranjează să car după mine aparate mari și grele – în special vara, treaba asta devine o problemă, mai ales la o ținută sport.

De ce v-am spus toate astea? Pentru că odată cu testarea Samsung Galaxy Z Fold3 și Z Flip3 am descoperit că a venit momentul în care ecranele pliabile devin o opțiune reală pentru orice utilizator, datorită acestor smartphone-uri premium, performante. Despre Galaxy Z Flip3 Cristi v-a spus deja cum stă treaba și îi dau dreptate: smartphone-ul modern cu ecran pliabil de tip clapetă e o opțiune viabilă pentru orice tip de utilizator, la un preț care nu mai este prohibitiv. Primești libertatea unui smartphone cu display mare (6.7 inci), de calitate (Foldable Dynamic AMOLED 2X), cu o performanță foarte bună (e construit pe noul Snapdragon 888 5G), conectivitate maximă (5G) într-un format de buzunar.

Mai jos vedeți Samsung Galaxy Z Flip3 5G (sus) alături de Samsung Galaxy Z Fold3 5G: au un aspect similar, inclusiv în ceea ce privește protecția sistemului de îndoire a ecranului.

DSC_6436

Galaxy Z Fold3: smartphone tabletă și PC

Mie mi-a plăcut mai mult Galaxy Z Fold3 fix din prisma faptului că se mulează mai bine pe ceea ce am eu nevoie: un smartphone de dimensiune redusă (158.2 x 67.1 x 16 mm) care la nevoie oferă un display mare și se poate transforma oricând într-un PC. Mai adăugăm și posibilitatea de a folosi un stylus pentru notițe/schițe și avem soluția hibridă smartphone/tabletă/mini PC.

Când vă gândiți la Galaxy Z Fold3 trebuie să aveți în minte două lucruri: un telefon mai lunguieț, cu un ecran Dynamic AMOLED 2X de 6.2 inci (832 x 2268 pixeli) care oricând se poate transforma într-o tabletă cu display de 7.6 inci (Foldable Dynamic AMOLED 2X cu rezoluție 1768 x 2208 pixeli), excelentă pentru citit cărți, știri, parcurs materiale video și chiar lucru (dacă e nevoie), opțiunile de folosire simultană a două (sau mai multe!) aplicații pe același ecran devin aici extrem de utile. În ambele variante aveți acces fix la aceleași aplicații și fișiere, iar trecerea de la un mod la altul se face prin simpla deschidere a ecranului …

DSC_6450

Iar viteza de lucru e foarte bună în ambele cazuri, platforma Snapdragon 888 5G (SM8350), aceiași ca pe Galaxy Z Flip3, permite o performanță maximă, dublată de folosirea a 12GB RAM cu suport de stocare pentru 256/512GB. Apropo de performanță, aici sunt rezultatele obținute în clasicele benchmark-uri AnTuTu, 3DMark, PC Mark și GeekBench, ca fapt divers, comparabile cu cele ale flagship-urilor actuale.

În Geekbench Galaxy Z Fold3 a obținut 1127 puncte în Single-Core și 3452 în Multi-Core. Sunt valori bune pentru cipsetul Snapdragon 888.

Screenshot_20210823-230141_Geekbench 5

Pentru AnTuTu Benchmark, lucrurile stau așa: 711360 puncte. Pentru referință vă spun că Galaxy S21 Ultra a reușit 746570 puncte când l-am testat împreună cu OnePlus 9 Pro (778544) – detalii aveți aici.

Screenshot_20210824-002603_AnTuTu Benchmark

Benchmark-ul 3D Mark Wild Life Extreme, ce pune accentul exclusiv pe performanța 3D, pe ecranul desfăcut Galaxy Z Fold3 5G a obținut 1346 puncte. Tot pentru comparație, OnePlus 9 Pro a avut 1532 puncte.

Screenshot_20210824-000044_3DMark

Doar că nu asta este relevant. Contează un singur lucru: Samsung Galaxy Z Fold3 folosește un Android 11 optimizat să lucreze în mod dual și face asta destul de bine în majoritatea cazurilor. Față de modelul precedent, Samsung a decis să nu mai trimită și să redimensioneze automat orice aplicație pe ecranul pliabil, atunci când acesta este deschis. Unele aplicații Android au în continuare probleme de a funcționa pe ecran mare (tabletă) și atunci Samsung lasă la latitudinea utilizatorului să aleagă dacă dorește ca o anumită aplicație, deschisă pe primul ecran, să fie adusă automat pe cel mare, la deschiderea acestuia. Inițial nu mi s-a părut o idee bună, însă după ce m-am jucat mai mult cu Fold3 cred că Samsung a luat decizia bună. Pot să vă dau un exemplu: Instagram. Nu arată deloc bine pe ecranul mare, așa că e mai indicat să folosești aplicația doar pe primul ecran.

Screenshot_20210829-132329_Brave

Și asta îmi aduce aminte de faptul că am sărit puțin cam repede peste acest aspect important: Samsung Galaxy Z Fold3 are două ecrane: primul, de 6.2 inci este dedicat folosirii atunci când smartphone-ul nu este pliat. Rezoluția sa (832 x 2268 pixeli) cu un raport 25:9 permite folosirea fără probleme a aparatului pe formatul ”clasic”. Răspunzi la apeluri, Social Media, email, foto fără niciun fel de probleme. Te obișnuiești rapid cu faptul că are un alt raport decât cel 21:9, să zicem standard în momentul de față. Majoritatea aplicațiilor sunt afișate fără niciun fel de problemă și în timp ajungi să te obișnuiești cu noul format, așa cum ai făcut-o de atâtea ori până acum, atunci când ai trecut la un nou smartphone.

DSC_6447

Carcasa este una similară cu cele ale seriei S22, adică un schelet de aluminiu, sticlă pe față și spate(Gorilla Glass Victus) și plastic. Culoarea mată și finisajele mai reușite, nu mai fac telefonul să pară atât de mare.

Mai jos vedeți Samsung Galaxy Note20 5G alături de Samsung Galaxy Z Fold3 5G (închis) și Samsung Galaxy Z Flip3 5G (tot închis).

DSC_6410

După cum am spus, ”frumusețea” apare atunci când vrei să te bucuri de un ecran mai mare (citești o carte, te uiți la un film, lucrezi) și alegi să desfaci telefonul către ecranul de 7.6 inci (e aproape cât cel al unui Kindle). Chiar dacă e un display pliabil (și da, încă se vede locul unde se îndoaie), tehnologia Foldable Dynamic AMOLED 2X a evoluat mult și aduce o calitate foarte bună a culorilor și a contrastului, comparabilă cu cea de pe multe flagship-uri.

Display foarte bun: Galaxy Note20 5G alături de Galaxy Z Fold3 5G și Galaxy Z Flip3 5G.

DSC_6422

De asta Galaxy Z Fold3 vizează și un alt public decât varianta Z Flip3: persoanele care înțeleg că pot să nu mai care după ei și o tabletă/eReader atunci când aleg acest smartphone. Și cel mai probabil acest tip de public nu este nici foarte deranjat de faptul că Z Fold3 e și ceva mai greu decât media (271 grame), vorbim totuși de o soluție duală.

DSC_6459

Dacă la început l-am luat doar ca să îl testez, zilele acestea m-am trezit că nu i-am mai dat drumul din mână noului Galaxy Z Fold3. Îmi place extrem de mult să parcurg știrile pe Flipboard pe ecranul deschis și după să urmăresc o emisiune TV un clip pe YouTube direct pe el. De exemplu duminică, am urmărit cursa de la Spa prin aplicația Digi și aveam Twitter-ul deschis în paralel.

Aș putea să mă opresc aici, numai că mai e ceva extrem de important: suportul DeX. De-a lungul timpului eu am tot vorbit despre opțiunea de transformare a smartphone-ului în PC și am spus că Samsung a rămas cam singura companie care continuă să creadă în conceptul acesta și oferă în continuare suportul pentru așa ceva în flagship-urile sale. Sunt fan DeX (îl folosesc în concedii și deplasări de vreo 4 ani) pentru că nu mai e nevoie să car mereu și laptop-ul doar ca să scriu ceva pe site sau să repar ceva la vreun server. Prin fir (via DeX Station) sau fără, poți lega Galaxy Z Fold3 la un monitor/smart TV și în felul acesta să ai acces la un ecran de tip desktop, unde îți poți folosi aplicațiile Android cu ajutorul unui maus și a unei tastaturi wireless. Suita Microsoft Office de Android merge excelent pe Z Fold3 via DeX (wireless sau nu), la fel și aplicațiile Teams sau Remote Desktop, adică integrarea pentru mediul corporate este oferită implicit. În plus, Samsung are o colaborare cu Microsoft și prin aplicația Your Phone smartphone-ul se conectează wireless extrem de ușor cu Windows 10, accesul la documentele de pe telefon fiind instant. Au fost multe momente în care am reușit să îmi termin lucrul prin DeX la documentele și prezentările pe care trebuia să le livrez în timp ce eram în deplasare la vreo conferință.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G în mod DeX:

Screenshot_20210828-133849_Samsung DeX home

Conectivitate maximă: 5G și WiFi 6

Când vorbim despre un smartphone cum e Galaxy Z Fold3 și experiența de folosire este evident că discutăm de fapt despre mobilitate crescută. Nu mai ești legat de laptop, nu mai ești obligat să cari după tine o tabletă și un eReader, pe lângă smartphone. Mobilitatea actuală e sinonimă și cu conectarea permanentă la internet, fără de care tot ceea ce v-am spus mai sus nu are sens. Nu poți să te bucuri de conținut multimedia de calitate dacă nu ai acces la internet la o viteză bună. Nu poți lucra/comunica fără o conexiune stabilă și la viteze bune.

Samsung știe asta și a dotat pliabilele Galaxy Z Flip3 și Fold3 cu 5G și WiFi 6, adică cele două modalități în care poți avea acces de bandă largă la internet. Exact ceea ce trebuie pentru acces foarte bun la materiale video de pe Netflix, YouTube sau la conexiune stabilă și rapidă pentru comunicare.

Screenshot_20210828-133342_YouTube

Dacă vă uitați puțin în jur o să vedeți cât de mult a scăzut costul accesului la internet în România, mai cu seamă cel nelimitat. Fiind client Orange, le-am urmărit ofertele și am decis că merită să trec pe un abonament 5G cu acces nelimitat și mă bucur că am făcut asta: am libertatea de a mă duce oriunde doresc și să rămân mereu conectat (în țară și în UE). Fac asta în mașină (Waze/Spotify) și de multe ori și acasă, mai ales acum în pandemie, inclusiv pentru consumul de materiale video în format 1080p (sau mai mare, dacă e disponibil) și nu mai trebuie să contorizez nimic. Odată ce te obișnuiești cu ideea de conectare permanentă nu vei mai dori să renunți la ea, credeți-mă. Mai ales dacă îți place să călătorești și știi cum să pui în valoare smartphone-ul și serviciile Google pentru localizare, informare.

Screenshot_20210831-071209_Chrome

Orange este recunoscut ca operatorul cu cea mai bună rețea din Romania. Certificările Ookla din 2020 au fost realizate prin teste comparative pentru toți cei patru operatori din România și au arătat că Orange este rețeaua cu cea mai mare acoperire și cu cele mai mari viteze de internet mobil. Noile măsurători din 2021 arată că Orange rămâne în continuare cea mai buna rețea de date, iar certificările vor fi reînnoite.

Rețeaua Orange 5G este prezentă în 20 orașe din România: cel mai important, la mine în Brașov (inclusiv Poiana Brașov), apoi București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța (inclusiv stațiunea Mamaia), Iași, Timișoara, Bragadiru, Chitila, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal și Voluntari. Puteți verifica aici harta acoperirii ca să știți cum e situația în zona voastră.

DSC_6470

Citeam că Orange este singurul operator de la noi care oferă acoperire 5G în proporție de 100% pentru București (în afara clădirilor) și este singurul operator din Romania implicat activ în programele Horizon2020 care au ca scop standardizarea și dezvoltarea tehnologiei 5G la nivel de UE.

Și … rezistență la apă

Și ar mai fi încă un element: mobilitatea maximă înseamnă că nu mai e nevoie să te ferești de vreme. Bine, exagerez, dar prindeți ideea: Galaxy Z Fold3 și Z Flip3 sunt certificate IPX8 pentru rezistența la apă (până la 1.5m, pentru 30 de minute) așa că le poți lua cu tine oriunde mergi. Vara, iarna, pe ploaie, soare sau ninsoare, le vei putea folosi fără îngrădire.

Introducerea rezistenței la apă pentru smartphone-urile pliabile e încă un mare pas înainte, e clar.

Concluzia: pliabilele sunt o opțiune viabilă

La a treia generație de pliabile Samsung reușește să ofere aparate premium la prețuri normale, pentru utilizatorul obișnuit (cel puțin vizavi de Flip3). Și cred că aici este punctul de cotitură în care acest tip de smartphone-uri va începe să crească în popularitate, lucru pe care Samsung l-a anticipat bine, renunțând (cel puțin pentru moment) la seria Note în favoarea pliabilelor.

DSC_6456

Tehnologia din spatele sistemului de pliere a ecranului a evoluat mult și permit acum aparate mai subțiri și care arată mai bine. Vedeți mai jos sistemul de protecție pentru Galaxy Z Flip3 5G:

DSC_6434

Și cel de pe Galaxy Z Fold3 5G, mai rafinat decât la modelul precedent:

DSC_6455

Apropo, aceste modele pot fi achiziționate la niște prețuri atractive în cadrul unei oferte speciale la Orange, neapărat cu un abonament 5G. Din primăvară eu mi-am activat abonamentul de 15 EUR, cu 5G și trafic nelimitat în țară (9 GB în roaming), pe care vi-l recomand. Astfel de smartphone-uri trebuie puse în valoare cu opțiuni de date nelimitate!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. O abordare interesanta pentru un subject actual. Ai dreptate in ceea ce spui mai puțin ca telefoanele sunt scumpe si durata lor de viata e mica.
    Si vezi ca link-urile alea duc spre alte telefoane, nu spre cele fold.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep