HomeCloud & MobilityTrei chestii care conteaza in analiza calitatii internetului fix (P)

Trei chestii care conteaza in analiza calitatii internetului fix (P)

Auditorul german umlaut a certificat  Vodafone pentru rețeaua de internet fix.
Auditorul german umlaut a certificat Vodafone România pentru rețeaua de internet fix ca fiind cea care oferă cea mai bună experiență.

Tu la ce te uiți atunci când vorbești despre calitatea unei conexiuni la internet? Viteză versus latență și QoS.

Citeam azi că Vodafone România este prima rețea din țara noastră care a primit o certificare de la auditorul german independent umlaut pentru rețeaua de internet fix. Vodafone Supernet Fibra a primit această certificare pentru cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix, pe baza scorului general obținut în urma evaluării a peste cinci milioane de eșantioane de trafic de internet colectate în perioada martie – august 2021. Și mă gândeam ce înseamnă asta pentru utilizatorul de internet din România?

Rezonează mesajul acesta cu ceea ce caută el?

Știu că majoritatea utilizatorilor de internet se orientează după un singur criteriu: viteza de download măsurată prin testul speedtest.net. Cu cât are valori mai mari, cu atât respectivii sunt mai mulțumiți.

În principiu chestia asta nu e rea, numai că nu oferă imaginea completă asupra calității unei conexiuni la internet. Analogia cea mai simplă care îmi vine acum în minte este cu un smartphone Android, a cărui cameră foto principală are un senzor de 50MP dar în față are o lentilă de doi lei, ceea ce în final se materializează în poze extrem de proaste, în condițiile în care există o premisă bună. Adică Apple/Huawei/Samsung versus Allview sau realme (sau puneți voi orice alt Android ieftin).

Cam așa e și la o conexiune la internet: degeaba ai viteză mare, măsurată într-un anume punct (speedtest.net) dacă nu te poți baza pe ea.

Speedtest.net, instrumentul cel mai folosit pentru măsurarea vitezei unei conexiuni la internet.

Ce vreau să spun?

De aproape doi ani de când lucrez de acasă am ajuns să nu mai analizez calitatea conexiunii prin viteza de download/upload ci și prin latență și cât de stabilă este conexiunea în timpul unei zile întregi și nu doar pe bucăți.

Latența: timpul în care partenerul de conexiune răspunde

Dacă ai de analizat două conexiuni la internet, la viteze oarecum egale, ar fi bine să te uiți și la care e latența. Adică cât de repede se stabilește conexiunea între sistemul tău și cel cu care vrei să comunici. Latența e importantă de exemplu în jocuri, unde vrei ca toate comenzile tale să ajungă la server cât mai repede pentru a putea fi procesate. Iar treaba asta nu are nicio legătură cu viteza de download pe care o poți obține într-un test generic.

Sau dacă nu te joci, latența e importantă pentru situațiile în care vrei să navighezi repede, iar site-urile pe care le vizitezi să se încarce repede (o bună parte din timpul de așteptare atunci când accesezi un site este consumat pentru negocierea conexiunii, înainte de descărcarea propriu zisă a conținutului).

Iar dacă muncești, o latență bună te ajută să nu poți comunica rapid cu colegii/clienții.

O latență mare e de fapt explicația clasicei povești: ”sunt conectat la internet, dar nu pot face trafic”.

Stabilitate: să nu trebuiască să te reconectezi de 10 ori pe zi

Și a treia chestie care ar trebui luată în calcul este stabilitatea conexiunii fixe. Ce se întâmplă atunci când membrii familiei vor sa facă lucruri diferite pe net? Unul se joacă (are nevoie de latență mică), altul se uită la un film în format 4K (are nevoie de trafic constant la viteză mare), altul vrea să vorbească într-o sesiune video cu prietenii (e nevoie de timp mic de răspuns și viteză pentru upload/download)?

E foarte posibil ca situațiile astea să ducă la întreruperea sau degradarea experienței pentru unul sau mai mulți dintre cei pe care i-am amintit.

Treaba asta s-ar putea să nu aibă mereu legătură cu conexiunea oferită de operatorul la care ești abonat (deși sunt multe și cazurile în care legătura e directă) ci mai degrabă de performanța router-ului de doi lei pe care ți l-a dat operatorul atunci când ai făcut abonamentul – apropo de treaba asta, cei ce mă cunosc știu că mereu le-am spus să renunțe la router-ul dat de operator și să își ia o sculă performantă (în gama 300-400 lei) capabilă să ofere stabilitate și acoperire wireless eficientă.

Vodafone Supernet Fibra asigură cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România

Bun, am zis toate astea ca să putem să privim mai bine comunicatul Vodafone: ”Supernet Fibra a obținut un scor total de 866 dintr-un maxim de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte față de următorul clasat și de 239 de puncte față de operatorul situat pe ultimul loc. Astfel, a fost cotată de către umlaut ca asigurând cea mai bună viteza medie de descărcare a datelor și performanțe notabile în ceea ce privește viteza de încărcare.”

Cu alte cuvinte s-a folosit o altă metodologie de analiză, care surprinde experiența reală și nu doar evaluează punctual o situație de upload/download, inițiată de către utilizator în acest scop de la unul dintre terminalele din rețea (laptop, calculator, tableta, telefon) către o destinație fixă de internet (cum ar fi serverele Ookla sau Netograf) din browser sau din aplicație (i.e. Ookla Speed Test).

Metodologia folosită de umlaut are o altă abordare: este una de tip crowdsourcing. Aceasta se bazează pe analiza sesiunilor de internet efectuate de clienți, pe parcursul unei zile, către destinațiile de internet pe care aceștia le accesează în mod normal. Datele referitoare la calitatea sesiunii de internet și a canalului de Wi-Fi utilizat de terminalul respectiv, în casă și la birou, precum și sustenabilitatea acestor parametri tehnici pe toată durata sesiunii de internet efectuata de client sunt culese direct. Aceasta metodologie permite o evaluare reală, end-to-end, a experienței unui client cu serviciile de internet fix. Volumul sesiunilor de internet analizate este extrem de mare (5 milioane) oferind un grad ridicat de încredere.

Investim in rețeaua Supernet Fibra a Vodafone atât pentru extinderea ei, în special în zonele cele mai izolate și lipsite de orice fel de acces la servicii de telecomunicații, cât și pentru îmbunătățirea calității serviciului de internet fix, pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix atât acasă, cât și la birou. Când eforturile echipelor noastre sunt recunoscute prin testele și certificările obținute, dar și prin reacțiile primite din partea clienților, suntem și mai motivați să continuăm. Digitalizarea începe cu rețele de telecomunicații fiabile, extinse până în cel mai îndepărtat sau izolat colț de țară, capabile să susțină accesul tuturor la servicii, educație, sănătate, divertisment. Rămânem, astfel, consecvenți angajamentului nostru de a asigura acces egal la un viitor digital tuturor cetățenilor investind în rețelele Vodafone pentru a oferi cele mai bune servicii și acoperire acolo unde este cea mai mare nevoie de ea”, a declarat Cătălin Buliga, Chief Network Officer Vodafone Romania și Head of Networks Development for Europe Cluster Markets.

Și încă ceva: recent, rețeaua 5G a Vodafone a fost confirmată de același auditor german umlaut drept cea mai fiabila rețea 5G din Romania, obtinând totodată cel mai mare punctaj în ceea ce privește performanța serviciilor de date mobile. Recunoașterea vine la trei ani de la lansarea sa, fiind prima rețea 5G disponibilă în România. Totodată, aceasta este cea de-a șaptea recunoaștere pentru rețeaua mobilă a Vodafone România în urma campaniilor de măsurători comparative realizate de umlaut și care au vizat toate rețelele mobile din România.

La ce să fii tu atent?

Știind lucrurile astea, ar fi bine să îți reevaluezi modul în care privești calitatea conexiunii la fixe la internet.

În primul rând, dacă vrei să faci un test de viteză, asigură-te că faci asta de pe un desktop/laptop performant (da, și puterea sistemului pe care faci testul are impact asupra rezultatului), de pe conexiunea ethernet. Și nu încerca doar un speedtest.net sau un upload/download printr-o rețea peer to peer.

Încearcă și un stream video de pe Netflix sau YouTube și vezi cum fluctuează calitatea.

Apoi, ca să faci lucrurile puțin mai interesante, fă rost de un router bun. Pentru că degeaba ai ditamai țeava la ușă dacă în interior folosești un hardware slab (evită mizeriile de router-e de sub 200 de lei!). Calitatea router-ului de internet instalat de operator în casă la tine sau la biroul clientului, precum și calitatea access point-ului de Wi-Fi, contribuie în mod decisiv la experiența reală a clientului cu serviciile de Internet fix. Investiția operatorilor în calitatea acestor CPE-uri este la fel de importantă ca investițiile făcute în infrastructura retelei care ajunge pînă la ușa ta.

Și cu router-ul ăsta începe să extinzi puțin analiza: dă-I drunul la un YouTube 4K pe televizor și în timp ce faci asta, conectează-te cu tableta sau laptop-ul/PC-ul la un joc de rețea și vezi cum merge.
Ești mulțumit? Atunci e bine, poți merge puțin mai departe: au parte de aceiași experiență toți membrii familiei tale, conectați simultan la rețea?

Pe lângă calitatea router-ului de internet și a access point-ului de Wi-Fi din el, intervin și investițiile în funcționalități mai avansate, menite să asigure o calitate sustenabila fiecărui utilizator din casă atunci când există mai multe sesiuni de internet simultan, fie ele video streaming, browsing sau orice altceva mai vrei să faci pe net. Fiecare utilizator de Wi-Fi trebuie să primească aceiași calitate și ea să fie sustenabila pe tot parcursul sesiunii de internet.

Dacă iese bine înseamnă că ai găsit ceea ce căutai.

Așa că ține minte: calitatea conexiunii de internet fix înseamnă viteză, latență și stabilitate plus un router bun acasă, capabil să ofere experiență maximă în sesiuni multiple desfășurate simultan!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Bun sfatul cu schimbat router-ul. Restul chestiilor sunt discutabile – pe mine nu ma intereseaza viteza de download, vreau stabilitate si latime buna pe upload. Cum rezolv asta?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep