HomeMobileAndroidCum arata distributia versiunilor Android in piata

Cum arata distributia versiunilor Android in piata

De câte ori mă uit pe statisticile legate de distribuția versiunilor de Android în piață mă ia râsul: fragmentare e atât de mare încât noile versiuni abia reușesc să iasă în evidență.
De câte ori mă uit pe statisticile legate de distribuția versiunilor de Android în piață mă ia râsul: fragmentare e atât de mare încât noile versiuni abia reușesc să iasă în evidență.

Sunteți curioși să vedeți cum arată distribuția versiunilor Android în rândul aparatelor active în piață? Și noi suntem la fel de curioși, doar că Google nu dă aceste date în mod oficial.

De ce? Pentru că nu este o imagine care să îi aducă vreun beneficiu în comparație cu iOS. În cazul Apple, la câteva luni de la lansarea unei versiuni noi de iOS peste 50% din utilizatori fac upgrade-ul, pe Android statisticile sunt inexistente pentru că numărul de aparate eligibile pentru upgrade e mic, iar aparate noi nu se vând așa cum ar dori.

Așa se face că an de an găsim modalități noi de a estima cotele de piață pentru fiecare versiune de Android. Acum, via gsmarena, avem o statistică extrasă pe baza analizei numărului de aparate ce au accesat Play Store în ultimele 7 zile și observarea versiunii API-ului folosit, care ne dă o idee despre versiunea de Android.

Pe baza acestor informații avem graficul de mai jos:

Estimare a cotei de piață pentru fiecare versiune Android încă activă.

Și putem vedea că Android 10 are puțin peste un sfert din piață (26,5%) la doi ani de la lansare, Android 11 reușește să fie destul de aproape (24,2%) iar Android 9 Pie este la 18,2%. Încă destul de multe aparate cu Android 8 Ore și Android 6/7.1 (6,3%).

Vi se pare că lipsește ceva? Exact: Android 12. Deocamdată e pe nicăieri – nu că ați ști că Google l-a lansat deja oficial pe aparatele sale, pentru că ceilalți producători încă îl testează. Asta e varianta frumoasă a mesajului: ”dacă vreți Android nou, așteptați să ne cumpărați noile aparate, că noi vrem să facem bani mereu, nu să vă dăm vouă suport!”.

Deși Samsung a anunțat că o să ofere suport timp de 4 ani și flagship-urile sale vor fi actualizate cel puțin două versiuni, situația din zona Android e în continuare jalnică vizavi de upgrade-uri. Și nu cred că se va schimba curând.

Partea bună este că și versiunile vechi funcționează încă destul de bine în ciuda faptului că au multe găuri de securitate.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep