HomeFeaturedFocusCand ochii bionici raman fara update-uri software sau nu mai pot fi...

Cand ochii bionici raman fara update-uri software sau nu mai pot fi reparati

Argus II este un implant de ochi bionic produs de Second Sight Medical Products, ce a rămas fără actualizări software și piese de schimb, lăsând peste 350 de utilizatori în întuneric.
Argus II este un implant de ochi bionic produs de Second Sight Medical Products, ce a rămas fără actualizări software și piese de schimb, lăsând peste 350 de utilizatori în întuneric.

Despre tehnologia Argus II am citisem cu ceva vreme în urmă, fiind vorba despre un implant ocular ce permitea pacienților să obțină o îmbunătățire a vederii și de asta m-a frapat știrea că pacienții Argus II sunt lăsați e căruță, odată cu închiderea companiei Second Sight Medical Products. Adică rămân într-o situație disperată pentru că implantul bionic nu mai are suport nici software și nici hardware, odată cu migrarea către alte produse și oricând se pot trezi că nu le mai funcționează ochiul și nu au nicio modalitate de a-l repara.

Informația asta a venit via IEEE Spectrum și ne spune că în ciuda faptului că cei ce au apelat la această tehnologie au fost momiți cu promisiuni legate de actualizări și îmbunătățiri legate de tehnologie, în final au ajuns să fie în situația în care să le fie frică că vor rămâne și fără puținul câștig obținut.

În 2019 compania Second Sight a anunțat că va renunța la Argus I și Argus II, iar în 2020 CEO-ul a plecat, iar majoritatea angajaților au fost dați afară, chestie care în realitate înseamnă că nu mai e nimeni care să aibă cunoștințe despre Argus I și Argus II și să poată oferi suport în caz de nevoie. Mai mult, Second Sight plănuiește să se combine cu o companie din domeniul biofarmaceutic și să activeze în zona distribuției de medicamente, ceea ce ridică un semn de întrebare și mai mare legat de Argus I și Argus II.

Povestea în sine nu este doar despre Argus I și Argus II, ci este despre toate acele produse bionice la care unii oameni au apelat în speranța că își vor putea ameliora viața (lucru care s-a și întâmplat) care riscă să ajungă în situația similară Argus I și Argus II, fără opțiuni valide de continuare a suportului hardware și software.

Dacă pentru un telefon/televizor, dispariția de pe piață a producătorului nu este o problemă majoră, pentru că ne putem lipsi de ele în cazul în care se strică, pentru un ochi sau o mână bionică, de care ai ajuns să depinzi e grav și dureros și poate că e cazul ca organismele precum UE să introducă și aici legi care să garanteze perioadă de suport minimă pentru toate acele produse medicale bionice ce ajung să fie comercializate.

Și uite așa parcă intrăm într-o poveste SciFi gen Blade Runner ce nu pare să fie chiar foarte departe …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep