HomeFeaturedFocusMicrosoft dezactiveaza protocolul SMB1 din Windows 11 Home

Microsoft dezactiveaza protocolul SMB1 din Windows 11 Home

Bănuiesc că știți că de ceva vreme protocolul de file sharing SMB1 (Server Message Block) este dezactivat din Windows 10 – vorbim de un protocol introdus acum 30 de ani. Acum vedem că Microsoft a decis să îl scoată și din Windows 11, cel mai nou build din Insider Preview de pe canalul Dev Channel fiind primul care face asta.

Motivul pentru care SMB1 este dezactivat este simplu: vorbim de un protocol vechi, cu probleme de securitate, care din păcate este încă folosit – de exemplu e foarte posibil să vă treziți în situația în care nu veți putea accesa un echipament mai vechi care oferă file sharing în rețea.

Există totuși o abatere: pentru sistemele care aveau SMB1 activ în momentul în care s-a făcut upgrade-ul la Windows 11, acesta va rămâne activ pentru a nu afecta funcționarea respectivului dispozitiv. În plus, în acest moment e posibil ca administratorii să forțeze instalarea/activarea SMB1.

În următoarea fază Microsoft intenționează să scoată din Windows (versiunile de desktop și server) și driver-ele și bibliotecile DLL asociate cu SMB1, însă rămâne în picioare opțiunea de a cere direct către Microsoft pachetele necesare în cazul în care e nevoie de conectarea la echipamente mai vechi: de rețea, medicale, NAS etc.

Asta ca să știți ce trebuie să faceți în caz că vă găsiți în situația în care nu puteți folosi SMB1 pe Windows 11.

via MS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep