HomeFeaturedFocusApple e anchetata de UE pentru ca a interzis competitorilor sa foloseasca...

Apple e anchetata de UE pentru ca a interzis competitorilor sa foloseasca NFC pe iPhone

Margrethe Vestager, vicepreședintele comisiei executive UE, vorbind despre ancheta asupra Apple din cauza monopolului Apple Pay.
Margrethe Vestager, vicepreședintele comisiei executive UE, vorbind despre ancheta asupra Apple din cauza monopolului Apple Pay.

UE a declarat că Apple și-a folosit poziția de monopol și a interzis competitorilor să acceseze funcționalitatea NFC pentru plăți, de pe iPhone-uri, făcând acest lucru un atu al Apple Pay. Cu alte cuvinte este un prim pas într-o decizie interesantă pe care UE o va lua vizavi de Apple, pentru că aceștia au blocat folosirea tehnologiei din iPhone de către terți, pentru a-și putea asigura o poziție exclusivă.

După cum cred că deja știți, tehnologia “Tap and Go” folosește NFC și permite comunicarea dintre smartphone și terminalele de plată din magazine, doar că pe iPhone, Apple Pay este singura aplicație care poate folosi asta. Mai mult, nici măcar nu oferă posibilitatea terților de a veni cu soluții similare, chestie care limitează (cumva) concurența în zona asta.

După declarația UE, Apple a venit și a spus că a făcut asta din motive de securitate (știm veșnica poveste a Apple că pentru securitate sunt restricționate o grămadă de chestii, inclusiv posibilitatea de instalare de aplicații din magazine terțe), dar știm cu toții cât de “sigură” este combinația de iOS/iPhone (vedeți poveștile legate de platforma Pegasus). Numai că UE nu a găsit încă indicii că deschiderea NFC pentru alte soluții de pay (Pay Pal să zicem …) ar introduce probleme de securitate.

Acum, situația nu trebuie privită simplu: da, e adevărat că Apple s-a folosit de poziția dominantă și că blocând NFC pentru accesul altor aplicații, a făcut din Apple Pay un standard. Dar să recunoaștem, treaba asta a dus la explozia plăților contactless, cu mult înainte ca Google să aducă așa ceva pe piață (cel puțin în România). Dacă vreți, poate fi o chestie similară cu introducerea Windows Media Player în Windows, fapt pentru care Microsoft a primit o amendă babană.

Pe de altă parte, poate că ar fi fost ok să putem folosi plata contactless pe iPhone și din altă aplicație, în afara Apple Pay – în Apple Pay intră doar cine vrea Apple și după ce respectă anumite condiții.

Așa că nu va fi ușor pentru UE să ia o decizie aici. Mi se pare mult mai simplu să îi amendeze pentru nefolosirea USB Type-C decât pentru treaba asta cu Apple Pay și NFC. Numai că în joc mai e ceva: plângerea contra Apple e susținută de Pay Pal, printre alții, ceea ce schimbă puțin datele problemei (pentru cine nu știe, PayPal a fost prima companie la a cărei construcție a participat Elon Musk).

Din punctul meu de vedere, acum că Apple Pay e deja standard, nu văd de ce Apple nu ar deschide ecosistemul și pentru alții. Nu ar avea de să strice.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep