HomeMobileAndroidReview OnePlus 10 Pro 5G: performanță, autonomie și cameră bună

Review OnePlus 10 Pro 5G: performanță, autonomie și cameră bună

În cele ce urmează aflați care sunt atu-urile sale și locurile unde ar mai trebui lucrat.

Lansat la începutul anului, OnePlus 10 Pro 5G a ajuns de curând și în România, fiind în acest moment unul dintre smartphone-urile Android 12 interesante din punct de vedere al aspectului, display-ului, autonomiei și performanței, fiind un important salt față de flagship-ul OnePlus din 2021. În ciuda faptului că a venit cu controversatul OxygenOS 12.1, realizat prin aducerea unor elemente din ColorOS al Oppo, OnePlus 10 Pro Pro 5G reușește să impresioneze în mai toate direcțiile.

Specificații tehnice OnePlus 10 Pro 5G:

Dimensiuni (mm)163 x 73,9 x 8,6
Greutate (grame)201
Construcțiealuminiu, sticlă (Gorilla Glass Victus/5)
DisplayLTPO2 Fluid AMOLED
Rată de refresh120 Hz
Diagonală display (inci)6,7
Rezoluție (pixeli)1440 x 3216
Densitate (ppi)525
Protecție displayCorning Gorilla Glass Victus
Sistem de operareOxygenOS 12.1 (Android 12)
CipsetQualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
CPUOcta-core (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510)
GPUAdreno 730
Memorie8/12GB RAM, 128/256/512GB pentru stocare
Camera foto principală48 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS
8 MP, f/2.4, 77mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optical zoom
50 MP, f/2.2, 14mm, 150˚ (ultrawide), 1/2.76″, 0.64µm, AF
Camera selfie32 MP, f/2.2, (wide), 1/2.74″, 0.8µm
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth5.2, A2DP, LE, aptX HD
GPSdual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
USBUSB Type-C 3.1, USB On-The-Go
SenzoriFingerprint (under display, optical), accelerometer, gyro, proximity, compass, color spectrum, barometer
BaterieLi-Po 5000 mAh, non-removable
Fast charging 80W, 1-100% in 32 min
Fast wireless charging 50W
Reverse wireless charging

Aspect: un smartphone solid, ce iese în evidență

Având experiența de folosire a lui OnePlus 9 Pro (cu tot cu neajunsurile legate de actualizările de software defectuoase), am fost plăcut impresionat de cum arată OnePlus 10 Pro 5G: e păstrata forma cu margini rotunjite (inclusiv pentru display) și o carcasă metalică (aluminiu), cu o foarte bună aderență. Din păcate OnePlus a ales să folosească pentru sistemul principal de camere foto de pe spate o soluție pe care o sunt sigur că o recunoașteți: încastrarea camerelor într-un sistem ridicat puțin de la nivelul carcasei, foarte similară cu soluția introdusă de Samsung pe seria Galaxy S21.

După cum vedeți și în poze, partea frontală e ocupată aproape complet de ecran (un display de 6.7 inci, cu o rată de acoperire de 90%), bordura fiind foarte mică.

Amplasarea butoanelor de control e similară seriei OnePlus 9, adică volumul pe laterala din stânga, butonul de pornire/oprire și cel pentru activarea hardware a modului silent fiind în partea din dreapta.

Camera selfie și-a găsit loc în partea superioară a părții frontale, foarte aproape de marginea din stânga, iar pentru difuzor există o fanta minusculă între display și marginea superioară, ce aproape că nu se observă.

Și cam asta e tot ce pot să spun despre zona frontală. Pe spate lucrurile sunt simple: în afara sistemului de prindere a camerelor foto (element de design moștenit de la Samsung), mai avem doar logo-ul OnePlus, ușor de recunoscut și înscrisurile legate de licențiere și identificarea produsului, inscripționate discret.

Sunt două lucruri care îmi plac foarte mult la construcția lui OnePlus 10 Pro 5G: faptul că vorbim de o formă ergonomică, care permite o foarte bună aderență (inclusiv datorită spatelui mat, care e totuși din sticlă protejată cu Gorilla Glass 5). Și trebuie să recunosc și că sistemul de încastrare a camerelor foto arată bine!

Display: super calitate, super rezoluție

Elementul care o să placă imediat la OnePlus 10 Pro 5G este display-ul său foarte bun: cu o diagonală de 6.7 inci și margini foarte subțiri, oferă o acoperire de 90%, iar datorită super rezoluției sale de 1440 x 3216 pixeli, beneficiază și de o densitate de 525 ppi, una dintre cele mai mari pe care le putem găsi pe un flagship din 2022.

Datorită tehnologiei LTPO2 Fluid AMOLED cu suport pentru 1 miliard de culori și rată de refresh de 120Hz, culorile sunt redate foarte bine, indiferent de nivelul de lumină ambientală. Împreună cu elementele software de optimizare a afișării (se găsesc în Settings/Display & brightness / Screen color mode și/sau Nature tone display/Image sharpener) puteți să controlați mai în detaliu modul de afișare – vă recomand să faceți asta dacă sunteți extrem de preocupați de acest aspect. Vă spun doar că pe setările standard, imaginea se vede excelent și nu e nevoie de intervenție (cel puțin pe modelul pe care l-am testat eu).

Nivelul maxim de luminozitate e bun, ecranul fiind foarte strălucitor, cu culori intense – asta duce însă la un consum important de energie, mai ales în combinație cu rezoluția maximă – oricum, vă recomand să puneți în valoare display-ul, chiar în detrimentul autonomiei, pentru că e păcat să nu vă bucurați de el.

Cred că e momentul să spun și că OnePlus 10 Pro 5G beneficiază de un senzor de amprentă sub display, ce funcționează binișor – mai sunt rate-uri, dar nu cred că în ultima vreme am avut vreun smartphone a cărui senzor de amprentă de sub display să meargă perfect.

Autonomie și performanță

OnePlus 10 Pro 5G este este construit în jurul cipset-ului Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (cu tehnologie de 4 nm), cu octa-core (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510) și un GPU Adreno 730. În ceea ce privește cantitatea de memorie RAM, există două variante: 8 sau 12 GB, acesta din urmă doar pentru varianta cu 512 GB pentru stocare.

În acest context, performanța lui OnePlus 10 Pro 5G este foarte bună – atât în ceea ce privește utilizarea normală cât și în jocuri (sau benchmark-uri). În utilizarea de zi cu zi, cu opțiunea implicită de power management, OnePlus 10 Pro 5G își face treaba cu brio: toate operațiile se întâmplă coerent, nu există întârzieri și cu toate astea algoritmii OnePlus detectează momentele în care pot reduce performanța, pentru oferi și o autonomie foarte bună.

Pentru a putea avea niște date pe marginea cărora să analizăm performanța, am rulat mai multe benchmark-uri, în ciuda faptului că despre OnePlus se știe că în trecut a manipulat frecvențele de funcționare a procesoarelor pentru a putea obține rezultate mai bune (artificial crescute).

O să încep cu GeekBench și PC Mark 3:

Pentru GeekBench, OnePlus 10 Pro 5G a reușit un scor de 979 de puncte în Single Core și 3420 în Multi-Core, care îl plasează în zona Xiaomi Mi 11/Huawei Mate 40 Pro+ și peste Asus Zenfone 7 Pro pentru single-core și în top 10 pentru multi-core.

Cele 11863 de puncte din PC Mark Work 3 îl aduc în zona superioară a top-ului de performanță pe Android și ne arată că smartphone-ul poate fi folosit fără probleme pentru operații de tip office – mail, browsing, editare foto/video.

Deși nu se mai găsește în Play Store (poate fi instalat pe proprie răspundere direct de pe site), am rulat și AnTuTu Benchmark, alături de PassMark Performance.

855360 de puncte în AnTuTu este destul de puțin, dacă îl compar cu Motorola Edge 30 Pro (ce are configurație similară) care a obținut aproape 1 milion de puncte. Din păcate aparatul s-a și încălzit, ceea ce mă duce cu gândul la faptului că sistemul de răcire nu e chiar cel mai eficient.

Și am lăsat la urmă analiza 3D Mark, care ne dă o idee asupra performanței acestui smartphone în zona de jocuri:

Aici rezultatul este unul normal: aproape 10000 de puncte în Wild Life pune OnePlus 10 Pro 5G alături de celelalte modele Android ce folosesc Snapdragon 8 Gen 1 și Andreo 730. Aș menționa și că rezultatul este superior celui obținut de Apple iPhone 13 Pro.

Pe baza informațiilor de mai sus OnePlus 10 Pro 5G se prezintă ca un smartphone care își face treaba, chiar dacă nu este cel mai performant din seria Snapdragon 8 Gen 1. Ce trebuie să rețineți este că în utilizarea normală merge foarte bine, indiferent ce vreți să faceți: browsing, redarea de filme, email, social media etc.

Acum, partea bună a faptului că OnePlus 10 Pro 5G nu este cel mai rapid smartphone cu Snapdragon 8 Gen 1 este că are o autonomie foarte bună. Eu mă uit la datele date de PC Mark Work 3, pe care l-am luat ca standard în ultimii 10 ani: a trebuit să îl rulez de mai multe ori, din cauză că s-a tot blocat. Cu luminozitatea dată la minim, fără WiFi/Bluetooth pornite și setare standard de power management, am avut 14 ore și 12 minute pentru descărcarea bateriei de la 100% la 20%.

Asta înseamnă o autonomie de 17 ore și 45 de minute de la 100% la 0%, una foarte bună din punctul meu de vedere. Să nu uităm că vorbim despre o baterie de 5000 mAh, responsabilă de această autonomie.

Tradus în informație utilă, rezultatul de mai sus ne spune că puteți folosi OnePlus 10 Pro 5G fără niciun fel de problemă pe (aproape) durata unei zile întregi. Și dacă acest lucru nu este posibil, faptul că există încărcare rapidă de 80W, cu 1-100% în aproximativ 32 min (conform spuselor OnePlus), trebuie să știți că în cazul în care rămâneți fără baterie, o încărcați rapid!

Multimedia: sistem cu trei camere, înregistrare video 8K

Multimedia pe OnePlus 10 Pro 5G este o experiență plăcută. Încep cu urmărirea materielelor video, loc unde display-ul deosebit face procesul o plăcere, fie că sursa filmelor e locală sau vorbim de streaming (Netflix, YouTube etc.). Pe partea de sunet, OnePlus mai are de lucrat, pentru bași mai bine definiți și în general un sunet mai clar.

Acum să vorbim despre calitatea foto: OnePlus 10 Pro 5G vine cu un sistem foto principal format din trei camere:

48 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS
8 MP, f/2.4, 77mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optical zoom
50 MP, f/2.2, 14mm, 150˚ (ultrawide), 1/2.76″, 0.64µm, AF

Peste care există implementarea Hasselblad Color Calibration, resposabilă de îmbunătățirea calității. Dacă anul trecut, la OnePlus 9 Pro efectul nu a fost cel scontat, în cazul lui OnePlus 10 Pro 5G, situația e mult îmbunătățită. Am fost cu OnePlus 10 Pro 5G la conacul Kalnoky din Micloșoara și am făcut câteva poze în diferite condiții de iluminare – pozele pot fi văzute pe albumul de pe pagina noastră de Facebook.

Important: pozele sunt făcute cu camera principală de 48MP, cu Auto HDR și AI pornite. Am ales acest mod pentru că în ziua respectivă soarele era acoperit de nori.

În interior, cu lumină artificială și fără bliț, situația stă cam așa:

Iar pentru low light:

În general culorile sunt redate bine – îmi plac nuanțele de roșu și modul în care e redat lemnul.

Dacă vorbim despre poze macro, făcute în soare puternic situația stă așa:

Atunci când reușești să focalizezi exact pe ceea ce vrei să fie evidențiat, rezultatul este bun – mai puțin nuanța de roșu de pe lalea, problemă pe care o văd mereu la camerele foto de pe smartphone-urile pe care le testez.

Camera selfie are un senzor de 32MP, cu f/2.2, (wide), 1/2.74″, 0.8µm și auto HDR. Se descurcă bine în lumină naturală puternică, mai sunt probleme în condiții de iluminare slabă.

Una peste alta pozele cu OnePlus 10 Pro 5G ies bine, cu culori aproape de cele reale – au fost situații în care intensitatea culorilor nu a fost chiar cea mai bună. Focalizarea automată își face treaba, deși în partea de macro ar fi bine să fiți puțin mai atenți.

Închei prin a vă spune că OnePlus 10 Pro 5G are suport de înregistrare video 8K@24fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/240fps cu Auto HDR și stabilizare optică. Rezultatele obținute sunt similare cu cele de pe partea foto.

Concluzie: un progres semnificativ și o alegere foarte bună

Pe zona hardware OnePlus 10 Pro 5G se prezintă foarte bine, cu atu-urile legate de design, display și autonomie, și avans semnificativ pe partea foto. În sfârșit colaborarea cu Hasselblad dă roade în ceea ce privește calibrarea culorilor, pozele făcute cu OnePlus 10 Pro 5G fiind de o calitate bună, pe gustul oricărui utilizator.

În ceea ce privește software-ul, în ciuda rateurilor date cu Oxygen 12 pentru OnePlus 9 Pro, noul model OnePlus 10 Pro 5G merge bine, actualizările au venit destuld e repede și fără să strice funcționarea. Personalizarea dată de OxygenOS 12 – și mă refer aici la opțiunile speciale și la setul de widget-uri Shelf, permit o configurare mai amănunțită a interfeței.

Îmi place că încă putem vorbi despre o implementare Android 12, aproape Vanilla (adică o variantă curată, apropiată de ceea ce pune Google pe Pixel), cu Google Assistant și News prezente direct pe ecran:

Odată ce te obișnuiești cu interfața și opțiunile de personalizare, ajungi să folosești la maxim sistemul de operare – vreau să vă spun că OxygenOS afișează în timp real viteza de upload/download.

Și să nu uităm că în anii trecuți OnePlus a fost partener în programul de beta testing al Android, lucru pe care îl văd ca pe un plus.

Acestea fiind zise, OnePlus 10 Pro 5G este un smartphone pe care trebuie să îl aveți cu siguranță în vedere dacă vreți un flagship din 2022, cu mult înaintea ”fraților” din gama Oppo: arată mai bine, funcționează mai bine și face poze mult mai bune, iar varianta Android nu pare nu clonă de iOS.

Informații: OnePlus

Preț: 919 EUR

PROCONTRA
+ design
+ display AMOLED
+ aspect
+ autonomie
+ calitate foto, înregistrare video 8K
+ 5G
+ optimizarea culorilor în colaborare Hasselblad
– fără suport microSD
– redare audio
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep