HomeMobileAndroidReview Huawei MatePad Paper: un mix între un eBook și o tabletă...

Review Huawei MatePad Paper: un mix între un eBook și o tabletă Android

Încă de când am citit primele informații legate de lansarea tabletei Hauwei MatePad Paper am spus că este un produs interesant, iar acum că am avut ocazia să o testez vă spun că lucrurile stau mai bine decât mi-am închipuit. MatePad Paper este combinația dintre un eBook cu ecran de 10.3 inci E Ink, un stylus (Huawei M-Pencil) și Android (HarmonyOS 2), oferind un produs de nișă, extrem de interesant pentru o anumită categorie de utilizatori.

Înainte de a vorbi mai pe larg despre această tabletă o să vă spun ce nu este: nu vorbim despre o tabletă Android, așa cum vă așteptați. Priviți MatePad Paper în primul rând ca pe un eBook cu display foarte bun E Ink (și mare … 10.3 inci), construit excelent, care beneficiază de un sunet foarte bun și suportul unui stylus (Hauwei M-Pencil) pentru cei ce vor o modalitate rapidă de a-și lua notițe. Și peste asta avem suportul Android, cu o viteză bună, pentru cei ce vor puțin mai mult de la acest produs. Împreună dau un produs de nișă, construit pe un hardware excelent și atenție la detalii.

Pentru a putea înțelege mai bine tableta MatePad Paper vă propun să privim acest produs din trei direcții: hardware, conceptul E Ink și utilitate, pentru ca în final să putem trage o concluzie.

Hardware: construcție premium

O să încep cu elementul evident: hardware-ul. MatePad Paper este o tabletă cu dimensiunea de 225.2 x 182.7 mm, cu display E Ink de 10.3 inci, extrem de subțire (are doar 6,65 mm grosime) și care cântărește doar 360 de grame. O poți ține în mână extrem de comod, marginea din dreapta oferind spațiu suficient pentru susținere. Este mult mai ușoară și mai subțire decât oricare tabletă cu care ați lucrat, motiv pentru care o să vedeți că e mult mai ușor de folosit/transportat.

Marginile sale sunt rotunjite și după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, sunt destul de mari. Carcasa este realizată dintr-un material plastic, foarte aderent (chestie esențială în cazul unui astfel de produs) – ca fapt divers are fix aceiași culoare și textură cu husa pe care o primiți în cutie.

Tableta beneficiază de două difuzoare (unul sus și unul jos), care oferă o calitate deosebită, date fiind dimensiunile tabletei. Încărcarea se face printr-un port USB Type-C, același ce poate fi folosit și pentru transferul rapid de fișiere.

Și nu în ultimul rând, tableta beneficiază de un senzor de amprentă (pentru accesul securizat) pus în butonul de pornire oprire, poziționat în partea superioară, iar în pachet veți mai găsi și un stylus M-Pencil, care se conectează pe Bluetooth.

Acest M-Pencil poate fi agățat de marginea tabletei, prinzându-se magnetic (așa cum se prinde și husa), rolul său fiind evident: să ofere posibilitatea de a scrie rapid pe ecranul tabletei. Când scrie, mă refer la posibilitatea de a lua notițe, la fel cum ați proceda cu o agendă și pix, iar experiența digitală e foarte apropiată de cea reală.

Împreună, tableta MatePad Paper, husa și stylus-ul M-Pencil vin să ofere o soluție digitală în locul unei agende clasice, cu plusul adăugat de faptul că notițele pot să fie salvate în cloud și accesate de oriunde și oricând.

În interior, MatePad Paper beneficiază de un procesor Huawei Kirin 820E, 64GB pentru stocare și 4GB RAM, conexiune WiFi (802.11 a/b/g/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO, 2.4 GHz and 5 GHz), Bluetooth 5.2 cu BLE și o baterie de 3625 mAh cu încărcare rapidă de 10V/2.25A, elemente oarecum tipice unei tablete Android.

Display-ul E Ink

Pentru cine nu știe, un display E Ink oferă o excelentă vizibilitate în lumină puternică, fiind comparabil cu experiența de citire de pe hârtie. Tehnologia actuală permite doar afișarea alb negru, cu o rată de refresh destul de mică – scopul ecranului E Ink este acela de a fi folosit în eBook-uri, unde nu e nevoie de o rată mare de refresh. Cu un display E Ink utilizatorul poate citi perfect informația text, atât în soare puternic cât și în interior, având și avantajul unei autonomii semnificativ crescute.

Deși poate afișa și poze sau materiale video, experiența este una slabă, deranjantă, din cauza faptului că există întărzieri mari între momentul în care o imagine este afișată și apoi ștearsă. Spun asta ca să știți că deși în teorie e posibil să te uiți la filme pe Huawei MatePad Paper, probabil că nu veți vrea să faceți asta, cu toate că în software Huawei a propus o modalitate de îmbunătățire a afișării.

Din acest motiv am spus că MatePad Paper este un produs de nișă, care în primul rând are rol de eBook.

Revenind la display, acesta are o rezoluție de 1872 x 1404 pixeli și o densitate de 227 PPI, potrivită pentru diagonala de 10.3 inci. Pentru comparație, Kindle Oasis propune un display de 7 inci (aproape jumătate din cel al lui MatePad Paper), dar cu o densitate superioară, de 300 ppi. Caracteristicile display-ului de pe Hauwei MatePad Paper pot fi ajustate din meniul Display & brightness din HarmonyOS 2.0.

Se poate folosi setarea no light – ideală pentru zi, sau una de noapte cu un nivel crescut de luminozitate. Totodată se poate ajusta dimensiunea textului și rezoluția, asta pentru cei ce doresc un nivel mai ridicat de personalizare.

Nu în ultimul rând, scrierea cu M-Pencil pe display-ul E Ink este o experiență interesantă, foarte apropiată de cea în care scriem cu pixul pe hârtie. Am rugat-o pe fata mea să se joace puțin cu tableta și să îmi spună ce crede – răspunsul ei a venit prompt: ”ce interesant, poți scrie la fel ca pe hârtie, cu un nivel ridicat de precizie”.

Utilitate: eBook și puțin tabletă Android

Ținând cont de cele două elemente deja discutate, care e utilitatea tabletei Huawei MatePad Paper?

Fără niciun fel de îndoială, MatePad Paper este un eBook cu funcții avansate. Folosind sistemul de operare HarmonyOS 2 (care e un Android 10 modificat), poți instala pe această tabletă (aproape) orice aplicație Android, inclusiv Amazon Kindle, de unde să parcurgi biblioteca de cărți pe care probabil o deții. Sau dacă nu vrei să faci asta, poți folosi aplicația implicită, care are suport pentru multe formate digitale folosite pentru cărți. Acum vreau să amintesc și faptul că sistemul de operare HarmonyOS 2.0 de pe MatePad Paper beneficiază de launcher optimizat pentru folosirea pe E Ink, cu icon-uri alb/negru, desenate simplu și cu care e ușor să interacționezi.

Ai acces inclusiv la un magazin de unde poți cumpăra cărți, însă oferta e destul de limitată – dar faptul că vorbim de o tabletă Android, îți permite să completezi oferta cu orice aplicație dorești, inclusiv să copiezi manual documente în format electronic. Apropo de asta, merge să pui suita Microfoft Office (dacă nu îți place soluția standard oferită de Huawei sub forma pachetului WPS Office), inclusiv cu OneNote (din păcate, în mod implicit nu ai suport pentru notițele luate cu M-Pencil sau recunoașterea scrisului de mână), Outlook sau clientul Teams.

Cu alte cuvinte posibilitățile de a citi materiale în format electronic sunt vaste, pe gustul oricui, platforma nefiind limitată la soluții proprietare. Că mi-am adus aminte, aplicația standard Book are două opțiuni interesante: posibilitatea de selecție și traducere a textului în mai toate limbile și schimbarea fontului și a dimensiunii sale.

Dincolo de asta vine posibilitatea de a lua notițe folosind M-Pencil. MatePad Paper are o zonă dedicată pentru notițe și integrare în sistemul de operare (apăsând cu stylusul în partea din dreapta sus a ecranului, e activat un meniu special pentru Notes), pentru a face mai simplu procesul. MatePad Paper se vrea o soluție accesibilă pentru luarea de notițe folosind M-Pencil, în special pentru desen și scris de mână.

Mi-a plăcut să văd că Huawei a dus până la capăt suportul, oferind inclusiv posibilitatea de recuoaștere a scrisului de mână și transformarea notițelor în documente editabile, așa cum face Microsoft în OneNote. Sper că într-unul din update-urile viitoare să apară și suportul pentru integrarea cu soluțiile Microsoft Office, moment în care utilitatea tabletei va crește exponențial.

Ca un fan al seriei Galaxy Note am apreciat opțiunea de personalizare a fundalului din aplicația Notes, inclusiv cu caroiaj care imită foaia unui caiet de matematică, chestie excelentă pentru aceia care vor dori să ia notițe sau să își facă temele direct pe tabletă.

Dincolo de aceste două aspecte principale: consultarea de documente în format electronic pe un display care imită hârtia și posibilitatea de a lua notițe direct pe tabletă, intervine acel ceva extra: puterea Android, maximizată de prezența a două difuzoare foarte bune și a patru microfoane pentru zgomotul ambiental.

Am spus deja că MatePad Paper nu este pentru consumul de materiale video, inclusiv jocuri. Există însă alte zone de utilitate unde își face treaba. De exemplu puteți folosi un player gen TuneIn ca să ascultați muzică sau podcast pe fundal în timp ce citiți sau vă consultați mail-urile sau citiți ceva site-uri interesante (este preinstalat browser-ul Huawei, dar puteți folosi oricare altul).

La extrem, prin faptul că tableta poate să proiecteze wireless informația pe un display extern, puteți să rulați de exemplu o prezentare în PowerPoint …

Practic toate operațiile pe care le faceți pe un smartphone sau o tabletă și care nu necesită animații, sunt posibile la un nivel acceptabil și pe Huawei MatePad Paper, iar acesta este plusul propus de acest produs.

Concluzie: pentru cei ce vor mai mult decât un eBook

În concluzie văd tableta Huawei MatePad Paper ca o soluție foarte bună pentru aceia care vor să folosească un eBook care să le ofere și ceva opțiuni pentru luarea de notițe, consultarea de mail-uri sau experiență audio. Adică mai mult decât un eBook simplu.

Pe post de eBook, MateBook Paper se descurcă bine, însă nu la nivelul unui Amazon Kindle tocmai pentru faptul că este mai mult de atâta. Pe post de tabletă, oferă minimul necesar pentru realizarea de operații de bază cu o tabletă Android, dar sub ceea ce poate face o tabletă din zona medie a momentului, exceptând calitatea audio care este foarte bună.

Apropo de asta, am rulat benchmark-ul Geekbench al cărui rezultate arată așa: 566 de puncte în single-core și 1826 puncte în multi-core, punând tableta la nivelul unui Samsung Galaxy S9.

Așa că dacă vreți un eBook cu display de 10.3 inci, pe care să îl personalizați după cum doriți, MatePad Paper e soluția. Doar pentru funcția de eBook, orientați-vă către produse dedicate, care oferă autonomie mai mare, la un preț mult mai mic.

Și așa mi-am adus aminte că nu am zis nimic de autonomie: bateria de 3625 mAh oferă o autonomie de aproape o săptămână, folosind zilnic tableta câteva ore, în combinație de lumină artificială și lumină naturală (adică cu și fără lumina de fundal activă).

Închei cu un sfat: vorbim de un produs de nișă, excelent realizat din punct de vedere hardware, pentru care Huawei mai trebuie să aducă ceva îmbunătățiri.

Dacă ideea vi se pare interesantă, dați o fugă într-un magazin Huawei și uitați-vă la MatePad Paper și jucați-vă puțin cu această tabletă. O să vă placă!

Informații: Huawei

Preț: 2399 LEI

PROCONTRA
+ display E Ink de 10.3 inci
+ construcție elegantă
+ instalare aplicații Android
+ formate de cărți
+ difuzoare stereo de calitate
+ optimizare interfață
+ stylus-ul M-Pencil în pachet, pentru notițe
+ husă în pachet
– autonomie mai mică decât un eBook
– preț
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep