HomeFeaturedFocusGalaxy Watch4 aproape de certificarea medicala pentru analiza SpO2

Galaxy Watch4 aproape de certificarea medicala pentru analiza SpO2

Știm că dispozitivele wearable pe care le purtăm au funcții de monitorizare a sănătății, până acum ele nu sunt certificate medical însă Galaxy Watch4 e aproape.
Știm că dispozitivele wearable pe care le purtăm au funcții de monitorizare a sănătății, până acum ele nu sunt certificate medical însă Galaxy Watch4 e aproape.

Toți cei ce folosesc un dispozitiv wearable știu că acesta poate să le ofere niște informații despre starea de sănătate, însă acestea trebuie luate cu sare și piper pentru că ceasurile, brățările sau inele smart nu sunt încă aparate certificate medical (deși unii – Apple – și-ar dori asta). În ideea asta este de menționat faptul că jurnalul medical al Fundației Naționale pentru Somn (National Sleep Foundation – organizație americană nonguvernamentală) Sleep Health ne spune că Galaxy Watch4 ar putea fi folosit pentru măsurarea apneei obstructive din timpul somnului.

Trebuie să spun că despre treaba asta se tot discută de când au apărut dispozitivele wearable cu funcții de monitorizare a activității și în special a nivelului de oxigenare (SpO2), cu un nivel mai mare sau mai mic de acuratețe. Pentru cine nu știe, aos este o tulburare de somn comună, estimată să afecteze până la 38% din populația adultă generală. Tulburarea se caracterizează, în general, prin obstrucția repetitivă a căilor respiratorii superioare în timpul somnului, ducând la reducerea saturației oxigenului în sânge și creșterea activității simpatice.

Folosind datele măsurate de aceste dispozitive wearable e posibil să se facă niște calcule pe baza cărora să poată fi detectată apneea obstructivă – bine, semnele ei că diagnosticarea trebuie făcută de către un cadru medical.

Cum e măsurat SpO2?

Modulul pulsoximetru al Galaxy Watch4 de la Samsung (dotat cu senzori poziționați în partea inferioară a dispozitivului, intrând astfel direct în contact cu pielea) reușește să măsoare nivelul de saturație al oxigenului din sângele periferic (SpO2).

Prin intermediul aplicației Samsung Health, Galaxy Watch4 poate ajuta utilizatorii să își îmbunătățească somnul prin diferite funcții dedicate pentru respirație, meditație și monitorizare, precum cea a nivelului de stres.

Pe lângă tiparele de somn, Galaxy Watch 4 monitorizează și tensiunea arterială, bătăile neregulate ale inimii, dar și compoziția corporală (nivel de apă, grăsime etc.), ceea ce permite utilizatorilor să își înțeleagă mai bine starea de sănătate.

Mai e cale lungă până la dispozitiv medical

Și așa ajung la ceea ce vroiam să spun: o echipă de cercetători de la Centrul Medical Samsung și Samsung Electronics a comparat măsurătorile saturației de oxigen efectuate de Galaxy Watch4 cu cele realizate prin metodele tradiționale de monitorizare a somnului, cum este de exemplu polisomnografia. Cercetătorii au măsurat simultan inclusiv saturația de oxigen, folosind Galaxy Watch4 și un pulsoximetrul (care se plasează pe vârful degetelor), iar prin compararea datelor a reieșit că ceasul Galaxy Watch4 măsoară cu precizie saturația oxigenului în timpul somnului și poate fi folosit pentru a identifica sindromul AOS.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că monitorizarea zilnică a somnului, direct prin intermediul dispozitivului Galaxy Watch4, ar putea fi o alternativă mai eficientă pentru spitale, la nivel de costuri și resurse necesare, comparativ cu metodele tradiționale care se folosesc în prezent.

Da, e adevărat că în anumite condiții datele oferite de aceste dispozitive wearable sunt similare (în niciun caz identice – încă) cu cele date de instrumentele medicale și pot servi drept vectori de analiză. Însă nu trebuie să vă bazați exclusiv pe ce vă oferă ceasul sau brățara smart, chiar dacă ele sunt de la Samsung sau Apple.

Folosiți aceste gadget-uri ca să aveți o imagine de ansamblu asupra stării voastre de sănătate și priviți trendul, nu valorile în sine. E clar că dacă ceasul Galaxy Watch4 (sau oricare altul) începe să vă arate că valorile SpO2 scad, ar fi bine să verificați asta cu un aparat medical și să nu ignorați. La fel și cu datele legate de bătăile inimii, pentru că nu o dată ceasurile smart (în special despre cele Apple știm asta, datorită elementului wow!) au putut oferi detalii despre posibile probleme de sănătate.

Acum, să nu cădeți nici în extrema cealaltă și toată ziua să stați și să vă uitați pe puls și pe SpO2 și să vă panicați când aceste valori se schimbă. Nu e cazul, tocmai din motivul că aceste gadget-uri nu sunt aparate medicale..

Dar ne ajută, asta e clar.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep