
Google a adus o nouă opțiune de securitate (foarte importantă) pentru utilizatorii Android: aparatele vor fi repornite automat dacă stau nefolosite mai mult de trei zile. Luni seara Google a lansat un update pentru Google Play Services, unul dintre principalele elemente componente ale serviciului de notificări de pe Android, prin care aduce o nouă opțiune de securitate.
E vorba despre posibilitatea de repornire automată a telefonului dacă acesta stă nefolosit (adică nu e deblocat) mai mult de trei zile. Opțiunea se va regăsi în zona Security & Privacy iar logica din spatele ei e următoarea: e bine ca din când în când să fie repornit telefonul, în felul acesta fiind posibil să se treacă din nou prin procesul de autentificare și validare a datelor, chestie care ar putea să îngreuneze eventualele atacuri asupra datelor. Știm că și pe Android și pe iOS procesul de repornire folosește sisteme avansate de autentificare care ulterior permit accesul la datele stocate criptat.
Mă gândesc că Google a vrut să aducă acum această nouă funcție de securitate în contextul n care se discută tot mai intens despre atacuri țintite, sau mai rău, despre organisme guvernamentale ce folosesc instrumente avansate de hacking asupra gadget-urilor și menționez aici Cellebrite sau Magnet Forensics.
Ce se întâmplă de fapt? Dacă un telefon Android nu va fi deblocat imediat după repornire, datele nu sunt decriptate, prin urmare orice accesare neautorizată devine mai grea, față de situația în care ‘atacul’ vine pe un aparat ce a fost deja deblocat o dată (și accesul pe datele criptate a fost permis).
Să nu uităm că Apple are o soluție similară, introdusă fix pentru a putea contracara eforturile de decriptare/accesare neautorizată a datelor de pe aparatele Apple.
Mie mi se pare o funcție utilă și vă recomand să faceți rapid update le Google Play Services, dacă nu ați făcut asta deja. Mai multe detalii găsiți aici.