
Huawei a lansat astăzi noile căști wireless semi-open earbuds FreeBuds 6 și pentru că am avut posibilitatea să le testez, sunt în postura de a vă spune în cele ce urmează părerea mea despre ele.
Încep prin a spune că le-am testat pe iPhone 16 Pro, Pixel 9 Pro și pe un MacBook Pro, având cele mai noi versiuni de iOS (18.5), Android 15 (mai update) și macOS, folosind opțiunea multi connect care mi-a permis conectarea simultană pe două aparate. Scenariile de folosire au fost unele clasice: muzică pe stradă, muzică la birou, apeluri audio Zoom, FaceTime și vizionarea de filme.

HUAWEI FreeBuds 6 TWS Earbuds vin în trei variante de culoare: negru, alb și … purple, culoare pe care eu o văd ca pe un mov mai deschis. Am ales culoarea asta ca să mai ies din monotonia alb/negru a produselor pe care le-am tot testat în ultima perioadă și pot să vă spun că am ales bine.
Cum arată HUAWEI FreeBuds 6 TWS Earbuds ?

Căștile sunt construite într-o formă pe care îmi e destul de greu să o interpretez: pleacă de la deisgn-ul curbat al unei picături și duc spre conceptul de bean (bob de fasole). Dimensiunea e mică – 30,6 mm × 18,5 mm × 24,0 mm, fiecare cască cântărind sub 5g (4.9g mai exact!). Sunt ușor de manevrat și pus în ureche și aș zice că trebuie să ai mare grijă cu ele, că le poți pierde ușor – pentru asta există funcția de găsire de la distanță.

HUAWEI FreeBuds 6 TWS Earbuds
Se vede foarte bine în imaginea de mai sus cum partea care se poziționează peste canalul auricular are formatul de picătură, în timp ce partea de jos păstrează același format curbat, mai pronunțat de această dată.
În zona superioară se regăsește fanta de aerisire, microfonul de zgomot ambiental, pentru ca în zona inferioară să avem o structură similară.

Căștile sunt construite dintr-un plastic strălucitor, cu inflexiuni metalice. Mă așteptam să dea o senzație de ieftin, dar nu e deloc așa. Mai mult, culoarea face ca amprentele să nu fie atât de evidente.
Difuzorul e protejat de praf de o plasă rezistentă pe care la nevoie o puteți curăța cu orice fel de pensulă.

Carcasa are și ea formă rotunjită, tot din plastic, mat de data asta și poate că din acest motiv oferă și o senzație de plastic … ieftin, deși nu e cazul.

Cum se aud căștile HUAWEI FreeBuds 6 TWS Earbuds?
Cătile HUAWEI FreeBuds 6 TWS Earbuds sunt construite să îmbine confortul cu o calitate audio deosebită. Pe vremea când nu puteam folosi căștile in-ear, îmi displăceau și cele în format semi-open, precum FreeBuds 6. Acum, la mulți ani după ce m-am obișnuit cu ideea cred că dacă le folosești la activități sportive, sunt mult mai ușor de purtat/suportat. E fix senzația cu care am rămas după ce am folosit FreeBuds 6: se poartă ușor, au o stabilitate bună și cel mai important, nu te deranjează.
Și zic asta după ce m-am obișnuit să le port 3-4 ore (la birou în mod special) fără să îmi dau seama că le am în ureche. Și calitatea e peste a multor căști de acest gen pe care le-am folosit în ultima perioadă.
FreeBuds 6 beneficiază de tehnologia Huawei Dual-Driver True Sound System cu suport de transmisie lossless de până la 2.3 Mbps plus includerea unui sistem avansat de anulare a zgomotului. Huawei spune că poate să elimine zgomotul de fundal de până la 95dB, iar acest lucru le face ideale pentru folosirea zilnică la birou, ascultarea de muzică pe drum/vizionarea de filme.

Pentru a putea activa opțiunile de personalizare a sunetului recomand instalarea aplicației Huawei AI Life pe Android, iar pentru iOS apare Huawei Audio Manager care din acest moment va înlocui integrarea soluțiilor audio AI Life de pe iOS.



Eu am folosit cu precădere modul Dynamic de ajustare automată a volumului și a intensității pentru anularea activă a zgomotului plus bass boost. Cine vrea mai mult control legat de finisarea sunetului poate activa modul custom EQ de unde să configureze după cum poftește. Văd că față de seria FreeBuds 4 Pro, cu a cărei tehnologie căștile FreeBuds 6 se înrudesc, nu apare nicio setare optimizată pentru finisarea sunetului sau partea de anulare activă a zgomotului, frumos prezentată în aplicație.
În condițiile de mai sus sunt foarte mulțumit de cum se aud aceste căști: sunetul e curat, indiferent dacă asculți în interior sau în exterior, nivelul maxim e măricel (și da, cei din jur vor auzi și ei muzica ta). Huawei specifică faptul că FreeBuds 6 folosesc un tweeter ultra-high frequency micro-flat ce poate reda frecvențe de până la 48kHz. Bass-ul, generat de circuitul de 11mm dual-magnetic, se aude și el foarte clar și intens, dacă ne raportăm la dimensiunea și formatul acestor căști. Iar aici își spune cuvântul și noul sistem de ventilație, dincolo de creșterea confortului în timpul purtării căștilor.



Cum se aud căștile? Pe stilul meu de folosire căștile răspund foarte bine majorității cerințelor. Adică sunetul e curat, cu un nivel ridicat de detaliu pe bas – chiar și atunci când căștile nu sunt ‘afundate bine’ în ureche. Prin urmare ascultarea muzicii e o plăcere (Apple Music lossless în mod special), la fel și pe redarea sunetului la redarea de filme.
Pe convorbiri situația e din nou bună: mi-a fost teamă că din cauza faptului că nu sunt in-ear, o sunetul pe apel nu o să se audă la fel de bine. Pe apel Zoom (via macOS) se aude perfect, atunci când driver-ul Bluetooth Apple nu face fițe și îți permite conexiunea. Conectarea duală iPhone/MacBook e excelentă pentru folosirea în timpul muncii – din nou, atrag atenția că în ultima vreme am detectat probleme pe conexiuni cu căști non-Apple (includ aici și unele Sony, Bose, Senheiser).
O mențiune importantă: ca orice căști pe format semi-open, acestea au tendința de a aluneca din ureche și atunci intensitatea sunetului scade.
Funcții utile

Căștile FreeBuds 6 au integrate câteva funcții foarte faine, de la opțiunea de control prin touch, configurabilă pe fiecare cască în parte și până la folosirea mișcărilor capului pentru preluarea/respingerea apelurilor. E o funcție utilă, dar trebuie puțin exersat ca să nu te trezești că dai din cap până amețești și apelul nu e preluat sau nu poți trece la următoarea melodie din listă.
Am spus deja de posibilitatea de activare/dezactivare a funcției de anulare a zgomotului, îmbunătățirea sunetului și personalizarea opțiunilor de control prin touch. La fel, am amintit deja și de funcția de regăsire a căștilor – aveți grijă să nu o folosiți dacă le purtați. Iar apropo de purtat, există senzor de detecție a folosirii care va trimite automat comandă de oprire a redării sunetului atunci când una dintre căști este îndepărtată de la ureche.
În ceea ce privește certificările de rezistență la apă/praf, doar căștile FreeBuds 6 sunt IP54 – adică pot fi stropite (DAR nu băgate în apă).
Autonomie bună
Nu am zis încă nimic de autonomie: căștile pot să ofere o durată maximă de 5.5 ore de folosire pe un ciclu și împreună cu bateria cutiei să permită o autonomie de până la 36 de ore. Mai exact, fiecare cască are o baterie de 39.5 mAh, iar cutia are 510 mAh.
În urma testelor, am reușit să le duc spre 4 ore într-o singură încărcare, cu combinație de redare de muzică și anulare zgomotului, dar în casă. Afară, nu am ajuns la această valoare. Specificațiile spun că pe folosirea fără anularea zgomotului ar putea fi folosite până la 6 ore – e posibil să se întâmple asta dacă le legați de alte produse Huawei. Pe apel video cu voce (Slack via macOS și FaceTime), bateria durează undeva la 3 ore.
Partea bună este că încărcarea prin cutie e super rapidă, cu doar 5 min obțineți încă vreo 2 ore de redare audio. Cutia se poate încărca prin fir via USB Type-C (45 de minute) și wireless (150 de minute), în timp ce căștile se încarcă în mai puțin de 25 de min.
Concluzie: recomandate pentru cine nu suportă varianta in-ear
În concluzie, FreeBuds 6 oferă o experiență apropiată de cea a căștilor FreeBuds 4 Pro și sunt o alegere excelentă pentru acei utilizatori care nu suportă căștile in-ear. Mi-au plăcut calitatea audio și funcția de anulare a zgomotului și faptul că merg fără probleme cu iOS și Android. Cu macOS sunt ceva probleme, fără ca aici să fie vina Huawei.
Le recomand în mod special pentru faptul că nu deranjează la purtarea îndelungată datorită unei formei inspirate și a sistemului de ventilație. Dar prefer modelul FreeBuds 4 Pro unde anularea zgomotului funcționează mai bine și ‘prinderea în ureche’ duce la o calitate audio mai bună.
Și să nu uit: fiind perioada lansării, puteți beneficia de o promoție în care primiți:
① Cupon reducere în valoare de 150 lei, 12 luni Loss Care (pe o perioadă de 12 luni, dacă pierzi o cască din cele doua, aceasta e înlocuită gratuit cu una nouă, de către HUAWEI);
② Pentru 299 lei în plus, utilizatorii își pot achiziționa căstile HUAWEI FreeArc.
Informații: Huawei
Preț: 849 LEI
PRO | CONTRA |
+ autonomie + conexiune simultană pe mai multe aparate + tehnologie dual driver + anulare a zgomotului + bass bun, sunet clar + încărcare rapidă + pot fi purtate fără probleme o perioadă mai lungă | – carcasa pare construită din plastic ieftin – calitatea e totuși sub cea a FreeBuds 4 Pro – anularea zgomotului nu e perfectă – pentru anumite persoane, acest tip de design duce la alunecarea căștilor din ureche |