
Huawei a prezentat astăzi noul smartwatch Watch 5, axat pe soluțiile de monitorizare a stării de sănătate, analiză complexă datelor obținute și care propune un design elegant, ușor de adaptat oricărei situații. Peste acestea discutăm de materiale premium, care îi asigură o durabilitate crescută.
Am avut plăcerea să testez acest nou smartphone în ultimele trei săptămâni, timp suficient să îmi dau seama de plusuri, minusuri și zonele unde cred că Huawei ar trebui să facă niște schimbări majore.
Haideți să vedem despre ce e vorba.
Design premium, forme rotunjite

Seria Watch 5 se distanțează semnificativ de varianta GT5 Pro prin faptul că aduce un profil curbat, foarte atent șlefuit, care prezintă ceasul ca pe un element premium. Ecranul (touch) din Safir beneficiază la rândul său de forma curbată, cu margini rotunjite pe care sunt încrustate extrem de fin marcajele pentru oră, de aceasta dată doar sub forma unor linii, schimbare ce face ca toate temele pentru ceas să arate așa cum trebuie.

Am testat modelul de 46mm, cu o carcasă din Titan tratat pentru certificarea aerospațială, legat la o curea tot din titan. Este varianta de top a seriei Watch 5, dar dacă nu agreați acest tip de curea, aveți opțiunea de a alege una din material composit, în alte culori: gri, maro și negru.
Deși mă atrage ideea de a avea o curea metalică, îmi plac mai mult ceasurile cu curea din piele/silicon pentru că sunt ceva mai versatile, iar vara nu se încing – asta e o chestiune de alegere personală, cureaua fiind detașabilă și ușor de schimbat.
Puteți observa în imaginile de mai sus atenția la detalii: de exemplu rotița de control are striații fine, ce asigură o aderență bună și control exact în orice situație.

Apoi formatul curbat, vizibil perfect în imaginea de mai sus, care face ca partea cu senzori să adere foarte bine pe mână, contactul permanent fiind unul dintre factorii cheie în preluarea mai exactă a datelor. Observați probabil și că apare pe marginea din dreapta un nou sistem de senzori – X-TAP, după cum îi spune Huawei, care vine să aducă o modalitate avansată de măsurare rapidă și exactă a nivelului de oxigen din sânge. O să vă spun mai multe despre asta ceva mai încolo.
Continuând cu design-ul lui Huawei Watch 5, mi se pare că acesta menține în mare parte stilul Huawei și păstrează multe caracteristici pe care le-am văzut la Watch 4 Pro Space Edition.
Vreau să vă spun că brățara din titan poate fi extinsă cu ușurință pentru că în cutia produsului vine cablul de încărcare USB Type-C cu conectorului wireless și încă o extensie de două zale, asta ca să răspund la niște întrebări pe care le-am tot primit vizavi de acest subiect.

Fiind posesor și utilizator al unui Huawei Watch GT5 Pro nu pot să nu fac referință la acesta: în zona de plusuri spun că Watch 5 este aproape la fel de ușor – cântărește 58g fără curea și 63g cu curea. Este ușor, oricum privești lucrurile, dar nu atât de ușor încât să nu îți dai seama că îl porți la mână – partea bună e că te obișnuiești mai ușor să îl porți non-stop.
Un display excelent

Forma elegantă, dublată de construcția din materiale premium este completată de un display excepțional, cu tehnologie LTPO 2.0, capabil de o strălucire de până la 3000 niți, oferind informație clară chiar și în soare puternic. Noua construcție asigură o acoperire mai bună a suprafeței, display-ul de 1.5 inci (rezoluție de 466 x 466 pixeli) având acum o margine mult mai subțire decât a modelelor anterioare. Culorile se văd excepțional și acesta e principala cauză pentru care nu am putut să îmi aleg o temă de ceas pe care să o păstrez mereu – cred ca la fiecare 2-3 zile am schimbat-o ca să mă pot bucura de ecran. Apropo, ecranul e touch și răspunde foarte bine la comenzi.
Monitorizare avansată a indicatorilor de sănătate

Bun, acum că am vorbit despre aspect – să trecem la ceea ce poate face ceasul smart Huawei Watch 5 și mai cu seamă ce poate face altfel/mai bine decât modele precedente sau ale concurenței.
Huawei poziționează Watch 5 drept o soluție complexă pentru monitorizarea sănătății și a activității fizice și asta datorită a două elemente care converg la o mai bună viziune asupra stării generale de bunăstare fizică.
Pe de o parte avem clasicii senzori de monitorizare a ritmului cardiac, a luminii ambientale, a temperaturii, măsurarea ECG, detecția mișcării și software-ul care interpretează datele și prezintă informații complexe. Doar că aici apare elementul de noutate: noul senzor X-TAP, montat pe partea din dreapta a ceasului asigură date mai exacte și mai simplu de preluat: pui degetul pe senzor, stai liniștit timp de 30 de secunde pentru ca ceasul să poată citi datele și apoi prezintă informațiile.

X-TAP e o soluție nouă prin care se măsoară rapid saturația de oxigen din sânge – acel indicator SpO2 pe care îl vedeți pe majoritatea ceasurilor smart. Senzorul e pus între butonul și rotița de control și după cum am spus deja, preia mai ușor și mai exact informațiile dorite. De exemplu, pentru a vedea nivelul SpO2 trebuie doar să apeși ușor pe senzor (sau doar să îl atingi) timp de 10 de secunde. Fix la fel se face și analiza ECG și cea pentru măsurarea stresului și a rigidității arterelor. În mod clar am văzut cum Huawei a îmbunătățit modalitatea de măsurare a acestor indicatori – dacă acum 1-2 ani eram nevoit să fiu atent la cum poziționez degetele pe butoane ca să pot face corect măsurătoarea (sau măcar să o pot face), acum e o joacă de copil și dacă te interesează datele, poți face asta mult mai des.
Apropo de asta, ceasul smart Huawei Watch 5 are acreditare medicală pentru măsurarea indicatorului ECG, celalte funcții precum nivelul SpO2, puls, temperatură sunt și ele îmbunătățite.

Trecerea la senzorul X-TAP e un mare pas înainte, dar nu singurul. Aș îndrăzni să spun că la fel de important este faptul că pe Watch 5 veți regăsi o suită de aplicații care analizează atent datele extrase de la senzori și prezintă într-o formă mai prietenoasă (și din punct de vedere informațional cât și grafic) trenduri și semnale de alarmă.
Direct din interfață – swype către stânga – aveți acces la câteva combinații de widget-uri care aduc în timp real datele care vă interesează, de la shortcut-uri pentru aplicații, starea vremii și până la informațiile legate de sănătate.

Aceste ecrane predefinite pot fi activate/dezactivate din setările locale ale ceasului, in funcție de ce ne interesează.

Remarc faptul că atât pe ceas cât și în aplicația Huawei Health de pe telefon (merge cu Android și iOS, eu am folosit-o cu iOS 18.5), apar tot mai multe detalii despre trend-urile înregistrate de ceas. Evident că ajută să fi folosit tot o soluție Huawei – veți vedea că pe măsură ce sunt acumulate tot mai multe informații, mesajele devin mai relevante – mă refer aici la intensitatea activității fizice, calitatea somnului, nivelul de stres etc.

Datorită acestor analize făcute de software-ul Huawei veți vedea că va fi mai ușor să identificați momentele ce preced schimbarea stării de sănătate – ceasul va detecta schimbarea nivelului de saturație, lucru ce poate însemna că sunteți aproape de o răceală.
Pentru astfel de situații Huawei a implementat și opțiunea de a vedea instant care e starea de sănătate: țineți apăsat timp de 3 secunde pe senzorul X-TAP pentru a începe un proces în trei pași care va prelua date despre 9 indicatori în doar 60 de secunde. După aceasta veți vedea rezultatul și informații despre trend sub umbrela Health Glance – care apropo, arată char fain pe ceas.
Cine e dispus să lase telefonul să îl asculte mereu poate activa și monitorizarea respirației, foarte bună pentru analiza somnului.



După cum am spus, Huawei Watch 5 aduce o grămadă de statistici interesante pentru cei ce vor să vadă mai clar care le este nivelul general de sănătate. Inclusiv prin faptul că e primul ceas pe care văd analiza HRV (analiza variației timpului între două bătăi ale inimii).
Trebuie să știți însă un lucru: nu folosiți datele de pe ceas ca indicatori absoluți. Luați-vă după trend – fie cel raportat de aplicațiile de pe ceas/telefon, fie pe cel pe care îl vedeți și dacă apar schimbări majore, mergeți rapid la un medic. Dar totuși, încercați să nu deveniți ipohondri și să nu faceți altceva decât să vă citiți permanent datele de sănătate – e bine să vă doriți ca ele să fie din ce în ce mai bune, doar că nu asta ar trebui să fie scopul principal. Nu uitați că un ceas de acest gen vine să vă ajute, nu să vă subjuge!

Ca și modelele anterioare, ceasul smart Huawei Watch 5 poate să monitorizeze și să ofere informații interesante despre peste 100 de sporturi – unele pot fi detectate automat (să zicem alergarea, mersul pe jos), altele trebuie activate manual. Poate să vă spună cât de bine jucați tenis, tenis de masă (sportul pe care îl practic cel mai des), mersul cu bicicleta alergatul, schiul, înotul în bazin sau mare (are certificare IP69 cu rezistență la presiune de până la 5ATM și la o adâncime de maxim 40m) etc. Cele mai întâlnite și practicate sporturi sunt aici.
Am observat ceva ce vreau neapărat să vă spun: datele preluate de ceas devin mai exacte. După cum am spus, l-am folosit pentru analiza efortului pentru câteva partide de tenis de masă și mers cu bicicleta, unde deși mi-a dat informații că aș fi făcut mișcare cu intensitate mai mică decât eram obișnuit (de pe datele date de Watch GT5 Pro) înclin să cred că sunt mai apropiate de realitate. Poate că odată ce vremea își revine o să pot să fac mai multe măsurători.
Smart și conectivitate

Huawei Watch 5 folosește sistemul de operare HarmonyOS 5.1.0 – azi am văzut că e ieșit update-ul 5.1.0.108.SP8 care printre altele a introdus monitorizarea permanentă a indicatorului HRV. Pe ceas puteți instala aplicații dedicate (fie prin aplicația Huawei Health printr-un smartphone Android), fie direct de pe ceas din App Gallery, folosind conectivitatea WI-Fi sau eSIM a lui Watch 5.
Preinstalate veți găsi clasicele aplicații de navigație (Maps) cu opțiunea de descărcare offline a hărților și înregistrarea de rute, busolă, calculator, barometru, calendar, prognoză meteo, player audio, contacte, mesaje etc. Unele dintre ele funcționează doar dacă aveți activă conexiunea WiFi/eSIM, altele merg și dacă ceasul e legat doar prin Bluetooth la telefon.



Aveți o gamă largă de teme de ceas ce pot fi alese și instalate prin Huawei Health, multe dintre ele în regim gratuit. Cum am folosit aproape exclusiv ceasuri smart Huawei în ultimii 7 ani, am ajuns să am o colecție faină, pe care o rotesc frecvent și de asta vă recomand să căutați bine în Watch faces de pe Huawei Health, că nu se poate să nu găsiți teme excelente.



Și după cum am spus deja, ecranul LTPO de pe Huawei Watch 5, culorile se văd excepțional și o să vă ajute să aveți o aură interesantă când purtați acest ceas.

Dincolo de teme și aplicații, Huawei Watch 5 poate fi folosit pentru preluarea și pornirea de apeluri voce fie pe telefon prin conexiunea Bluetooth, fie direct dacă aveți un eSIM instalat pe ceas (instalarea numărului eSIM se face prin aplicația Huawei Health de pe Android sau iOS). Totodată, de pe Android puteți transfera muzică pe ceas (sau instalați o aplicație dedicată pentru streaming audio) și dacă legați un set de căști nu aveți nicio problemă să plecați de acasă fără smartphone: apelurile vin prin eSIM, muzica prin conexiunea internet asociată.

Și nu în ultimul rând, veți primi pe ceas notificările pe care le-ați activat (tot din Huawei Health) în așa fel încât să nu fie nici prea multe ca să le pierdeți șirul, sau să consumați aiurea bateria telefonului. Eu de fiecare dată personalizez lista de aplicații ce au voie să trimită notificări pe ceas, tocmai din acest motiv.
Și dacă am deschis subiectul, vă spun acum și cum se comportă Huawei Watch 5 din punct de vedere al autonomiei. Cred că e prima dată când specificațiile Huawei corespund cu ceea ce am observat în teste: cu toți senzorii porniți, fără WiFi/eSIM, luminozitatea setată pe auto, ceasul poate fi folosit spre 4 zile, poate chiar 5.
Dacă activați WiFi/eSIM și modul de afișare AOD (Always On Display) puteți să vă duceți spre 3 zile. Pentru că m-am obișnuit să folosesc un ceas cel puțin 5 zile fără să îl încarc, am luat decizia să dezactivez partea WiFi/eSIM și afișarea AOD și nu îmi pare rău. Ca și notă, văd că Huawei spune că în cazul folosirii cu iPhone, adică fix așa cum l-am testat eu, autonomia bateriei poate să fie ceva mai mică.

Cine vrea mai mult, poate să aleagă opțiunea de maximizare a bateriei și atunci vor fi suprimate din opțiunile de monitorizare, luminozitate. În felul acesta s-ar putea obține o autonomie mai bună – sunt situații când ar fi bine să faceți asta. Dar în general nu cred că veți dori: ecranul e atât de fain, monitorizarea stării de sănătate funcționează bine, așa că de ce ați vrea să renunțați la aceste atu-uri?
Și era să trec cu privirea o noutate absolută: pe Watch 5 e posibil (cel puțin la nivel teoretic, că eu nu am reușit) o navigare smart prin gesturi ale degetelor. În teorie poți să mimezi opțiuni de scroll și open din mișcări ale degetului mare și mijlociu – am încercat, nu mi-a ieșit. E drept, am avut și o variantă beta de firmware pe ceas, mă aștept ca funcționalitatea să fie net superioară în versiunea finală, proaspăt lansată azi.
Concluzie: un ceas elegant îțestat cu opțiuni de monitorizare a sănătății
Și am ajuns inevitabil la final. Care e treaba cu Huawei Watch 5? Merită investiția?
Indiscutabil are atu-urile aspectului, materialelor premium, durabilității și dotării cu tehnologii noi pentru monitorizarea stării de sănătate și activității fizice. Peste punem conectivitatea WiFi/eSIM și posibilitatea conectării cu Android și iOS. Sunt lucruri pe care le poate citi oricine în tabela de specificații.

E acesta tot tabloul? Nu, de departe. Și spun asta pentru că pentru mine situația e puțin diferită.
În primul rând faptul că senzorul X-TAP e mai exact (și mai rapid), e un mare plus pe care tabelul de specificații nu îl evidențiază suficient. Adaug software-ul de analiză datelor colectate, cu informații relevante prezentate într-un mod plăcut, display-ul excelent și începem să avem o imagine mai clară.
Din păcate conectivitatea pe iOS nu este încă la nivelul Apple Watch (aici cred că problema e în tabăra Apple și probabil că la un moment dat se va rezolva), așa că trebuie să știți că din când în când e indicat să porniți aplicația Huawei Health de pe telefon, să verificați că ceasul e conectat și să porniți o sincronizare manuală. Pe Android nu există această problemă.
Folosesc un ceas smart pentru faptul că mă ajută să văd trenduri legate de starea de sănătate – după cum am spus de mai multe ori, nu e cazul să ne bazăm 100% pe datele colectate/prezentate de aceste dispozitive wearable. Dar dacă vedem schimbări importante în ceea ce privește trend-ul, e un mare semn că trebuie să mergem la medic. De aia recomand să folosiți acest fel de aparate.
Nu sunt o persoană extrem de activă (deși ar trebui), dar vreau ca atunci când fac sport să văd cum îmi reacționează organismul – datele sunt pur informative, nu am metrici la care să mă raportez. Apreciez existența unei game variate de stimuli (inclusiv programe de relaxare și antrenament) puse la dispoziție de Huawei în Huawei Health și știu că nu tot ce prezintă un dispozitiv de acest gen e neapărat corect la nivel de unitate de măsură. Știu să mă uit după trend și apreciez foarte tare elementele de notificare – email, mesaje, Twitter și chiar prognoza meteo, dar nu vreau ca asta să afecteze autonomia și să încarc ceasul în fiecare zi. Mai degrabă mă lipsesc de WiFi/eSIM și le folosesc doar atunci când am neapărată nevoie de ele
Îmi place să am un ceas smart care arată … mai sportiv, însă nu îmi displace nici acest aspect foarte elegant, mai ales că materialele premium îl scot în evidență. L-am purtat cu plăcere și mă văd folosindu-l și de acum încolo.



În acest context văd Huawei Watch 5 ca un ceas smart deosebit, cu siguranță un mare salt înainte față de seria Watch 4, din toate punctele de vedere. Dacă vă place cum arată și acceptați o autonomie de 3-5 zile pentru un ceas smart, uitați-vă atent la acest model și încercați să beneficiați de prețul bun dat de proaspăta lansare.
Am înțeles că în luna următoare (mai exact în perioada 15.05 – 29.06) va exista o promoție care include:
① Cadou: HUAWEI Freebuds 6i, 1 curea extra, 12 luni extra-garantie, 3 luni de abonament gratuit HUAWEI Health+;
② Pentru 49 lei în plus, utilizatorii pot achiziționa un cântar HUAWEI Scale 3 Bluetooth Edition, iar pentru 299 lei în plus, căștile HUAWEI FreeArc.
PRO | CONTRA |
+ aspect, materiale premium + display excelent LTPO + conectivitate WiFi/eSIM + integrare cu Android/iOS + noul senzor X-TAP + date valide despre starea de sănătate + multe teme de ceas + monitorizare a peste 100 de sporturi | – autonomie de 3 zile – nu toate funcțiile pot fi folosite cu iOS – nu merge încă plata NFC – puține aplicații în App Gallery |
Informații: Huawei
Preț: de la 3249 LEI, varianta Aerospace Grade Titanium Case – Titanium Strap