HomeMobileAndroidReview Xiaomi 15: flagship complet de mici dimensiuni

Review Xiaomi 15: flagship complet de mici dimensiuni

Xiaomi 15

L-am așteptat cu nerăbdare pe Xiaomi 15 la teste, tocmai datorită dimensiunilor sale mai mici, care îl califică în limitele categoriei compacte, așa cum este ea definită în prezent. Mai exact, cu dimensiuni apropiate de ceea ce propune Apple cu iPhone-urile mici, pentru că acesta pare să fie noul etalon în materie de dimensiuni. A apărut instant și elementul surpriză, pentru că trecerea de la un Galaxy S24 Ultra este destul de abruptă. Dar trebuie să recunosc că m-am obișnuit repede cu el și că această dimensiune are avantajele ei clare.

Dincolo de considerentele fizice, mi-a plăcut că am avut de-a face cu un vârf de gamă complet, care nu a ignorat anumite aspecte în detrimentul altora. În zona de fotografie (aici de multe ori am avut de-a face cu un punct vulnerabil la telefoanele mici) s-a bucurat și de colaborarea cu Leica, semn că s-au depus eforturi și în această direcție. Senzația lăsată este că lucrurile au fost tratate cu multă atenție și asta te face să te simți confortabil atunci când îl folosești. Este mic, dar bine făcut, s-ar putea spune!

Vom analiza în cele ce urmează toate aspectele esențiale la un smartphone și vom încerca să surprindem punctele forte și pe cele mai slabe, astfel încât să tragem împreună concluzia corectă. Dar până atunci, haideți să vedem cu ce avem de-a face!

Specificații tehnice Xiaomi 15

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Xiaomi 15:

  • Ecran: LTPO AMOLED
  • Diagonală: 6.36 inchi
  • Rezoluție: 1200 x 2670 pixeli
  • Densitate: 460 ppi
  • Aspect ratio: 20:9
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Screen-to-body ratio: 90%
  • Luminozitate de top: 3200 niți
  • Protecție: Xiaomi Shield Glass
  • Altele: HDR10+, Dolby Vision
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Elite (3nm)
  • Procesor: octa-core (2 x 4.32 GHz Oryon V2 Phoenix L + 6 x 3.53 GHz Oryon V2 Phoenix M)
  • Procesor grafic: Adreno 830 GPU
  • Memorie RAM: 12 GB sau 16 GB
  • Memorie internă: 256 GB, 512 GB sau 1 TB
  • Card microSD: nu
  • Sistem de operare: Xiaomi 15 cu HyperOS 2
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere 50 MP (f/1.6, 23mm wide, 1/1.31″, 1.2µm, dual pixel PDAF, OIS) + 50 MP (f/2.0, 60mm telephoto, 1/2.76″, 0.64µm, PDAF (10cm – ∞), OIS, 2.6x optical zoom) + 50 MP (f/2.2, 14mm, 115˚ ultrawide, 1/2.76″, 0.64µm)
  • Cameră foto frontală: 32 MP (f/2.0, 21mm wide, 1/3.14″, 0.7µm)
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: Si/C Li-Ion
  • Capacitate: 5240 mAh  
  • Viteză de încărcare: 90W
  • Încărcare wireless: da, 50W
  • Reverse charging: da, 10W
  • Altele: NFC, infrared, USB Type-C 3.2 Gen2, Display Port, OTG, dual-SIM, IP68
  • Dimensiuni: 152.3 x 71.2 x 8.1 mm
  • Greutate: 189 grame
  • Construcție: față sticlă, spate plastic, ramă aluminiu (6M42)
  • Culori: Black, White, Liquid Silver, Green, Lila

Așa cum se poate vedea, avem mai multe combinații posibile în zona de memorii (cinci la număr) și mai multe opțiuni de culoare.

Noi am testat varianta verde (este un verde deschis de tot), echipată cu o memorie RAM de 12 GB și cu o capacitate internă de stocare de 512 GB.

Se mai impune să spunem că telefonul va avea parte de un suport de cinci ani din partea companiei chineze, cu patru upgrade-uri majore ale sistemului de operare.

Preț de vânzare atractiv

După ce parcurgem lista cu specificații tehnice pentru un telefon, automat vine întrebarea legată de preț. Cât mă costă configurația pe care tocmai am văzut-o? Ei bine, s-ar putea spune că Xiaomi 15 are un preț suficient de interesant. Pe site-ul oficial al companiei chineze din România telefonul (fix în varianta testată de noi) are un preț de 4400 lei, așa cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos.

În momentul acestei capturi, era valabilă o promoție care oferea tuturor cumpărătorilor cadou un ceas Redmi Watch 5 Active (evaluat la 1000 de lei pe acest site).

Xiaomi 15 poate fi găsit și în oferta eMAG.ro. Surprinzător, aici prețul este mai mare, de 5350 lei. Pare ușor exagerat, chiar dacă în acest preț este inclus și un Xiaomi 10W Wireless Power Bank de 10000 mah. Mai jos o captură de ecran.

Poate fi găsit și în ofertele operatorilor de telefonie mobilă, împachetat cu serviciile oferite de aceștia. Nu am găsit vreo ofertă impresionantă, semn că nu se numără printre telefoanele subvenționate mai agresiv de către operatori. Mai jos aveți exemplul Orange.

Una peste alta, aș spune că prețul de vânzare nu este un factor hotărâtor. Nu este unul care să se constituie într-un avantaj clar în favoarea telefonului. Poate fi mai degrabă încadrat la argumente neutre.

Totuși, pentru o mai bună înțelegere a acestui aspect, mai trebuie precizat că în pachetul standard este inclusă o husă de protecție de culoare neagră. Un accesoriu care poate conta, mai ales la un telefon de acest fel, care poate da impresia că are nevoie de un plus de protecție.

Pentru cei care au alte preferințe cromatice, am testat și alte huse de protecție pentru Xiaomi 15, primite de la partenerii noștri de la MobileDirect.

O ultimă precizare, în pachet nu este inclus și un încărcător, lucru care poate reprezenta o mică dezamăgire. Dar una peste alta, aceste accesorii nu cred că influențează major percepția unui potențial cumpărător față de prețul de vânzare al acestui telefon.

Performanțe la nivel de flagship

Performanțele pe care  configurație este capabilă să le genereze reprezită a doua mare întrebare ce se naște în mod automat după ce parcurgem lista cu specificații tehnice. Aici Xiaomi 15 punctează ceva mai clar și își demonstrează statutul de flagship. Și cum am putea mai bine să surprindem acest aspect, dacă nu cu cele mai populare aplicații de benchmark.

Am început cu controversatul, dar popularul AnTuTu Benchmark. Ce a rezultat puteți vedea în capturile de ecran de mai jos.

Am rulat mai apoi testul de performanță din PCMark. Ce a ieșit, vedeți în cele ce urmează.

Testele Geekbench au furnizat următoarele rezultate:

În cele din urmă, am rulat și toate testele GFXBench.

Toate scorurile obținute de Xiaomi 15 în aceste aplicații de testare a performanțelor sunt în zona de flagship, semn că lucrurile merg bine, în direcția corectă. Iar senzația a fost confirmată și de utilizarea cotidiană. Telefonul a făcut față cerințelor fără prea mari probleme.

Totuși, dimensiunea mică vine la pachet cu un neajuns destul de important. Mai ales în timpul testelor benchmark, Xiaomi 15 are tendința de a se încinge destul de tare. Ba chiar a oprit testul Benchmark la prima tentativă, cu telefonul așezat pe o margine textilă de canapea. Mutat pe o masă de lemn masiv, a rulat testul până la captăt, pentru că o parte din căldura degajată a fost preluată de suprafața acesteia. Am putea spune că performanțele punctează pozitiv, dar sistemul de răcire reprezintă o bilă neagră pentru terminal.

Autonomie impresionantă pentru un compact

În ceea ce privește autonomia, Xiaomi 15 punctează pozitiv. Pentru un telefon cu dimensiuni reduse, inginerii companiei chineze au reușit performanța de a integra o capacitate a acumulatorului peste medie (5240 mAh). Optimizările de la acest nivel își fac și ele foarte bine treaba, astfel că avem o autonomie care ne scapă de orice stres. Mai jos aveți rezultatul testului de baterie din PCMark.

Aș spune că în utilizarea cotidiană se trece cu brio bariera psihologică a unei zile de utilizare fără nevoia de încărcare a bateriei. Ba chiar se duce această perioadă spre două zile destul de lejer. Ceea ce este deja foarte liniștitor pentru utilizator. Așa că aici avem o mare bilă albă pentru terminal.

Abilități foto de flagship

Performanțele foto pentru Xiaomi 15 sunt în linie cu alte flagship-uri. Calitatea pozelor este mai mult decât mulțumitoare și puține reproșuri ar putea fi aduse aici, mai ales într-o zi luminoasă, cu soare. Din fericire a ajutat mult și locația. Am avut telefonul într-un roadtrip prin Austria și am realizat câteva fotografii în acest periplu. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Sunt destul de puține de spus, pozele au calitate, lucru care era oarecum de așteptat de la o colaborare cu Leica.

Zoom-ul optic își face treaba și el, claritatea se păstrează și la 5x. Mai jos un set de poze (1x, 2x, 2.6x si 5x).

Din acest punct de vedere, al performanțelor foto, avem un nou argument în favoarea acestui telefon.

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate într-un album separat.

Construcție devenită clasică

Pe partea de construcție, lucrurile sunt relativ simple. Xiaomi 15 propune un ecran plat, simetric cu suprafața spate. Evident, muchiile laterale sunt și ele plate. Doar am spus că telefonul s-a inspirat destul de mult de la iPhone. De altfel l-am și comparat puțin cu terminalul de bază al celor de la Apple. Diferențele de ordin fizic sunt destul de mici.

Lucrurile se schimbă însă radical atunci când vorbim despre zona modulului foto. Acesta are o formă rectangulară și iese în relief destul de tare în comparație cu suprafața spate a telefonului. Probabil că a fost nevoie de așa ceva pentru a putea înghesui acolo sistemul foto destul de complex, dezvoltat în colaborare cu Leica.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

Una peste alta, cred că Xiaomi 15 iese pe plus atunci când facem bilanțul aspectelor pozitive și al celor mai puțin plăcute. Pe de-o parte avem performanțele nucleului hardware, abilitățile foto și mai ales autonomia. Toate aspecte pozitive, toate din zona de performanțe. Este întregită senzația că telefonul este un flagship complet, exact așa cum spuneam la începutul acestui material. Se adaugă aici ecranul, de calitate. Luminozitatea este bună, face față chiar și în lumina puternică a soarelui. Ia culorile sunt fidel redate.

În zona de aspecte neutre, aș trece în primul rând prețul de vânzare. Telefonul nu este foarte scump/supraevaluat. Dar nici nu vine la un preț atractiv, care să îl scoată în fața competitorilor direcți.

Pe partea de aspecte negative, în primul rând sistemul de răcire. Așa cum am spus, telefonul are tendința de a se cam încinge atunci când este solicitat. Aplicațiile benchmark au scos la iveală acest inconvenient. Am observat că se încălzește și în momentul în care este pus la încărcat.

În continuare îmi displace și interfața software, care încearcă să copieze destul de fidel iOS-ul. Inclusiv aplicația de cameră pleacă în mod implicit cu formatul HEIF. Lucru care mi-a dat ceva bătăi de cap ulterior. Dar aici e fost vorba de neatenția mea. Tot în zona de software trebuie spus că suportul oferit este mai mic decât în cazul altor flagship-uri. Samsung a setat niște standarde destul de înalte aici.

Și totuși, parcă s-a mai redus cantitatea de bloatware inutil. Așa că mai există speranțe din acest punct de vedere.

Pe post de concluzie, telefonul lasă o impresie pozitivă. Cred că se bate pe același segment cu Samsung Galaxy S25. Și ne cam arată că partea coreeană a greșit atunci când a văduvit modelul mic în zona de camere foto.

Xiaomi 15 este un terminal bine construit, solid în ciuda dimensiunilor reduse. Fără îndoială este o alternativă de luat în calcul pentru cei care doresc un flagship de tip compact. Un corespondent Android pentru iPhone. Este un dispozitiv de calitate, care își va face treaba cu brio și va respecta anumite standarde, mai ales în ceea ce privește performanțele, indiferent de aspectul supus discuției.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep