HomeFeaturedFocusNu-mi cumpăr iPhone 5 pentru că… deşi…

Nu-mi cumpăr iPhone 5 pentru că… deşi…

L-am ţinut în mână acum vreo două săptămâni. N-am stat foarte mult să-l studiez pentru că ştiam deja în mare cam totul despre el. Am verificat doar dacă problema cu movul în pozele cu lumină puternică este prezentă. Evident, este.

Şi totuşi nu îl voi cumpăra pentru că:

1. La fel ca orice produs nou, şi acesta s-a născut cu probleme care mai de care şi enumerăm aici câteva dintre ele:

  • Mai mulţi utilizatori au raportat fapul că apar umbre pe ecran atunci cănd acesta este atins, mai mult, alţii se plâng de fenomenul de flickering în anumite zone ale ecranului
  • În fotografiile în care există o sursă puternică de lumină, fasciculul acesteia apare colorat în mov (purple haze problem)
  • Pot exista “scurgeri” de lumină între ecran şi antenă la modelele albe
  • Au fost raportate aparate noi care scoase din cutie prezentau zgârieturi (motiv pentru care în ultima vreme s-au înteţit controalele de calitate în fabrici)
  • Exista cazuri în care se utilizeaza transfer de date prin 3G sau Edge, deşi în acel moment există o conexiune valabilă wi-fi cu internet activ, motiv pentru care se fac update-uri la carrier pe măsură ce telefonul este disponibil în tot mai multe ţări
  • Modelele negre, datorită suprafeţei din aluminiu din care este construit spatele, se zgârie foarte uşor, astfel că dacă nu sunt bine protejate în huse vor arăta în scurt timp execrabil

Şi mai sunt câteva probleme apărute pe scară mai mică dar, luate laolaltă, toate acestea fac din iPhone 5 un produs destul de riscant la această oră, cel puţin până când aceste probleme vor fi rezolvate şi loturile de producţie vor fi sigure.

2. iPhone 5 vine cu iOS6 preinstalat, fără a avea cumva posibilitatea de a coborî la 5.1.1. Deocamdata nu există jailbreak pentru el şi nu se ştie când va fi disponibil. Ceea ce înseamnă că înpătimiţii jailbreakului rămân deocamdată cu buza umflată. Şi atunci ne uităm la ce ne oferă iOS6 în schimb:

  • o aplicaţie Maps de toată jena, cu hărţi vechi (pentru Satu Mare am identificat spre exemplu că harta (fotografia) satelit datează din 2010), fără street view şi la un nivel de detaliu mult sub Google Maps
  • lipsa aplicaţiei Youtube
  • Do not disturb … chestie fără de care, e drept, nu puteam trăi (dar o aveam gratuit prin Cydia dacă chiar era nevoie)
  • Integrare Facebook, binevenită
  • Un SIRI super inteligent… apropo, foloseşte cineva SIRI? (nu, şi nici nu cred că îl vor folosi mulţi până când nu va avea funcţii de învăţare şi personalizare a comenzilor pe vocea proprietarului, pe accentul şi limba acestuia, chestie pe care puteau să o facă mulţumind astfel milioane de vorbitori de alte limbi decât cele suportate)

În concluzie iOS6 este nimic altceva decât un update minor, update care putea primi lejer numele de iOS 5.1.2

3. iPhone 5 vine cu noul dock Lightning cu care nu am nimic impotrivă însă e diferit. Dacă ne gândim că toate cablurile şi adaptoarele pe care le avem în casă, în maşină, la birou, vor deveni inutile şi va trebui să cumpărăm altele, decizia de a cumpăra un iPhone 5 devine puţin îngrijorătoare. Probabil vor apărea adaptoare, vă gândiţi. Probabil. Dar Lightning nu înseamnă doar un cablu pasiv, cu fire şi mufe. În fiecare capăt al cablului există circuite elec tronice menite să facă diverse lucruri (CRC check şi altele, poate vom discuta pe larg despre ele cu altă ocazie). Acest lucru înseamnă că acele adaptoare care vor apărea nu vor fi tocmai ieftine. Şi dacă ai dat nişte bani frumoşi să zicem pe un sistem de boxe pentru idevice, cu dock în el, cred ca nu-ţi va veni foarte uşor să-l dai de pomană celui căruia îi vei vinde actualul telefon.

deşi…

  • e nou
  • are ecranul mai mare
  • e mai rapid
  • senzaţia din mână e mult mai plăcută ca la 4
  • hai să băgăm aici şi faptul că e mega trendy să ai ultimul model

Însă, din păcate, avantajele de la sfârşit sunt mult prea puţine pentru a renunţa la 4S. Care 4S spre exemplu îl poţi vinde undeva la 350 euro, acum, înainte ca 5 să intre puternic pe piaţă la noi în ţară. Vorbesc evident de piaţa albă şi neagră. Se aduc deja din vestul Europei la 700 euro. Dar nu cred că merită schimbul, diferenţa dintre 4S şi 5 nu este de 350 de euro, avantajul real este mult mai mic.

Concluzia? Rămâne, după umila mea părere, una singură. Aşteptăm 5S. Asta, bineînţeles, pentru cei fideli mărcii. Nu cred că mai trebuie să vă reamintesc faptul că până acum update-urile hardware în versiune S au fost cele mai reuşite, producând terminale mult mai stabile, bug free, dar în acelaşi timp cu beneficii mari în calitate şi performanţă faţă de modelele iniţiale. Şi am vaga presimţire că după deja şoptita apariţie a lui Galaxy S4 din martie anul viitor, nu va mai trece mult până când cei de la Apple vor fi nevoiţi să scoată 5S-ul pentru a acoperi noutăţile pe care sperăm că le va aduce Samsung.

Articol scris de Ionuț Arnăuț

3 COMENTARII

  1. @Alex
    L-am văzut în weekend. Așa cum am spus și cu alte ocazii, este un progres normal. Dacă aș avea un iPhone 4 sau 4S nu l-aș cumpăra că nu are rost. Dacă nu aș avea și mi-aș dori unul, sigur aș merge pe iPhone 5.

  2. Alte dezavantaje ar fi ca muzica se aude mult mai incet decat la 4s, e o diferenta sesizabila, sunt chiar discutii despre acest lucru pe forumul apple. Mie unul nu mi-a placut telefonul, camera are niste reflexii destul de deranjante cand este orientata direct spre sursa de lumina pe langa problema cu raza violet, l-am avut o saptamana si l-am vandut imediat, noroc ca cererea e mare 🙂

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep