HomeFeaturedFocusCăderea Cortinei de Fier: Google spune lumii ce s-a întâmplat la București...

Căderea Cortinei de Fier: Google spune lumii ce s-a întâmplat la București în 89 prin Google Cultural Institute

image

Faptul că în Google lucrează români cărora le pasă de România se vede în mai toate produsele Google pe care le folosim: dacă ați observat, de-a lungul vremii, România a avut relativ repede acces la multe servicii Google noi. De la Street View, la recunoaștere vocală și mai nou, Google Institute vorbește despre noi.

Ca urmare a unui parteneriat dintre Google și TVR, cei dintâi au putut intra în posesia unor materiale documentare de la revoluția din decembrie 1989 pe care le-a inclus în Google Cultural Institute (am detaliat aici mai multe informații). Colecția de informații dediactă marcării 23 de ani de la Căderea Cortinei de Fier conține 13 expoziții despre evenimentele ce au generat căderea regimurilor comuniste din Germania, Polonia și România.

Materialele selectate oferă o imagine cronologică a Revoluției Române, începând cu momentul protestului de la Timișoara împotriva evacuării pastorului reformat László Tőkés și până la procesul și execuția cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu.

Din Arhiva TVR au fost preluate câteva materiale foarte interesante despre:

  • Timişoara, primul oraş liber – expoziţia se concentrează pe izbucnirea revoltei împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist. Colecţia conţine povestea protestului împotriva evacuării pastorului reformat László Tőkés şi oferă detalii despre cele două zile de protest, în primul oraş care s-a opus regimului.
  • Bucureşti, Oraşul Victoriei – protestele din 21 şi 22 decembrie 1989, când o „întâlnire populară” se transformă într-o revoluţie împotriva regimului, iar dictatorul trebuie să fugă cu elicopterul, în timp ce revoluţionarii ocupă clădirea Comitetului Central.
  • Revoluţia Română, transmisă în direct – principalele momente ale primei revoluţii transmise în direct. Materialele video conţin diferite anunţuri, zvonuri, acuzaţii de terorism şi ilustrează atmosfera şi tensiunea acelor momente.
  • Procesul şi execuţia – colecţia conţine imagini video şi texte despre arestarea, procesul şi execuţia cuplului Ceauşescu.

Înregistrările video despre Revoluţia Română pot fi vizionate şi pe www.tvrplus.ro, într-o secţiune pe care TVR o va completa în luna decembrie, cu alte imagini din Arhivă dedicate evenimentelor din Decembrie ’89.

Puteți să rememorați evenimentele (sau să le parcurgeți dacă erați prea tineri la momentul respectiv ca să vă mai amintiți ceva) accesând link-ul Google.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. O initiativa foarte laudabila. Atat prin continutul ei, cat si prin targetarea pentru Romania. Ai dreptate, Romania este mai importanta pentru Google decat pentru Microsoft. Cel putin in prezent!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep