HomeHardwareReview: Smart TV LG NANO Full LED 55LM960V

Review: Smart TV LG NANO Full LED 55LM960V

LG 55LM960V 1

Tocmai atunci când spuneam că nu are cum să ne placă un smart TV mai mare de 47 inci, am avut ocazia să testăm încă un model de top de la LG: 55LM960V.

Treaba aia cu niciodată ceva mare, nu e suficient de mare se aplică foarte bine modelului 55LM960V, un smart TV de la LG cu un display cu diagonala de 140 cm. Și nu doar din prisma aspectului elegant sau al dimensiunii ecranului: sunt și alte elemente a căror finisare față de modelele anterioare vin să aducă un plus funcțional.

TV-ul (smart sau nu) modern

Televizorul modern e de ceva vreme și un element de mobilier la fel de mult cum e și aparatul pe care rulăm filme, jocuri, emisiuni TV. Nu sunt foarte convins dacă acest trend nu a fost dat cumva de companiile ce produc televizoare în dorința de a ne excita simțurile și a ne face să decidem că e momentul să schimbăm vechiul televizor cu unul nou. Mai frumos, mai bun, mai mare și cu mai mult funcții … pe care nu le folosim.

Fac această mică introducere pentru că ultimii doi ani au însemnat un mare progres în ceea ce înseamnă aspectul televizoarelor moderne, dimensiunile lor și tehnologia ce este încorporată în ele. Multe elemente sunt utile fără îndoială, e bine să fie prezente într-un televizor și cu toate astea le folosim prea puțin, sau poate niciodată. Și totuși plătim pentru ele.

LG 55LM960V 3LG Smart TV 20121017_0009LG Smart TV 20121017_0010

Jucându-mă cu LG 55LM960V în sufragerie, lângă nu așa de vechiul LG LW980S, am ajuns la concluzia că oricât de fain ar fi actualul televizor, tot se va găsi un model mai nou care să te facă să spui … hmm, așa de repede a îmbătrânit primul?

LG 55LM960V 4

Asta surprinde cel mai bine concluzia la care am ajuns după ce am testat LED-ul 55LM960V de la LG.

Aspect: subțire, aproape fără bordură

Că vrei sau nu, întâlnire cu un nou produs te obligă să faci automat comparații cu cele pe care deja le-ai mai văzut sau cu cel pe care îl folosești în mod curent. Ca să ajungi la concluzii corecte e indicat ca unitatea de referință să nu fie dintr-un alt film decât produsul pe care îl testezi. În cazul meu, 47LW980S e un smart TV excelent din punctul meu de vedere și asta mi-a făcut mai simplă analiza, pentru că plecam de la niște standarde înalte.LG 55LM960V 5

Dar destul cu vorba. Hai să trecem la fapte.

LG Smart TV 20121017_0036

LG 55LM960V este un smart TV NANO LED Full HD de generație nouă, al cărui aspect nu poate să treacă neobservat. Aproape fără bordură evidentă și cu o grosime de sub 1,5 cm în zonele laterale, display-ul pare uneori că plutește în aer. Senzația e foarte evidentă seara, când te uiți la televizor (cu modulul ECO activ) ți se pare că imaginea stă în aer. Zona folosită efectiv de display e atât de vastă încât ai senzația că ecranul se termină brusc – doar dacă te apropii ajungi să vezi exact cât de mare e bordura.

LG Smart TV 20121017_0002

Privit din față, 55LM960V pare a fi o continuare a peretului. Suportul pe care e prins are o formă interesantă, de aripă, construit dintr-un metal cromat, elegant. Inițial mi-a fost puțin teamă să las cele aproape 20kg de sticlă și componente electronice să stea pe suportul de prindere. Mi se părea fragil și expus unor accidente, cu atât mai mult cu cât fetița mea are tendința de a se apropia foarte mult de display și să încerce să atingă personajele din desenele animate pe care le urmărește.

LG Smart TV 20121017_0012

M-am lămurit destul de repede că sistemul de prindere a fost gândit destul de bine și că la o utilizare normală, stabilitatea dată de prinderea în piciorul de susținere este bună. Clar, dacă apar forțe care să împingă din spate sau din față display, stabilitatea va fi compromisă. Nu mi-a plăcut faptul că libertatea de orientare pe orizontală e redusă, cea de pe verticală fiind aroape inexistentă. Probabil că pentru situații în care e nevoie de înclinare LG s-a gândit că prindere în perete este o opțiune mai indicată.

LG Smart TV 20121017_0004

Tot în categoria design vorbesc puțin și despre cele două telecomenzi prin care se poate controla televizorul. Prima, are o construcție clasică pentru LG, cu butoane mari, ușor de apăsat. Observ că pe 55LM960V butoanele de control au caracteristici fosforescente, lucru pe care am ajuns să îl apreciez foarte mult: nu mai stai să bâjbâi după butoane atunci când vrei să schimbi canalele, să dai drumul la un film etc.

LG Smart TV 20121017_0049

A doua telecomandă, celebra Magic Remote (http://www.lg.com/global/magicremote/) diferă foarte mult de modelul precedent. Are cam aceleași funcții de control pe care le am și pe 47LW980S, via accelerometru, rotițe și butoane. În plus magic motion are îmbunătățiri notabile: mai multe butoane directe, comandă vocală. accelerometru îmbunătățit, scroll). Introducerea ei de către LG pentru modelele high end ale smart TV-urilor sale face ca interacțiunea cu aplicațiile smart TV, ce necesită accesarea unor opțiuni poziționate în varii colțuri ale ecranului, să fie înzecit mai rapidă. Vă dau un exemplu: ca să pot introduce datele de conectare pentru rețeaua WiFi, unde am o parolă de 12 caractere, Magic Remote îmi permite un timp de sub 30 de secunde pentru realizarea setărilor în timp ce telecomanda clasică mi-a luat peste 2 minute. Magic Remote e un add-on dintre acelea a căror valoare o simți numai după ce ajungi să îl folosești.

Calitate imagine: cu suișuri și coborâșuri

Calitatea imaginii pe care o redă un display e un aspect subiectiv și în același timp criteriul de departajare obiectiv în cazul în care poți face niște comparații folosind aparatură specială, care să măsoare automat elemente de luminozitate, intensitate a culorilor, timpi de răspuns, contrast etc. Nu am la îndemână astfel de aparate și chiar dacă le-ași fi avut nu cred că ar fi schimbat cu prea mult concluzia la care am ajuns.

LG 55LM960V 10

Apreciez calitatea unei imagini afișate pe un display de smart TV pe baza a patru aspecte, mai mult sau mai puțin subiective. Primul dintre ele este nivelul minim și maxim al luminozității ecranului, obținut prin activarea/dezactivarea funcției eco. LG55LM960V are senzor de lumină ce știe să regleze automat luminozitatea ecranului în funcție de cantitatea de lumină ambientală. Pe tot parcursul perioadei de testare am mers cu funcția ECO activă și doar de câteva ori a trebui să trec peste setarea propusă ca să pot vedea cum trebuie informația de pe ecran – și asta s-a întâmplat atunci când camera era scăldată de lumina soarelui.

LG Smart TV 20121017_0007

LG 55LM960V se comportă destul de bine la acest aspect: valorile minime și maxime sunt despărțite de o plajă largă de pași intermediari. M-ași fi așteptat totuși ca în lumină ambientală, naturală, puternică informația redată pe ecran să fie ceva mai ușor de interpretat.

LG Smart TV 20121017_0016

Al doilea criteriu pe care îl am în vedere e legat de nivelul intensității culorii negre pe care display-ul o poate afișa. Aici cred că e diferența fundamentală între un aparat Samsung și unul LG: pe Samsung vezi un negru intens, aproape strălucitor dacă pot zice asta. La LG, negrul e virat puțin spre culoarea gri. Contează foarte mult?

LG Smart TV 20121017_0020

Sunt de părere că nu atâta timp cât ne uităm la următorul criteriu: intensitatea și calitatea culorilor. Ceea ce îmi place dintotdeauna la display-urile LG este balansul mai apropiatd e realitate dintre culoarea neagră și celelalte. Cel mai clar se vede atunci când trebuie să fie redate nuanțe ale pielii umane: un material care are caracteristicile corecte de culoare va face ca pielea redată pe LG să fie aproape identică cu cea reală. 55LM960V face acest lucru foarte bine. Culorile afișate sunt calde, într-un balans ce te face să urmărești cu plăcere materiale video prezentate pe ecran.

LG Smart TV 20121017_0019

Luate împreună, toate cele patru criterii imprimă o notă pozitivă display-ului LED de pe LG 55LM960V. Imaginile de test afișate sunt redate corect, mira la fel.

Tipul de materiale folosite în testare au fost emisuni TV (2D, 3D) la rezoluție normală și HD, filme în diverse formate, rezoluții și compresii, poze, imagini de pe tabletă/smart TV trimise via WiDi, jocuri în format HD de pe un Xbox 360.

3D și corecții de culoare

Văd că e tot mai greu să găsești un televizor de TOP care să nu aibă funcții 3D. Recunosc că nu sunt adeptul tehnologiei, necesitatea de a folosi ochelari (chiar și pasivi) determinându-mă să trec peste astfel de activități.

LG Smart TV 20121017_0034

Atunci când totuși îmi dedic timp o fac pentru aplicația 3D World pe care LG în magazinul de aplicații și prin care am acces la diverse materiale create special 3D: în marea lor majoritate documentare, unde acțiunea se petrece lin și ai timp să te bucuri de experiența 3D.

LG Smart TV 20121017_0044

LG a dezvoltat propria tehnologie de experiența 3D pasivă. Tot ai nevoie de niște ochelari (vin 8 în setul primit odată cu televizorul) însă ei sunt similari unora de soare, cu filtru UV. Toată tehnologia 3D se întâmplă în monitor. 55LM960V vine cu o tehnologie care permite și ajutarea manuală a adâncimii efectului, foarte bună pentru cei ce au probleme în a se adapta cu imaginile 3D, cu atât mai mult atunci când sunt transformate 3D plecând de la o sursă 2D (de cele mai multe ori o emisiune TV). Ca referință am Avatar 3D, format Blu-ray, un film generat special pentru tehnologia 3D. Imaginile sunt finisate și per ansamblu vizionarea se întâmplă fără probleme.

LG Smart TV 20121017_0045

La modelele precedente făcute de LG cu tehnologia pasivă există efectele acelea de tremurat, în care obiectele din planul cel mai apropiat de privitor au un efect de tremurat. Nu am remarcat pe 55LM960V aceiași problemă.

Poate ar mai fi de spus și că smart TV-ul are sunet 3D, sincronizat cu imaginile afișate. Experiența e interesantă cel puțin – nu vă așteptați la efecte 3D reale cât timp sunt folosite doar difuzoarele de pe televizor.

LG Smart TV 20121017_0048

Ieșind din zona 3D, mai vreau să spun că algoritmul de corecție a imagini afișate (de pe orice sursă) poate fi alterat manual, existând mai multe niveluri de corecție: de la minim la maxim. Am mers mult timp pe setarea cu valori minime de corecție și nu am ce să reproșez. În zona de maxim sunt șanse să apară situații în care se vede că imaginea e procesată și nu pare reală.

Meniu: rapid, simplu, cu opțiuni avansate

Ceea ce am reproșat ani de-a rândul companiei LG a fost lentoarea meniului: până acum (chiar și pe LW980S) să foloseși meniul unui smart TV LG cerea timp. Din momentul în care era dată o comandă și până era procesată, respectiv încărcată o aplicație sau o pagină nouă de meniu treceau câteva milisecunde, timp suficient să îți lase senzația că lucrurile nu sunt cursive. Am remarcat că pe noul LM960V situația s-a schimbat în bine și că folosirea meniului se face aproape în timp real. Mai e puțin de lucru până când lucrurile se vor întâmpla instant.

LG Smart TV 20121017_0022

Meniul unui Smart TV e de multe ori definitoriu pentru experiența de folosire și funcțiile pe care le expune utilizatorului. Din meniu lansezi aplicațiile Smart TV, din meniu setezi caracteristicile de imagine, de aici conectezi aparatul la internet prin WiFi sau ethernet, tot de aici faci update-urile (dacă e nevoie) pentru software-ul ce rulează pe televizor etc. O construcție clară, optimizată este de dorit.

LG Smart TV 20121017_0023Poate pentru că deja sunt familiarizat deja cu interfața LG zic că în cazul de față lucrurile sunt cât se poate de bune: ajungi rapid la orice setare, opțiunile sunt poziționate intuitiv de cele mai multe ori.

LG Smart TV 20121017_0028

De obicei sunt oferite cel puțin două moduri de rezolvare a aceleiași probleme: cel clasic via meniul principal, sau calea rapidă prin Quick Menu, ce expune funcțiile cele mai importante, grupate într-o manieră mai simplu de accesat.

LG Smart TV 20121017_0030

Îmi place să observ că LG depunde efort în asigurarea unei experiențe software cât mai bune și aproape trimestrial oferă măcar un update pentru smart TV-uri. În cele trei săptămâni de testare am instalat două update-uri, fără nici cea mai mică problemă.

Funcții smart tv

Definiția termenului smart în legătură cu televizoarele e largă. Pleacă de la posibilitatea de rulare a aplicațiilor terțe pe televizor. Înseamnă că un smart TV are posibilitatea de a rula aplicații terțe și că de fapt avem acces la un mini calculator. Aș spune mai degrabă la o tabletă fără touch, dintr-un motiv simplu: multe din operațiile pe care le facem pe tabletă pot fi realizate și de pe smart TV. LG are un magazin de aplicații din care (în funcție de țară) se pot descărca și folosi aplicații gratuite sau comerciale. Unele dintre ele, aduse în zona Premium, sunt un addon pentru cel ce alege un anumit model de televizor. Pentru contul meu am la dispoziție vtuner, Skype, integrarea social media (Facebook, Twitter), prognoza meteo, cinemagia și un serviciu de acces la programul emisunilor TV.

LG Smart TV 20121017_0025

A doua zonă largă a definiției de smart TV are legătură cu multimedia: un smart TV are de obicei și un player multimedia complex, capabil să ruleze cam orice tip de material multimedia (video în general) pe care l-am avea pe calculator. Prin rețea de pe un share windows, de pe un harddisc extern, un stick USB sau oricare alt suport. Și în plus, poate să creeze un server DLNA, compatibil Plex.

LG Smart TV 20121017_0031

Cu un Smart TV nu mai ai nevoie de alt player multimedia, asta e clar. E de ajuns să ai undeva în rețea fișierele și le rulezi fără bătăi de cap pe Smart TV. Tot în zona smart vreau să amintesc și de opțiunile de redare de subtitrări, cu suport pentru caracterele românești, personalizare culoare și dimensiune a fontului și locul unde sunt afișate. Un plus este funcția de sincronizare, aria de funcționare fiind de la -10 secunde la +10 secunde.

LG Smart TV 20121017_0038

Un ultim aspect al elementelor smart e legat de funcția de înregistrare, în teorie disponibilă pe 55LM960V dar pe care eu nu am reușit să o accesez – devine disponibilă atunci când e conectat un harddisc extern – cu un flash USB de 16 GB nu a putut fi activată.

Conectică: WiFi, WiDi, ethernet, DLNA, HDMI

E foarte simplu să vorbesc despre elementele de conectivitate disponibile pe LG 55LM960V pentru că aproape tot ce e nevoie într-un astfel de aparat există. Îl legați Wireless pe standardul N sau pe ethernet ca să aduceți conținut Full HD de pe net sau dintr-un share local. Există USB-uri rapide pentru conectarea de unități harddisc sau stick-uri Flash USB, detectate și accesate automat. Există porturi HDMI și o grămadă de ieșiri audio.

LG Smart TV 20121017_0042

Tuner-ul este dual analog/digital și are opțiuni PIP, active doar în momentul în care este folosit browser-ul. Mai mult, pe 55LM960V se poate împărți ecranul în două ca să fie folosit de două persoane care doresc să se joace. Ambii jucători văd pe jumătatea lor, toată imaginea ce în mod normal ar fi afișată dacă ar juca singuri. Se poate opta între împărțire pe verticală sau orizontală. Opțiunea trebuie să fie implementată în jocuri ca să funcționeze.

LG Smart TV 20121017_0013

O tehnologie pe care mi-ar plăcea să o văd în tot mai multe alte smart TV-uri este cea WiDi prin care se poate replica instant conținutul de pe un laptop/tabletă sau telefon (Galaxy Note II are așa ceva) fără să fie nevoie de nimic altceva decât de conectarea celor două aparate pe wireless.

Concluzie: de căutat!

NANO Full LED este cea mai avansată tehnologie LED de la LG care permite difuzarea egală a lumii pe suprafața ecranului televizorului. De asta și funcționează mai eficient modulul ECO ce are grijă de consumul de curent și reglează automat luminozitatea imaginii.

LG Smart TV 20121017_0055

Din punctul meu de vedere, evaluarea șui LG 55LM960V are în vedere plusuri și minusuri. La plus trec design-ul, dimensiunea display-ului, tehnologia NANO LED, conectivitatea cu accent pe WiFi și WiDi, modulul ECO, telecomanda cu taste fosforescente, funcția 3D, claritatea culorilor și a imaginii.

LG Smart TV 20121017_0026

Minusurile sunt și ele prezente: am zis de libertatea mică de orientare pe verticală/orizontală când televizorul stă pe picior, destul de puține aplicații prezente în magazinul de aplicații pentru smart TV și faptul că tehnologia de redare a culorii negre mai trebuie finisată și nu în ultimul rând … prețul.

LG Smart TV 20121017_0025

Dacă aș fi în postura în care să caut un nou Smart TV m-aș uita atent la 55LM960V de la LG. Are multe de oferit și per ansamblu este un produs excelent.

Singura problemă, prețul. La 11000 de lei nu e chiar un chilipir.

Apropo de asta, am văzut că pe emag s-a dat drumul la o promoție:

Cumpără orice televizor LG ȋn perioada 30 octombrie – 05 noiembrie 2012 (inclusiv) și primești TVA-ul ȋnapoi, sub formă de Card Cadou!

Ar trebui să facă mai atractiv produsul.

 

Evaluare: 8,5

Preț: aproximativ 11000 lei

Informații: LG

 

PRO CONTRA
+ tehnloogie NANO LED
+ diagonală display
+ conectivitate
+ funcție 3D pasivă
+ design
+ calitate imagine/culori calde
– preț
– puține opțiuni pentru orientarea pe orizontală/verticală folosind piciorul de susținere
– redarea culorii negre

 

Specificații tehnice:

Tehnologie: LED

3D:Da

Smart TV: Da

Audio

Sistem audio: Subwoofer: 10 W

Iesire sunet (RMS): 2 x 10 W

Caracteristici superioare sunet: Dolby MS10, Infinite Surround

Video

Diagonala ecran (cm): 140

Calitate imagine: Full HD

Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli

Aspect imagine: 16:9

Caracteristici superioare imagine: Picture Wizard II, Dynamic Color Enhancer, Triple XD Engine
Smart Color Gradation, Optimzare Contrast, Resolution Upscaler

Tuner/Receptie/Transmisie

Tuner digital: DVB-T, DVB-C

Redare video: PAL, SECAM, NTSC

Intrare antena: 75 ohm coaxial (IEC75)

Caracteristici speciale

Player multimedia integrat: Da

Conectori

Conexiune retea: RJ45, Wireless

Intrare PC (D-sub 15 pini): 1

Intrare USB 2.0: 3

Intrari Scart (RGB): 1

Porturi HDMI: 4

Iesire audio digitala (optica): 1

Conexiuni: AV In, Slot CI, SCART, HDMI

Intrari component: 1

Minijack casti:3.5 mm

Caracteristici generale

Putere consumata: 154 W

Dimensiuni (W x H x D ) fara stand: 1223 x 708 x 38.4 mm

Dimensiuni (W x H x D) cu stand: 1223 x 783 x 372 mm

Greutate (Kg): 23.4

Caracteristici speciale: Smart Share Plus, Control Adancime 3D, 2nd TV Ready, Tip 3D: FPR NANO Full LED, Corectare Imagine 3D, Quick View (Flashback), Micro Pixel Control, DLNA, Dual Play, Social Center, Viewpoint Control 3D, WiDi, MCI Dinamic: 1000, SIMPLINK (HDMI CEC), 3D Sound Zooming

UPDATE: Se pare că unele variante ale acestui model au ceva bug-uri. Le găsiți detaliate aici.

Galerie de poze: [nggallery id=7]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

7 COMENTARII

  1. Setul de functii Smart TV clar merita investitia. Mai multe semne de intrebare am legate de zona de 3D. Atat in ceea ce priveste continutul disponibil, cat si legat de comfortul fizic.
    Oricum, un sincer bravo pentru LG, mi-au parut tot timpul mai dinamici pe zona asta de TV-uri decat competitia.
    Legat de proiectoare, incepe epoca miniproiectoarelor. In zona asta ar fii interesant de vazut un test/prezentare de produs. Si se si potriveste cu site-ul.

  2. Cliff, sunt unul dintre cei ce pana anul trecut ma distram copios cand vedeam oameni dand purcoiul de bani pe “plasme”. Pe atunci erau cam un monitor cu tuner tv integrat si nimic mai mult. Daca nu aveai un player ce sa iti dea semnal HD sau daca nu il foloseai legat la un PC cu iesire HDMI erau absolut inutile. Eventual murea vecinul de nervi ca nu are si el.
    Insa, de cand a aparut Smart TV si restul tehnologiilor, cum e si DLNA, cred ca a venit momentul sa imi cumpar asa ceva.
    Culmea e ca cei de care vorbeam mai sus au acum niste monitoare scumpe si cam nasoale, cumparate la preturi exorbitante. Si acum nu mai au bani de unul nou, chiar daca intre timp preturile au scazut iar tehnologiile au avansat spectaculos.

  3. @Cliff
    Salutare. Voi studia si daca imi pica in mana ceva interesant am sa scriu. Cred totusi ca un TV – smart, e mai bun decat un proiector din prisma faptului ca via DLNA pun rapid continut pe el de pe orice gadget: smartphone, tableta, laptop fara sa trebuiasca sa il leg fizic.

  4. Salut Ionut. Aceste TV-uri inteligente nu m-au convins si nu imi voi cumpara unul. In schimb cochetez cu ideea achizitiei unui proiector. Pe ideea ca partea “smart” oricum o am pe laptop, iar un ecran cat tot peretele sigur bate la fund orice TV 🙂 Insa alegerea este grea: tehnologie (DLP, LCD, CRT), rezolutie, etc. Pe cand un howto/test cu proiectoare?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep