HomeHardwareMinireview: 3M MP410, un micro proiector de avut în vedere

Minireview: 3M MP410, un micro proiector de avut în vedere

Există categorii de produse în zona IT-ului, care au început să capete o dinamică mult mai amplă odată cu valurile făcute de revolutia și de evoluția device-urilor mobile. Una dintre aceste categorii este, fără urmă de îndoială și cea a proiectoarelor. Care tind din ce în ce mai mult să se adapteze nevoilor crescute de mobilitate și folosirii la un număr din ce în ce mai mare de activități a smartphone-ului. Tocmai de aceea, și proiectorul clasic, așa cum îl știam noi, începe să pălească în fața fraților săi mai mici.

lumina-puternica

Ne-am jucat zilele acestea cu un frate mai mic, la propriu. Este vorba despre micro proiectorul MP410 al celor de la 3M. Un device care, deși este targetat ca fiind adresat segmentului business, poate fi folosit fără nici o problemă și pentru activitățile multimedia de acasă dacă e nevoie. În oricare dintre aceste două situații, prima dintre problemele pe care le rezolvă, este aceea a dimensiunilor și a spațiului ocupat. Aparatul în sine are puțin peste zece centimetri in lungime și lațime și puțin peste patru centimetri în înălțime. Nu cântărește mai mult de 400 de grame, este suficient de mic pentru a nu complica prea mult transportul și vine ambalat într-o mini servietă (doar vorbim de un mini proiector) în care încape împreună cu cablurile, husa și alte mici accesorii.

size

Dacă tot am pomenit de husa cu care este învelit MP410, este cazul să menționăm că există două variante de livrare a micro proiectorului. În varianta de bază, mini proiectorul este livrat împreună cu respectiva husă și cu cablurile necesare conectării și alimentării. Există însă și posibilitatea livrării unui kit complet, care acoperă toate necesitățile desfășurării unei prezentări în condiții optime. Vorbim în primul rând despre livrarea unui minitrepied care să facă ajustarea poziției o treabă cu efort minim. Trepied care se cuplează la micro proiector în mod clasic, și a cărui arie de utilitate este extinsă astfel și la aparate foto sau camere video. Împreună cu MP410 vine și o mini telecomandă pentru ușurarea prezentărilor, precum și un dongle WiFi care se poate conecta la USB-ul din micro proiector, pentru a-i asigura acestuia posibilitatea conectării wireless către o rețea din care să extragă informațiile ce vor fi afișate.

remote

Tot în kit-ul extins este inclus și un mini ecran de proiecție, care are ca scop realizarea în condiții optime a prezentărilor într-un spațiu relativ mic, dar la care numărul de participanți este ușor ridicat. Ecranul respectiv se poate rula în stilul clasic al ecranelor de proiector și are și o husă pentru facilitarea transportului fără grija că ar putea fi lovit/zgâriat. Dacă din punct de vedere al dimensiunilor nu i se poate reproșa nimic acestui ecran, greutatea sa este una surprinzătoare și cu siguranță îți va da de gandit dacă intenționezi să îl iei la o prezentare. Din ce am discutat cu producătorul, pentru acest kit complet există doar un preț recomandat către distribuitori, care se învârte în jurul valorii de 700 EUR. Prețul final care ajunge la end user este decis de politicile comerciale ale fiecărui distribuitor.

kit-complet

Am pomenit de intrarea USB cu care este echipat MP410. Fie o folosim pentru a conecta dongle-ul WiFi, fie pentru a rula direct de pe un stick conținutul de care avem nevoie. Aici apare prima problemă majoră, și poate singura. MP410 poate rula direct o multitudine de fișiere multimedia (JPEG, BMP, MP3, MOV, MP4, AVI, MKV, DIVX, MPEG4, WMV, WMA, etc) dar, în mod total surprinzător, nu redă cele mai populare fișiere pentru zona de business, și anume cele clasicele Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), dar nici PDF-uri sau TXT-uri. Asfel că, deși targetarea sa este pentru zona de business, tocmai aici are de suferit destul de mult. Pentru o prezentare, utilizatorul va fi nevoit să conecteze notebook-ul la proiector. În rest, pentru vizionarea unui film de exemplu, nu este nevoie de conectarea unui sistem complementar. MP410 poate rula fișierele multimedia fie de pe memoria sa internă, de 1GB, fie de pe cardul micro SD care se poate introduce in intrarea dedicată, fie de pe un stick conectat pe USB. În ambele situații, cantitatea maximă de memorie recunoscută este de 32GB. De asemenea micro proiectorul este dotat și cu mufă HDMI și A/V in.

back

Dacă tot am intrat în zona mai tehnică, este momentul să specificăm că tehnologia din MP410 este bazată pe un sistem DLP/LED care asigură o luminozitate de 300 de lumeni, dar care nu permite schimbarea lămpii, ci doar îi conferă o durată de viață mult peste cea a unei lămpi clasice de proiector. Undeva la 20.000 ore de funcționare, conform estimărilor producătorului. Rezoluția nativă este de 1280 x 800 pixeli, dar suportă și 1080p. Alăturată luminozității decente, experiența multimedia este mulțumitoare.

Am testat MP410 atât într-un scenariu de business cât și în ceea ce privește utilitatea sa pentru home entertainment. În ambele situații, redarea este satisfăcătoare și în condiții de lumină ambientală crescută. În momentul în care se ajustează lumina din cameră, experiența este plăcută.

lumina-slaba

În condițiile unei prezentări business, într-un birou relativ mic, dar populat, ecranul din kit-ul lărgit, își arată utilitatea. Asta în cazul în care v-ați decis să cărați încă vreo doua kilograme în plus. MP410 poate reda orice fel de conținut și pe un perete, ba chiar aș spune ca s-a descurcat cu brio.

movie

În imaginea de mai sus se poate vedea cum am rulat un film de la o distanță de aproximativ trei metri, poate chiar mai mult, și am obținut o proiecție cu o diagonală de aproape doi metri și de o calitate comparabilă cu a unui proiector clasic de generație nouă, în condiții de lumină exterioară destul de puternică. Cu ceva ajustări din meniul permisiv, puteți îmbunătății simțitor calitatea prezentării/vizionării.

menu

Concluzia pe care o putem trage după mai multe zile de folosire este relativ simplă: MP410 este un micro proiector care, păstrând modul de funcționare al proiectoarelor clasice, oferă o experiență plăcută de vizionare a conținutului multimedia și o portabilitate crescută în cazul deplasărilor făcute pentru prezentări de tip business. Cu mențiunea că, acolo unde portabilitatea este caracteristica de bază, suntem obligați de imposibilitatea de a reda anumite fisiere, să avem cu noi și un notebook (pe care de altfel l-am căra cu noi oricum). Având în vedere evoluția dinamică a acestei categorii de produse, pe care o evocam și la începutul articolului, sunt convins că acest inconvenient se va rezolva într-un timp relativ scurt, și că vom asista împreună și la apariția unor produse cu un grad de inovație mult mai ridicat.

Specificații tehnice:

Rezoluție nativă: 1280 x 800

Tehnologie: DLP

Aspect Ratio: 16:10

Luminozitate: 300 ANSI lumens

Computer Interfaces: Analog VGA, HDMI, USB

Video Inputs: Component, Composite, HDMI

Conectivitate Wireless: Nu (posibilă cu dongle-ul din kitul extins)

Formate video suportate: 480p, 720p, 1080i, 576i, 576p, 1080p

Telecomandă: Nu (disponibilă în kitul extins)

Boxe încorporate: Da

[nggallery id=14]

3 COMENTARII

  1. Nu prea mai exista meseria asta de comis voiajor, de vreo douazeci de ani buni. Iar legat strict de proiectorul in cauza, spuneam ca merge mai degraba spre business, decat pentru acasa!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep