HomeFeaturedFocusMicrosoft dă Linux Foundation semnăturile digitale ce permit instalarea de sisteme de...

Microsoft dă Linux Foundation semnăturile digitale ce permit instalarea de sisteme de operare Linux pe mașinile Windows 8

image

Marți, 6 februarie 2013, Microsoft a trimis către Linux Foundation semnăturile necesare instalării distribuțiilor Linux pe mașinile Windows 8 ce sunt livrate cu Secure Boot activ și necesită un bootloader semnat corespunzător.

Secure Boot este o funcție asociată UEFI (înlocuitorul BIOS-ului de pe PC-urile moderne) ce forțează procesul de boot și rulare a sistemului de operare să încarce doar fișiere a căror semnătură digitală este cunoscută și validă. Prin asta Microsoft pune un mecanism puternic în fața malware-ului prezent și viitor. Vât de infailibil va fi, vom vedea.

Se știe că odată cu anunțul Microsoft legat de faptul că va cere partenerilor săi hardware să activeze Secure Boot din UEFI pe toate sistemele Windows 8, în tabăra fanilor Linux au izbucnit dezbateri aprinse legate de imposibilitatea (în această situație) de a instala sisteme de operare terțe. Până la urmă o situație perfect validă care limita (oarecum) dreptul utilizatorului de PC de a folosi orice sistem de operare dorea pe hardware-ul pe care l-a plătit.

Lucrurile par să se fi liniștit acum, odată cu semnăturile oferite de Microsoft posibilitatea de a pune pe un PC cu Windows 8 și o distribuție Linux a devenit mult mai simplă. Ubuntu și Fedora știu deja UEFI așa că probabil sunt primele care vor beneficia de ”victoria” Linux Foundation în fața Microsoft.

Vă interesează? Mergeți pe link-ul de la sfârșitul articolului și descărcați fișierele respective sau alegeți imaginea pentru USB ce le are deja incluse.

via linuxfoundation

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

7 COMENTARII

  1. @Ioane
    corect…intelul a tradat microsoftul. De fapt..a fost o momeala…ca sa deruteze microsoftul si sa-l abata din calea sper inaltare si nemurirea sufletului…
    Ioane…astazi sunt bine voitor…asa ca nu ma mai iau de microsoft…am primit o veste de la seful meu…in urmatoarele 3 luni nu mai am tangente cu microsoftul 😀

  2. @Ioane…de fapt ii facut de conspirationistii anti microsoft.
    De fapt…EFI ii facut de intel si si UEFI (EFI 2.0) ii un update facut de microsoft. Adica au facut varza.

  3. Pai ii atat de puternic…incat face poc…el…la propriu…De “spart” inca n-are cum. Nu-i suficient de stabil incat sa fie utilizabil pe marea piata. Asteapta ca linux fundation sa rezolve toate problemele…si atunci vorbim (nu, nu ii problema cu distributiile de linux…ci cu UEFI-ul in sine de pe placa de baza…apropos…nu era creatia celor de la microsoft? Incercam sa gasesc o explicatie pentru care fac ca popcornul…

  4. @Ioane foarte adevarat…puternic…atat de puternic incat crapa sistemele ca popcornul. Incearca un mic google…sa vezi ca-ti s-au plans ca au crapat sistemele (a murit placa de baza) din cauza UEFI-ului. Apropos…microsoftnu nu a fost capabil sa investeaza 5 bani sa repare bugul ce ducea lap roblema asta…Linux Fundation a rezolvat problema (au facut un pach)

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep