HomeFeaturedFocusO săptămână cu 4G. Sau aproape

O săptămână cu 4G. Sau aproape

2013-02-03 07.31.17 pm

Pe la sfârșit de ianuarie am avut oportunitatea să primesc în teste un SIM 4G împreună cu un stick USB ca să văd cum merge serviciul de date 4G în zona Brașovului – mai exact în Poiana Brașov, unul din punctele în care Orange a introdus acest serviciu în România. Timp de aproape 10 zile am folosit pe Mac OS conexiunea 4G de la Orange prin diverse locații din Brașov, Poiana Brașov și pe drumul Brașov – Sibiu. 75 Mbps sună bine la nivel teoretic și îți permit să faci multe lucruri interesante, dacă l-ai avea constant.

Nu m-am așteptat nicio clipă să am acces la cei 75 Mbps promiși, maxim ce probabil se poate atinge acum doar în condiții de izolare maximă, localizat sub antenă și pe anumite server-e cu lățime mare de bandă. Aveam în schimb pretenția ca vitezele de transfer pe care le-aș putea obține să fie decente (1MB/s și peste în mod constant) și mai ales să fiu permanent în zona de acoperire pentru a-mi putea face treaba.

2013-02-03 07.52.13 pm2013-02-03 07.41.46 pm

Partea bună este că exact așa a și fost: oriunde am fost cu SIM-ul Orange, accesul la net s-a făcut fără probleme de îndată ce era înregistrată rețeaua (2G/3G respectiv LTE). Lucrul care m-a bucurat cel mai mult este că a trebuit să merg într-o delegație la Sibiu și am profitat de ocazie să testez pe tot parcursul drumului cu mașina conexiunea net de la Orange. Nu a fost 4G pentru că acolo nu există acoperire, a fost în schimb un HSDPA+ (max 43 Mbps în teorie) mai mult decât decent (300+ kb/s aproape permanent), ce mi-a permit să lucrez fără să îmi dau seama că sunt pe drum – pe o singură bucată am rămas fără semnal pentru câteva minute (undeva aproape de Voila) și până nu am întrerupt conexiunea și refăcut înregistrarea rețelei nu am reușit să dau drumul la trafic.

2013-02-03 07.47.44 pm

Pentru 4G m-am dus în Poiana Brașov să fac niște teste – atâtea cât se pot face într-o locație în care nu stai prea mult timp.

Ca și modalitate de testare mi-am imaginat un set de operații pe care un utilizator le-ar putea face cu o conexiune 4G.

1. Să se uite la un material video în format HD de pe YouTube. După cum vedeți în imaginea de mai sus, conexiunea LTE de la Orange nu a avut nici cea mai mică problemă în a aduce stream-ul video și asta în paralel cu un download ce mergea nestingherit în fundal.

2. Clasicul indicator speedtest.net e doar o informație orientativă, măsurată într-un anumit loc, cu o anumită calitate a semnalului. Nu pare deloc a fi un 4G dacă e să ne luăm după cei 12,89 Mbps pentru download și cei 9,78 Mbps pentru upload raportați de către speedtest.net.

2013-02-03 07.40.04 pm

3. În realitate, ceea ce îți dorești de la o conexiune de date mobile este să îți asigure o viteză și un timp de răspuns suficient de bun pentru a-ți desfășura activitatea. Când sunt plecat de acasă la diverse evenimente prefer comunicarea prin Skype pentru a-mi putea vedea familia și pentru asta consider că o conexiune mobilă (de pe smartphone sau laptop) trebuie să fie suficient de bună ca să îmi permită un apel fără probleme. Ceea ce s-a și întâmplat pe 4G-ul de la Orange.

2013-02-03 07.38.07 pm

4. Alte opțiuni pe care le-am testat au fost un download al unui fișier video de peste 200 MB, ce a venit relativ repede – aproximativ 4 minute pe fundalul unui browsing normal. Cu un 4G full ar fi trebuit să dureze doar câteva sec … DACĂ server-ul de pe care descărcam putea susține o astfel de viteză și SSD-ul meu putea scrie cu 75 Mbps.

2013-02-03 07.50.00 pm

5. Curiozitatea m-a împins să dau drumul și unui download pe torrent: 600 KB/s a fost viteză ușor de atins și păstrat pe perioada testului, din nou pe fundalul altor activități.

6. Nu în ultimul rând, am accesat și folosit un server de acasă (copiat acolo pe laptop și copiat de pe laptop pe server), legat la net pe o conexiune RDS din fibră, folosind ca mediu de stocare un stick Flash USB destul de lent. Limitarea pe care o puteți vedea mai jos e dată de viteza de scriere pe stick, destul de mică.

2013-02-03 07.52.25 pm

Ce nu am făcut a fost să mă joc online – aici ar fi contat timpii de răspuns ai sever-elor și lățimea de bandă de upload. Pur și simplu nu e o activitate pe care aș dori să o fac de pe o conexiune mobilă atunci când pe drum.

După toate astea pot să trag o concluzie?

În principiu da. 4G-ul de la Orange, accesat în Poiana Brașov, într-o duminică după amiaza cu destul de mulți alți turiști prin zonă mi-a arătat că o astfel de conexiune, în condiții reale, îți permite să îți desfășori activitatea foarte ușor.

Nu am vânat vitezele maxime, deși mi-ar fi plăcut să le pot obține. Realist vorbind, diferența între să zicem un 43 Mbps și 75 Mbps dă bine în grafice, dar pentru o utilizare normală nu are prea mare impact. Știu, veți veni să spuneți că pentru trafic masiv se simte – eu vin și vă întreb unde folosiți așa ceva zilnic și pe toată durată conectării?

În afară de asta, capacitatea maximă de transfer din zona antenei respective trebuie să fie împărțită între toți cei ce sunt în zonă și folosesc serviciul de date. 75 Mbps ar fi însemnat că eu trebuia să fiu cam singurul care face trafic în zonă.

Nu am ce obiecții să fac serviciului. A mers ok pe toată durata testului. Cred că de îndată ce prețul unui astfel de serviciu va fi dat puțin în jos și vor crește cotele de trafic garantate la viteze maxime cu toții ne vom orienta către așa ceva.

Până atunci, DACĂ vreți să vă luați un serviciu 4G (INDIFERENT DE OPERATOR) țineți nepărat cont de:

– aria de acoperire: sunteți în zona de acoperire 4G? Cât de bun e semnalul?

– cât trafic faceți lunar

– ce fel de trafic faceți

– vitezele maxime 4G ar putea fi atinse în zone cu infrastructură foarte bună. În România 4G-ul e la început și încă nu există acoperire completă

Lățimea de bandă depinde de primul criteriu iar de următoarele va depinde satisfacția voastră față de serviciul de internet pe care îl luați. Și abia atunci măsurați prețul cu ceea ce veți primi.

 

Un ultim aspect: testul a fost făcut pe un MacBook Air din generația 2011 funcționând pe baterie, cu cea mai recentă versiune de Mac OS instalată. Și a mers exemplar!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep