HomeFeaturedFocusPentru nostalgici: jocurile tinereții rulate pe Android via emulator DOS

Pentru nostalgici: jocurile tinereții rulate pe Android via emulator DOS

Screenshot_2013-02-23-18-22-14

A fost o vreme când mă trezeam dimineața cu un singur gând: să mă joc cât mai mult pe PC. Era acum 20 de ani, într-un moment în care PC-ul era un lădoi imens, care scotea zgomot ca de râșniță și a cărui memorie rar depășea 2 MB RAM și cine avea un harddisc de 50 MB era deja un personaj de invidiat.

Poate că multora dintre voi nu le spun nimic aceste date, sunt pur și simplu ceva ce s-a întâmplat în urmă cu foarte mult timp. Pe vremea dinozaurilor aproape. Altora le este încă prezentă în memorie imaginea unui monitor CGA (VGA?) alb/negru sau verde/negru pe care pâlpâia frumos cursorul liniei de comandă DOS. Un PC fără interfață grafică.

Vreau totuși să știți că pe vremea aia se scriau niște jocuri excepționale în ceea ce privește intriga și modul de interacțiune. Uneori ele erau dublate și de realizări deosebite pe partea de grafică și sunet, lucruri ce acum aproape că nu mai sunt băgate în seama la adevărata lor valoare.

Screenshot_2013-02-23-18-21-18

Unul dintre ele este Dune. Prima versiune a jocului Dune, creată pentru sistemul de operare DOS (Disk Operating System, by Microsoft). Dune îmi este încă aproape de suflet și îl (re)joc cu pasiune ori de câte ori mi se ivește ocazia – sunt un fan înrăit al seriei lui Herbert.

După ce m-am jucat cu Ubuntu for Phones pe Nexus 4 și am reinstalat Android 4.2.2 mi-am refăcut și colecția de aplicați instalate. Mi-au picat ochii pe aDosBox, un progrămel gratuit din Google Play Store a cărui menire este să ofere suportul pe Android pentru emulatorul DosBox pentru sistemul de operare DOS. Aceiași platformă pe care o folosesc și pentru Windows (7/8) ca să emulez sistemul de operare DOS ca să mă pot juca titluri oldies.

Screenshot_2013-02-23-18-24-54

Aproape automat am instalat aplicația aDosBox, am configurat-o și am dat fuga pe Abandonia să îmi descarc prețiosul Dune. Am dezarhivact fișierul ZIP în memoria internă a lui Nexus 4, am pornit aDosBox și am lansat din linia comandă Dune. Aproape cu sufletul la gură (așa cum făceam și acum 20 de ani) am așteptat să văd dacă emularea pe partea grafică permite redarea normală a jocului și dacă am sunet.

Ei bine, DA. Se poate. Dune rulează extrem de bine pe Androidul de pe Nexus 4 via aDosBox fără să fie nevoie de nicio altă setare. Tastatura virtuală merge perfect, emularea mausului prin touch e implementată foarte bine. Așa că mi-am găsit un hobby pentru următoarele zile Smile.

Screenshot_2013-02-23-18-25-01

Încercați și voi combinația. Măcar să vedeți cum arătau odată jocurile de PC și cât de bune sunt poveștile pe care le propun. Nu e neapărat să rămâneți la Dune – aveți o listă lungă din care să alegeți orice vă doriți pe Abandonia și alte site-uri similare (dacți o căutare în Google după abandoware să vedeți ce găsiți).

Toată smecheria este că jocurile astea ce îngenuncheau odată chiar și cel mai bun PC merg perfect pe un smartphone modern. Care e de zeci de ori mai puternic decât era acum 20 de ani un PC.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep