HomeFeaturedFocusNokia începe să adune datorii către Microsoft

Nokia începe să adune datorii către Microsoft

NokiaWindowsPhones1

De-abia v-am povestit despre Nokia și alianța strategică cu Apple împotriva celor de la Samsung și îmi exprimam dezaprobarea față de implicarea voită a finlandezilor în mocirla conflictelor care se poartă prin tribunale în detrimentul altor probleme pe care le au de rezolvat, că am și dat întâmplător peste una dintre aceste probleme.

Se pare că în chestiunea utilizării Windows Phone ca sistem de operare pentru telefoanele sale, Nokia a contat până acum pe niște sume de suport din partea Microsoft, cu care acesta își ajută partenerii care popularizează sistemul de operare, care au depășit ca valoare suma pe care Nokia o datora Microsoft pentru licențele de Windows Phone vândute odată cu telefoanele. Cu alte cuvinte am asistat la un joc de-a plimbatul banilor, care se practică și la un nivel mai cenușiu al business-ului de pe la noi.

Problema apare însă în momentul în care ne uităm puțin mai înspre viitor. Pentru că dacă în 2012 Nokia a ieșit binișor pe plus din acest joc, cu aproximativ 350 milioane de dolari, se pare că în 2013 diferența dintre cele două sume nu va mai fi deloc atât de însemnată. Conform zicalei populare, Nokia “va da pe pere ce va lua pe mere”. Și dacă nici acest lucru nu pare sumbru, din 2014 se cam schimbă lucrurile. Conform celor de la Cnet, finlandezii nu vor mai beneficia de subvenții din partea Microsoft, în schimb valoarea pe care o va avea de plătit companiei din Redmont se va ridica undeva la 650 milioane de dolari. Tipic sistemului de tip royalty pe care îl practică Microsoft, prin care niciodată nu iese în pierdere.

Și dacă tot am vorbit despre viitorul mai puțin roz pe care Nokia îl are în perspectivă, iată că CEO-ul Stephen Elop a lasat să se înțeleagă în cadrul unei discuții preluate de ZDnet că finlandezii iau în calcul (și să sperăm că înțeleg și riscurile) ca Microsoft să lanseze și un smartphone propriu, de tip Surface. Și deși a ținut să menționeze că nu se îngrijorează și că un astfel de gest al Microsoft ar face bine pieței, faptul că a adus în discuție acest aspect poate demonstra tocmai contrariul.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep