HomeFeaturedFocusReview SmailoHDx: primul GPS cu sistemul TMC TraficOK

Review SmailoHDx: primul GPS cu sistemul TMC TraficOK

WP_20121127_001

A sosit momentul să vă comunic rezultatele testului făcut cu GPS-ul Smailo HDx5.0 Travel TraficOK Europa, produs ce îmbină sistemul de navigație Mireo cu o selecție completă de opțiuni hardware plus suportul (în premieră) pentru serviciul TMC (Traffic Message Channel) TraficOK în România.

Cu scuzele de rigoare că am întârziat atât de mult scrierea acestui review (am testat GPS-ul la finalul anului trecut) vreau să încep prin a spune că cel mai important element asociat lui Smailo HDx este prezența serviciului TMC TraficOK prin care utilizatorul din România primește informații în timp real despre situația rutelor ce le are de parcurs și dacă dorește, poate să lase software-ul de navigație Mireo să schimbe traseul ales în concordanță cu informațiile primite.

SmailoHDx 18

Pentru cine nu știe încă, TMC este un serviciu lansat la sfârșitul anului trecut de către AROBS și Europa FM care aduce informații de trafic în timp real utilizatorilor din România. Folosite în mod inteligent informațiile acestea pot să ajute la evitarea blocajelor în trafic – în ideea că există cel puțin două rute către destinația aleasă.

Traffic Message Channel (TMC) este o tehnologie pentru furnizarea informatiilor de trafic in timp real ce vine in sprijinul conducatorilor auto cu scopul de a evita diverse blocaje sau situatii neprevazute din trafic. Acest serviciu este digital codat folosind sistemul FM-RDS si transmis prin statii radio FM catre diverse tipuri de receptoare.

SmailoHDx 6

Hardware: Mediatek 3351C, 4GB, Bluetooth, TMC, FM

Smailo HDx 5 Travel este un GPS creat (tehnic e puțin forțat termenul pentru că producția efectivă nu e făcută de compania românească) de cei de la AROBS ca să corespundă cererii pieței din România. Adică o selecție de elemente hardware interesante, care acoperă cu succes necesităților unui utilizator normal și care reușește să țină prețul sub baremul de 150 EUR (doar cu harta pentru România).

Smailo HDx Travel e construit în întregime din plastic, carcasa lucioasă de pe partea din spate având neajunsul că lasă să se vadă intens amprentele. Display-ul de 5 inci (cu o rezoluție de 480 x 272 pixeli), rezistiv, funcționează destul de bine. Fără foaia de protecție a ecranului controlul prin touch folosind degetul e bun – obișnuința cu un ecran capacitiv își va spune cuvântul și va trebui să apăsați ceva mai ferm pentru ca display-ul să preia comenzile. Altfel, folsind stylus-ul GPS-ul se controlează foarte ușor.

Carcasa are niște dimensiuni mici: 136 x 85 x 10 mm, definind un produs atașat gamei ultra slim. Nu e nici prea mare și nici prea greu pentru a putea fi folosit în mașină.

SmailoHDx 4

Inima GPS-ului Smailo HDx Travel este un procesor Mediatek 3351C la 468 MHz ce funcționează împreună cu 128 MB RAM și 4GB pentru stocare (plus un slot microSD pentru extensie). Receptorul Mediatek MT 3328 pe 22 de canale își face în general bine treaba (la prima pornire va sta ceva mai mult până o să reușească să facă localizarea). Combinația hardware de mai sus e responsabilă de un sistem de navigație cu rezultate bune: calculul rutelor (chiar și cele mai complexe) se realizează relativ repede, recalcularea la apariția unor evenimente nu ridică probleme.

SmailoHDx 9SmailoHDx 11

Ce e în pachet?

Pachetul Smailo HDX Travel cu TraficOK Europa conține GPS-ul propriuzis, cablul de alimentare prin priza auto, antena pentru receptorul TMC, brațul de prindere pe parbriz, o husă de protecție și un cablu de transfer de date miniUSB.

Brațul de prindere este unul fix, schimbarea unghiurilor de înclinație pe parbriz realizându-se direct din prinderea dintre brațul ventuzei și suportul GPS-ului. Partea bună este că GPS-ul nu tremură pe niciun fel de drum, partea mai puțin bună este că distanța dintre parbriz și GPS e destul de mică și din cauza asta va trebui montat ceva mai sus pe anumite tipuri de parbrize.

Software: Mireo Don’t Panic

SmailoHDx 7

Software-ul de navigație de pe Smailo HDx Travel cu TraficOK este Mireo Don’t Panic – același Mireo pe care îl cunoașteți și de pe alte produse similare, abundente pe piața din România a anilor 2007-2008. Diferența este dată de includerea suportului pentru serviciul TMC TraficOK. Mireo știe să preia datele de pe TMC și să le folosească pentru a recalcula rutele.

SmailoHDx 23

Personal nu sunt fanul interfeței Mireo. Mi se pare foarte departe de ceea ce oferă iGO în direcția asta. E totuși o chestiune de obișnuință pentru că la final contează ca toate elementele importante de care un utilizator are nevoie să fie prezente. Ori în Mireo sunt funcții de creare a rutelor cu puncte intermediare, harta poate fi redată 2D/3D, sunt incluse obiecte 3D, căutările se pot face pe baza punctelor de interes, pot fi introduse coordonate manuale etc. Hărțile puse la dispoziție au deja o acoperire destul de bună a șoselelor din România.

SmailoHDx 24

După cum puteți vedea există și facilitatea de alertare atunci când se întâlnesc radare fixe sau alte zone cu restricții de viteză/puncte de interes.

SmailoHDx 31

Datele afișate pe ecranul Mireo sunt suficiente pentru navigarea fără probleme. Există mai multe tipuri de vizualizare a traseului, e chiar propusă și o zonă de jurnal de bord în care se pot înregistra date despre traseul parcurs: viteză, distanță, evenimente etc.

SmailoHDx 30

Interfața Mireo poate fi rulată și în limba română dacă cea din engleză nu vă place. Eu am testat exclusiv pe engleză pentru meniuri, dar cu instrucțiunile vocale în română. Cred că e un defect profesional: mă simt mai bine folosind interfețele în limba engleză.

SmailoHDx 29

Performanță: ok pentru prețul plătit

Ce contează atunci când vine vorba despre un GPS? Să prindă semnalul de la sateliți și să ofere poziționarea exactă, să poată calcula rapid traseele, să aibă un nivel bun al sunetului și un display de calitate pe care informația să fie lizibilă. În plus să vină cu multe elemente extra.

Ideal, toate astea trebuie să fie combinate într-un aparat care are un preț cât mai mic.

Smailo HDx reușește să vină cu un preț bun prin faptul că alege calea de mijloc. Recepția semnalului (cu mici excepții) nu a fost o problemă și destul de rar (am făcut peste 3500 km cu GPS-ul în România și în afara ei) s-a pierdut localizarea.

După cum am spus deja, viteza de calcul a rutelor e bună, display-ul suficient de bun încât să nu ridice probleme majore dacă e poziționat corect. Nivelul sunetului putea să fie ceva mai bun – cu sonorul GPS-ului dat la maxim și un nivel normal al sunetului din boxele mașinii nu fac neapărat casă bună. Una peste alta își face treaba.

TraficOK: serviciul de avertizare a problemelor din trafic

În mod clar diferențiatorul lui Smailo HDx Travel cu TraficOK este serviciul TMC denumit TraficOK. Prin el utilizatorii din România primesc informații în timp real despre starea drumurilor și problemele apărute în traficul din România. În afara țării nu funcționează.

SmailoHDx 20

Când vă gândiți la TMC poate că deja sperați că GPS-ul magic va contribui semnificativ la scurtarea timpilor petrecuți în trafic. Teoretic așa este. Practic, trăim într-o țară fără infrastructură rutieră și vor fi dese cazurile în care deși aveți informații despre probleme pe traseu, nu prea există alternative. Luați de exemplu drumul București – Brașov. Degeaba vin informații că la Comarnic drumul e blocat dacă deja sunteți trecuți de Ploiești. Nu există rute alternative! Am avut parte de câteva astfel de situații …

Chiar și așa e un punct de plecare: având informația despre trafic direct pe GPS putem să evaluăm mai corect timpii pentru deplasări.

SmailoHDx 26

Extra: bluetooth, radio FM, player multimedia, calendar, calculator

Pe Smailo HDx e prezentă o selecție semnificativă de extra-uri asociate funcției de GPS. Prima, Bluetooth-ul permite conectarea unui telefon și folosirea GPS-ului pe post de handsfree. Legând prin fir GPS-ul la sistemul audio, sau prin emițătorul radio FM, vă creați un sistem propriu de navigație și handsfree. Merge destul de bine din ceea ce am văzut în urma testului – mai sunt probleme pe zonele unde veți întâlni posturi de radio ce emit pe frecvența pe care merge și Smailo HDx.

SmailoHDx 32

Înainte de a porni aplicația Mireo, Smailo HDx intră într-un meniu de start din care se pot lansa și alte aplicații: un player multimedia pentru fișierele din memoria internă/card-ul mciroSD. Sau un calendar. Sau poate chiar un ebook-reader pentru cărți în format .TXT.

SmailoHDx 36

Cum meniul permite selecția manuală a unei căi pentru lansarea aplicației Mireo nici măcar nu trebuie să vă bateți capul să ”spargeți” GPS-ul dacă vreți să rulați alt software (inclusiv altă aplicație de navigație asistată de GPS) – pur și simplu selectați alt executabil. Stă în picioare pentru folosirea unui player terț, cu care să redați cam orice material video disponibil pe PC.

SmailoHDx 35

Concluzie: soluția recomandată pentru un GPS cu TMC în România

Smailo HDx Travel cu TraficOK este un sistem de navigație care oferă în exclusivitate accesul la sistemul TMC TraficOK. Dacă vreți așa ceva în România înseamnă că ați găsit produsul pe care îl căutați.

SmailoHDx 39

Cei aproximativ 699 lei investiți (respectiv 499 LEI pentru sistemul ce are doar harta României) vă aduc un sistem de navigație asistată de GPS cu Bluetooth, TMC, radio FM și software de navigație licențiat. Diferența de bani față de alte modele este justificată.

Vă mai spun să priviți lucrurile simplu când vine vorba despre achiziția unui GPS (oricare ar fi el): investiți într-un GPS dacă veți călători mult, poate în afara țării. La o durată de folosire de minim 4 ani (cu 2 călătorii în afara țării pe an) vă asigură 8 deplasări în care puteți ajunge la destinație mai rapid și mai simplu. 87 de lei pe deplasare sunt dați de fapt pe GPS.

Dacă la o deplasare de acest tip reușiți să faceți o economie de 20 EUR (aproape 13 litri de combustibil) pentru că ați folosit GPS-ul, înseamnă că deja ați scos banii investiți, ceea ce este foarte posibil pentru drumuri de 2500+ km. De asta ar fi bine să vă orientați către soluția cu harta completă a Europei.

Revenind la Smailo HDx Travel cu TraficOK, GPS-ul se achită de sarcina pentru care a fost creat.

Îl recomand? Aș spune că dacă nu există buget mai mare pentru un aparat cu iGO, Smailo HDx e un aparat care își merită banii.

 

Evaluare: 7

Preț: 699 Lei

Informații: smailo.ro

 

PRO CONTRA
+serviciu TMC+Bluetooth, Radio FM

+posibilitatea de rulare de aplicații terțe

– mici probleme de poziționare
– Mireo nu e cea mai bună soluție de navigare de pe piață
– din cauza infrastructurii rutiere sistemul TMC poate să nu fie cu adevărat de folos

 

Specificații tehnice:

Procesor
Model Mediatek 3351C
Frecvență 468Mhz
Sistem de operare
Sistem Microsoft WinCE 6.0
Memorie
ROM 4GB flash
RAM 128MB DDR2
Slot memorie MicroSD
Ecran
Tip TFT LCD*
Diagonala 5 inch / 12.7 cm
Rezoluție 480 x 272 pixeli
Număr culori 65k
Conectivitate
Receptor GPS Incorporat, Mediatek MT 3328 / 22 canale
USB USB 2.0
Bluetooth DUN
Hardware TMC Da
Introducere date Ecran tactil
Altele
Tip baterie 3.7V reîncărcabilă Li-Polymer 1050mAH
Autonomie până la 1.5 ore în timpul navigaţiei
Design Ultra slim
Dimensiuni (WxHxD) 136 x 85 x 10mm
Software / Multimedia
Software de navigatie Mireo DON’T PANIC
Transmitator FM Da
Microfon incorporat
Difuzor incorporat
Intrare casca 2.5mm Stereo Jack
Vizualizare foto JPG, BMP, PNG
Redare video ASF, AVI, WMV, 3GP, MP4, FLV
Redare audio WMA, MP3
eBook Reader .TXT
Calculator Da
Convertor unitati de masura Da
Calendar Da
Jocuri Da
Accesorii incluse
Suport de prindere cu ventuză pentru parbriz
Încărcător auto 12/24 Volţi
Cablu sincronizare MiniUSB
Stylus
Husă de protecţie
Manual de utilizare în limba română

Galeria de poze:

[nggallery id=17]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. De accord cu Ionut, in plus, cei care nu au chipset de GPS la smartphone, vor plati traficul de date, care nu este de colo, iar in afara tarii, in roaming….costa 🙂
    Plus de asta, nu iti omori telefonul, ai toate accesoriile in cutie….plug&play, fara probleme.
    Raman la PNA, chiar daca am un Note 2 cu Sygic pe el 🙂

  2. @Roland
    E simplu: cand mergi la drum lung, unde ghidarea unui sistem cu GPS e de mare ajutor nu esti dispus sa blochezi telefonul pe post de GPS. Se incalzeste, nu e chiar cel mai rapid, cand te suna cineva se pierde functia de navigatie etc.

  3. Ionut, de ce as mai lua un GPS cand am pe iPhone iGO? Smartphone-ul e oricum platit – dau 90 EUR pe iGO si am rezolvat problema.

    Piata de GPS-uri incepe sa se restranga tot mai mult. Fara servicii gen TMC nu vor mai supravietui prea multi in bransa asta.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep