HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy S4: analiza performanței

Samsung Galaxy S4: analiza performanței

Samsung Galaxy S4 21

Penultimul episod al seriei de articole despre Samsung Galaxy S4 are ca obiect performanța reală a lui Galaxy S4. Cât de rapid este, cât ține bateria. Și o comparație cu Galaxy S3 și HTC One.

Reamintesc că modelul Galaxy S4 pe care l-am testat este cel quad-core la 1,9 GHz și nu cel octa-core. Din acest motiv diferențele față de Galaxy S3 și HTC One nu sunt așa de mari, cum probabil vă așteptați.

Ca de obicei, Galaxy S4 a fost supus unui număr mare de teste, în așa fel încât agregarea tuturor informațiilor să ne ajute să avem o imagine cât mai clară asupra a ceea ce poate.

1. Benchmark-uri

Primul lucru, să vedem niște specificații înainte de a porni la discutarea rezultatelor.

Smartphone Android CPU Frecvență (Mhz)
Samsung Galaxy S4 4.2.2 Quad-core, Krait 300 1900
Samsung Galaxy S3 4.0.3 Quad-core, Exynos 1400
HTC One 4.1.2 Quad-core, Krait 300 1700

Trebuie să știți și că rezultatele benchmark-urilor de mai jos sunt influențate atât de CPU, de GPU cât și de memoria RAM și de rezoluția display-ului. One și S4 au același GPU, adică un Adreno 320.

Smartphone Rezoluție (pixeli)
Samsung Galaxy S4 1920 x 1080
Samsung Galaxy S3 1280 x 720
HTC One 1920 x 1080

 

Primul test, Benchmark. Valori mai mari, înseamnă un rezultat mai bun:

image

După cum se poate vedea, pe partea de CPU, Galaxy S4 este mai rapid decât HTC One și Galaxy S3. Explicabil prin diferența de frecvență la care rulează procesorul. Dacă vă uitați pe partea de performanță grafică, Galaxy S4 e chiar sub Galaxy S3, să nu mai vorbim de HTC One.

A doua probă: Benchmark PI, unde se calculează o valoare PI. Cu cât timpul e mai mic, cu atât mai bine:

image

Diferența dintre Galaxy S4 și HTC One e aproape insesizabilă. Mare față de Galaxy S3!

An3D Benchmark e unul dintre favoritele mele pe zona Android, fiind capabil să ofere o imagine bună asupra performanței pe zona de grafică. Sunt analizate mai multe aspecte și pe baza lor se calculează o notă finală. Cu cât e mai mare, cu atât e mai bine.

image

După cum se poate vedea și în grafic, Galaxy S4 e are un comportament mai slab decât HTC One, chiar mai slab și decât S3. Aici intră în discuție diferența de rezoluție între cele două modele Samsung.

Benchmark-ul Quadrant îl pun doar pentru cei ce sunt interesați de el. Personal, nu mă încred deloc în ceea ce spune pentru că are prea multe aspecte subiective. Am văzut de nenumărate ori cum printr-un simplu tweak de cache la sistemul de fișiere se pot obține scoruri foarte bune. Ideea e simplă: un rezultat mai mare, înseamnă o performanță mai bună.

image

Un benchmark 3D foarte bun mi se pare GPU Bench. Are câteva teste în care subsistemul grafic e stresat foarte tare. Aici, Galaxy S4 ia fața lui HTC One și lui Samsung Galaxy S3. Diferențele de performanță sunt totuși foarte mici, raportate la diferențele de frecvență ale procesoarelor.

image

Nu doar performanța grafică sau a procesorului este importantă. Poate chiar mai important mi se pare comportamentul în utilizarea zilnică, unde un indicator bun este testul Browsermark 2. L-am rulat pe browser-ul Chrome tocmai pentru a nu folosi webkit-urile preinstalate ce ar fi putut avea optimizări speciale, care ar fi schimbat rezultatele. HTC One e o idee mai rapid decât Galaxy S4, după cum se vede mai jos. O valoare mai mare, înseamnă o performanță mai bună.

image

Smartbench 2012 aduce o imagine interesantă despre cum se comportă un smartphone pe două direcții: office și jocuri. Prima are în vedere utilizarea zilnică, a două cea ocazională. Dacă vreți să știți cum se comportă Galaxy S4, vedeți mai jos:

image

Surprinzător, HTC One e mai rapid decât Galaxy S4. Explicațiile ar putea veni din optimizarea Android-ului.

Basemark ES 2.0 Taiji e un test exclusiv pentru performanța 3D. Simulează un joc și dă o imagine asupra potențialului pe care îl are smartphone-ul în direcția folosirii pentru distracție. Samsung Galaxy S4, bate lejer și HTC One și Galaxy S3.

image

De curând am început să folosesc și Antutu Benchmark în suita de teste. Bătălia HTC One vs Galaxy S4 arată interesant: în două locuri Galaxy S4 e mai rapid, în altele două pierde. Diferențele sunt destul de mari și prin urmare la nota finală are un dezavantaj destul de mare.

image

Am ajuns și la final. Ultimul test, poate și cel mai complex, este celebrul 3DMark, în versiunea pentru Android. Cele două benchmark-uri: Ice Storm și Ice Storm Xtreme dau rezultate apropiate între HTC One și Galaxy S4.

image

2. Autonomie

Am putut testa prea puțin Samsung Galaxy S4 ca să pot extrage niște date complete legate de de autonomia sa, pentru ca apoi să fac o comparație corectă cu Galaxy S3 și/sau HTC One.

Pot doar să vă spun că pe Galaxy S4 avem o baterie de 2600 mAh, foarte mare dacă e analizată prin scoaterea din context. Nu uitați că pe Samsung Galaxy S4 există un procesor la o frecvență de 1900 MHz și un display Full HD de 5 inci. Combinația ultimelor două face ca bateria de 2600 mAh să nu mai fie așa de mare.

Partea bună este că autonomia lui Samsung Galaxy S4 nu e rea. L-am testat în două zile, pe scenarii similare ce implicau email push, facebook, twitter, browsing, Flipboard, cu o cadență de verificare la 15 minute, pe o cartelă 4G de la Vodafone, având conexiunea de date activă permanent (e drept, într-o zonă problematică din punct de vedere al semnalului – eram în inima unei clădiri de beton), fără GPS, WiFi.

Pornit cu bateria 100% dimineața la ora 08:00, la ora 17:00 mai aveam aproape 8% din ea. Pe un scenariu similar, HTC One s-a comportat aproape la fel.

3.Concluzie

Din ceea ce am putut observa până acum, Galaxy S4 se comportă foarte bine din punct de vedere al performanței. Dacă vreți să îl comparați cu HTC One, aș zice că sunt pe același nivel chiar dacă datele din benchmark-uri arată uneori diferențe importante.

Pe un utilizator obișnuit nu ar trebui să îl intereseze cât de multe puncte a scos Galaxy S4 în nu știu ce benchmark. El trebuie să înțeleagă dacă poate (sau nu) să își facă treaba cu acest smartphone.

Răspunsul meu e simplu: da, își face treaba. Și chiar foarte bine. Unul din testele la care multe smartphone-uri capotează este cel prin care instalez automat cam 60 de aplicații din Play Store, via WiFi, în timp ce descarc un torrent. Dacă smartphone-ul nu se blochează și nici nu se încinge prea tare, atunci consider că s-a descurcat bine.

Galaxy S4 a trecut cu bine acest test și chiar am observat că nu s-a încălzit la fel de mult precum a făcut-o HTC One în aceleași condiții. Cu toate procesle de downloa deschise în spate, Galaxy S4 răspundea instant la comenzi (același lucru să întâmplă și în cazul lui HTC One).

Așadar, strict din punct de vedere al performanței, S4 e ceea ce trebuie să fie: un smartphone care nu te lasă când ai nevoie de el.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

7 COMENTARII

  1. Domnule Ionut,
    Am un Samsung s4. Eu sunt departe de lumea asta a telefoanelor mobile. As vrea sa știu care este cel mai bun Browser pe care sa-l aleg pt tel.meu ?
    Mulțumesc mult!
    Multă sănătate!

  2. @michael
    Am avut i9505, quad-core-ul. Nu l-am avut si pe 9500 ca sa pot face comparatie. Singurul lucru pe care îl pot spune fără ezitare este ca performanta e suficienta si la quad-Core.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep